Parlamentarii PSD Neculai Ratoi si Florin Constantinescu, urmariti penal de DNA si pusi sub control judiciar

de Alina Neagu     HotNews.ro
Vineri, 13 martie 2015, 18:10 Dosare Anticoruptie


Deputatul Neculai Ratoi si senatorul Florin Constantinescu sunt urmariti penal de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) pentru abuz in serviciu, fiind cercetati sub control judiciar alaturi de alte 26 de persoane, intr-un dosar referitor la scutirea unei societati comerciale de la plata unor obligatii catre bugetul Consiliului Local Pascani. Neculai Ratoi era la data comiterii faptelor, in anul 2007, primar al municipiului Pascani, iar Florin Constantinescu avea calitatea de consilier local, potrivit unui comunicat al DNA citat de Agerpres.

Pe langa cei doi, in dosar au fost inculpati pentru abuz in serviciu si ceilalti 18 membri din 2007 ai Consiliului Local Pascani, precum si patru functionari publici din cadrul Primariei Pascani. De asemenea, patru persoane care detineau functii de conducere in cadrul societatii Agrocomplex Lunca Pascani sunt cercetate pentru complicitate la abuz in serviciu.

Potrivit procurorilor anticoruptie, acuzatiile se refera la scutirea de la plata unor obligatii catre bugetul local a societatii Agrocomplex Lunca Pascani, pentru un teren in suprafata de 60 de hectare pe care il primise in chirie inca din anul 1997.

Astfel, Consiliul Local Pascani solicitase si obtinuse de la Regia Autonoma Apele Romane - Filiala Bacau, in anul 1997, dreptul de utilizare a terenului situat in zona acumularii Pascani. Ulterior, legislativul local a aprobat inchirierea terenului pentru exploatatie agricola prin licitatie publica, pentru o perioada de cinci ani.

Comisia de licitatie a decis atribuirea contractul de inchiriere catre societatea Agrocomplex Lunca Pascani, iar contractul a fost semnat pe 6 octombrie 1997 de primarul de la acea data, Neculai Ratoi. Pe 18 noiembrie 2002, printr-un act aditional semnat de acelasi edil, inchirierea terenului a fost prelungita cu inca cinci ani.

"Pe parcursul executarii contractului de inchiriere (...) si a actului aditional la acesta, respectiv la nivelul lunii septembrie 2007, SC Agrocomplex Lunca Pascani SA a inregistrat catre Consiliul Local Pascani debite in valoare de 15.000 lei si penalitati contractuale in valoare de 947.950 de lei. Avand in vedere debitele inregistrate de-a lungul timpului aferente derularii contractului de inchiriere respectiv, in cursul anului 2007 reprezentantii legali ai SC Agrocomplex Lunca Pascani SA au solicitat in mai multe randuri Primariei Pascani exonerarea de la plata redeventei si a intarzierilor aferente, motivand producerea unor calamitati naturale in anii 2000, 2002, 2003 si 2005", se precizeaza in comunicatul DNA.

In baza acestor solicitari, doi ingineri din cadrul unor servicii ale Primariei Pascani, inculpatii Postolachi Elena-Silvia si Prisacaru Vasile, au intocmit un referat prin care au propus scutirea de plata pentru sumele datorate de Agrocomplex Lunca Pascani, documentul fiind ulterior aprobat de primar si inaintat Serviciului Finante Publice Locale. Seful serviciului si un subaltern au intocmit un nou referat, prin care propuneau scutirea de la plata chiriei pentru anii in care s-ar fi produs calamitati, precum si scutirea de la plata tuturor majorarilor de intarziere.

Pe 19 septembrie 2007, comisiile de specialitate ale Consiliului Local Pascani au avizat referatul, iar in aceeasi zi a fost convocata o sedinta extraordinara a legislativului local, in cadrul careia a fost adoptat proiectul de hotarare privind stergerea unor datorii in suma totala de 962.950 de lei.

"La finalul acestei sedinte s-a votat in sensul adoptarii unui proiect de hotarare prin care a fost aprobata scutirea la plata pentru sumele datorate de SC Agrocomplex Lunca Pascani SA bugetului local al municipiului Pascani reprezentand chiria datorata pentru anii 2002, 2003, 2005 si 2007 si a tuturor majorarilor de intarziere datorate pentru neplata in termen a obligatiilor din contractul de inchiriere", sustin procurorii anticoruptie.

Dupa emiterea hotararii, la data de 25 septembrie 2007, Serviciul Finante Publice Locale Pascani a procedat la stergerea datoriilor SC Agrocomplex Lunca Pascani SA.

Hotararea votata de consilierii locali a fost atacata in contencios administrativ de Institutia Prefectului Judetului Iasi pe 29 octombrie 2007, astfel ca actul administrativ a fost suspendat de drept pana la solutionarea cauzei. Cu toate acestea, debitele societatii Agrocomplex Lunca Pascani nu a fost reinscrise in evidentele Serviciului Finante Publice Locale Pascani.

Pe 22 februarie 2008, Tribunalul Iasi a admis cererea prefectului de anulare a hotararii de consiliu, insa primarul Ratoi si secretarul Primariei Pascani, Mircea Zuzan, au formulat recurs, invocand nelegalitatea si netemeinicia sentintei civile atacate. Ulterior, in septembrie 2008, Curtea de Apel Iasi a respins recursul si a dispus mentinerea solutiei instantei de fond.

Potrivit procurorilor DNA, datoria Agrocomplex Lunca Pascani a fost calculata, la nivelul anului 2015, la suma totala de 2.045.050 de lei, din care suma de 15.000 constituie chiria restanta, iar suma de 2.030.950 lei constituita din penalitati de intarziere.

Procurorii Serviciului Teritorial Iasi al DNA au dispus masura preventiva a controlului judiciar, pentru o perioada de 60 de zile, impotriva tuturor celor 28 de inculpati din dosar.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.894 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by