Directorul SC Grossmann, retinut de procurorii DNA Ploiesti in dosarul lui Iulian Hertanu

de V.M.     HotNews.ro
Joi, 19 februarie 2015, 23:15 Dosare Anticoruptie


Directorul SC Grossmann Engineering Group, Ilie Dragan, a fost retinut, joi seara, de procurorii DNA Ploiesti, dupa mai multe ore de audieri, in dosarul in care mai sunt urmariti penal cumnatul premierului Victor Ponta, Iulian Hertanu, dar si deputatii Sebastian Ghita si Vlad Cosma si presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, informeaza Agerpres.

Surse judiciare au declarat pentru Agerpres ca Dragan a fost retinut sub acuzatiile de constituire a unui grup infractional organizat, deturnare de fonduri europene si evaziune fiscala.

La sediul DNA Ploiesti au mai fost audiati joi directorul SC Hidro Prahova, Dumitru Pantea, in calitate de martor, si omul de afaceri Liviu Munteanu, inculpat in acest dosar.

SC Hidro Prahova, societate la care actionar principal este Consiliul Judetean Prahova, deruleaza proiectul finantat din fonduri europene "Reabilitarea si modernizarea sistemelor de apa si canalizare in judetul Prahova", care vizeaza zeci de localitati din judet, inclusiv orase, printre care si Comarnic.

Acuzatiile din acest dosar se refera la un contract avand ca obiect "Extindere retele de canalizare in orasul Comarnic" acordat de catre SC Hidro Prahova SA Ploiesti asocierii SC Grossman Engineering Group SRL - SC Euro Construct Trading 98 SRL.

Astfel, DNA sustine ca, in perioada 2011- 2015, Iulian Hertanu - administrator de drept si, incepand cu data de 25 aprilie 2014, administrator de fapt al SC Grossman Engineering Group SRL, respectiv angajat al CVR Asfalt Construct Group SRL; Vladimir Ciorba - administrator/asociat la CVR Asfalt Construct Group SRL si CVR Activities Group SRL Bucuresti si SC Gefam Pro SRL si Mihail Coman - administrator/asociat la SC Indserv SRL Ploiesti si SC Indserv Proiect SRL Ploiesti si angajat al SC Hidro Prahova SA (in calitate de consilier al directorului general) au constituit un grup infractional pentru a actiona in vederea adjudecarii frauduloase a unui contract de lucrari finantat preponderent din fonduri europene si insusirii nelegale a unor importante sume de bani, prin schimbarea, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute in cadrul proiectului cu finantare europeana.

De asemenea, acestia au urmarit sustragerea de la plata contributiilor datorate catre stat, prin evidentierea unor cheltuieli nereale sau operatiuni fictive in documentele societatilor pe care le-au controlat.

Contractul avand ca obiect "Extindere retele de canalizare in orasul Comarnic", semnat la data de 13 ianuarie 2012, a fost atribuit de catre SC Hidro Prahova SA Ploiesti asocierii SC Grossman Engineering Group SRL - SC Euro Construct Trading 98 SRL.

Procurorii arata ca la acest grup infractional a aderat, prin numirea ca administrator al Grossman Engineering Group SRL, incepand cu data de 25 aprilie 2014, Liviu Munteanu, rolul sau fiind acela de a semna documente in cadrul proiectului cu finantare europeana si de a asigura efectuarea unor plati catre societatile controlate de membrii grupului, incepand cu data anterior mentionata.

DNA mai sustine ca grupul infractional a fost sprijinit de Mircea Cosma, care, in perioada 2011 - 2015, in calitate de presedinte al CJ Prahova si presedinte al organizatiei judetene Prahova a PSD, iar ulterior vicepresedinte al PSD, a efectuat demersuri (interventii pentru numirea in functii a unor persoane, obtinerea de informatii confidentiale - activitati derulate direct sau prin intermediul consilierilor sai personali) la nivelul unor functionari ai SC Hidro Prahova SA (societate la care CJ Prahova este actionar majoritar) si a exercitat presiuni (amenintari cu privire la inlocuirea din functie) asupra directorului general al societatii, pentru ca, prin prisma atributiilor de serviciu pe care acestia le aveau, sa determine atribuirea nelegala, catre Asocierea Grossman - Euro Construct, a contractului de lucrari avand ca obiect 'Extindere retele de canalizare in orasul Comarnic', iar pe parcursul derularii contractului sa determine prelungirea termenelor de executie si efectuarea platilor in conditii de nelegalitate.

De asemenea, deputatii Vlad Cosma si Sebastian Ghita sunt acuzati ca au efectuat demersuri (interventii pentru numirea in functii a unor persoane, obtinerea de informatii confidentiale) la nivelul unor functionari ai SC Hidro Prahova SA si au exercitat interventii asupra directorului general al acestui agent economic, pentru a determina atribuirea nelegala a contractului catre Asocierea Grossman - Euro Construct.

Anchetatorii arata ca scopul grupului infractional a fost atins, urmarirea penala relevand deturnarea din cadrul proiectului si insusirea in interes propriu, de catre membrii grupului, a sumei totale de 7.797.410 lei (bani ridicati in numerar din conturi ale persoanelor juridice si fizice, reprezentand un procentaj de aproximativ 54% din totalul sumelor ce au fost identificate ca fiind achitate de SC Grossman Engineering Group SRL, catre 'partenerii' la care se pretinde ca au fost subcontractate lucrari); sustragerea de la plata catre stat, prin practici evazioniste, a sumei de 2.515.293 lei (din care 1.509.176 lei reprezentand TVA si 1.006.117 lei reprezentand impozit pe profit).

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis, miercuri seara, arestarea preventiva pentru 30 de zile a lui Iulian Hertanu, cumnatul premierului Victor Ponta, dar si a omului de afaceri Vladimir Razvan Ciorba.

De asemenea, magistratii instantei supreme au dispus masura controlului judiciar in cazul fostului consilier judetean Mihail Marian Coman, in prezent angajat in functia de consilier al directorului SC Hidro Prahova, decizia nefiind definitiva.

Initial, in acelasi dosar mai fusese retinut si omul de afaceri Liviu Munteanu, insa anchetatorii nu au mai cerut arestarea preventiva a lui in contextul in care, conform unor surse judiciare, el si-ar fi recunoscut faptele.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























814 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by