Dosarul retrocedarilor ilegale este la final: Viorel Hrebenciuc si-a recunoscut partial faptele, Paltin Sturdza nu. Stenograme: Numele de cod din dosar/ Ce sfat i-a dat Hrebenciuc lui Adrian Nastase

de V.M.     HotNews.ro
Duminică, 18 ianuarie 2015, 20:09 Dosare Anticoruptie


Viorel Hrebenciuc
Foto: AGERPRES
Viorel Hrebenciuc şi-a recunoscut parţial faptele de care este acuzat, arată procurorii DNA, care se pregătesc să finalizeze dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri şi să îl trimită în instanţă, după ce au cerut prelungirea cu 15 zile a măsurilor preventive luate în cazul inculpaţilor din dosar, scrie Mediafax.

Fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc şi-a recunoscut doar parţial faptele de corupţie de care este acuzat de procurorii DNA Braşov, în dosarul privind retrocedarea ilegală, în favoarea lui Gheorghe Paltin Sturdza, a peste 43.000 de hectare de pădure, se arată în ultimul referat cu propunerea de prelungire a măsurilor preventive luate faţă de persoanele inculpate în acest caz, document obţinut de Mediafax.

În documentul citat, anchetatorii arată că, "fiind audiaţi, inculpaţii Hrebenciuc Viorel, Hrebenciuc Andrei, Adam Ioan, Bengescu Dan Costin au recunoscut în parte săvârşirea infracţiunilor de care sunt acuzaţi".

"Paltin Gheorghe Sturdza nu a recunoscut săvârşirea vreunei infracţiuni. Adam Ioan a formulat denunţ în prezenta cauză, prin care a arătat că i-a oferit mită judecătorului Ordog Lorand Andras pentru obţinerea deciziei 231/2012 a Tribunalului Covasna. Kadas Iosif, Poenaru Jănică şi Iacob Sorin Ioan nu au recunoscut comiterea faptelor de care sunt acuzaţi", au scris procurorii DNA în referatul citat.

Anchetatorii au mai arătat că, de la data solicitării ultimelor prelungiri sau de la data luării măsurii arestului preventiv faţă de judecătorul Andras Lorand Ordog, s-au analizat şi exploatat mediile de stocare a datelor informatice, au fost audiaţi mai mulţi martori şi inculpaţi, s-au transcris convorbiri telefonice şi ambientale ridicate de la Gheorghe Paltin Sturdza, cu ocazia percheziţiei domiciliare din 15 octombrie 2014. De asemenea, inculpaţii au fost fie confruntaţi, fie puşi să reconstituie unele etape din parcursul infracţional, iar în dosar s-a dispus extinderea urmăririi penale pentru senatorul Tudor Chiuariu.

Procurorii au instituit sechestrul asigurător pe bunurile mobile şi imobile ale celor cercetaţi în dosar şi au cerut declasificarea MSN (MicroSoft Network - n.r.) în cazul unora dintre inculpaţi.

Anchetatorii au mai arătat în referat că volumul datelor informatice din dosar care trebuie verificate este uriaş, de peste 10.000 de gigabytes, respectiv 10 terabytes, şi că trebuie să îi ducă în teren pe Paltin Sturdza şi Gabriela Zaharia, "pentru a indica locul în care au fost cu Adam Ioan, în apropierea locuinţei inculpatului Ordog Lorand Andras".

După finalizarea acestor etape, procurorii vor redacta rechizitoriul şi vor transmite dosarul instanţei supreme, pentru a fi repartizat unui complet de judecată.

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că dosarul este în curs de finalizare şi s-a cerut prelungirea măsurilor preventive faţă de cei cercetaţi doar pentru 15 zile, întrucât anchetatorii au considerat că perioada este suficientă pentru a finaliza ultimele acte de urmărire în dosar. Printre aceste acte procedurale ar fi: analizarea documentelor şi înscrisurilor ridicate cu ocazia percheziţiilor din 15 şi 21 octombrie 2014, analizarea corespondenţei electronice sau redarea tuturor înregistrărilor audio-video făcute de Paltin Sturdza.

