Avocatul Catalin Dancu: Gheorghe Stefan a confirmat cele spuse de Dinu Pescariu si a spus ca a finantat campania PDL

de V.M.     HotNews.ro
Joi, 26 februarie 2015, 17:53 Dosare Anticoruptie


Catalin Dancu
Foto: Agerpres
Avocatul Catalin Dancu a declarat joi, la iesirea de la DNA, ca Gheorghe Stefan a fost confruntat cu Dinu Pescariu si a confirmat cele spuse de omul de afaceri, precizand ca a recunoscut ca a finantat si el campania PDL din 2009, dar fara a face referiri in declaratii la Udrea, Blaga si Basescu, transmite Mediafax.

Catalin Dancu a spus ca primarul suspendat al municipiului Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, a fost adus joi la DNA pentru a fi confruntat cu omul de afaceri Dinu Pescariu. Avocatul a precizat ca Dinu Pescariu a facut o declaratie, iar Gheorghe Stefan a aratat ca ea este adevarata in totalitate.

Intrebat unde au ajuns banii luati ca mita in dosarul "Microsoft" si cum au fost cheltuiti, Dancu a spus ca declaratiile de joi ii confirma lui, ca avocat, faptul ca exista o fapta de trafic de influenta, iar aceasta incepe sa prinda contur.

"Declaratia de astazi imi confirma, in final, ca avem intr-adevar un trafic de influenta real si ca ceea ce a spus Gabriel Sandu este adevarat. Gheorghe Stefan a confirmat aceste lucruri. In schimb, Gheorghe Stefan nu a facut niciun denunt, el nu a facut decat sa raspunda la ceea ce a fost intrebat in acest cadru procesual. Mizeaza pe faptul ca a cooperat si a raspuns si astazi unor lamuriri ce erau necesare procurorilor", a mai spus Catalin Dancu.

Avocatul a adaugat ca Gheorghe Stefan nu a facut referi in declaratiile sale la Elena Udrea, la Vasile Blaga sau la Traian Basescu.

Dancu a precizat ca Gheorghe Stefan a recunoscut ca a finantat si el campanie PDL din 2009.

"Da, si dumnealui a finantat partidul. Nu spune nimic despre Traian Basescu, nu s-a discutat nici de domnul Blaga, nici de domnul Basescu. Nu isi aminteste cat a dat, pentru ca platile nu au fost facute de el. Asta se urmareste acum, sa verificam cine a facut aceste plati. Au fost discutii in legatura cu platile catre PDL, titularul si autorul lor fiind Dorin Cocos, iar Gheorghe Stefan nu cunoaste cum s-au facut platile catre PDL. El cunoaste ca s-au facut plati, dar nu este implicat in mod direct. Stie din discutiile de la DNA si din cele recunoscute de Dorin Cocos", a mai aratat avocatul.

Intrebat daca procurorii DNA au inceput sa verifice modul de finantare a campaniei electorale a PDL din 2009, avocatul a spus: "Este corect sa se intample acest lucru, pentru ca nu e suficient doar sa afirmi, este normal sa si verifici". Avocatul a precizat ca nu a inceput in mod efectiv aceasta verificare.

Dinu Pescariu si Gheorghe Stefan au fost si zilele trecute la Directia Nationala Anticoruptie, pentru a fi audiati in dosarul "Microsoft".

Gheorghe Stefan este in arest preventiv din 29 octombrie 2014, in dosarul "Microsoft", in care este acuzat de trafic de influenta si spalare de bani.

Instanta suprema a dispus, luni, inlocuirea masurii arestului preventiv cu arestul la domiciliu pentru Dorin Cocos, la propunerea facuta de procurorii DNA dupa ce fostul sot al Elenei Udrea ar fi facut un denunt in dosarul "Microsoft".

