VIDEO DNA: Fostul secretar de stat in MJ Ovidiu Putura a fost arestat preventiv pentru ca a primit 30.000 de euro foloase necuvenite/ Stenograme: Putura a amenintat o judecatoare: Ii dau doi pumni in gura in tribunal, o calc cu masina

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 21 ianuarie 2015, 18:11 Dosare Anticoruptie


Ovidiu Putura
Foto: juridice.ro
Fostul secretar de stat in Ministerul Justitiei Ovidiu Putura a primit foloase necuvenite in cuantum de 30.000 de euro de la un inculpat, caruia i-a promis in schimb ca ii va obtine achitarea intr-un proces aflat pe rolul Curtii de Apel Constanta, se arata in referatul cu propunerea de arestare preventiva intocmit de procurorii DNA, citat de Agerpres.


Foloasele necuvenite au constat in suportarea cheltuielilor aferente unor partide de vanatoare si unor sejururi la mare, un costum de vanatoare si circa 30.000 de lei, Putura promitandu-i in schimb inculpatului Laurentiu Taranu "sa stea linistit pentru ca va lua achitarea".

Cei doi s-au intalnit in noiembrie 2013 la un hotel de lux din Sinaia, Putura participand cu aceasta ocazie si la o vanatoare de ursi. El s-a aratat incantat de faptul ca a luat ca trofeu capul ursului pe care il impuscase, iar cheltuielile de 6.000 de euro aferente sejurului au fost achitate de Laurentiu Taranu.

Acelasi Taranu a platit intre 500 si 600 de euro pentru un sejur al lui Putura la un hotel din Mamaia, ocazie cu care o discutie dintre cei doi a fost interceptata de anchetatori.

"Ovidiu Putura: Salutare!

Laurentiu Taranu: Salutare!

Putura: Uite am ajuns pe aici si nu stiu pe ce nume e facuta rezervarea.

Taranu: Ma gandeam eu si la varianta asta.

Putura: Da.

Taranu: Pai, asteapta un pic.

Putura: Da? Ma suni inapoi?

Taranu: Da, da.

Putura: Da, bine, mersi".

Fostul secretar de stat in Ministerul Justitiei Ovidiu Putura, ulterior director la Directia contencios din acelasi minister, a fost retinut miercuri de procurorii DNA, urmand a fi prezentat instantei cu propunere de arestare preventiva.

Procurorii anticoruptie au dispus efectuarea urmaririi penale fata de Ovidiu Putura pentru dare de mita si trafic de influenta.

"In noiembrie 2014, Ovidiu Putura i-a promis unei judecatoare ca, din functia pe care urma sa o exercite in Ministerul de Justitie sau printr-un functionar de legatura ce ii poate influenta pe membrii comisiilor de examinare de la nivelul Camerelor Notarilor Publici, va face demersuri astfel incat o persoana din familia judecatoarei sa promoveze examenul pentru notari stagiari din anul 2015, prin fraudarea acestuia. In schimbul interventiei promise, Putura i-a solicitat judecatoarei sa pronunte o hotarare favorabila intr-un dosar in care sotia suspectului era reclamant recurent", precizeaza DNA.

Procurorii DNA efectueaza acte de urmarire penala si fata de judecatoarea Tribunalului Bistrita - Sectia civila, Corina Iacob, pentru savarsirea infractiunii de luare de mita.

  • Ovidiu Putura a amenintat o judecatoare: Ii dau doi pumni in gura in tribunal, o calc cu masina (stenograme)
Fostul secretar de stat Ovidiu Putura a amenintat ca va bate o judecatoare si o va lovi cu masina, pe motiv ca aceasta ar intentiona sa pronunte o hotarare nefavorabila intr-o cauza in care era interesat, potrivit interceptarilor din referatul procurorilor DNA cu propunerea de arestare preventiva a acestuia, mai noteaza Agerpres.

Amenintarile au fost proferate in timpul unei discuti pe care inculpatul a avut-o cu o alta judecatoare, Corina Iacob, suspecta in dosar, care ii spunea ca nu crede ca poate convinge macar o colega de complet sa dea o solutie dorita de Putura intr-un dosar civil in care era parte sotia acestuia.

"Putura Ovidiu: Si ce, ma, de nu ii dau doi pumni in gura in tribunal de ii rup picioarele, o calc cu masina... deci nu am mai auzit treburi din astea...

Corina Iacob: Auzi... sa nu cumva sa vorbesti ceva ca stii de la mine... ca una, ca alta...

P.O.: Nu, iti dai seama ca am... mi-o zis Alina ca...

(...)

P.O.: Deci, oricum lucrurile sunt foarte simple.

C.I.: Ti-ai facut cerere de stramutare?