În 10 ianuarie, procurorii au cerut instanţei supreme prelungirea cu 15 zile a măsurilor preventive pentru Andrei Hrebenciuc, Ioan Adam, Gheorghe Paltin Sturdza, Dan Costin Bengescu, Iosif Kadas, Ordog Lorand Andras, Janica Poenaru şi Sorin Ion Iacob. Anchetatorii nu au solicitat la acel moment şi prelungirea măsurii arestului preventiv în cazul fostului deputat PSD Viorel Hrebenciuc, al cărui mandat expiră în 26 ianuarie.

În urma deciziei instanţei, a fost prelungită măsura arestului prenventiv pentru Bengescu (până în 29 ianuarie), Kadas (până în 29 ianuarie), Ordog (până în 30 ianuarie), Adam (până în 2 februarie), Sturdza (până în 5 februarie) şi arestul la domiciliu pentru Iacob (până în 29 ianuarie), Poenaru (până în 29 ianuarie) şi Andrei Hrebenciuc (până în 4 februarie).

  • Numele de cod din dosarul retrocedărilor ilegale: Hrebenciuc era "Spitalul", dosarele - "plăcinte", iar aranjamentele - "internări"
Numele de cod pe care inculpaţii din dosarul retrocedărilor ilegale îl foloseau cand vorbeau despre Viorel Hrebenciuc era "Spitalul", la dosare se referau cu termenul de "plăcinte", instanţele sau complete de judecată erau "clinici" iar aranjamentele judiciare erau denumite "internări", potrivit DNA.

Anchetatorii DNA arată, într-un document recent transmis instanţei supreme şi obţinut de Mediafax, că "din declaraţia inculpatului Sturdza Paltin Gheorghe şi din cuprinsul agendelor personale ale acestuia, rezultă că membrii grupului infracţional aveau un limbaj codificat şi îi spuneau lui Hrebenciuc Viorel, SPITALUL".

În acest sens anchetatorii anticorupţie dau drept exemplu magistraţilor ICCJ o convorbire telefonică din 12 decembrie 2013 între Sturdza şi deputatul Ioan Adam, despre problema strămutării (dosarului de retrocedare):

"Strudza Paltin Gheorghe: Nu mă interesează, că SPITALUL nu face nimic. Nu mă interesează.

Ioan Adam: Mă rog, lasă-i! E treaba mea, nu-i treaba ta!".


Anchetatorii redau o altă discuţie relevantă pentru caz dintre soţii Adam, în care Roxana Adam, judecătoare, îi divulgă soţului ei o serie de informaţii de la nivelul instanţei la care lucrează, acesta fiind interesat de aranjarea dosarului de retrocedare.

"În 3 februarie 2014, la ora 11:14, Anca Roxana Adam l-a informat pe soţul ei, în mod codificat (n.n. - folosind, în mod vădit, un limbaj specific infracţional, de natură a conspira mesajele transmise) că a discutat cu judecătorul (doctorul/directorul) de la Tribunalul Sibiu pentru dosarul nr.2209/119/2013 - însă s-a trezit "cu o plăcintă" deoarece termenul ce urma să se stabilească era data de 20 sau 27 martie 2014" arată procurorii, adăugând că, "în acest context, Ioan Adan a insistat pentru obţinerea unui termen şi mai apropiat, solicitare considerată de soţia sa ca "nerealistă", aceasta justificând prin faptul că nu este/nu se poate invoca nicio urgenţă a cauzei".

În plus, arată anchetatorii, Roxana Adam a indicat că nici solicitarea unei audienţe la nivelul conducerii Tribunalului Sibiu nu ar avea efectul scontat, întrucât în luna februarie 2014 nu se mai pot acorda termene, respectiv "nu se mai fac internări":

