Deputatul Lucian Sova, audiat la DNA in dosarul lui Toni Grebla

de V.M.     HotNews.ro
Joi, 29 ianuarie 2015, 15:28 Dosare Anticoruptie


Lucian Sova
Foto: cdep.ro
Deputatul PSD Lucian Sova a venit, joi, la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) pentru a fi audiat in dosarul in care este urmarit penal, alaturi de judecatorul Curtii Constitutionale Toni Grebla, transmite Mediafax.

Lucian Sova a ajuns la sediul DNA in jurul orei 15.00 si nu a facut nicio declaratie.

La DNA a fost audiat joi si judecatorul Curtii Constitutionale Toni Grebla, el declarand ca a oferit noi lamuriri anchetatorilor in legatura cu acuzatiile care i se aduc si va face acest lucru ori de cate ori este nevoie. Grebla a aratat ca stie ca situatia in care se afla afecteaza imaginea Curtii Constitutionale, dar ca nu se poate dezice de finul sau, Ion Bircina.

"Bircina este prietenul si finul meu, si nu pot acum sa ma dezic de el, chiar daca, din punct de vedere al imaginii, sunt de acord ca nu a produs cea mai buna imagine din lume", a spus Toni Grebla.

Deputatul Lucian Sova, vicepresedintele PSD Bacau, este urmarit penal in acest dosar pentru folosirea influentei de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere in partid in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de alte foloase.

Toni Grebla este urmarit penal pentru trafic de influenta, constituirea unui grup infractional organizat si efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia, in scopul obtinerii de bani sau bunuri necuvenite. Acuzatiile i-au fost aduse la cunostinta in 22 ianuarie, cand a fost dus de anchetatori cu mandat la Directia Nationala Anticoruptie.

In acelasi dosar mai sunt cercetati omul de afaceri Ion Bircina, finul lui Toni Grebla si administratorul mai multor firme, deputatul PSD Iulian Iancu, membru in Consilul National al PSD, Horia Hahaianu, director la Transelectrica, omul de afaceri din Moldova Victor Dolghi si generalul in rezerva Constantin Bartolomeu Savoiu, Mare Maestru al Marii Loji Nationale Romane -1880.

Potrivit anchetatorilor, in perioada 2010 - 2015, Toni Grebla, aflat in exercitarea functiei de senator (pana la data de 18.12.2013, cand si-a inceput mandatul de judecator la CC) si ulterior judecator la CC, a pretins si primit de la Ion Bircina, cu titlu de foloase necuvenite, urmatoarele: in perioada 2010 - 2015, folosinta gratuita, intretinerea si asigurarea pentru un autoturism marca BMW Serie 5, (inmatriculat succesiv pe mai multe firme controlate Bircina Ion), in echivalent de 56.070 euro; in perioada 2010 - 2015, folosinta gratuita a unui post telefonic, inregistrat pe una din firmele omului de afaceri; in 2.11.2011, suma de 1.200 lei (echivalentul unor obiecte vestimentare); in octombrie 2012, materiale electorale aferente campaniei electorale privind alegerile parlamentare, pentru lipirea a 20.000 de afise.

"Foloasele necuvenite au fost primite in schimbul promisiunii de a interveni si determina diferiti functionari publici sa indeplineasca si sa urgenteze indeplinirea unor acte ce intrau in atributiile acestora de serviciu, in folosul firmelor controlate de Bircina Ion, cu interese in domenii de activitate diversa (energie, transport, fier vechi s.a.)", sustine DNA.

DNA mai sustine ca, incepand din august 2014, Toni Grebla Toni a facut demersuri pentru intermedierea unei legaturi comerciale de export intre finul sau, Ion Bircina, un cetatean turc, Victor Dolghi si Constantin Bartolomeu Savoiu. Cetateanul turc este, conform unor documente din dosar, omul de afaceri Corekci Sevket.

Cei cinci ar fi constituit un grup infractional organizat pentru a exporta, prin Turcia, produse agro-alimentare catre Federatia Rusia, in ciuda embargoului institutit de aceasta pentru marfa din UE.

Iulian Iancu si Lucian Sova sunt acuzati ca, in perioada octombrie - noiembrie 2012, folosindu-se de functiile de conducere in PSD, ar fi intervenit pe langa Horia Hahaianu, pentru ca acesta, prin influenta pe care o avea asupra managementului SC Energomontaj IEA - Sucursala Bucuresti SA (agent economic care deruleaza activitati comerciale cu CNTEE Transelectrica SA), sa suporte contravaloarea cheltuielilor de transport efectuate de SC Transmoldova SRL Onesti pentru organizatia Bacau a partidului, cu prilejul desfasurarii, in 17.10.2012, a unei deplasari electorale la Bucuresti (Bacau - Bucuresti si retur), tarifele de piata practicate de societatea de transport fiind de 80 lei / persoana transportata. In acest context, SC Transmoldova SRL Onesti ar fi facturat servicii de transport in cuantum de 10.000 lei cu TVA.

Anchetatorii sustin si ca Iancu i-ar fi cerut lui Hahaianu sa-l sprijine in finantarea unui monument in comuna Lipova din Bacau, "activitate care a fost asumata de catre deputat". "Demersul a avut drept scop promovarea politica, atat a lui Iancu Iulian, cat si a organizatiei Bacau a partidului din care facea parte", se precizeaza in ordonanta de efectuare a urmaririi penale.

Iancu i-ar fi promis in schimb lui Hahaianu sprijin pe viitor "pentru obtinerea unor functii in cazul in care, in decembrie 2012, conform propunerilor, ar fi ajuns ministrul Energiei".

De asemenea, sustin anchetatorii, Ion Bircina i-ar fi "imprumutat" o suma importanta lui Horia Hahaianu, iar acesta nu putea sa-i dea banii inapoi. "Hahaianu Horia isi justifica imposibilitatea restituirii imprumutului pe considerentul ca o alta persoana (camatar) facea presiuni asupra sa pentru restituirea unui alt imprumut. In aceasta imprejurare, Bircina Ion s-a angajat sa medieze fata de celalalt creditor amanarea platii imprumutului de catre Hahaianu Horia prin invocarea neplatii propriului 'imprumut'. Din declaratia de avere a directorului general Hahaianu Horia, rezulta ca acesta, desi are datorii foarte mari la banci, de peste 100.000 euro, nu a declarat datorii catre persoane fizice (deci nici catre Bircina Ion si nici catre celalalt creditor), singurele datorii la persoane fizice fiind fata de o ruda a sa, cu suma de circa 85.000 euro", arata DNA.

In acest context, Hahaianu ar fi sprijinit o firma controlata de Ion Bircina, pentru ca aceasta sa obtina, in asociere, un contract de achizitii, directorul din Transelectrica influentand criteriile de adjudecare. "In baza aceleiasi relatii cu Hahaianu Horia, Bircina Ion a obtinut pentru o alta firma a sa un contract cu SC Transelectrica SA, avand ca obiect colectarea selectiva a deseurilor - eliminarea si valorificarea deseurilor reciclabile de la centrele de exploatare si de la sediul CNTEE Transelectrica", mai spun procurorii.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1100 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by