Seful Inspectoratului Scolar Judetean Braila, un fost inspector scolar si alte 8 persoane, trimisi in judecata de DNA

de Alina Neagu     HotNews.ro
Vineri, 27 februarie 2015, 21:46 Dosare Anticoruptie


Seful Inspectoratului Scolar Judetean Braila, Iulian Danielescu, un fost inspector scolar si alte opt persoane au fost trimisi in judecata de catre procurorii DNA intr-un dosar privind fapte de coruptie, anunta Mediafax.

Potrivit DNA, pe 17 iunie 2014, Iulian Danielescu, in calitate de inspector scolar general al Inspectoratului Scolar Judetean Braila, impreuna si in intelegere cu inspectorul scolar de limba romana Simion Adrian, a dispus constituirea unei comisii de solutionare a unei contestatii, la interventia consilierului in Ministerul Educatiei Nationale - Directia Minoritati Dumitru Dragos Mircea. Contestatia era formulata de o ruda a unei eleve, Baciu Andrada Bianca, impotriva sanctiunii prin care era notata cu 2 la purtare din cauza numarului mare de absente nemotivate, Ca urmare a acestei situatii, eleva respectiva ar fi fost exmatriculata, cu drept de inmatriculare in anul scolar imediat urmator

"Comisia astfel constituita, din care au facut parte, pe langa Simion Adrian, si Mandreanu Constantin Ciprian si Picus Veronica, a determinat consiliul de administratie al liceului respectiv sa recalculeze nota la purtare acordata Andradei Bianca Baciu, astfel incat aceasta sa promoveze anul scolar. In cursul lunii aprilie 2014, Baciu a depus la cabinetul medical al liceului doua adeverinte medicale, cunoscand ca sunt falsificate, cu scopul de a motiva absentele de la cursurile scolare din perioadele 23 -24 aprilie 2014 si 28 - 30 iunie 2014. Acest fapt ar fi determinat reducerea numarului total de absente nemotivate pe semestrul II al anului scolar 2013-2014 si, ulterior, anularea notei 2 la purtare acordata de Consiliul Profesoral la sedinta din 17 iunie 2014 si modificarea acesteia prin marire, toate acestea determinand in final, promovarea elevei in anul scolar urmator", se arata intr-un comunicat al DNA.

Procurorii DNA au constatat si alte fapte de coruptie comise de inspectorul scolar Simion Adrian. Astfel, potrivit DNA, pe 26 iunie 2014, inspectorul scolar Simion Adrian a determinat-o, cu intentie, pe Stefania Madalina Mocanu, profesor corector al unei contestatii formulate de o eleva a unui liceu teoretic, sa o reexamineze si respectiv sa corecteze in mod favorabil probele elevei, cu scopul de a promova corigenta la materia respectiva si, implicit, de a promova anul scolar.

Pe de alta parte, pe 3 septembrie 2009, in contextul desfasurarii sesiunii de bacalaureat, Simion Adrian le-a determinat cu intentie pe profesoarele Petrica Plopeanu si Carmen Lacramioara Aldea sa corecteze in mod intentionat favorabil contestatia unui elev, formulata in legatura cu nota obtinuta la proba scrisa la disciplina limba si literatura romana, in sesiunea august - septembrie 2014, determinand astfel obtinerea unei note superioare si, implicit, a unei medii de promovare a examenului de bacalaureat.

Conform procurorilor DNA, teza elevului a fost initial notata cu 4,30, iar la recorectarea facuta de catre cele doua profesoare, care acum au calitatea de inculpate, teza a fost notata cu 5,30, exact asa cum ii solicitase inculpatul Petre Purcarea inspectorului scolar Simion Adrian, astfel incat nota sa fie peste 5, minimul necesar promovarii examenului la o disciplina de examen.

In acelasi context, pe 5 septembrie 2014, Simion Adrian, beneficiind de ajutorul lui Purcarea, a primit 800 lei de la parintii unei eleve, dupa ce, anterior, acceptase ca in schimbul oferirii si promisiunii unui folos material sa corecteze in mod favorabil contestatia formulata de eleva, in scopul obtinerii unei note superioare si a unei medii finale de promovare.

Procurorii DNA mai arata ca, pe 26 septembrie 2014, Simion Adrian, in calitate de inspector scolar si membru in comisia de examinare constituita in legatura cu concursul organizat pentru ocuparea unui post de documentarist la Palatul Copiilor Braila, institutie cultural-educativa subordonata Inspectoratului Scolar Judetean Braila, a primit mai multe produse alimentare, in valoare totala de 100 lei de la o persoana, in scopul examinarii in mod favorabil si a promovarii concursului de catre aceasta.

Astfel, procurorii Serviciului Teritorial Galati al DNA au dispus trimiterea in judecata, sub control judiciar, a lui Simion Adrian, inspector scolar la disciplina limba romana, din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Braila la data savarsirii faptelor, acuzat de trei infractiuni de instigare la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, de abuz in serviciu si de doua infractiuni de luare de mita.

Potrivit DNA, au mai fost trimisi in judecata in stare de libertate, pentru abuz in serviciu, Iulian Danielescu, inspector scolar general al Inspectoratului Scolar Judetean Braila, si profesorii membri ai comisiei de corectare a contestatiilor - Stefania Mocanu, Constantin Ciprian Mandreanu, Veronica Picus, Petrica Plopeanu si Carmen Lacramioara Aldea.

Tot in stare de libertate au fost trimisi in judecata si Andrada Bianca Baciu, pentru uz de fals in forma continuata, si Dragos Mircea Dumitru, consilier in Ministerul Educatiei Nationale - Directia Minoritati la data savarsirii faptei, pentru doua infractiuni de instigare la abuz in serviciu, precum si Petre Purcarea pentru doua infractiuni de complicitate la dare de mita, complicitate la luare de mita si instigare la abuz in serviciu.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Braila, cu propunerea de a se mentine masura preventiva dispusa in cauza.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1552 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by