"ADAM ANCA-ROXANA: M-am trezit cu o plăcintă.
ADAM IOAN: Vai de mine! No asta-i de pomină, păi ziceai că-i tocma vara.
ADAM ANCA-ROXANA: Nu, nu are zi.
ADAM IOAN: Păi da... A, credeam că e pă strada... ta..
ADAM ANCA-ROXANA: Nu, nu-i stabilită ziua de plecare.
ADAM IOAN: Păi nu aia... păi asta era ideea că aşteaptă cu nerăbdare să vadă când se duce, când îl programează la spital, la operaţie. Era... era cu sufletu' la gură.
ADAM ANCA-ROXANA: 20 sau 27 martie.
ADAM IOAN: Mă aşa... mă rog era cu sufletu' la gură că... că el vrea să facă reprogramare după aia să se ducă la directorul spitalului sau să se ducă la cine dracu...
ADAM ANCA-ROXANA: Nu, nu, nu atuncea... nu. Nu pentru că...
ADAM IOAN: Şi spitalu' nu-l poate programa mai repede, măcar mai repede un pic?
ADAM ANCA-ROXANA: Nu poate pentru că dacă-i stabileşte regim preferenţial te-a făcut praf
ADAM IOAN: Păi nu-i vorba de regim, da dă-l dracu de director.
ADAM ANCA-ROXANA: N-ai, n-ai, n-ai cum, n-ai cum că te face praf, te cântă până la minister.
ADAM IOAN: Nu mă da nu-i nimic...
ADAM ANCA-ROXANA: Tocmai că nu este, nu există nici o urgenţă, dacă omu' trebuia operat era altă poveste, da nu e urgenţă la aşa ceva. În condiţiile în care...
ADAM IOAN: Poate totuşi...
ADAM ANCA-ROXANA: ... ţara-i în foamete.
ADAM IOAN: ... poate găseşte domnu' director ăsta, medicu' ăsta, directoru' ăsta, poate găseşte o soluţie să dea măcar mai repede un pic mă cu vreo săptămână, două dracului.
ADAM ANCA-ROXANA: Mai repede cu o săptămână, două înseamnă decapitarea directorului.
ADAM IOAN: Asta-i de toată pomina, ţara asta nu mai are leac mă, să mor eu. 20 ai zis?
ADAM ANCA-ROXANA: 20 sau 27.
ADAM IOAN: 20 ... 27 .... Doamne fereşte. 20 martie, na ce dracu să... Na, hai treaba lui ce să-i fac să... şi n-are nici o şansă să se ducă cu... în audienţă cu cerere de... să-l pună mai în faţă.
ADAM ANCA-ROXANA: Păi nu are cum, nu are cum pentru că în luna februarie nu se pot face internări.
ADAM IOAN: Doamne fereşte-mă.".

Anchetatorii mai dovedesc modul codat în care discutau cei din acest dosar cu agendele lui Paltin Sturdza în care acesta notase despre o vizită la "clinică". În data de 9 iunie 2010, când a fost înregistrat recursul la Tribunalul Covasna, Sturdza şi-a notat în agendă următoarele: "Adam a chemat şi a spus că la "clinică" nu e aşa de rău".

"Astfel cum rezultă din mai multe interceptări telefonice aflate la dosarul cauzei, prin "clinică" se înţelege instanţă, în context fiind vorba despre Tribunalul Covasna", se arată în documentul anchetatorilor.

  • Hrebenciuc, lui Adam: L-am sfătuit pe Năstase să-şi ia un om de afaceri şi să facă deal-uri
Hrebenciuc le spunea lui Sturdza şi Adam ce sfat i-a dat lui Adrian Năstase după ce acesta din urmă i-a luat un "deal" şi l-a dat altui coleg de partid, respectiv să îşi ia parteneri de afaceri cu care să facă "deal-uri", iar cu restul să fie "cel mai curat om din lume", potrivit unor interceptări.

Într-un document transmis recent instanţei supreme de DNA în dosarul retrocedărilor ilegale şi obţinut de Mediafax, anchetatorii redau pe larg o înregistrare ambientală a unei discuţii dintre Ioan Adam, Viorel Hrebenciuc şi Paltin Sturdza.

În timpul discuţiilor despre situaţia dosarului de retrocedare al lui Paltin Sturdza, Viorel Hrebenciu le-a povestit, între altele, interlocutorilor săi cum şi-a început cariera politică şi ce l-a sfătuit pe Adrian Năstase la finalul lui 2002.

