Dosarul lui Horia Georgescu: ANRP a acordat despagubiri de 80 milioane de euro pe un teren cumparat cu 2,7 milioane euro

de I.R.     HotNews.ro
Luni, 16 martie 2015, 16:00 Dosare Anticoruptie


Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) a dispus despagubirea a trei cumparatori de drepturi litigioase cu suma de 375 milioane lei (peste 80 milioane euro) pentru un teren de 21 ha situat in localitatea Cernica, in timp ce cumparatorii achizitionasera drepturile de la mostenitori cu suma 2,7 milioane euro, arata DNA, citata de Agerpres.

Seful ANI, Horia Georgescu, a fost retinut de procurorii DNA pentru trei infractiuni de abuz in serviciu, fapte comise in calitate de membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din ANRP, prejudiciul in dosar ridicandu-se la 75 milioane euro.

Concret, in perioada 2008-2009, Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din ANRP, din care facea parte si Horia Georgescu, a aprobat rapoartele de evaluare, intocmite de expertii evaluatori, corespunzatoare unui numar de trei dosare, in care imobilele pentru care se solicitau despagubiri fusesera supraevaluate.


Valoarea totala la care au fost evaluate imobilele supuse despagubirii s-a ridicat, conform expertilor evaluatori, la suma de 129.709.168 euro (467.448.907 lei), arata DNA.

Potrivit unor surse judiciare, in unul din dosare, Matilda Olosuteanu si Elena Ghetu au cedat un teren de 21 ha in Cernica cumparatorului de drepturi litigioase Valentin Visoiu, pentru suma de 2.713.500 euro, iar la ANRP terenul a fost evaluat la 375.050.942 lei (peste 80 milioane euro).

Valentin Visoiu a transmis catre Adrian Gheorghe Manole si Florin Serban Barbu o cota parte de 12%, respectiv 17% din drepturile litigioase, care faceau obiectul cererii de despagubire in dosarul 13653/FFCC/2008, acesta pastrand la randul sau o cota parte de 71%.

In al doilea dosar, Mircea Adrian Victor Bortica si Anca Valentina Bortica au primit o despagubire din partea ANRP de 84 milioane lei pentru un imobilul in suprafata de 55.390 metri patrati, situat in Bucuresti, sos. Oltenitei.

In al treilea dosar, Tudor Constantin a cesionat cu titlu gratuit fiului sau, Aurel Constantin, la 7 ianuarie 2008, drepturile asupra unui teren. Aurel Constantin a solicitat solutionarea cu prioritate a dosarului, motivand cu "starea de sanatate foarte subreda" a tatalui sau si cu varsta inaintata, atasand cererii un certificat medical, conform caruia Tudor Constantin suferea de mai multe afectiuni.

Procurorii au constatat ca, din analiza rapoartelor de evaluare in cazul celor trei dosare, a rezultat ca evaluatorii desemnati nu au purtat o corespondenta cu bancile, notarii publici, birourile de carte funciara, agentiile imobiliare etc privind tranzactiile deja efectuate/certe cu proprietati imobiliare similare.

"In doua cazuri evaluatorii desemnati au utilizat, in cadrul metodei comparatiei directe, 'comparabile' constand in anunturi de vanzare publicate online sau in ziare, fara a purta corespondenta cu detinatorii de informatii privind tranzactiile certe cu proprietati imobiliare care ar fi constituit un criteriu obiectiv de natura a determina pretul real al pietei imobiliare. Concluzionand, Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor a emis in cazul celor trei dosare titluri de despagubire pe baza unor rapoarte de evaluare care nu au respectat cerintele Standardelor Internationale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piata a imobilelor si nici prevederile art. 10 alin. 6 si 7 din Legea 247/ 2005, privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, supraevaluand bunurile imobile respective cu suma totala de aproximativ 75.000.000 euro, cu aceasta suma fiind prejudiciat bugetul de stat concomitent cu obtinerea unor despagubiri necuvenite de catre titularii si cesionarii drepturilor de despagubire", mai sustin anchetatorii.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























3846 vizualizari

  • +4 (4 voturi)    
    dragut (Luni, 16 martie 2015, 16:07)

    codo [utilizator]

    Si banii se mai recupereaza de la profitori? ca doar nu vor fi luati de la georgescu&co.
  • +1 (1 vot)    
    pai... (Luni, 16 martie 2015, 16:07)

    vasile [anonim]

    daca evaluatorii au gresit ce treaba are comisia...
  • -2 (6 voturi)    
    huh (Luni, 16 martie 2015, 16:23)

    Mazeta [utilizator]

    Horia Georgescu nu este individul ăla care venea în redacția Hotnews și ne dădea lecții de moralitate, integritate și anti-corupție?

    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-12068734-presedintele-agentiei-nationale-integritate-horia-georgescu-discuta-online-cititorii-hotnews-luni-ora-15-00.htm
  • 0 (0 voturi)    
    foarte tare :) (Luni, 16 martie 2015, 17:33)

    aha [anonim]

    "In al doilea dosar, Mircea Adrian Victor Bortica si Anca Valentina Bortica au primit o despagubire din partea ANRP de 84 milioane lei pentru un imobilul in suprafata de 55.390 metri patrati, situat in Bucuresti, sos. Oltenitei. "

    ??????
  • +1 (1 vot)    
    ce are ... cu prefectura? (Luni, 16 martie 2015, 19:52)

    cinic [utilizator]

    marxism pur!!!!
    daca eu cumpar de la o baba un Grigorescu cu 1000 lei nu am voie sa cer 100 000????
    Ce legatura are valoarea de cesionare?

    Cand cumperi un bilet de loto cu 5 lei n-ai voie sa castigi cu el?
  • +1 (1 vot)    
    Cin sa fie, cin sa fie ? Mister total (Luni, 16 martie 2015, 21:39)

    Paul curiosu ? [anonim]

    Dar evaluatorii aia n-au nume ? Pa ei nu-i intreaba nimeni de respectarea auzi "Standardelor Internationale de Evaluare" ?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by