P.O.: Nu... Nici nu o fac. O calc cu masina dupa aia si gatam...

C.I.: Mai in ce situatie ma pui...

P.O.: Stai linistita, deci nu ca o calc eu, ii pun pe doi din astia cu...

C.I.: Ce faci?

P.O.: Ii pun pe doi, o calca cu masina, stai linistita, o vezi in spital cu picioarele rupte. N-are rost, nu ma mai stresez, simplu. O calca astia.

C.I.: Te rog frumos... si eu ce sa fac acum...

P.O.: Sa te uiti in dosar si sa faci cum ii... ce rezulta din dosar.

C.I.: Sa fac opinie separata?

P.O.: Da. Pai, tu vezi ce rezulta din dosar, apai lucrurile sunt foarte clare. Socrul meu o cumparat acest teren cred ca in anul 1990 si ceva, nu mai tin minte exact, inainte de 2000 oricum. Socrul voia sa isi vanda casa din Beclean si sa se mute in Bistrita, pentru ca fetele erau in Bistrita... dupa ce sa stea in Beclean. Asta-i adevarat ca eu l-am indrumat: "Ma, de ce nu te duci sa cumperi un teren - ca atunci nu aveau valoare terenurile, nu avea bani, stii - cumpara un teren, du-te la o licitatie, cumpara un teren". El si l-a ales, asta e, OK. Mi l-a aratat si mie, uite-l. Bineinteles ca pe mine nu m-a interesat, nu m-am dus pe acolo. Dar nu are importanta asta. El a fost proprietar".

In opinia procurorilor, atitudinea lui Ovidiu Putura constituie un argument puternic in sensul ca lasarea inculpatului in libertate prezinta un pericol concret pentru ordinea publica.

Despre acelasi dosar s-a discutat si in noiembrie 2014, cand Putura s-a intalnit cu judecatoarea Corina Iacob in incinta restaurantului unui hotel din Bucuresti. Inculpatul era nemultumit de solutia data de instanta de fond si insista pentru admiterea recursului formulat de sotia sa, Alina Ofelia Putura.

"Corina Iancu: Acum, vis-a-vis de... ti-ai facut cerere de stramutare?

Putura Ovidiu: Nu mi-am facut...

C.I.: Asculta-ma!

P.O.: Da. Da' eu vreau sa te intreb: tu te-ai uitat prin dosar, ca idee asa?

C.I.: Stai sa iti spun cum stau lucrurile!

P.O.: Da, ia zi cum stau lucrurile. Alina mi-a povestit un pic, dar era foarte emotionata ca... zicea nu se poate, ca nu stiu ce...

C.I.: Doamne, ce... Zic Ildi ce ii de facut? Nu stiu, pe mine nu ma intereseaza, asa si asa... Pai tu: Nu zice chiar asa. Gandeste-te ca poate iti vine Ovidiu inca o data presedinte la Tribunal... Mie?... Ii rea, ii si nebuna, ii egoista, ii complexata... ii nu stiu ce sa spun, deci are in ea o rautate care ii vine... origine, nu un taran, un taran de vaza... din origini, din felul cum arata, cum se comporta, are impresia ca toata lumea rade pe la spate ei... nu se mai opreste, stii cum face... merge, merge... Si atunci zic: Tu, hai sa gasim o solutie sa putem... ca eu... Gandeste-te in ce situatie ma pui. Ca niciodata nu am pronuntat in majoritate si cu opinie separata.

(...)

C.I.: Bun. Si daca ajung la o concluzie diferita de a ei...

P.O.: Da.

C.I.: Sa fac opinie separata?

P.O.: Da. Poti sa faci linistita opinie separata si poate sa faca si Camelia, ca oricum ii spun si ei. Deci asta este foarte grav. Da oricum ii cad geamurile la asta...

(...)

P.O.: Da? Deci ea trebuie sa... ea deci nu... ti-am spus si tie si asta nici nu se pune problema... deci Camelia nu da decat solutia care trebuie din dosar. Nimic. Nu am nevoie de nici un ajutor de la nimeni, ca nu vreau ajutoare.

C.I.: Si atunci cum coexistai acolo cu ea?

P.O.: Cu cine?

C.I.: Vicepresedinte de Tribunal?

P.O.: Lasa ca ma ocup eu de asta, stai linistita. Oricum ma ocup de ea, proasta dracului, tampita... stii?

C.I.: Daca obtin casare cu... de rejudecare sa se verifice posesia, treburi socoteli si asa mai departe, ii bine?

P.O.: OK. Sa verifice, ti-am zis. Pentru mine este bine oricum".

