DNA i-a trimis in judecata Virgil Gaman si Nagy Peter Tamas, secretar general si fost secretar de stat in Ministerul Agriculturii

de R.M.     HotNews.ro
Joi, 29 ianuarie 2015, 14:57 Dosare Anticoruptie


Secretarul general in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale Virgil Gaman si secretarul de stat in acelasi minister la data faptelor Nagy Peter Tamas au fost trimisi joi in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie.

Cei doi au fost arestati preventiv la inceputul lunii ianuarie in dosarul mitei de 40.000 de euro din contracte fictive.

Cine sunt persoanele trimise in judecata si care sunt acuzatiile formulate de procurorii DNA:

Virgil Gaman, secretar general al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, la data faptelor, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunilor de:
 • - luare de mita, (doua infractiuni),
 • - instigare la spalare de bani, (doua infractiuni),
 • - instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata(doua infractiuni).
Nagy Peter Tamas , secretar de stat in cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, la data faptelor, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunilor de:
 • - trafic de influenta,
 • - instigare la spalare de bani,
 • - instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata,
 • - luare de mita,
 • - participatie improprie la spalare de bani,
 • - participatie improprie la fals in inscrisuri sub semnatura privata.
Zoltan-Jozsef Haller, administrator al unei societati comerciale, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunilor de:
 • - complicitate la trafic de influenta,
 • - spalare de bani,
 • - fals in inscrisuri sub semnatura privata.
Claudiu Vasilescu, administrator al unei societati comerciale, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunilor de:
 • - complicitate la luare de mita,
 • - spalare de bani,
 • - fals in inscrisuri sub semnatura privata.
Iulian Aldea, administrator al unei societati comerciale, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunilor de:
 • - complicitate la luare de mita, (doua infractiuni),
 • - instigare la spalare de bani, (doua infractiuni),
 • - instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata,(doua infractiuni).
Daniel Bogdan Craciunoiu, administrator al unei societati comerciale, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunilor de:
 • - complicitate la luare de mita,
 • - spalare de bani,
 • - fals in inscrisuri sub semnatura privata.
Care sunt acuzatiile procurilor, potrivit rechizitoriului citat pe site-ul DNA:

In cursul lunii octombrie 2014, cu ocazia organizarii unor evenimente agricole, inculpatii Gaman Virgil-Laurentiu, in calitate de secretar general al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si Nagy Peter Tamas, in calitate de secretar de stat in cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in contextul indeplinirii unui act ce intra in atributiile de serviciu ale acestora, au pretins de la persoane din conducerea firmei organizatoare suma de 40.000 euro.

Aceasta suma de bani, ce reprezenta o parte din valoarea de 414.160 euro a contractului, incheiat intre firma organizatoare, in calitate de prestator, si Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in calitate de beneficiar, urma sa fie virata catre cei doi inculpati prin intermediul unei firme agreate de acestia.

Deoarece persoanele din conducerea firmei organizatoare a evenimentelor le-au invederat inculpatilor Gaman Virgil-Laurentiu si Nagy Peter Tamas faptul ca suma de 40.000 euro nu poate fi platita catre o singura societate comerciala, intrucat competentele lor sunt limitate la semnarea contractelor cu o valoare de pana la 15.000 euro, cei doi au fost de acord ca suma de 40.000 euro sa fie platita catre mai multe firme agreate de ei.

Astfel, in data de 11 decembrie 2014, cei doi inculpati, reprezentanti ai Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, beneficiind de ajutorul inculpatului Aldea Iulian, au primit prin intermediul firmelor administrate de inculpatii Haller Zoltan-Jozsef, Vasilescu Claudiu si Craciunoiu Daniel Bogdan, suma totala de 176.904,9 lei, din care 64.480 lei i-au revenit inculpatului Nagy Peter Tamas, iar restul inculpatului Gaman Virgil-Laurentiu.

Pentru a ascunde adevarata natura a dispozitiei si circulatiei banilor, inculpatii Gaman Virgil-Laurentiu si Nagy Peter Tamas i-au determinat pe administratorii firmelor respective sa intocmeasca, in fals, mai multe contracte de prestari servicii catre firma organizatoare.

In aceeasi perioada si in acelasi context, inculpatul Nagy Pater Tamas, in calitate de secretar de stat in cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si coordonator al activitatii Agentiei Nationale de Ameliorare si Reproductie in Zootehnie (A.N.A.R.Z.), a pretins de la reprezentantii firmei organizatoare, la data de 17.10.2014 si ulterior a primit, la data de 28.10.2014, suma de 45.880 lei, in legatura cu indeplinirea atributiilor de serviciu, constand in coordonarea participarii agentiei mentionata mai sus la evenimentele respective.

Pentru a ascunde adevarata natura a dispozitiei si circulatiei banilor, inculpatul Nagy Peter Tamas l-a determinat pe administratorul unei firme sa intocmeasca, in fals, un contract de prestari servicii catre firma organizatoare, fara insa ca acesta din urma sa aiba cunostinta de activitatile infractionale ale inculpatului.

In cauza s-a dispus indisponibilizarea prin instituirea sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce apartin inculpatilor.

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucuresti, cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.1963 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by