Alina Bica, plasata in arest la domiciliu intr-unul dintre dosarele in care este inculpata. Bica mai are un mandat de arestare in alt dosar si nu poate iesi din arest

de Alina Neagu     HotNews.ro
Vineri, 13 martie 2015, 16:29 Dosare Anticoruptie


Alina Bica
Foto: Agerpres
Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, vineri, inlocuirea arestului preventiv cu cel la domiciliu in cazul fostului sef al DIICOT, Alina Bica, in dosarul in care este judecata pentru ca a acordat despagubiri pentru un teren supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro, solutia nefiind insa definitiva. Instanta a inlocuit masura arestului preventiv cu arestul la domiciliu pe o durata de 30 de zile. Alina Bica nu va iesi deocamdata din arest, deoarece decizia nu este definitiva. In plus, fosta sefa DIICOT mai are un mandat de arestare in dosarul "Bica 2".

Decizia Inaltei Curti de a o plasa pe Alina Bica in arest la domiciliu nu este definitiva si poate fi contestata de procurorii DNA.

Chiar daca masura va ramane definitiva, Alina Bica nu va putea fi eliberate din inchisoare, intrucat pe numele ei este emis un alt mandat de arestare, in dosarul in care este judecata pentru ca a luat mita un teren, in schimbul interventiilor pentru despagubirile acordate lui Gheorghe Stelian, pentru ca l-ar fi ajutat pe Ovidiu Tender in dosarul in care este judecat si pentru abuz in serviciu in cazul lui Videanu.

In dosarul in care s-a dispus, vineri, arestarea sa la domiciliu, Bica a fost trimisa in judecata, in 15 decembrie 2014, pentru ca, in calitate de reprezentant al Ministerului Justitiei in comisia ANRP, impreuna cu membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, i-a aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, in 2011, despagubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

In acelasi dosar sunt judecati pentru abuz in serviciu Crinuta Dumitrean, fosta sefa a Comisiei Centrale de Despagubiri, Sergiu Ionut Diacomatu, deputatul Catalin Florin Teodorescu, Remus Virgil Baciu, Lacramioara Alexandru, Oana Vasilescu si Dragos George Bogdan. Evaluatorul Emil Nutiu si omul de afaceri Gheorghe Stelian sunt acuzati de complicitate la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave. Acestia se afla in arest la domiciliu.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, in 15 martie 2011, Alina Bica, Crinuta Dumitrean, Sergiu Ionut Diacomatu, Catalin Florin Teodorescu, Remus Virgil Baciu, Oana Vasilescu, Dragos George Bogdan si Lacramioara Alexandru, in calitate de membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor au aprobat, in unanimitate, raportul de evaluare intocmit de expertul evaluator Nutiu Emil. Prin acest raport, valoarea terenului de peste 13 hectare a fost stabilita la suma de 377.282.300 lei.

In urma intocmirii acestui caz, procurorii au descoperit noi informatii despre Alina Bica, motiv pentru care au mai deschis un nou dosar penal.

In acest al doilea dosar, Alina Bica este judecata in al doilea dosar pentru ca a luat mita un teren, in schimbul interventiilor pentru despagubirile acordate lui Gheorghe Stelian, pentru ca l-ar fi ajutat pe Ovidiu Tender in dosarul in care este judecat si pentru abuz in serviciu in cazul lui Videanu.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au trimis-o in judecata, in 26 februarie, pe Alina Mihaela Bica, la data faptelor secretar de stat si reprezentant al Ministerului Justitiei in cadrul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din Agentia Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, ulterior procuror sef al DIICOT, pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita (doua fapte), abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (doua fapte) si favorizarea faptuitorului (doua fapte).

In acelasi dosar sunt judecati omul de afaceri Dorin Cocos, pentru trafic de influenta (doua fapte) si dare de mita, si fiul acestuia Alin Cocos, pentru complicitate la trafic de influenta si complicitate la dare de mita.

Procurorii DNA i-au trimis in judecata si pe Ionut Florentin Mihailescu, fost consilier al lui Alinei Bica, persoana apropiata lui Alin Cocos, pentru complicitate la luare de mita (doua fapte), si Adriean Videanu, la data faptelor actionar la o societate comerciala, pentru complicitate la abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, Videanu fiind sub control judiciar.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, in 14 iunie 2014, Alina Bica ar fi primit, prin intermediul lui Ionut Mihailescu si in cote parti egale cu acesta, un teren in suprafata de 4.425 metri patrati din Snagov.

Anchetatorii sustin ca, pentru a ascunde provenienta acestui teren, Ionut Mihailescu, impreuna cu Alin Cocos, ar fi generat si intermediat "tranzactii nereale imobiliare succesive, folosindu-se de relatii cu prieteni si membrii de familie".

O alta acuzatie adusa Alinei Bica se refera la abuz in serviciu in cazul lui Adriean Videanu, respectiv admiterea solicitarii acestuia de ridicare a sechestrului asigurator de pe 80 de actiuni, care fusese pus de procurorul care instrumenteaza dosarul Romgaz-Interagro.

O a treia acuzatie adusa Alinei Bica in acest dosar se refera la favorizarea omului de afaceri Ovidiu Tender, respectiv la sprijinul acordat acestuia, pentru a nu fi condamnat la o pedeapsa cu executare in dosarul Carom. In decembrie 2014, Ovidiu Tender a fost condamnat in dosarul Carom la 11 ani si patru luni de inchisoare, decizia nefiind insa definitiva.

Alina Bica se afla in arest din 22 noiembrie 2014.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1657 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    Păi, (Vineri, 13 martie 2015, 17:30)

    AlisCuPar [utilizator]

    să-i facă un "domiciliu" provizoriu, la jumătatea distanţei dintre domiciliul dânsei şi arestul poliţiei !


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by