DNA: Sefa Arhivelor Nationale Suceava, trimisa in judecata pentru abuz in serviciu si luare de mita

de I.C.     HotNews.ro
Miercuri, 28 ianuarie 2015, 18:18 Dosare Anticoruptie


Sefa Serviciului Judetean al Arhivelor Nationale Suceava, Simona Maria Palaghianu, a fost trimisa in judecata de DNA Suceava pentru abuz in serviciu, instigare la participare improprie la fals intelectual si luare de mita, se arata intr-un comunicat de presa transmis de Directia Nationala Anticoruptie.

  • Comunicatul integral al DNA
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatei PALAGHEANU SIMONA MARIA, sef al Serviciului Judetean al Arhivelor Nationale Suceava (din cadrul Ministerului Afacerilor Interne), la data faptelor, in sarcina careia s-a retinut savarsirea infractiunilor de:

- abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, in forma continuata, (4 de acte materiale),
- instigare la participatie improprie la savarsirea infractiunii de fals intelectual, in forma continuata (2 acte materiale),
- luare de mita, in forma continuata, (43 acte materiale).
In rechizitoriul intocmit procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada 2011-2012, inculpata Palagheanu Simona Maria, in calitate de sef al Serviciului Judetean al Arhivelor Nationale Suceava, si-a incalcat atributiile de serviciu (obligatii profesionale, ce decurg atat din fisa postului, cat si din legislatia ce reglementeaza activitatea in domeniul arhivistic inclusiv) si a avizat ilegal activitatea de depozitare a arhivei, desfasurata de o firma de profil, intr-un fost grajd CAP, care nu indeplinea conditiile de securitate, de microclimat, impotriva distrugerii si degradarii, de siguranta impotriva incendiilor.

In acest sens, pentru a da o nota de legalitate avizului acordat pe data de 08 martie 2011, inculpata i-a cerut, in mod expres, unei subordonate sa intocmeasca, in fals, 2 procese verbale, intocmite la datele de 31 mai 2012 si 17 septembrie 2012, acte pe care pe care le-a semnat si aprobat, din care rezulta ca firma respectiva si-a remediat deficientele si ca sunt indeplinite conditiile de depozitare a arhivei.

Ulterior, inculpata a sugerat, prin adrese oficiale, unor firme de lichidare, sa incheie contracte de prestari servicii de arhivare cu aceasta societate comerciala, cu consecinta vatamarii intereselor legitime ale Arhivelor Nationale.
De asemenea, in perioada 2010 - 2013, inculpata Palagheanu Simona Maria i-a pus la dispozitie, fara drept, cu titlu gratuit si fara a intocmi nici un inscris justificativ, administratorului acelei firme, 758 metri liniari de rafturi metalice, destinate depozitarii fondurilor de arhiva ce apartineau Serviciului Judetean al Arhivelor Nationale Suceava.

Prin aceste actiuni, avand in vedere cele 49 de fonduri arhivistice detinute in acea locatie, inculpata a urmarit si a reusit sa obtina foloase pentru firma respectiva, dar a si pus in pericol documente aflate in gestionarea Arhivelor Nationale, generand totodata un sentiment de nemultumire in randul persoanelor beneficiare ale serviciului public si de neincredere a acestora in institutiile statului.

In perioada 2006 - 2011, anumite firme au beneficiat, cointeresat material, de sprijinul inculpatei Palagheanu Simona Maria, nefiind verificate de Serviciul Judetean al Arhivelor Nationale (SJAN) Suceava si nefiindu-le solicitate sa indeplineasca conditii specifice pentru depozitare a arhivei, in conditiile prevazute de lege.

Pentru aceasta, reprezentantul unei firme i-a oferit periodic, inculpatei Palagheanu Simona Maria, sume de bani sub o forma mascata de sponsorizare si fara a fi incheiat vreun contract de sponsorizare sau a fi emis chitante pentru sumele primite. In aceste sens, in aceasta perioada, reprezentantul acelei firme a oferit sume de bani totalizand 24.000 lei (cate 4.000 lei anual).

La inceputul anului 2012, in acelasi scop, inculpata i-a pretins persoanei respective suma de 1.000 euro, suma pe care aceasta a refuzat sa i-o remita, intrucat nu dispunea de acesti bani, oferindu-i doar 1.000 lei.
Ca urmare a refuzului remiterii sumei de bani, inculpata Palagheanu Simona Maria a dispus subordonatilor sai sa efectueze, la data de 31 mai 2012, un control la depozitul arhiva al firmei respective, in care sa se consemneze unele nereguli privind conditiile de arhivare.


In perioada 2011-2012, inculpata Palagheanu Simona Maria, folosindu-se de documente cu antetul si parafa Serviciului Judetean al Arhivelor Nationale Suceava, in virtutea functiei pe care o detinea si a atributiilor de supraveghere, control si de indeplinire a insarcinarilor pentru agenti economici privati (avizarea detinatorilor si formatorilor de arhiva), a obtinut foloase necuvenite pentru sine si "Asociatia Prietenii Arhivelor Bucovina Suceava", sub pretextul sponsorizarii acesteia, motivand organizarea si desfasurarea unor conferinte si expozitii in domeniul arhivistic.

Astfel, solicitarile de sponsorizare cu antetul, parafa institutiei si semnatura sefei Serviciului Judetean al Arhivelor Nationale Suceava, Palagheanu Simona Maria, erau inmanate de functionarii trimisi in control, firmelor care aveau activitate de detinatori/formatori de arhiva.

Serviciul Judetean al Arhivelor Nationale Suceava este institutia care, pe langa atributii de control, are si posibilitatea de a ridica avizul de functionare a firmelor cu activitate de detinatori/formatori de arhiva.
Prin aceasta modalitate, in perioada 2011-2012, s-au incasat in numerar sau prin virament in contul bancar al "Asociatiei Prietenii Arhivelor Bucovina Suceava", cu titlu de sponsorizari, suma de 36.900 lei de la 35 notariate si firme din judetul Suceava, din care doar o mica parte a fost folosita, in aceasta perioada, pentru sponsorizarea unor activitati in domeniul arhivistic, iar diferenta de 36.499 lei a fost folosita de inculpata Palagheanu Simona Maria in interes personal.

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Suceava.


Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























1238 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    in alte tari.... (Miercuri, 28 ianuarie 2015, 20:28)

    omega [anonim]

    procurorul era destituit.Sa recapitulam: pe 31 mai 2012
    un proces verbal atesta ca s-au remediat deficientele si un alt PV din 31 mai 2012 consemneaza nereguli.
    Cred ca o aresteaza pe lipsa de consecventa


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by