"Hrebenciuc: Eu sunt de 20 de ani în politică, de după '90, aşa, s-au spus toate prostiile despre mine, dar până la urmă, dacă stăm să ne uităm nu s-a dovedit absolut nimic. Şi n-am fost chemat niciodată niciunde, dar n-am niciun fel de probleme, stau de vorbă cu oricine şi nu mi-e frică pentru că n-am…, hai să vă spun şi de ce n-am probleme, ca să mă înţelegi exact, e o discuţie cu Năstase, că e la modă astăzi, da. Eu lucrez cu Năstase din '94, şi vă şi spun că-n '92, eu l-am pus şeful Camerei Deputaţilor, că eu eram consilierul lui Iliescu… lui Iliescu '92, şi eu ştiu exact în 15 august '92, când l-am lămurit pe Năstase la Iliescu la Predeal să vină pe liste la noi, că nu vroia să vină aici, mergea în partea cealaltă.

Adam: Aşa e, aşa e.

Hrebenciuc: Nu contează asta. Câştigăm alegerile, ne-am pregătit din '98 în 2000 perfect, niciodată nu s-a pregătit o guvernare, cum am pregătit-o noi atuncea, doi ani de zile.

Adam: Aia din '90-2000.

Hrebenciuc: A mers perfect, adică noi în prima zi, atuncea am dat 22 de hotărâri de guvern de reorganizare a ministerelor, acuma după cinci luni nu le avem încă.

Adam: Da, da. Era totul pe masă, era în sertar.

Hrebenciuc: Acuma-i talmeş balmeş, nu se compară, nu, aşa... Şi prieten foarte bun cu el, nu vă spun că aveam şi anumite deal-uri, foarte.. eu tot timpul le făceam, când eram în opoziţie, şi aveam o singură pretenţie, când vin la putere, deal-ul, care-l duc din opoziţie să continue, în rest nu mă interesează nimic şi nimeni, aşa. Normal cu Adrian, fiind prieten i-am spus. În 2002 îmi taie deal-ul şi dă credit altui coleg de-al meu din guvern. El a crezut că sunt foarte supărat, şi am avut o discuţie cu el în octombrie 2002, şi am zis, mă Adrian, nu sunt supărat deloc, dimpotrivă eu sunt bucuros că mi-ai luat o chestiune de pe creier, pentru că tu ai început să faci presiuni foarte mari, nu ştiu câţi bani vrei să faci tu, tu ştii, eu nu ştiu, dar eu, dacă aş fi în locul tău, uite cum aş face: mi-aş lua un partener doi, oameni de afaceri mari şi foarte serioşi, cu care aş face nişte deal-uri, iar cu restu' sunt cel mai curat om din lume, pentru că sunt prim ministrul acestei ţări.

Adam: Şi deal înseamnă lucru curat, şi auzi deal înseamnă lucru curat".

În cadrul aceloraşi discuţii Hrebenciuc le prezintă celor doi propriul său "deal", respectiv acumularea de teren pe care ulterior să facă livezi prin prisma unor programe europene, şi critică inspiraţia nefastă a unor persoane cercetate pentru evaziune fiscală ce şi-au depus banii în conturile băncilor din Cipru.

"...
Hrebenciuc: Numa' puţin! Şi zic, hai să-ţi spun de ce fac... îţi spun treaba asta, eu m-am uitat ce s-a întâmplat în toate ţările din Europa de Est, care au intrat în NATO şi în Uniunea Europeană înaintea noastră, că eram în situaţia asta, erau oamenii mult mai avansaţi decât noi, şi am observat următorul lucru, toţi miniştrii care s-au ocupat de privatizare în toate ţările au fost arestaţi, şi-n Polonia, şi-n Cehia, şi-n Ungaria. Bun, deci ăştia au fost arestaţi, toate guvernele, care au făcut privatizări, şi tot ce au făcut pe acolo, zic, mă oare de ce se întâmplă treaba asta? Păi să-ţi spun... i-am spus şi de ce, domne, când trebe să fim în NATO şi-n Uniunea Europeană, marile... ? transnaţionale... o să trebuiască să găsească terenul gol. Oameni de afaceri care au câştigat bani, au intrat toţi prin puşcării sau au probleme cu legea, în toate ţările, nu eram noi... E clar că se va întâmpla şi la noi treaba asta, vine valul şi la noi. Păi vreau ca valul ăla să mă găsească... să fac, să n-am probleme, mă, şi când o trece valul, o să ridic capu' şi-o să încerc să mă apuc să fac nişte treburi serioase. Valul a trecut, domnnu' Sturdza, deci acuma îmi pot permite, avem reguli clare, Uniunea Europeană, suntem membri în Clubul celor 27 -28 de la 1 iunie, e altceva, nu mai merge cu porcării, nu mai ţine, gata, s-a închis. Cine a făcut evaziune şi nu l-a prins nimeni, să fie sănătos, şi s-a şi dovedit că aşa cum au venit banii, aşa i-au şi cheltuit, că n-au avut creier.