Dorin Cocos ar fi aratat in denuntul facut la DNA ca i s-a cerut sa plateasca produse de trei milioane de euro pentru PDL, in campania electorala din 2009, pentru a primi sprijinul Guvernului in derularea contractului Microsoft, mentionand ca a fost sprijinit de Vasile Blaga si Elena Udrea. Informatiile au fost publicate de Libertatea, care citeaza denuntul facut de Dorin Cocos in dosarul Microsoft si reda o pagina care ar face parte din acest document.

Potrivit sursei citate, Cocos ar fi aratat in denunt ca Elena Udrea ar fi stiut de demersurile facute in vederea derularii contractului de licentiere Microsoft si despre banii primiti ca mita, iar fostul ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului i-ar fi fi acordat acordat sprijinul ei in Guvern.

"Despre acest lucru stia si Vasile Blaga, care, de asemenea, a sprijinit derularea contractului", se arata in documentul citat de Libertatea.

Cocos ar mai fi aratat in fata anchetatorilor ca, din banii primiti de la Pescariu, a cumparat impreuna cu Elena Udrea jumatate din hotelul Grivita: "Din banii primiti in cont de la Dinu Pescariu am achizitionat pe persoana fizica, impreuna cu fosta mea sotie, Elena Udrea, ½ din Hotelul Grivita, avand fiecare in proprietate ¼ chiar si azi".

"Nu cunosc care a fost circuitul sumelor de bani de la Ministerul Comunicatiilor catre beneficiarii finali. Pot spune insa ca o parte din acesti bani au ajuns la Dinu Pescariu care a efectuat platile catre noi", se mai spune in document.

Totodata, sunt enumerate sume de bani primite de la Dinu Pescariu.

"Restul de 1.800.000 - 1.900.000 de euro a fost achitata de Dumitru Nicolae pentru mine din banii primiti de la Dinu Pescariu, in contul din Elvetia, pentru achitarea contravalorii altor produse electorale. Precizez ca au fost 27 de containere de materiale electorale. In perioada 2008 - 2011, am primit de la Dinu Pescariu 700.000 de euro in contul meu din Banca Transilvania, suma ce se regaseste si in declaratiile de avere ale fostei mele sotii, Elena Udrea. Am mai primit de la Dinu Pescariu suma de 200.000 de euro intr-un cont din Dubai al unei prietene pe nume Dumitrache Doina care a deschis un restaurant cu specific romanesc. Am mai primit cash de la Dinu Pescariu suma de aproximativ 100.000 de euro, retrasa de pe doua carduri ale lui Dinu Pescariu in mai multe randuri. Incepand cu sfarsitul anului 2011, lui Dinu Pescariu i s-au blocat conturile din Elvetia, din acel moment nemaifacand nicio plata catre mine. Acesta este motivul pentru care suma de 500.000 de euro mi-a fost virata de Dinu Pescariu dintr-un cont personal de la Banca Transilvania", se mai spune in documentul citat.

Cocos ar mai fi sustinut in denunt ca, din cauza blocarii conturilor lui Dinu Pescariu din Elvetia, suma ce i-a fost remisa cu titlu de beneficiu propriu a fost de aproximativ 1.800.000 de euro, respectiv 700.000 de euro din cont, 200.000 de euro in Dubai, 100.000 de euro retragerile din cartile de credit si cei 800.000 de euro cash, din care 500.000 de euro i-a imprumutat lui Gabriel Sandu.

Dinu Pescariu, vizat in dosarul "Microsoft", a denuntat-o pe Elena Udrea, aratand ca aceasta i-a cerut 500.000 de euro "pentru a-i rezolva problemele din justitie".

"La data de 5.11.2014, Pescariu Dinu-Mihail a formulat denunt cu privire la savarsirea unor fapte de coruptie de catre Udrea Elena Gabriela. Din denuntul formulat rezulta ca, in anul 2013 pe fondul cercetarilor efectuate de Directia Nationala Anticoruptie ca urmare a plangerii formulata de Fujitsu Siemens Computers in legatura cu derularea contractului de licentiere Microsoft si a masurilor asiguratorii dispuse de autoritatile austrice pe conturile sale din Elevatia, Udrea Elena Gabriela a pretins suma de 500.000 de euro pentru a-i rezolva problemele din justitie. Exista indicii in sensul ca remiterea sumelor de bani a avut loc in mai multe transe in perioada iulie 2013 - februarie 2014", potrivit procurorior.

