Hrebenciuc, audiat in dosarul "Mita la PSD": Geoana cunostea modalitatea de finantare a campaniei electorale. / Geoana: Nu l-am trimis pe Hrebenciuc sa discute cu oameni de afaceri pentru finantarea campaniei

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 19 martie 2015, 17:24 Dosare Anticoruptie


Viorel Hrebenciuc a declarat joi, audiat in dosarul "Mita la PSD", la Curtea de Apel Bucuresti, ca Mircea Geoana cunostea modalitatea de finantare a campaniei pentru prezidentiale si ca acesta l-a trimis la Ioan Niculae sa il roage sa contribuie, aratand ca nu poate preciza daca Geoana a avut intentii ilegale. Fostul deputat Viorel Hrebenciuc, care in 2009 a fost seful campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale a candidatului PSD Mircea Geoana, a dat o declaratie de martor, joi, la Curtea de Apel Bucuresti, in dosarul "Mita la PSD", in care sunt judecati omul de afaceri Ioan Niculae si fostul presedinte al Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea-Stancu.

Senatorul Mircea Geoana a sustinut, insa, joi, ca nu s-a ocupat, in calitate de candidat al PSD la prezidentialele din 2009, de finantarea campaniei si nici nu l-a trimis pe Hrebenciuc sa discute cu oameni de afaceri, aratand ca daca acesta a facut astfel de solicitari, le-a facut din proprie initiativa. "Domnul Hrebenciuc a fost director de campanie in 2009. Daca dl Hrebenciuc a facut astfel de solicitari, ele au fost facute din proprie initiativa si fara sa ma fi pus la curent cu astfel de demersuri", a precizat senatorul independent.

Viorel Hrebenciuc a aratat in fata instantei ca de finantarea campaniei prezidentiala din 2009 s-au ocupat Mircea Geoana si apropiati ai acestuia. "M-am ocupat si eu personal, in calitate de sef de campanie, domnul Barac si alti membri cu functii de conducere in partid", a spus Hrebenciuc.

El a adaugat ca, in contextul discutilor despre finantare, Mircea Geoana l-a trimis personal la omul de afaceri Ioan Niculae sa il roage sa contribuie la campania electorala. Hrebenciuc a precizat ca Mircea Geoana cunostea direct modalitatea de finantare a campaniei pentru alegerile prezidentiale din 2009. "Am avut o intalnire cu domnul Niculae, l-am rugat, in numele domnului Geoana, sa contribuie la campania electorala. Domnul Niculae a fost de acord cu acest lucru. A discutat un reprezentant al lui cu domnul Teodorescu, reprezentantul Insomar. Nu cunosc ce au discutat, ulterior am aflat ca la Interagro si Insomar s-a efectuat un studiu privind situatia constructiilor din Romania, in realitate studiul fiind pentru sondajele de opinie vizandu-l pe candidatul Geoana. (...) Insomar a incasat plata", a mai spus Hrebenciuc.

Fostul deputat a aratat ca platile pentru astfel de studii se faceau in urma discutiilor pe care Mircea Geoana le avea cu Sorin Ovidiu Vintu, care era actionar la Insomar, dar si cu reprezentantii firmelor care contribuiau la campania electorala. "Tin sa mentionez ca domnul Teodorescu, avand experienta nefericita a altor campanii, unde nu i-au fost platite studiile, in anul 2009, domnia sa a insistat sa fie platit la zi", a precizat Hrebenciuc.

Intrebat daca a fost vorba de o finantare legala, Hrebenciuc a spus ca, la vremea respectiva, nu s-a pus problema de ceva ilegal. "Nu pot preciza daca domnul Geoana a avut intentii ilegale. (...) Domnul Niculae a aratat ca vrea sa faca plati doar prin banca", a mai spus Hrebenciuc.

Viorel Hrebenciuc a mai spus ca el discuta cu persoane care puteau finanta campania electorala doar daca era trimis si a precizat ca nu a vorbit cu Ioan Niculae despre sume, ci doar i-a spus sa finanteze niste sondaje de opinie. "I-am comunicat domnului Geoana rezultatul discutiei", a precizat Hrebenciuc.