Adam: I-au pus în CIPRU, ha, ha, ha !

Hrebenciuc: Sunt idioţi, sunt idioţi !

Sturdza: În loc să-i pună în România, i-a pus în Cipru, ce bine i-au pedepsit!

.....

Hrebencuc: Şi acuma mă apuc, cumpăr pământ să fac livezi super intensive, că vor fi programe europene foarte mari pe chestia asta, fac chestiuni de ăstea, că eu tot timpu am construit, n-o să vedeţi... că eu vin tot timpu de la Greenfield şi iese ceva, rămâne ceva în urma mea, ăsta sunt, aşa. Şi ăsta-i şi contextu', în care stăm de vorbă, că dacă se întâmplă ceva aiurea...".


  • DNA: Relaţia Adam-Hrebenciuc, "mai degrabă una specifică cumpărător-traficant de influenţă"
DNA caracterizează relaţia dintre Hrebenciuc şi colegul său de partid, deputatul Ioan Adam, drept una "specifică cumpărător - traficant de influenţă", arătând că Adam îl trăgea la răspundere pe Hrebenciuc când nu-şi respecta promisiunile, potrivit unui document obţinut de Mediafax.

Anchetatorii DNA concluzionează, într-un document transmis recent instanei supreme, că Viorel Hrebenciuc avea influenţă asupra Romsilva, dar că, la rândul său, era tras la răspundere de colegul său din PSD, Ioan Adam, atunci când nu-şi respecta promisiunile sau apăreau probleme în aranjamentele lor.

"Împrejurarea că inculpatul Adam Ioan cunoştea despre existenţa contractului dintre Paltin Gheorghe Sturdza, Bengescu Dan Costin şi Hrebenciuc Viorel (prin SC Reşedinţa Vârstnicilor SRL) rezultă din aceea că Adam Ioan îl trăgea efectiv la răspundere pe Hrebenciuc Viorel atunci când nu-şi respecta promisiunile sau când apăreau probleme (contestaţii ale Direcţiei Silvice Bacău/Romsilva etc), această relaţie nefiind una colegială, ci mai degrabă una specifică unui cumpărător-traficant de influenţă", notează anchetatorii în documentul citat.

Această concluzie, scriu procurorii, "se poate deduce şi din declaraţia suspectului Mergeani Nicolae care, la rândul său, a fost luat la întrebări de către Adam Ioan pe marginea aceloraşi teme".

"Influenţa lui Hrebenciuc Viorel asupra Romsilva şi faptul că a solicitat să nu se mai facă noi acţiuni în instanţă este confirmat şi de împrejurarea că Adam Crăciunescu, directorul general al Romsilva, îi solicitase anterior unui angajat, Butnaru Viorel, să dea declaraţie scrisă în sensul că nu mai are noi documente care să stea la baza unei cereri de revizuire", mai notează anchetatorii în documentul transmis intanţei.

Ei arată că "aceste aspecte sunt confirmate prin SMS-ul trimis de Hrebenciuc Viorel inculpatului Bengescu Dan Costin în data de 3 octombrie 2013: Am rezolvat ! Butnaru a dat declaraţie scrisă că nu mai are alte înscrisuri".

  • Hrebenciuc, surprins de implicarea lui Chiuariu în retrocedări. Adam, impresionat de onorariul lui
Hrebenciuc a fost surprins să constate că Tudor Chiuariu ar fi fost implicat în retrocedările ilegale de păduri, în timp ce deputatul Ioan Adam era impresionat de onorariul fix de 2 milioane de euro perceput de casa de avocatură a senatorului de la Paltin Sturdza, potrivit unui document al DNA.