Conform informatiilor aparute in presa, inainte de a fi plasat in arest la domiciliu, Gabriel Sandu le-ar fi declarat anchetatorilor, in sustinerea solicitarii sale de inlocuire a acestei masuri, ca pe intreaga durata a mandatului sau de ministru al Comunicatiilor ar fi finantat lunar PDL cu sume insumand aproximativ 300.000 de euro.

"Pe intreaga perioada a mandatului meu de ministru, am finantat PDL cu sume lunare insumand circa 300.000 de euro in total. Aceste sume le-am inmanat direct sefului meu, Emil Boc, primul ministru al Romaniei. Recunosc si admit, de asemenea, ca am acceptat sa finantez partidul si actiunile sale, pentru a-mi facilita sprijinul politic si a-mi mentine functia de ministru dar si pozitia in conducerea centrala PDL.Mai precis, in cazul meu, aveam de adus la partid circa 5 milioane de euro, am avansat acesti bani din fondurile personale, legale, si le-am recuperat partial in modalitatea expusa de Claudiu Florica, Dorin Cocos si Gheorge Stefan. Practic eu trebuia sa particip la campania prezidentiala din 2009 cu patru milioane de euro", ar fi declarat Sandu, potrivit Antena 3.

Gabriel Sandu le-ar mai fi spus procurorilor DNA care instrumenteaza dosarul "Microsoft" ca o parte din banii dati ca mita ar fi ajuns si la fostii ministri Adriean Videanu si Radu Berceanu, dar si la Roberta Anastase.

In dosarul "Microsoft", fostul ministru al Comunicatiilor Gabriel Sandu si omul de afaceri Dumitru Nicolae sunt cercetati in arest la domiciliu. Sandu si Nicolae au stat in arest preventiv din 29 octombrie 2014 pana in 25 ianuarie, cand au fost plasati in arest la domiciliu, in urma deciziei instantei supreme, dupa ce ar fi facut denunturi in dosar.

Deputatul PMP Elena Udrea a fost si ea in arest preventiv in acest dosar, in perioada 11-17 februarie, ulterior instanta suprema dispunand cercetarea ei in arest la domiciliu. Udrea a fost reincarcerata miercuri in Arestul Politiei Capitalei, dupa ce pe numele ei a fost emis un mandat de arestare in dosarul "Gala Bute".






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2976 vizualizari

  • -3 (5 voturi)    
    Udrea e executata ca la manual. (Joi, 26 februarie 2015, 18:50)

    Cristiann80 [utilizator]

    Indiferent de spun altii ca sa se bage in seama eu am urmatoarele pareri:
    Cred 100% tot ceea ce a dezvaluit Udrea in acele interviuri. Cred ca SRI a ales Presedintele tarii- unul posst, molau, mai taranoi, neintiat, aproape incult. De asta aveau nevoie la Cotroceni dupa un Basescu care ii incomoda.
    Cred ca intre Coldea si Kovesi exista o legatura stransa chiar si una intima din ceea ce s-a dezvaluit in presa online.
    Cred ca Udrea este un periol pentru ei si de asta o executa in stil hitlerist cu stiinta sasului luteran. Ii convine deoarece sasul nu mai vrea Opozitie, vrea chiar anihilarea PSD-ului in PNL. Hitler in alta forma.
    Udrea este victima unor turnatori penali care au furat in numele ei si, fiind prinsi au fost pusi sa minta ori ii va paste puscarie grea. Asta nu este Justitie, ci militie securisto-comunista!
  • +2 (2 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 26 februarie 2015, 21:37)

    [anonim]



Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by