Intrebat de procurorul de sedinta de ce Ioan Niculae nu a dorit sa discute cu Ionut Costea, cumnatul lui Geoana, despre finantarea campaniei PSD, Hrebenciuc a spus ca nu stie motivele.

Hrebenciuc a mai spus ca nu stie de ce platile se faceau prin banca, dar a aratat ca banii au fost dati in baza contractului legat de raportul de cercetare in constructii, precizand ca nu stie despre alte contributii ale lui Niculae la campania electorala din 2009.

  • Mircea Geoana: Este ciudat faptul ca Viorel Hrebenciuc a ales sa faca aceste declaratii mincinoase

Senatorul Mircea Geoana a transmis, joi, ca nu s-a ocupat, in calitate de candidat al PSD la prezidentialele din 2009, de finantarea campaniei si nici nu l-a trimis pe Hrebenciuc sa discute cu oameni de afaceri, aratand ca daca acesta a facut astfel de solicitari, le-a facut din proprie initiativa.

Mircea Geoana a aratat, intr-un comunicat citat de Mediafax, referitor la declaratiile facute de Viorel Hrebenciuc in instanta, ca, in PSD, candidatul la alegerile prezidentiale din 2009 nu s-a ocupat de finantarea campaniei electorale.

"Domnul Hrebenciuc a fost director de campanie in 2009. Daca dl Hrebenciuc a facut astfel de solicitari, ele au fost facute din proprie initiativa si fara sa ma fi pus la curent cu astfel de demersuri", a precizat senatorul independent.

Geoana a mai afirmat ca "nu a avut discutii cu niciun om de afaceri cu privire la finantarea campaniei si nu l-a trimis pe Viorel Hrebenciuc sa discute cu oameni de afaceri pentru finantarea acesteia".

"Este ciudat faptul ca Viorel Hrebenciuc a ales sa faca aceste declaratii mincinoase dupa ce a intervenit conflictul public intre mine si Victor Ponta, pe care dl Hrebenciuc l-a sprijinit incepand cu Congresul PSD din 2010 si pana in ziua de astazi, si la o zi dupa ce a fost plasat in arest la domiciliu", se mai mentioneaza in comunicatul de presa.

Potrivit lui Geoana, "Viorel Hrebenciuc aduce doar acuze, fara a prezenta nicio minima dovada".

"Nu am fost niciodata implicat in lucruri ilegale si nu accept ca numele meu sa fie ponegrit doar din motive politice. Nu este decat o modalitate a dlui Hrebenciuc de a distrage atentia de la propriile sale probleme cu justitia. Imi mentin in integralitate declaratiile facute in calitate de martor in procesul in care domnii Niculaie si Stancu au fost achitati in prima instanta", mai afirma Mircea Geoana.

  • Omul de afaceri Cristian Burci, audiat in acelasi dosar

Instanta l-a audiat in calitate de martor si pe omul de afaceri Cristian Burci - patronul cotidianului Adevarul si al Prima TV - acesta declarand ca a ascultat propunerea facuta de Gheorghe Bunea-Stancu, ca mai multi afaceristi sa sprijine PSD, neparticipand efectiv la discutie.

"Bunea-Stancu voia sa aduca in partid trei, patru mari oameni de afaceri care sa sustina partidul. Am avut o discutie mai veche. (...) Se referea la sprijinul partidului de catre oamenii de afaceri, iar cei din urma sa fie sprijiniti de partid prin contracte. (...) Pe vremea aceea, Victor Ponta era seful PSD. Discutia a avut loc in 2010, dupa alegeri", a spus Burci in sala de judecata.

Discutia la care face referire Burci apare in rechizitoriul procurorilor. Conform documentului citat, Bunea-Stancu i-ar fi zis lui Burci: "Am vorbit si cu Victor...Bai, Victore...Sa ne strangem trei, patru oameni. Tu, Ghita si inca doi. Probabil Niculae si inca unul. Mai mult nu pot. Ca n-ai cum sa-i ajuti pe toti, ca n-ai cum".

In fata instantei, Burci a explicat ca acei oameni de afaceri la care se face referire ar fi trebuit sa sprijine financiar partidul, iar acestia "sa fie sprijiniti prin contacte".