Într-un document trimis recent de DNA la instanţa supremă şi obţinut de Mediafax, se arată că, deşi hotărârea judecătorească de retrocedare a pădurii în favoarea lui Paltin Sturdza era deja obţinută şi nu mai era foarte multă nevoie de consultanţă juridică, casa de avocatură a parlamentarului Chiuariu Tudor a încheiat un contract de asistenţă juridică cu Sturdza, prin mandatar Varga Ioan Gheorghe, în cuantum de 2.000.000 euro onorariu fix, onorariu apreciat de către Adam Ioan ca fiind "excepţional".

"Apreciem că angrenarea lui Chiuariu Tudor în această cauză de către Varga Ioan Gheorghe şi Călugăr Daniel Constantin nu a fost întâmplătoare, ci s-a făcut ca urmarea faptului că acesta era un membru marcant al PNL şi coleg de partid cu prefectul judeţului Bacău din acea perioadă, Şerban Claudiu Octavian", notează procurorii în documentul citat.

În pluc, Varga a organizat o întâlnire între Paltin Sturdza şi Chiuariu, la Slănic Moldova, în casa primarului acestei localităţi, Andrei Şerban, mai spun anchetatorii.

În acelaşi document este redată şi o discuţie între Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam şi Paltin Sturdza, din care reiese că cel dintâi a fost surprins să afle de cooptarea lui Chiuariu.

"Hrebenciuc: Nu ştiu ce a făcut, că avea până la 31 martie, că eu am păţit următoarea chestiune, venea Chiuariu la mine acasă la Slănic-Moldova, dar eu nu l-am întrebat ce caută acolo. Hă, hă... Păi da e, era cu primarul, n-aveam nici o problemă cu el. Ca acuma eu să-mi dau seama că ei de fapt umblau pentru... Varga avea de dvs. ... ăăă... hârtie, şi eu nu mai înţelegeam nimica.
Sturdza: Dar au încheiat raporturile.
Hrebenciuc: Adam îmi spunea că e o chestie, Va... îl văd pe Chiuariu în partea aialaltă. Bă, ce-i aicia? Că i-am şi spus, vezi că e Chiuariu.
Adam: Nu. S-a încheiat.
Hrebenciuc: N-am ştiut. Pe urmă am văzut că s-a încheiat la 31 martie şi ...... l-am dat pe mâna avocaţilor din Bucureşti pe Varga şi ai mei mi-au spus Şefu’, lăsaţi-l pe om, că nu e... nu-l cunosc pe om, dar eu spun ce mi-au spus avocaţii mei.
Adam: Da, da, da., n-a făcut nimic....
Sturdza: Corect. Pentru că el s-a lăudat că vine cu bani, că face, că drege, n-a făcut nimic..."


Procurorii mai notează în documentul citat că, în data de 13 iunie 2013, Paltin Georghe Sturdza a avut o întâlnire cu Viorel Hrebenciuc si Tudor Chiuariu, notându-şi în agendă că s-a căzut la o înţelegere, "făcându-se probabil referire la împrejurarea că Viorel Hrebenciuc l-a convins pe Chiuariu Tudor să nu se mai implice în chestiunea pădurilor".

*****

Dosarul în care vor fi judecaţi Hrebenciuc, Adam şi Sturdza vizează retrocedarea a peste 43.000 de hectare de pădure în judeţul Bacău, în baza unor decizii ilegale ale unor judecători, cu implicarea unor parlamentari, pentru obţinerea ilegală a unor sume mari de bani. Grupul infracţional ar fi fost constituit în aprilie 2013, de Viorel Hrebenciuc, împreună cu Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza şi Dan Costin Bengescu, care urmăreau să obţină venituri prin cumpărare de influenţă sau folosirea funcţiilor. Grupul infracţional ar fi folosit inclusiv firme off-shore pentru a ascunde provenienţa banilor. Păgubită în acest caz este Romsilva, care a pierdut aproape 304 milioane de euro după ce Gheorghe Paltin Sturdza a reuşit să intre în posesia celor peste 43.000 de hectare de pădure.

