Perchezitii la UMF Iasi, in dosarul privind refuzul conducerii Universitatii de a dispune demisia lui Vasile Astarastoae

de V.M.     HotNews.ro
Joi, 12 februarie 2015, 15:42 Dosare Anticoruptie


Vasile Astarastoae
Foto: Agerpres
Procurorii anticoruptie au efectuat joi perchezitii la Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, ei cautand actele prin care Senatul UMF a luat act de decizia ANI prin care rectorul Vasile Astarastoae a fost gasit in conflict de interese, precum si reactia institutionala a acestui for de conducere, transmite Ziarul de Iasi. Potrivit sursei citate, au fost ridicate mai multe documente de la contabilitate.

"Este vorba de un dosar de abuz in serviciu privind nepunerea in practica a unei hotarari judecatoresti data de Inalta Curte de Casatie si Justitie in iulie 2014, prin care rectorul Vasile Astarastoae a fost gasit in conflict de interese. Dosarul vizeaza refuzul Senatului de a pune in aplicare decizia judecatoreasca", au precizat procurorii DNA.

Acestia au mai adaugat ca nu s-a pus sub invinuire ncio persoana si ca se cerceteaza fapta.

UPDATE:
Intr-un comunicat difuzat joi dupa-amiaza, DNA informeaza ca "procurori din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, Serviciul Teritorial Iasi efectueaza cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni asimilate celor de coruptie, comise in perioada 2014-2015".

"In cursul zilei de 12 februarie 2015, ca urmare a obtinerii autorizarilor legale de la instanta competenta, sunt efectuate un numar de 9 perchezitii domiciliare la sediul unei institutii publice din municipiul Iasi", se arata in comunicat.

In cauza, procurorii beneficiaza de sprijin de specialitate din partea Directiei Generale Anticoruptie si din partea Inspectoratului de Jandarmi Judetean Iasi, mentioneaza DNA.

DNA mai precizeaza in comunicat ca, "raportat la actele procedurale efectuate in prezenta cauza, atunci cand imprejurarile vor permite, vom fi in masura sa oferim detalii suplimentare".
_______

Potrivit deciziei de anul trecut, Vasile Astarasoae ar fi trebuit sa renunte la functia de rector.

In urma cu o saptamana, Vasile Astarastoae si-a dat demisia din functia de rector al Universitatii de Medicina si Farmacie Gr.T. Popa din Iasi. El a ramas membru in Senatul UMF Iasi si presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

Amintim ca DNA a dispus inceperea urmaririi penale pentru abuz in serviciu in cazul refuzului conducerii UMF Iasi de a dispune demisia lui Vasile Astarastoae, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie din Iasi, institutie implicata in ultima perioada in mai multe cazuri de coruptie si abuz in serviciu.

Conducerea UMF Iasi a refuzat sa puna in aplicare decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie prin care, in iulie 2014, se stabilea definitiv ca Vasile Astarastoae a fost in conflict de interese, angajandu-se pe sine si pe fiica sa in mai multe proiecte europene derulate chiar de institutiile pe care le conducea.

Desi Ministerul Educatiei a inceput procedura de demitere a lui Vasile Astarastoae din functia de rector al UMF Iasi, la 8 luni de la decizia celei mai inalte instante judecatoresti din Romania Vasile Astarastoae se afla inca in functia de rector.

In octombrie 2014, membrii senatului UMF Iasi au fost amendati cu cate 2000 de lei pentru ca au refuzat sa puna in aplicare decizia instantei. Senatul a decis doar retragerea calitatii de ordonator principal de credite detinuta de Vasile Astarastoae.

Conducerea UMF Iasi a refuzat aplicarea deciziei celei mai inalte instante din Romania deoarece considera ca, potrivit legislatiei in vigoare, functiile detinute de Vasile Astarastoae nu au caracter de functie publica, astfel ca nu li se poate aplica regimul conflictului de interese. Un membru al Senatului UMF Iasi a declarat pentru HotNews ca deciziile din Senat nu sunt luate la nivel individual, acestea avand caracter colectiv.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2415 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by