Alin Cocos, retinut de procurorii DNA

de Ionut Baias     HotNews.ro
Vineri, 30 ianuarie 2015, 6:20 Dosare Anticoruptie


Alin Cocos
Foto: Facebook
Alin Cocos, fiul omului de afaceri Dorin Cocos, a fost retinut, vineri, de procurorii anticoruptie, intr-un dosar al Alinei Bica disjuns din cel privind despagubirea pentru un teren supraevaluat, potrivit Mediafax. In acest dosar, procurorii i-au mai retinut, joi si vineri, pe Adriean Videanu si pe un fost consilier al Alinei Bica, Florentin Mihailescu.

Procurorii vor cere vineri la instanta suprema arestarea preventiva a celor trei, dar si a Alinei Bica, aflata deja in arest in dosarul privind despagubirea ilegala a unui teren.

Potrivit unui comunicat al DNA, Alin Cocos este cercetat pentru dare de mita si trafic de influenta, Adriean Videanu, pentru complicitate la abuz in serviciu, iar Florentin Mihailescu, pentru complicitate la luare de mita.

In cauza, a fost dispusa punerea in miscare a actiunii penale si fata de Alina Bica, pentru luare de mita (doua infractiuni), abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (doua infractiuni) si favorizarea faptuitorului.

Potrivit anchetatorilor, la data de 15 martie 2011, Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, din care a facut parte printre altii si Alina Bica, a aprobat raportul de evaluare prin care valoarea unui teren in suprafata de 130.535 mp (peste 13 hectare) a fost stabilita la suma de 377.282.300 de lei. Beneficiarul drepturilor litigioase, motivat si de valoarea uriasa a sumei pe care urma sa o primeasca, a acceptat solicitarea inculpatului Cocos Alin de a cesiona 25% din drepturile de despagubire la trei persoane, indicate de acesta, in schimbul sustinerii cauzei sale la Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor.

In acest demers, s-a implicat si Florentin Mihailescu, un apropiat al lui Alin Cocos, care a intermediat relatia cu Bica, pentru rezolvarea favorabila a dosarului de despagubire respectiv, spun procurorii.

In schimbul influentei realizate, Alina Bica a primit o cota parte, egala cu a lui Mihailescu, dintr-un teren situat in localitatea Snagov, judetul Ilfov, in suprafata de 4.425 metri patrati, ce apartinea unei rude a lui Alin Cocos.

In 15 decembrie 2014, Alina Bica a fost trimisa in judecata pentru ca, in calitate de reprezentant al Ministerului Justitiei la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, impreuna cu ceilalti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, ar fi aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, in 2011, despagubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

In rechizitoriu procurorilor, este redata declaratia unui fost consilier ANRP, care sustine ca l-a "vazut pe Alin Cocos in cadrul institutiei in biroul lui Diacomatu Sergiu Ionut (membru in comisie, n.r.), unde statea cu picioarele pe masa", precum si faptul ca a aflat ca Alin Cocos este beneficiar al unor dosare de despagubire.

Potrivit unor documente ale DNA, publicate de jurnalistul Robert Turcescu pe blogul sau la sfarsitul anului trecut, procurorii fac cercetari intr-un nou dosar ce o priveste pe Alina Bica, disjuns din cel privind despagubirea ilegala de la ANRP.

In acest dosar, Alina Bica este acuzata ca ar fi primit o cota-parte dintr-un teren in Snagov, apartinand primei sotii a lui Dorin Cocos, Olguta Chiriac, iar omul de afaceri, fiul sau Alin Cocos si Elena Udrea ar fi primit bani, in urma implicarii in despagubirea lui Gheorghe Stelian pentru terenul supraevaluat.

Conform ordonantei de disjungere a cauzei, dupa atribuirea valorii terenului, de catre expertul evaluator Emil Nutu si inainte de aprobarea raportului de catre comisia din ANRP, Gheorghe Stelian a cesionat cote-parte din teren catre oamenii de afaceri Valentin Visoiu, Adrian Andrici si Gabriel Gheorghe, "scopul urmarit prin aceasta cesiune fiind mijlocirea de catre cedenti" a legaturii cu membrii comisiei "prin intermediul lui Cocos Dorin, Cocos Alin (fiul lui Dorin Cocos, n.r.) si Udrea Elena Gabriela".

In urma acordarii despagubirii pentru teren, actiunile obtinute la Fondul Proprietatea au fost tranzactionate, "iar o parte din bani au fost directionati catre membrii familiei Cocos (Cocos Dorin, Cocos Alin si Udrea Elena Gabriela)".

In urma implicarii Alinei Bica in acest caz, fosta sefa a DIICOT a primit, "fara a plati contravaloarea, o cota parte dintr-un teren situat la Snagov, in suprafata de 4.425 de metri patrati, apartinand numitei Chiriac Olguta", tranzactia imobiliara fiind facuta prin interpusi, conform documentului citat.

Alin Cocos a fost chemat si marti la DNA pentru a fi audiat de in acest dosar. Tot marti a venit la audieri mama lui Alin Cocos, Olguta Chiriac.