Din 10 ianuarie este cercetat în dosar şi senatorul Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiţiei, în cazul căruia procurorii DNA Braşov au luat măsura controlui judiciar, până în 8 februarie, pentru trafic de influenţă şi spălare de bani. Iniţial, procurorii i-au adus la cunoştinţă că este acuzat că ar fi stabilit să primească 2,5 milioane de euro, pentru intervenţii privind retrocedarea în cazul lui Gheorghe Paltin Sturdza, banii fiind disimulaţi prin încheierea unui contract de asistenţă juridică. Chiuariu ar fi discutat să intervină la funcţionari de la Comisia Judeţeană de aplicare a legilor fondului funciar din Prefectura Bacău, RNP Romsilva - Direcţia Silvică Bacău şi Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Bacău, "cu scopul de a-i determina pe aceştia fie să urgenteze, fie să-şi îndeplinească în mod defectuos (ex. să nu exercite acţiuni în justiţie) atribuţiile de serviciu privind punerea în executare a unei decizii a Tribunalului Covasna".

În 15 ianuarie, procurorii au extins urmărirea penală în cazul lui Tudor Chiurariu, acuzându-l că i-a cerut trei milioane de euro lui Gheorghe Paltin Sturdza, pentru a obţine pentru acesta din urmă, prin traficarea influenţei asupra unor funcţionari din judeţul Bacău, un teren de aproximativ 6.000 de hectare de pădure.

În dosarul retrocedării sunt urmăriţi penal şi senatorii Dan Şova şi Ilie Sârbu, precum şi directorul general al Romsilva, Adam Crăciunescu.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























19893 vizualizari

  • +33 (33 voturi)    
    putregaiul Romaniei (Duminică, 18 ianuarie 2015, 21:06)

    stefan2008 [utilizator]

    O explodat puroiu... ia uita-te la ei cum se adunau, toate scursurile Romaniei...
    • +29 (29 voturi)    
      Iti dai seama (Duminică, 18 ianuarie 2015, 22:03)

      oliver with a twist [utilizator] i-a raspuns lui stefan2008

      Iti dai seama ca sunt oameni care citesc astea si o dau inainte ca Basescu e de vina si ca e totul politic?!

      Daca s-ar trezi lumea PSD-ul ar fi acuma unde e UDMR-ul, cersind sa intre in parlament.
      • +12 (14 voturi)    
        Astia au furat Romania! (Duminică, 18 ianuarie 2015, 23:15)

        AnticoruptieinRomania [utilizator] i-a raspuns lui oliver with a twist

        Au furat zeci de miliarde si au fost pana acum cateva luni favoritii electoratului roman. Cand Traian Basescu a ridicat covorul sa ne arate mizeria, au sarit toti pe el ca nu stie ce face....
        • -7 (13 voturi)    
          Vai saracu Basescu, (Luni, 19 ianuarie 2015, 8:09)

          xrogo [utilizator] i-a raspuns lui AnticoruptieinRomania

          cat a fost el de imaculat,cum a ridicat el covorul si a iesit de sub el numai mizerii,dar culmea,numai mizerii psd-iste,ai lui erau si ei imaculati!!!
          • +3 (3 voturi)    
            Exact ce am zis mai sus (Luni, 19 ianuarie 2015, 21:34)

            oliver with a twist [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

            Exact ce am zis mai sus. Atat de tare sunteti indoctrinati contra lui basescu ca ati fi in state sa iertati totul adversarilor.

            Lasa ca-i vine si lui randul, pana una alta suntem la doi ani de guvernare totala pesedista si nu a aparut nimica. La cat de invesunati au fost totii impotriva lui trebuia sa iasa ceva substantial pana acuma, nu crezi? Singur chesti e jalnica plangere a firei... ma lasi?!

