Vaslui: Fost subprefect, condamnat la patru ani de inchisoare cu executare pentru fapte de coruptie

de I.B.     HotNews.ro
Joi, 29 ianuarie 2015, 0:24 Dosare Anticoruptie


Fostul subprefect al judetului Vaslui Sergiu Marian a fost condamnat definitiv, miercuri, de Curtea de Apel Iasi, la patru ani de inchisoare cu executare, pentru abuz in serviciu, instigare la fals intelectual si luare de mita, dupa ce ar fi facut retrocedari ilegale de teren, potrivit Mediafax.

Curtea de Apel Iasi l-a condamnat definitiv la patru ani de inchisoare cu executare pe Sergiu Marian, subprefect al judetului Vaslui in perioada 2005-2009, acesta fiind acuzat de abuz in serviciu, instigare la fals intelectual si luare de mita, infractiuni comise in anul 2007, in calitate de vicepresedinte al Comisiei Judetene de Fond Funciar.

In acelasi dosar, au mai fost condamnati fostul sef al Agentiei Domeniilor Statului (ADS) Vaslui, Mihai Hudum, care a primit o pedeapsa de trei ani de inchisoare cu executare, pentru abuz in serviciu si instigare la fals, si fostul director al Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI), Daniel Prunila, la doi ani de inchisoare cu suspendare, pentru abuz in serviciu.

De asemenea, cei trei vor trebui sa achite daune in cuantum de 23.000 de euro catre persoanele constituite parti civile in dosar si despagubiri de 31.690 lei catre ADS. In aceste conditii, judecatorii au instituit sechestru asupra tuturor bunurilor imobile aflate in proprietatea fostului subprefect Sergiu Marian si a fostilor directori Mihai Hudum si Daniel Prunila.

Magistratii ieseni au admis apelul procurorilor DNA, dupa ce Tribunalul Vaslui i-a condamnat, anul trecut, pe Sergiu Marian si pe Mihai Hudum la cate trei ani de inchisoare cu suspendare, in conditiile in care cei doi aveau deja cate o condamnare cu suspendare pentru fapte similare. In ceea ce-l priveste pe fostul director al OCPI Vaslui, acuzat de abuz in serviciu, acesta fusese achitat la instanta de fond.

Potrivit rechizitoriului DNA, in cursul anului 2007, ¬Sergiu Marian, in calitate de subprefect al judetului Vaslui, urmarind sa dobandeasca anumite suprafete de teren in conditii avantajoase, a conceput un plan potrivit caruia terenurile respective urmau sa fie scoase din patrimoniul ADS Vaslui si retrocedate unor persoane cu care urma sa incheie ulterior contracte de vanzare-cumparare¬.

¬Desi persoanele respective nu aveau dreptul la reconstituire pe respectivele amplasamente, inculpatul avea in vedere ca putea sa influenteze procedura de retrocedare, stabilind in mod unilateral, in functie de propriile interese, locatia terenurilor ce urmau a fi retrocedate", arata DNA.

Anchetatorii au mai stabilit ca, prin scoaterea nelegala din patrimoniul ADS a suprafetelor de teren ce totalizau 21 de hectare a fost produs un prejudiciu de 228.904 lei, respectiv 54.000 de euro, in dauna statului.

Aceasta suma reprezenta, potrivit procurorilor DNA, diferenta de valoare existenta dintre terenurile retrocedate ilegal si cele la care fostii proprietari erau indreptatiti.

Dupa aflarea sentintei, fostul subprefect Sergiu Marian s-a prezentat singur la sediul Inspectoratului de Politie al Judetului Vaslui pentru a fi incarcerat. In schimb, fostul sef al ADS Vaslui Mihai Hudum a fost ridicat, miercuri seara, de un echipaj de politie de la locuinta sa din municipiul Vaslui. Cei doi au fost incarcerati la Peniteciarul Vaslui.







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























397 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by