Fostul sef al Vamii Siret si 47 de politisti de frontiera, condamnati definitiv la 5 ani inchisoare cu executare

de I.R.     HotNews.ro
Miercuri, 18 martie 2015, 16:57 Dosare Anticoruptie


Comisar de politie Aurel Anea, fostul sef al Vamii Siret, a fost condamnat definitiv de Inalta Curte de Casatie si Justitie la cinci ani inchisoare cu executare pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita si constituire de grup infractional organizat, transmite Agerpres.

Tot la cinci ani inchisoare au fost condamnati si alti 47 de politisti de frontiera de la Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Siret: Elena Rohetki (fosta Agapi), Constantin Doru Andrisan, Daniel Barba, Vasile Balici, Dorel Chirila, Andrei Ciobanu, Marcel Coroi, Mihaela Elena Cosic, Manuel Costache, Ramona Costiuc, Ilie Cozmei, Elena Cozminiuc, Cristian Filipoaia, Daniel Grigoras, Adrian Grosu, Traian Constantin Hai, Adrian Holca, Toader Iliesi, Georgeta Jacota, Virgil Jitariuc, Gheorghe Lavrgic, Radu Lucanu, Vasile Luchean, Florin Lupu, Florin Matei, Adrian Mudrac, Danut Neagu, Gheorghe Neamtu, Rodica Nichiforiuc, Cristian Nicolovici, Gheorghe Pavlovici, Lucian Pintilii, Silviu Pomphaci, Luchian Posmangiu, Fanel Radacina, Bogdan Rurac, Viorel Ruste, Vasile Sasu, Vasile Secrier, George Slevoaca, Florj Sticlet, Sorin Strugar, Sorin Sumanariu, Loghin Timoci, Cristinel Tiprigan, Ilie Zahariuc si Catalin Zahariuc.

Au primit cate 2 ani inchisoare cu suspendare politistii de frontiera Virgil Buliga, Daniela Capatana, Alina Mandiuc, Vasile Perceac Simota, Marinel Giza, Vasile Hrituc, Adrian Iuga, Florin Macovei, Mihaela Neamtu, Florin Pavaloaia, Iulian Radu, Valentina Colotelo (fosta Sauciuc), Mihai Tocila si George Ungureanu.

In acelasi dosar, Simion Coroliuc, Nicu Schipor, Sorin Scladan si Lazar Ungureanu (lucratori vamali si sefi de tura) au fost condamnati la cate 5 luni inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei, pentru savarsirea infractiunii de dare de mita.

Instanta a confiscat de la condamnati diverse sume de bani primite ca mita, cel mai mult avand de achitat fostul sef al Vamii Siret, Aurel Anea, respectiv 23.913 lei.

Decizia instantei este definitiva.

In acest dosar, procurorii DNA au dispus trimiterea in judecata a 62 de ofiteri si agenti de politie de frontiera din cadrul PTF Siret, judetul Suceava, precum si a patru lucratori vamali din cadrul Biroului Vamal Siret.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis pe 27 aprilie 2011, in sarcina inculpatilor s-au retinut infractiuni de luare de mita, dare de mita in forma continuata si constituire - aderare - sprijinire a unui grup infractional organizat.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut ca, in perioada septembrie 2010 - ianuarie 2011, cei 62 de politisti de frontiera au pretins, primit ori acceptat, direct sau indirect, suma totala de peste 3,6 milioane lei si alte bunuri de la persoanele care au tranzitat frontiera, in scopul de a nu-si indeplini atributiile de serviciu privind controlul la frontiera si a le permite introducerea in Romania a unor bunuri, in general tigari din Ucraina, peste limita legala admisa.

DNA preciza ca banii colectati de la cetatenii care tranzitau punctul de frontiera erau ascunsi in diverse locuri din incinta PTF Siret, mai ales in mobilierul Laboratorului criminalistic, iar la finalul turei erau impartiti conform unor cote stabilite, fiecare primind, prin redistribuire, o parte din mita incasata in cursul turei. Sumele erau cuprinse intre 8.000 de lei si 25.000 de lei, in functie de riscul asumat si de 'incasarile' realizate.

De asemenea, in perioada decembrie 2010 - ianuarie 2011, Simion Coroliuc, Nicu - Cezar Schipor, Sorin Constantin Scladan si Lazar Ungureanu, in calitate de lucratori vamali (sefi de tura), i-au dat lui Aurel Anea, sef al PTF Siret, aproximativ 24.000 lei, pentru ca acesta sa nu-si indeplineasca atributiile de serviciu privind controlul la frontiera si urmarirea respectarii legii de catre intregul personal din punctul de trecere a frontierei.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























3792 vizualizari

  • +8 (8 voturi)    
    Spaga la frontiera (Miercuri, 18 martie 2015, 17:13)

    Raju [utilizator]

    In urma cu 2 ani am fost cu un grup Omnia pentru 2 zile in Ucraina, la Cernauti. La trecerea granitei, o femeie din grup (din Buzau) impreuna cu ghidul au adunat bani pentru a plati ...bunavointa vamesilor. Eu am protestat vehement si am ajuns oaia neagra a grupului, deci in mare masura toti cetatenii Romaniei sunt vinovati.
  • +4 (4 voturi)    
    am auzit (Miercuri, 18 martie 2015, 17:14)

    kripton [utilizator]

    de la un medic bine informat ca la noi in oras copii lesina de foame la scoala.
    la propriu,nu metaforic.
  • +2 (2 voturi)    
    infractori (Miercuri, 18 martie 2015, 18:40)

    nimrod [utilizator]

    Şi nu încapi de fiţele şi aerele lor şmechereşti. N-am uitat-o nici până în ziua de azi pe aia de la Episcopia Bihor care m-a întrebat dacă sunt sigur că eu sunt ăla din paşaport. Da' poate oamenii ăştia îmi citesc în priviri că nu dau doi bani pe ei, că, de, e psihologi, şi se înfurie. Hehe...


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by