            Si da, pt gura lui mare, ar fi bine sa i-o traga firea, poate se invata si el mai diplomat. Da' dare ma tem ca a avut base dreptate si in cazul asta.
    • +7 (7 voturi)    
      Ce bine-ar fi fost sa fie "scursurile Romaniei" (Luni, 19 ianuarie 2015, 8:54)

      ofCAER [utilizator] i-a raspuns lui stefan2008

      dar, spre deplina noastra nefericire, astia sunt "alesii" ei...
  • +26 (26 voturi)    
    Basescu e de vina! (Duminică, 18 ianuarie 2015, 21:53)

    Alius [utilizator]

    Dosar politic facut de Basescu! Ca si plagiatul ala, tot politic a fost ... copiat.
  • +17 (17 voturi)    
    Hrebe hrebe (Duminică, 18 ianuarie 2015, 23:01)

    Ceauceau [utilizator]

    Mancate-ar guvizii !
  • +12 (12 voturi)    
    numai lume buna, da hoata rau de tot (Luni, 19 ianuarie 2015, 4:22)

    linarel [utilizator]

    avocati, profesor de drept -- oare ce-i invata pe studenti ? cum sa fure mai eficient ?? -, judecatori, senatori ,... ce coruptie ? fenomenul e cancer curat

    Din astfel de infractori e compus sistemul juridic din RO. Prin mina acestor specimene au trecut decizii importante care au vizat oameni onesti .

    Cind se vor opri toate aceste atrocitati ? Vor primi la sfirsitul procesului o binemeritata condamnare cu suspendare ? sau un NUP mare
    • +8 (8 voturi)    
      Exact, asta este marea durere: (Luni, 19 ianuarie 2015, 8:58)

      ofCAER [utilizator] i-a raspuns lui linarel

      crima organizata penetrat sistemul justitiei in mindra Romanie a doctorului in drept Ponta...
  • +3 (3 voturi)    
    Da (Luni, 19 ianuarie 2015, 10:15)

    travelman [utilizator]

    Sa zică tot din 90 încoace nu să scape așa ușor
  • +3 (3 voturi)    
    hotii (Luni, 19 ianuarie 2015, 10:29)

    iulius_c [utilizator]

    Uneori stau si ma intreb cat vom mai accepta toate aceste hotii si toti acesti hoti ordinari sa ne fure? Va dati seama ce bine o duceam acum daca, dupa 89 avea cine sa ne administreze tara asa cum trebuie, va dati seama cat de bogata e tara asta daca 25 de ani astia ( si aici ma refer la clasa politica, justitie, media, mediul privat de afaceri si nu numai ) au furat la greu si inca mai rezistam ca natie, ca neam. Ce judecata, ce procuratura, ce DNA? Astia trebuie inchisi impreuna cu toata familia lor pentru tot restul vietii, altfel nu mai putem scapa de ei.
    • +3 (3 voturi)    
      Ce pretentii poti sa ai ? (Luni, 19 ianuarie 2015, 12:34)

      LegatusAugusti [utilizator] i-a raspuns lui iulius_c

      Cand insusi Primul-Ministru al Romaniei (Adrian Nastase) este primit cu onoruri la Bruxelles ? Ce, serviciile lor secrete nu stiau ca este doar un borfas nenorocit ?
      Au permis penalilor sa patraseasca Romania ca sa-si faca si ei mendrelele (vezi sacandalurile Microsoft, EADS , explorari Chevron cu satul ocupat de jandarmerie, RMGC, scandalul scandalos al redeventelor & co................).
      Clanul Hrebenciuc - un ucrainean pripasit si protapit bine sub comunism la Gospodaria de Partid din Bacau - este emblematic pentru epoca ! Prieten cu toti derbedeii zonei (Iacubov, Sechelariu........) si nu numai, a ras tot ce se putea rade prin Bacau si prin tara. Nu va minunati ca azi Bacaul (condus, se spune de liberali - unul demis Stavarache - fost sef de campanie prezidentiala a lui Antonescu in 2009, avand o multime de capete de acuzare, cel interimar - Tescanu privnd semet de la etaj haitele de caini vagabonzi, strazile cu copacii taiati, parcurile fara copaci si toalete, blocurile si casele din care apa potabila lipseste de 48 de ore ............) !
      Scoala lui Hrebenciuc sa traiasca !
      Niste borfasi ordinari !
      Sa nu-l uitam pe Nenea Ilici - il capo !
      Sau pe Vadim (cu doua luni in urma declara: "Arestarea lui Hrebenciuc este o rusine nationala !"). Chiar ? La galere cu el, iar pentru Tribun Calmepan+Xanax+Diazepam (doze variabile) !

      As fi curios daca statul recupereaza ceva din ce au furat golanii astia ? Sau primesc 3 ani cu suspendare la Copacabana ?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by