UPDATE Prefectul de Suceava si primarul comunei Brodina, cercetati sub control judiciar

de V.M.     HotNews.ro
Sâmbătă, 21 februarie 2015, 14:54 Dosare Anticoruptie


Tribunalul Suceava a respins, sambata seara, propunerea DNA de arestare preventiva a prefectului de Suceava, Florin Sinescu, si a decis instituirea masurii de control judiciar in cazul acestuia, informeaza Agerpres. Florin Sinescu nu are voie sa comunice cu martorii din dosar.

Totodata, instanta a admis, din toate capetele de acuzare ale procurorilor DNA, doar trei de abuz in serviciu si una de uzurpare a functiei, restul fiind respinse.

Avocatul prefectului, Silvia Tudor, a depus contestatie, invocand lipsa de probe materiale in acest dosar. Totodata, avocatul a contestat decizia prin care instanta impune ca suspectul sa nu comunice cu martori din dosar, deoarece nu este aplicabila, in conditiile in care unii dintre acestia lucreaza in Prefectura.

"Prefectul s-a declarat nevinovat. In opinia mea, faptele prezentate nu pot constitui constitui probe ale infractiunilor invocate. Am solicitat instantei sa respinga propunerea, intrucat nu sunt intrunite conditiile de legalitate. Nu s-a facut o analiza corespunzatoare a cadrului legislativ in care prefectul trebuia sa-si desfasoare activitatea. (...) Am cerut instituirea controlului judiciar si cred ca am convins instanta'', a declarat Tudor, subliniind ca are "o aparare grea", in conditiile in care i s-a "restrictionat dreptul la consultarea dosarului", fara a se motiva aceasta decizie.

In cazul primarului comunei Brodina, instanta a instituit controlul judiciar si a mentinut toate acuzatiile procurorilor.

Potrivit unui comunicat al DNA postat vineri pe site-ul institutiei, Florin Sinescu a fost retinut pentru 5 infractiuni de abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite, dintre care una in forma continuata, conflict de interese, uzurparea functiei si uz de fals, iar Vasile Melen, pentru conflict de interese, abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite si complicitate la aceasta infractiune.

DNA precizeaza ca, in toamna anului 2012, Sinescu a intervenit in activitatea APIA Suceava, in afara cadrului legal si oficial, in scopul aprobarii, de catre functionarii acestei institutii, a unor subventii de peste 315.000 lei pentru Consiliul Local Udesti.

"Sinescu a exercitat in mod deficitar si subiectiv controlul de legalitate asupra hotararilor Consiliului local Udesti, prin care s-a concesionat ilegal (fara procedura de achizitie si licitatie publica) suprafata de 806 hectare din patrimoniul comunei catre asociatia Acaup Adici Udesti (formata pentru obtinerea ilegala de fonduri europene de la APIA Suceava). Astfel, i-a permis primarului din Udesti, prin intermediul asociatiei, sa obtina subventia in campania 2013, in valoare de aproximativ 419.000 lei, suma ce reprezinta prejudiciu creat bugetului Uniunii Europene si totodata un avantaj patrimonial creat primarului, avand in vedere ca a fost virat de asociatie in contul Primariei Udesti", se arata in comunicat.

Sursa citata subliniaza ca prin cele doua infractiuni a fost prejudiciat bugetul UE cu peste 724.000 lei, APIA - Directia Antifrauda Control Intern si Supracontrol stabilind ca dosarele Consiliului Local Udesti si asociatia nu indeplineau conditiile de integritate si contineau documente fictive, lucru pe care conducerea APIA Suceava i l-a adus la cunostinta prefectului.

Procurorii il acuza pe Sinescu ca a intervenit pe langa functionari ai Administratiei Judetene a Finantelor Publice Suceava pentru a gasi o solutie de deblocare a conturilor Primariei Brodina si de a fi acceptata o declaratie rectificativa privind o datorie din 2008 in valoare de peste 462.000 lei, care trebuia achitata de catre primarie unei firme.

