Primarul Gheorghieniului, Janos Mezei, a fost arestat preventiv, dupa ce judecatorii au apreciat ca a incalcat obligatiile impuse de controlul judiciar

de R.M.     HotNews.ro
Joi, 19 martie 2015, 15:09 Dosare Anticoruptie


Curtea de Apel Tirgu Mures a decis miercuri seara arestarea pentru 30 de zile a primarului municipiului Gheorghieni, Mezei Janos, apreciind ca acesta a incalcat obligatiile impuse de masura controlului judiciar, respectiv "interdictia de a exercita functia de primar pe o durata de 60 de zile".

In 27 ianuarie, judecatorii Tribunalului Mures au dispus masura de control judiciar fata de Janos Mezei, cu urmatoarele obligatii:
  • - sa se prezinte la organul de urmarire penala, la judecatorul de drepturi si libertati, la judecatorul de camera preliminara sau la instanta de judecata ori de cate ori este chemat;
  • - sa informeze, de indata, organul judiciar care a dispus masura sau in fata caruia se afla cauza, cu privire la schimbarea locuintei;
  • - sa se prezinte la Politia mun. Gheorgheni jud. Harghita, conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori este chemat;
  • - sa nu depaseasca teritoriul Romaniei;
  • - sa nu comunice, direct sau indirect, pe nici o cale, cu persoanele mentionate in incheierea instantei de judecata.
In 30 ianuarie, Curtea de Apel Tirgu Mures a dispus admiterea contestatiei Ministerului Public si mentinerea fata de inculpatul Janos Mezei a masurii controlului judiciar, dar i-au impus "obligatia suplimentara de a nu exercita activitatea de primar al municipiului Gheorgheni jud. Harghita, precum si modificarea obligatiei sa nu comunice, direct sau indirect, pe nici o cale, cu anumite persoane, in obligatia 'sa nu se apropie si sa nu comunice cu acestea, direct sau indirect, pe nici o cale'".

"Procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Tirgu Mures au considerat ca inculpatul a incalcat cu rea-credinta obligatia suplimentara stabilita de judecatorul de drepturi si libertati din cadrul Curtii de Apel Tirgu Mures, constand in interdictia de a exercita functia de primar pe o durata de 60 de zile", se arata intr-un comunicat publicat joi pe site-ul DNA.

Astfel, procurorii au reclamat faptul ca Janos Mezei "a continuat sa se comporte, in continuare, in anumite situatii, ca primar al municipiului Gheorgheni, desfasurand activitati pentru determinarea consilierilor locali sa adopte, in sedinta, textul unei scrisori, al carei initiator a fost el insusi".

Acest document urma sa fie adresat din partea Consiliului Local Gheorgheni actionarului majoritar al SC MONTURIST SRL, cu solicitarea ca acesta din urma sa fie convins sa il oblige pe denuntator sa-si retraga sesizarea penala formulata impotriva inculpatului, afirma procurorii, in comunicatul citat.

Dezbaterile sedintei Consiliului Local Gheorgheni din 16.02.2015 au fost inregistrate audio-video si stocate pe un suport magnetic aflat in custodia unui consilier la Primaria mun. Gheorgheni - Compartimentul Administratie Publica Locala. Continutul acestor inregistrari, desi este, in principiu, accesibil publicului, poate fi pus la dispozitia unei persoane interesate numai in anumite conditii, stabilite clar intr-un regulament de ordine si functionare, adoptat de Consiliul Local Gheorgheni prin HCL nr. 189/2012. Potrivit acestui regulament, un cetatean obisnuit poate solicita copii ale inregistrarii, prin depunerea unei cereri in acest sens si plata cheltuielilor de efectuare a copiei. In nicio situatie, originalele nu pot fi puse la dispozitia cetatenilor obisnuiti, nici la sediul institutiei si nici in alta parte.

In aceste conditii, la data de 17.02.2015, Janos Mezei, prevalandu-se in continuare de functia sa de primar, desi ii era interzis acest lucru in mod expres, a determinat o persoana din cadrul Primariei Gheorgheni, sa se deplaseze la biroul consilierului respectiv, sa ia inregistrarile respective si sa i le trimita la domiciliul sau, lucru care s-a si intamplat ulterior.

In continuare, procurorii anticoruptie au extins actiunea penala fata de inculpatul Mezei Janos cu privire la savarsirea infractiunii de instigare la delapidare.

In aceste circumstante, in 6 martie, procurorii DNA- Serviciul Teritorial Tirgu Mures au propus judecatorului de drepturi si libertati inlocuirea masurii preventive a controlului judiciar luata fata de Mezei Janos cu masura arestarii preventive.

Prin incheierea penala din 11 martie 2015, pronuntata de Tribunalul Mures, privind pe inculpatul Mezei Janos, s-a dispus admiterea in parte a cererii formulate de procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Tg. Mures si inlocuirea masurii controlului judiciar cu masura arestului la domiciliu, pe o durata de 30 de zile, incepand cu data de 11 martie 2015 si pana la data de 9 aprilie 2015, inclusiv.

In cauza, procurorii beneficiaza de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii si din partea Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























522 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by