Potrivit procurorilor DNA, in schimbul sprijinului acordat, Ovidiu Putura si sotia sa i-au oferit judecatoarei Corina Iancu cadouri pentru fiul acesteia. In plus, inculpatul a lasat sa se inteleaga ca va face demersuri pentru ca fiul judecatoarei sa promoveze in 2015, prin fraudare, concursul pentru dobandirea calitatii de notar stagiar, pe care il picase anterior.

"Corina Iancu: Ca lucrurile astea nu se fac pe bani, ci se fac prin influenta majora... trebuie sa ai influenta extraordinar de mare la un presedinte al camerei, indiferent pe unde o fi... si atunci, daca ajungi la acel presedinte si el spune "Da, o fac",... ca o faci pentru o chestie de prietenie, pe ...

Putura Ovidiu: Da, da, pe obligatie...

(...)

P.O.: Ma, eu iti spun un lucru, deci scot acesta... acesta, omul acesta, el ne va spune domnule acolo si mergem la anu' unde trebuie din timp si cand omul spune exact unde trebuie mers, na, gata, acesta... mai ales ca acum ca se mai schimba primul ministru poate iar ma duc inapoi unde am fost si atunci iar am... stii, ca stii cum sunt astia... astia cat esti tare si acesta... daca vede ca nu stiu ce... domnule...

C.I.: Lucrurile astea trebuie stiute din timp. Pentru ca acum am aflat ca...

P.O.: Asta e. Ne pregatim pentru anul viitor.

C.I.: Cineva s-a interesat unde se mai poate merge. Si s-ar mai putea interveni intr-un singur loc, in prealabil cu ... Na, acum spune-mi tu cum facem.

P.O.: Deci, facem asa. Sunt doua chestiuni, acum intr-o luna stim cred ca... Pana in decembrie stiu si eu asta, daca eu sunt acolo, nu ne mai ducem, ca rezolv eu. ... Daca nu stim asta, atunci ii spun asa domnule, sa ne spuna unde is... Si asta-i viata.

C.I.: Nu trebuie Cluj.

PO: Nu, am inteles. Stiu, evident ca nu

(...)

C.I.: Daca se intampla, sa avem de unde pleca... o poti face tu fara nici un fel de probleme?

P.O.: Da, sigur, corect.

C.I.: Si daca nu, o facem in alt mod.

P.O.: Si daca nu, o facem pe alt traseu.

C.I.: Pe alt traseu.

P.O: Oricum stim traseul bine... da' nu-i problema... si asta...

C.I.: Nu e exclus...

P.O.: Pai nu... vedem ... ca nu se vor stabili, ne spune exact cum... ai inteles? Ca ala ne spune: acolo sa mergeti... mereti ma acolo... si merem de la inceput.

C.I: Si ajungem acolo...

P.O.: Da, unde ne zice el... ori in secuime, ori Moldova, nu conteaza unde. Ca dupa un an, doi... venim".







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























10162 vizualizari

  • +19 (21 voturi)    
    e foarte simplu (Miercuri, 21 ianuarie 2015, 18:42)

    MihneaR [utilizator]

    cine a semnat numirea acestui Golan la Min.Justitiei sa raspunda !!!
    • +9 (9 voturi)    
      Ei, cine?! (Miercuri, 21 ianuarie 2015, 22:24)

      Costache2009 [utilizator] i-a raspuns lui MihneaR

      Vechiu' PNL, ca asta nou' nici usturoi n-a papat, nici gura nu-i miroase!
  • +16 (18 voturi)    
    Ce specimene in Min Justitiei! (Miercuri, 21 ianuarie 2015, 18:47)

    Fanfan la tulipe [utilizator]

    Halal magistrat! Asta e un adevarat infractor! Ce limbaj de golan foloseste! Nu pot sa cred ca exista asemenea specimene printre magistrati!! Merita arestat, alta solutie nu se poate!!!
  • +12 (12 voturi)    
    stat mafiot (Miercuri, 21 ianuarie 2015, 19:11)

    Withdrawal [utilizator]

    Cei care trebuie sa apere Justitia , sunt cei care o calca in picioare. Sau o calca pe judecatoarea pe picioare, ma rog , tot dracu ala e...
  • +9 (9 voturi)    
    Dubioase Curtile de Apel Alba si Cta... (Miercuri, 21 ianuarie 2015, 19:15)

    Vreau sa fiu furat deci votez PSD PNL UDMR [utilizator]

    ...
  • +12 (12 voturi)    
    Functionari publici (Miercuri, 21 ianuarie 2015, 19:28)

    Proful [anonim]