Videanu este acuzat de complicitate la abuz in serviciu, dupa ce Alina Bica, in februarie 2014, printr-o ordonanta data ca procuror-sef al DIICOT, cu incalcarea prevederilor legale de competenta, a ridicat sechestrul asigurator asupra unui numar de 80 de actiuni ale acestuia, dispus de procurorul care instrumenta un dosar al lui Videanu.

Astfel, arata procurorii, Bica i-a facilitat lui Videanu reintroducerea in circuitul economic a celor 80 de actiuni, creand posibilitatea instrainarii lor catre persoane interpuse si sustragerea de la acoperirea prejudiciului, lucru care s-a si intamplat.

In acel dosar instrumentat de DIICOT, Videanu este cercetat alaturi de alte persoane pentru crearea unui prejudiciu de 11.000.000 de dolari si punerea in pericol a sistemului energetic national pe segmentul gazelor naturale.

Procurorii mai arata in comunicat ca, in cursul anului 2013, dupa preluarea functiei de procuror sef al DIICOT, Alina Bica, in urmarirea intereselor unui inculpat, de a nu fi condamnat la o pedeapsa cu executare, a dispus masuri abuzive care sa directioneze concluziile si pozitia judiciara a DIICOT in fata instantei de judecata in cauza respectiva, de o maniera in care acesta sa nu fie pasibil de o pedeapsa cu executare in regim de detentie.

Pentru sprijinul acordat in scopul aratat mai sus, Bica, pe langa unele beneficii financiare, i-a solicitat persoanei respective sa-l angajeze pe Florentin Mihailescu (fostul sau consilier) la una dintre firmele sale. Acestuia din urma i s-a acordat, de catre inculpatul interesat de demersurile Alinei Bica, beneficiul unui card bancar in care ii erau virate diferite sume de bani.

Potrivit unor surse, in acest caz, Alina Bica ar fi primit mita de la omul de afaceri Ovidiu Tender, care era judecat in dosarul Carom, intocmit chiar de fosta sefa a DIICOT.

Astfel, Tender ar fi apelat la doi dintre consilierii Alinei Bica, Florentin Mihailescu si judecatorul Mihail Udroiu, pentru a fi consiliat in sensul formularii unei aparari favorabile in dosarul Carom. In schimbul ajutorului, Tender le-ar fi dat lui Mihailescu si Bica un teren, fostul ofiter de Politie judiciara primind si bani pe card. In cele din urma, in decembrie 2014, Ovidiu Tender a fost condamnat in dosarul Carom la 11 ani si patru luni de inchisoare, decizia nefiind insa definitiva.







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























13207 vizualizari

  • +6 (6 voturi)    
    Lacomia n-are minte si nici suflet! (Vineri, 30 ianuarie 2015, 7:56)

    hotnewsfil [utilizator]

    Borfasii au aluns sa isi sacrifice copiii, naravindu-i la hotii din banii statului.
  • +5 (5 voturi)    
    nu se poate... (Vineri, 30 ianuarie 2015, 8:24)

    alizee [anonim]

    basistii astia de la DNA nu se mai opresc... cati nevinovat baga dupa gratii...
    am inteles ca poanta poarta lenjerie kaki sa nu se vada efectul...
  • +7 (7 voturi)    
    DNA face curatenie pina la primavara ! (Vineri, 30 ianuarie 2015, 9:06)

    andreesanu [anonim]

    Cu cit se stringe latul cu atita se zbat mai multi sa scape
    si dau pe gusa tot ce-au infulecat pe nemestecate.
    Adevarate haite si gasti au calarit ,au impartit Romania si-au transformat-o in maidanul lor.
    Daca le-ar da de la 15 ani in sus ar spune si ce tita au supt !.
    Sa se reaca la munca fortata ,la canal cu bagabontii -
    canalul Siret -Baragan asteapta de 25 de ani sa-l terminati !,haideti odata incepeti treaba .
  • -2 (6 voturi)    
    adio diicot, adio dna... (Vineri, 30 ianuarie 2015, 9:18)

    amycus [utilizator]

    de astazi ne despartim!
  • -3 (3 voturi)    
    "la famiglia" ... (Vineri, 30 ianuarie 2015, 10:30)

    lili [anonim]

    Astia furau toti cu toii, mama, tata, fiu, nevasta a 2-a...toti furau cat puteau, ca guvernarea PDL in lipsa de bani punea austeritate grea in viata milioanelor de romani, TVA de 25%(cel mai mare in UE!) in timp ce PDListii aflati la guvernare si acolitii lor corupti furau milioanele de Euro protejati de Justitia lui Traian Basescu, care functiona, se vede, nu ?!
    Ca asa ne asigura |Traian Basescu, asa "functiona" Justitia lui Basescu, cu astia furand cat puteau fara nici o frica de aceasta Justitiie a lui Basescu!
    La puscarie cu toti hotii astia!
    Cu catuse sa-i vedem la ani grei de puscarie!
  • -3 (3 voturi)    
    Completare (Vineri, 30 ianuarie 2015, 10:39)

    Stefan [anonim]

    Ar trebui sa ne aducem aminte si de alt caz lasat in care a fost amestecat acest cocos pentru al mai domoli putin sau sa fie adus in starea de gaina.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by