In 19 februarie, in dosarul "Mita la PSD", a fost audiat senatorul Mircea Geoana, care a spus ca nu a stiut de incheierea vreunui contract intre compania Interagro si Insomar. El a subliniat ca, in calitate de presedinte al PSD, nu s-a ocupat de finantarea campaniei electorale din 2009, cand a candidat pentru functia de presedinte al Romaniei.

Senatorul a precizat ca, in cadrul unor "contexte sociale", l-a intalnit pe omul de afaceri Ioan Niculae, aratand, insa, ca nu a discutat niciodata cu acesta despre o potentiala interventie la Guvern pentru favorizarea firmelor lui Niculae.

"Am fost martor si la primul proces. Acolo a fost o decizie de achitare a celor doi inculpati. (...) Mi-am mentinut in integralitate declaratiile facute in prima instanta", declara Mircea Geoana.

In acest dosar, in prima instanta, Judecatoria Sectorului 1 a decis, in 20 noiembrie 2013, achitarea omului de afaceri Ioan Niculae, aceeasi decizie fiind luata si in cazul lui Gheorghe Bunea, Viorel Barac si Gheorghe Teodorescu.

Decizia Judecatoriei Sectorului 1 a fost contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

Potrivit procurorilor, in cursul anului 2009, Gheorghe Bunea Stancu si-a folosit influenta si autoritatea rezultate din functia de presedinte al organizatiei judetene Braila a PSD pentru a obtine, cu incalcarea dispozitiilor legale ce privesc finantarea partidelor politice, suma de un milion de euro de la Ioan Niculae, patron al SC Interagro SA, bani ce urmau sa fie folositi in campania electorala prezidentiala, desfasurata la sfarsitul anului 2009, pentru sustinerea candidatului PSD, Mircea Geoana.

Potrivit intelegerii, sumele de bani trebuiau sa fie date indirect, in sensul ca Ioan Niculae urma sa achite plati catre diferiti furnizori de servicii ce aveau legatura cu campania electorala, inclusiv institutii implicate in realizarea de sondaje de opinie publica. In acest fel, au sustinut procurorii anticoruptie, se disimula destinatia reala a sumelor de bani, ocolindu-se dispozitiile legale referitoare finantarea partidelor politic.

In schimbul banilor oferiti, Ioan Niculae ar fi solicitat ca, in cazul castigarii alegerilor de catre candidatul PSD, sa fie desemnate persoane care sa ii sustina interesele la conducerea Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, precum si la nivelul celor doua societati nationale ce aveau ca obiect gestionarea si distribuirea gazului natural (SNTGN Transgaz si SNGN Romgaz SA), au aratat procurorii in rechizitoriu.

Procurorii anticoruptie au mai prezentat in rechizitoriu o discutie ambientala purtata de cei doi in 5 noiembrie 2009, in holul hotelului Marriott din Capitala. Potrivit interceptarii, Niculae ii povestea lui Bunea cum l-a refuzat, in discutiile despre o posibila finantare a campaniei PSD din 2009, pe Ionut Costea, cumnatul lui Mircea Geoana si fost presedinte al EximBank. Niculae arata in acea discutiei ca a vorbit totusi despre acest subiect atunci cand a fost trimis la el pentru tratative Viorel Hrebenciuc.

"Inculpatul Ioan Niculae ii spune coinculpatului Bunea Stancu ca pentru a putea fi discutate aspectele legate de efectuarea unei donatii i-a fost trimis Ionut Cotea, insa Ioan Niculae a refuzat sa colaboreze cu acesta, astfel ca urmatorul trimis a fost Viorel Hrebenciuc, care l-a intrebat ᅡcat esti dispus sa dai?ᅡ", au scris procurorii in rechizitoriu.

Niculae i-ar fi povestit la acel moment lui Stancu : "Mai, zic: eu pot sa dau un milion de euro pentru PSD. Dar trebuie sa stie cat mai putine persoane. Stii tu (nota procurorilor: Viorel Hrebenciuc) si Ionut Costea, care nu stie decat ca m-am intalnit eu cu el. El nu trebuie sa spuna. Atata dau".






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























793 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by