"Datoria avea la baza un contract de prestari servicii din 2008 privind construirea a 9 case in Brodina pentru familiile sinistrate, ca urmare a calamitatilor din 2008. Astfel, cu complicitatea lui Melen, a fost prejudiciat patrimoniul societatii cu peste 1,2 milioane lei, incluzand penalitatile, suma care nu a mai fost platita de Primaria Brodina, dar si bugetul de stat cu valoarea datoriei, in cuantum de peste 462.000 lei (care a fost inregistrata retroactiv in contabilitatea primariei, fiind evidentiat ca si arierat si urmand sa fie achitat din bugetul de stat)", sustin procurorii.

DNA mentioneaza ca, in perioada iunie 2014 - ianuarie 2015, Sinescu a apelat la mai multi functionari de la institutii aflate in coordonarea sa pentru a intocmi si completa documentatia in vederea obtinerii ilegale a unui titlu de proprietate pe numele unor persoane din familie pentru un teren cu suprafata de 26.103 mp, situat pe raza comunei Moldovita.

De asemenea, conform procurorilor, Sinescu a numit persoane din subordine in comisia de concurs pentru postul de sef serviciu, concurs la care a participat si sotia acestuia, iar ulterior comisia astfel constituita a declarat-o castigatoare pe aceasta.

Anchetatorii au mai constatat ca, in 30 decembrie 2014, Sinescu a intervenit pe langa un functionar din Serviciul Rutier Suceava pentru a ajuta o persoana sa-si recupereze permisul de conducere retinut de politisti rutieri din Iasi.

"In noiembrie 2012, Sinescu si-a achizitionat un autoturism marca AUDI A4, care a fost inmatriculat pe numele sau, folosindu-se cu buna stiinta de documente fictive. In perioada 1 octombrie 2012 - 4 decembrie 2014, el nu a emis ordinul de incetare din functia de primar al comunei Udesti, conform obligatiilor legale, desi Agentia Nationala de Integritate a inaintat, in mai multe randuri, Prefecturii Suceava un raport privind incompatibilitatea primarului, ramasa definitiva prin sentinta civila a Curtii de Apel Suceava. Prin incalcarea atributiilor de serviciu de catre prefect, s-a obtinut un avantaj patrimonial pentru primarul din Udesti, acesta incasand in perioada respectiva un venit de peste 60.000 lei, precum si unul nepatrimonial reprezentand functia de primar de care a beneficiat pe nedrept in aceasta perioada", se mai spune in document.

In cazul lui Vasile Melen, DNA precizeaza ca, in plus fata de fapta cu inteventia prefectului la AJFP pentru ca debitul Primariei Brodina sa fie evidentiat ca si arierat, edilul este acuzat ca a initiat o hotarare de consiliu local privind accesarea unui credit. Procurorii sustin ca prin aceasta s-a urmarit ca Primaria Brodina sa achite o datorie in valoare de 850.000 lei unei societati comerciale, la care inculpatul a fost asociat si administrator pana in 2012, dar pe care o administreaza in fapt si in prezent.

"Astfel, acesta a creat un prejudiciu Primariei comunei Brodina, dar si un avantaj patrimonial societatii in care avea interes in mod direct. Aceasta datorie viza lucrari reprezentand 'Aparari maluri distruse de calamitatile din anul 2008'. Vasile Melen nu a respectat conditiile in care Primaria putea accesa creditul respectiv, in sensul ca suma de bani a fost imprumutata chiar de la firma catre care primaria era datoare. Din acest credit, el a dispus achitarea integrala a datoriei, semnand ordine de plata, prin care suma de 850.000 lei a fost virata in contul societatii respective", mai precizeaza DNA.

Procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii.

In aceeasi cauza, primarul comunei Udesti, Savel Botezatu, este cercetat in stare de arest preventiv pentru infractiuni de fraudare a fondurilor europene.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1054 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by