Consilier juridic in Consiliul pentru Combaterea Discriminarii, candidat la un post in Colegiul director, arestat pentru luare de mita

de V.M., R.P.     HotNews.ro
Miercuri, 18 martie 2015, 16:56 Dosare Anticoruptie


Daniel Vasile, consilier juridic in Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) si candidat la un post in Colegiul director al institutiei, a fost arestat, fiind suspectat ca a primit mita de la o persoana amendata de CNCD pentru ca aceasta sa nu mai plateasca amenda, informeaza Mediafax.

Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti a dispus, luni, punerea in miscare a actiunii penale fata de Daniel Vasile, consilier juridic in cadrul Serviciului asistenta Colegiul director din CNCD, si retinerea lui, pentru luare de mita, informeaza un comunicat al parchetului. Potrivit procurorilor, in perioada 09.03.2015 - 13.03.2015, in calitatea sa, Daniel Vasile, i-a premtins martorei S.M., sanctionata contraventional printr-o hotarare a CNCD, suma de 500 de lei, promitandu-i acesteia ca va asigura fie anularea amenzii, fie necomunicarea hotararii in termenul de prescriptie a executarii sanctiunii catre organele competente, in vederea punerii in aplicare.
  • UPDATE Csaba Asztalos, presedintele CNCD, a declarat pentru HotNews.ro ca el a fost cel care a depus denuntul, dupa ce o invatatoare "a fost contactata la inceputul lunii martie, in mod neprocedural, de catre consilierul juridic in cauza, care i-a solicitat mita pentru a modifica decizia CNCD si pentru a interveni in dosar in mod nelegal".
Csaba Asztalos, presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), a declarat pentru HotNews.ro ca "masurile luate de parchet si de instanta au fost ca urmare a denuntului depus de conducerea institutiei, imediat dupa ce s-a luat la cunostinta de la o parte din dosar ca i s-a solicitat mita de catre un angajat, in vederea interventiei intr-o hotarare adoptata de Consiliu. Eu am depus acest denunt".

"Am colaborat cu organele de ancheta intru totul, am stat la dispozitia acestora in cercetare si organizarea flagrantului", a precizat Asztalos. Acesta a explicat pentru HotNews.ro ca, "in speta, pe data de 11 februarie 2015 Colegiul a adoptat o hotarare de sanctionare a unei persoane, invatatoare, pentru fapta de discriminare savarasita impotriva unui copil cu dizabilitati, in procesul de educatie. Invatatoarea a fost contactata la inceputul lunii martie, in mod neprocedural, de catre consilierul juridic in cauza, care i-a solicitat mita pentru a modifica decizia CNCD si pentru a interveni in dosar in mod nelegal".

"Invatatoarea m-a instiintat despre aceasta situatie, ca urmare in aceeasi zi am procedat la depunerea unei plangeri la Parchet", a declarat Csaba Asztalos.

Presedintele CNCD a anuntat ca "vom reanaliza dosarul pe fond" si ca a "dispus un control de fond pe toate dosarele pe care le-a avut in gestiune, in ultimii 2 ani, consilierul arestat. Vom transmite acest raport catre Parchet".

Consilierul Daniel Vasile era pe aceasta functie din 2007 si este si candidat la Colegiul director al CNCD, a declarat pentru HotNews.ro presedintele Consiliului.

"Doresc sa asigur cetatenii de luarea tuturor masurilor pentru a preveni in viitor astfel de situatii. Regretam cele intamplate. CNCD a fost intotdeauna o institutie care a construit foarte constiincios increderea in actul de solutionare a petitiilor, manifestand independenta si echidistanta in solutiile date", a declarat Csaba Asztalos.

Comunicatul Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti

Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti a anuntat astazi, 18 martie 2015, printr-un comunicat de presa, ca pe 16.03.2015 l-a retinut pentru 24 de ore pe Vasile Daniel, consilier juridic in cadrul Serviciului Asistenta Colegiul Director din cadrul Consiliului National de Combatere a Discriminarii (C.N.C.D.), pentru luare de mita.

"Din materialul probator administrat pana in prezent a rezultat urmatoarea situatie de fapt: In perioada 09.03.2015 - 13.03.2015, in calitate de consilier juridic in cadrul Serviciului Asistenta Colegiul Director din cadrul Consiliului National de Combatere a Discriminarii (C.N.C.D.), inculpatul VASILE DANIEL i-a pretins martorei S.M., sanctionata contraventional printr-o hotarare pronuntata de C.N.C.D., suma de 500 de lei, promitandu-i acesteia ca va asigura fie modificarea hotararii mentionate prin anularea amenzii contraventionale ce ii fusese aplicata, fie prin necomunicarea hotararii, in termenul de prescriptie a executarii sanctiunii catre organele competente, in vederea punerii in aplicare", informeaza Parchetul.

"La data de 16.03.2015 procurori din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, impreuna cu lucratori din cadrul Directiei Generale Anticoruptie - Directia Anticoruptie pentru Municipiul Bucuresti si Judetul Ilfov, l-au prins in flagrat pe inculpatul VASILE DANIEL in timp ce a primit de la martora S.M. suma de 500 de lei in scopul anterior mentionat; la aceeasi data inculpatul i-a mai solicitat martorei o suma de bani nedeterminata pentru a-si incalca atributiile de serviciu, in sensul de a introduce in dosarul constituit la C.N.C.D doua declaratii de martor favorabile numitei S.M. si care sa-i profite ulterior acesteia, cu ocazia contestarii hotararii C.N.C.D. de sanctionare contraventionala. La data de 17.03.2014 Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti a formulat propunere a arestare preventiva a inculpatului, pe o perioada de 30 de zile, propunere admisa de judecatorul de drepturi si libertati de la Tribunalul Bucuresti. Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie", se arata in comunicat.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1383 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by