Fosta sefa ANRP Crinuta Dumitrean, in arest la domiciliu/ Alina Bica ramane in arest preventiv

de V.M.     HotNews.ro
Joi, 19 februarie 2015, 16:09 Dosare Anticoruptie


Crinuta Dumitrean
Foto: Agerpres
Judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au decis joi ca fosta sefa a Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) Crinuta Dumitrean sa fie judecata in arest la domiciliu, in dosarul privind acordarea de despagubiri supraevaluate omului de afaceri Stelian Gheorghe pentru un teren din Capitala, anunta Agerpres.

Instanta a dispus inlocuirea arestului preventiv in cazul Crinutei Dumitrean cu arestul la domiciliu, insa decizia nu este definitiva. Aceeasi decizie a fost luata si in cazul altor inculpati din acest dosar, Dragos George Bogdan, Lacramioara Alexandru si Emil Nutiu.

In schimb, fosta sefa a DIICOT Alina Bica ramane in arest preventiv.

Judecatorii au finalizat dezbaterile din camera preliminara, urmand sa inceapa judecarea pe fond a dosarului.

Potrivit rechizitoriului trimis in instanta de DNA pe 15 decembrie 2014, Alina Bica este acuzata de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, fapta savarsita ca secretar de stat si reprezentanta Ministerului Justitiei (MJ) in cadrul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP).

In dosar, au fost deferiti justitiei pentru aceeasi fapta si alte persoane care erau in componenta Comisiei: Crinuta Dumitrean, presedinte ANRP, Dragos Bogdan si Lacramioara Alexandru; Sergiu Diacomatu, vicepresedinte ANRP, Catalin Teodorescu, actualmente deputat, Oana Vasilescu, jurist, sef birou in MJ si Remus Baciu.

De asemenea, au mai fost deferiti justitiei Emil Nutiu, evaluator, si Stelian Gheorghe, om de afaceri, beneficiar al despagubirii.

"In 15 martie 2011, inculpatii Dumitrean, Diacomatu, Teodorescu, Baciu, Bica, Vasilescu, Bogdan si Alexandru, in calitate de membri ai comisiei, prin exercitarea abuziva a atributiunilor de serviciu (...), au aprobat, in unanimitate, raportul de evaluare intocmit de expertul evaluator Emil Nutiu, din cadrul SC Business Evaluator SRL, prin care, valoarea unui teren de peste 13 hectare a fost stabilita la 377.282.300 lei. Aceasta reprezinta o supraevaluare a terenului cu 263.327.559 lei, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu aceasta suma in dauna bugetului de stat si a facilitat obtinerea unor avantaje patrimoniale de catre Gheorghe Stelian si alte persoane", sustine DNA.

Anchetatorii arata ca membrii comisiei, luand la cunostinta de concluziile raportului, puteau constata ca expertul a folosit, in cadrul metodei comparatiei vanzarilor, variabile (terenuri) care nu erau asemanatoare cu cel supus evaluarii, din punct de vedere al suprafetei, locului amplasarii si datei evaluarii.

Procurorii au constatat ca aprobarea de catre membrii comisiei s-a facut cu incalcarea dispozitiilor care prevad ca, in baza raportului de evaluare, Comisia Centrala va proceda fie la emiterea deciziei reprezentand titlul de despagubire, fie la trimiterea dosarului spre reevaluare.

"Membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor au realizat faptul ca valoarea terenului era supraevaluata, aspect care reiese si din faptul ca, in sedinta din 24 februarie 2011, cand dosarul nr. 22714/ FFCC mai fusese analizat, s-a dispus amanarea luarii unei decizii pentru urmatoarea sedinta, fiind solicitata participarea evaluatorului si intocmirea unui scurt istoric al dosarului. Suma de 377.282.300 lei, platita in acest dosar de despagubire pentru un teren agricol prin conversiune in titluri de proprietate, este mai mare decat totalul despagubirilor civile platite de ANRP in tot cursul anului 2011, care a fost de 249.882.000 lei", au retinut anchetatorii.

Mai mult, precizeaza DNA, conform estimarilor partiale intocmite de Guvern, au fost inregistrate mai mult de doua milioane de cereri formulate in temeiul legilor de reparatie, valoarea estimata pentru finantarea despagubirilor vizate de aceste legi, ridicandu-se la 21 miliarde euro, ceea ce a determinat condamnari ale Statului Roman de catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului si chiar pronuntarea hotararii pilot Maria Atanasiu vs. Romania, in anul 2012, din cauza unor accentuate intarzieri in solutionarea cererilor de despagubire.

Ministerul Finantelor Publice s-a constituit ca parte civila, solicitand obligarea inculpatilor si a partilor responsabile civilmente la plata echivalentului sumei de aproximativ 62 milioane euro.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1577 vizualizari

 • -2 (2 voturi)    
  nici asteia nu i-a priit arestul!! (Joi, 19 februarie 2015, 17:17)

  lili [anonim]

  Ce, numai Udrea sa stea la jacuzzi!!
 • 0 (0 voturi)    
  Ii bagati pe-o parte ii scoateti pe alta ??? (Joi, 19 februarie 2015, 19:41)

  andreesanu [utilizator]

  Ce tii si cu justitia asta oarba ,oarba !!!,ce sa mai intelegi?ii baga pe-o parte unii, ii scot altii pe din dos !!!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by