    Inca un caz care arata ca trebuie schimbata metoda prin care sunt numiti in diferite functii diversi indivizi. Se pare ca pana in prezent au contat doar PCR (pile, cunostinte, relatii) si, eventual, o diploma de la "Spiru Haret" sau alta facultate "celebra". Cine verifica dosarul profesional al individului si comportamentul sau moral, mai alaes pentru functile in care intreactionezi direct cu cetateanul? Cine verifica profilul psihologic al viitorului functionar public? Oare acel examen e necesar numai pentru soferi?
  • +5 (7 voturi)    
    Guvern Mafiot, fara nici un dubiu (Miercuri, 21 ianuarie 2015, 19:50)

    Haskal [utilizator]

    Aia de ati votat Phonta...5 000 000...amirati-i realizarile.
  • +7 (9 voturi)    
    Nu ne mira (Miercuri, 21 ianuarie 2015, 20:17)

    Ochii_pe_voi [utilizator]

    Aceasta este "Justitia" puscariasului Nastase. mostenita de plagiatorul Pontac, justtia mafiota, securista, a celor care au jefuit si continua sa fure tara. Un partid de hoti, pentru ca orice om cinstit si de onoare nu poate face parte din aceasta scursura politruca si incompetenta care a pus tara sub jug. Monica MAcovei are dreptate. MCV nu trebuie scos !!!!
  • +8 (10 voturi)    
    Puțurică... (Miercuri, 21 ianuarie 2015, 20:30)

    Lambda [anonim]

    ...a fost numit la M.J. în mai 2012. Nici că se putea ca valorosu' ăsta să lipsească din "cea mai cinstită și competentă guvernare", urgie adusă de Ponta, vă amintiți?
    Acum citesc dialogurile de mai sus și văd roșu în fața ochilor.
    Vedeți acum? de aia zicea Klaus ca nu-i bine să vedem stenograme din astea prin presa. Te inerveaza, parol.
    • +3 (5 voturi)    
      pai da cum, noi muncim aicea sa furam (Miercuri, 21 ianuarie 2015, 23:36)

      mnicku [anonim] i-a raspuns lui Lambda

      si astia din presa dau totu'n vileag dom'le.
      Pai se poate sefu' Klaus, nu se mai poate
      " munci " in liniste sefu Klaus, pai asa ati promis dvs cind erati la usl ?

      semat o p
  • +6 (8 voturi)    
    Gunoaie (Miercuri, 21 ianuarie 2015, 20:39)

    Electorul [utilizator]

    asta avem in ministere, toti numiti politic ca altfel nu se poate. Putori, lipitori, sobolani si alte lighioane care au distrus tara asta.
  • +6 (8 voturi)    
    sa ameninti ca bati o femeie (Miercuri, 21 ianuarie 2015, 21:29)

    mnicku [anonim]

    putura, inseamna ca nu esti barbat ci un jeg .
    • -3 (7 voturi)    
      Acum eu nu-i iau apararea (Joi, 22 ianuarie 2015, 7:05)

      xrogo [utilizator] i-a raspuns lui mnicku

      dar daca eu ma laud ca-l bat pe Doroftei,ca-i trag doi pumni in gura,si asta nu in public,ci in particular,la un prieten,asta nu e amenintare,asta e lauda!!!
  • +6 (8 voturi)    
    stau si ma intreb... (Miercuri, 21 ianuarie 2015, 22:41)

    unualibro [anonim]

    ce-ar mai fi de comentat.
  • +1 (3 voturi)    
    Ceea ce ma (Joi, 22 ianuarie 2015, 8:18)

    Audit [utilizator]

    deranjeaza este ca Nicolicea, si nu numai el, spune ca "ce vreti, alesii, numitii reprezinta poporul roman, sunt ca el!".
    Mi se pare o incorect. Acolo trebuie sa ajunga, propusi din acea asociatie care este partidul, oameni cel putin cu bun simt, seriosi, educati, scoliti. Cei ce fac legile, cei ce gestioneaza banul public nu pot fi "deputatul auto". Partidele ii propun iar poporul voteaza ceea ce i se pune la dispozitie (evident, cei care mai voteaza).
  • -1 (3 voturi)    
    Să nu exagerăm (Joi, 22 ianuarie 2015, 9:44)

    JohnnyDepp [utilizator]

    Nu mă îndoiesc de vinovăția individului. Dar faptul că te descarci la telefon cu un prieten spunând ca bați pe cineva nu te încadrează la "amenințare".

    Ca să ameninți pe cineva, trebuie să audă și respectivul amenințarea...
  • +1 (3 voturi)    
    Pai de-aia nu merge (Joi, 22 ianuarie 2015, 9:48)

    Wildschwein_007 [utilizator]

    justitia in Romania. Judecatorii insisi sunt infractori si criminali de ultima speta. Nu toti, da' destui. Asa ceva este inadmisibil. Auzi ce amenintari are el la gura aia spurcata. Pai poate isi mai revine la brutarie...


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by