VIDEO Primarul orasului Slatina a fost retinut de DNA in dosarul in care este urmarit penal ministrul Darius Valcov

de Alina Neagu     HotNews.ro
Sâmbătă, 14 martie 2015, 10:39 Dosare Anticoruptie


Primarul orasului Slatina, Ninel Florin Prina, a fost retinut de procurorii DNA in dosarul in care este urmarit penal Darius Valcov. Primarul din Slatina este acuzat de complicitate la trafic de influenta, arata un comunicat al DNA. Darius Valcov este urmarit penal pentru trafic de influenta in acelasi dosar, fiind suspectat ca ar fi primit spaga pentru a favoriza un om de afaceri. Conform materialului probator administrat in cauza, a rezultat ca Darius Valcov a primit intre 2010-2013, perioada in care ocupa functia de primar al municipiului Slatina, suma de aproximativ 2 milioane de euro.

Procurorii DNA l-au mai retinut in acest dosar pe Lucian Petrut Susala pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la trafic de influenta, evaziune fiscala si spalare de bani. 

De asemenea, Petrica Bogdan Timofte si Constantin Cristian Tomescu sunt urmariti penal si au fost plasati sub control judiciar pentru 60 de zile pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la trafic de influenta, evaziune fiscala si spalare de bani.



  • Ce spun procurorii DNA

In ordonantele intocmite de procurori se arata ca, in cauza, exista date si indicii din care rezulta suspiciunea rezonabila care contureaza urmatoarea stare de fapt:

In cursul anului 2009, administratorul unei societati comerciale l-a contactat pe suspectul Valcov Bogdan Darius, in calitate de primar al municipiului Slatina, judetul Olt, caruia i-a propus, ca in schimbul oferirii sprijinului in influentarea factorilor de decizie din cadrul autoritatii contractante, in vederea castigarii unor licitatii de lucrari pentru obiective situate in municipiul Slatina, orasele Scornicesti, Piatra Olt si Draganesti, sa ii dea 20% din valoarea sumelor incasate (fara T.V.A.), conform contractelor de executie a respectivelor lucrari.

Astfel, in luna noiembrie 2008 a fost aprobat proiectul "Extinderea si reabilitarea sistemelor de apa si apa uzata in judetul Olt", al carui beneficiar final este SC Compania De Apa Olt SA, operator regional catre care Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara (ADI) "Oltul" (ADI) a delegat serviciile de alimentare cu apa si canalizare in aria de implementare a proiectului "Extinderea si reabilitarea sistemului de alimentare cu apa si canalizare in judetul Olt".

In cadrul acestui proiect au fost incheiate contractele "Reabilitarea si extinderea retelei de apa si canalizare in orasele Scornicesti si Potcoava", "Reabilitarea si extinderea retelei de apa si canalizare in municipiul Slatina" si "Reabilitarea si extinderea retelei de apa si canalizare in orasele Draganesti-Olt si Piatra-Olt".
Cu ocazia derularii procedurilor de licitatie membrii comisiei au procedat, la indemnul suspectului Valcov Bogdan Darius, in mod abuziv, la eliminarea din caietul de sarcini a unor conditii de eligibilitate in scopul favorizarii firmei omului de afaceri.

In urma acceptarii propunerii facute, firma omului de afaceri a castigat licitatiile organizate in cadrul proiectului "Extinderea si reabilitarea sistemelor de alimentare cu apa si apa uzata in judetul Olt", avand ca obiect semnarea contractelor cu Compania De Apa Olt pentru mai multe lucrari.
Administratorul societatii si suspectul Valcov Bogdan Darius au stabilit de comun acord, ca sumele de bani sa fie remise primarului, in numerar, in lei si numai la sediul firmei.

Astfel, in baza acestei intelegeri, incepand cu luna decembrie 2010, suspectul Valcov Bogdan Darius s-a prezentat periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta sume de bani in lei, remiterea fiind realizata ori de cate ori contractantul Compania De Apa Olt efectua plati in contul societatii.
Incepand cu jumatatea anului 2012, datorita unor probleme financiare existente in cadrul firmei sale, administratorul nu a mai putut face platile catre Valcov Bogdan Darius.

In acest context, suspectul Valcov Bogdan Darius l-a pus in legatura pe omul de afaceri cu inculpatul Prina Minel-Florin, la vremea respectiva, viceprimar al municipiului Slatina, care, avand cunostinta de intelegerea frauduloasa dintre cei doi, a hotarat, in scopul disimularii provenientei ilegale a banilor, ca diferentele de bani neonorate sa fie platite catre o firma, prin incheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fara ca aceasta societate sa presteze vreun serviciu in virtutea contractelor special incheiate in acest sens.

De aici, transferul sumelor de bani a fost realizat cu sprijinul si prin intermediul inculpatilor Susala Lucian Petrut, Timofte Petre-Bogdan, Tomescu Constantin Cristian si a altui om de afaceri, persoane de incredere din anturajul primarului si viceprimarului municipiului Slatina, administratori ai unor societati comerciale, care au creat un circuit de documente financiar-contabile fictive, pentru a disimula provenienta si destinatia reala a sumelor de bani.

Contractele incheiate intre aceste firme, precum si facturile emise in baza acestor contracte erau fictive, atestand imprejurari care nu corespund realitatii. 
Din materialul probator administrat in cauza a rezultat ca urmare a intelegerii cu omul de afaceri, suspectul Valcov Bogdan Darius a primit, in perioada 2010-2013, aproximativ 2 milioane de euro, o parte din aceasta suma fiind primita in mod direct, in numerar, iar suma de 2.480.000 lei a primit-o prin intermediul unor firme.

In cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane.







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























3967 vizualizari

  • +9 (11 voturi)    
    Tara ca un jaf (Sâmbătă, 14 martie 2015, 11:11)

    Ochii_pe_voi [utilizator]

    Toti `alesii` care apartin partidelor nascute din FSN-ul criminalului Iliescu trebuie cercetati. Partidele nu sunt decit hoarde de mafioti organizatw ca sa jefuiasca. PSD, PNL. UNPR, PMP, UDMR - nici un om cinstiti nu ar avea motive sa faca parte din ele daca nu ar fi partas la jaf.
  • +6 (8 voturi)    
    Tradare de tara.Cretinism la nivel inalt... (Sâmbătă, 14 martie 2015, 11:50)

    delavrancea [utilizator]

    Tradare de tara.Cretinism si idiotism la nivel inalt.Inconstienta....Si altele de genul asta.
    Acestea ar putea fi indroduse pe langa:delapidare de fonduri,frauda,furt...
    Dar oamenii de rand?
    Dar copiii...copiii cretinilor, v-ati gandit ca furati de la ei si subminati viitorul acestei tari.
    Eu personal imi doresc sa ii scoateti din contextul zilnic sa nu mai auzim de ei.
    Sa dispara!
  • +5 (7 voturi)    
    pai, (Sâmbătă, 14 martie 2015, 12:26)

    Cezy [utilizator]

    acu' sa te tii, cu greau mostenire de la Valcov!
  • +4 (6 voturi)    
    No problem (Sâmbătă, 14 martie 2015, 13:15)

    dana_s [utilizator]

    Toti hotii sa fie arestati si toti banii delapidati sub diverse forme sa se recupereze pana la ultimul cent.
    Ar trebui introdus un criteriu de accedere in orice functie publica (inclusiv aceea de membru al oricarui partid): sa nu fi fost penal.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by