Cererea de anulare a pedepsei primite de Dan Voiculescu in dosarul ICA, analizata marti de instanta

de V.M.     HotNews.ro
Marţi, 6 ianuarie 2015, 8:08 Dosare Anticoruptie


Cererea de anulare a pedepsei primite de Dan Voiculescu in dosarul ICA - 10 ani de inchisoare - va fi analizata, marti, de un complet de divergenta al Curtii de Apel Bucuresti (CAB), care ar putea decide respingerea demersului sau admiterea acestuia si eliberarea fondatorului PC, scrie Mediafax.

Completul de divergenta care va decide cu privire la solicitarea lui Voiculescu este alcatuit din trei judecatori: Dan Lupascu, Isabellle Tocan si Corina Cornelia Daescu.

In decembrie, Lupascu si Tocan nu au putut sa cada de acord asupra unei decizii privind contestatia, astfel ca a fost format completul de trei care va lua hotararea definitiva in acest caz.

Judecatoarea Corina Cornelia Daescu, intrata in completul de divergenta alaturi de Lupascu si Tocan, este astfel cea care ar urma sa incline balanta. Daescu judeca si dosarul retrocedarilor al primarului Radu Mazare, aflat pe rol de sase ani, noteaza gandul.info.

In cazul admiterii contestatiei, judecatorii pot decide eliberarea lui Voiculescu si rejudecarea apelului din dosarul ICA.

La judecarea pe fond a cererii lui Dan Voiculescu, avocatul acestuia, Gheorghita Mateut, a cerut anexarea la dosar a inregistrarilor sedintelor de judecata in dosarul ICA, intrucat, sustinea aparatorul, se va putea observa comportamentul completului, "care fost constant de rea-credinta".

"Se observa pornirea instantei orientata clar in obtinerea unei solutii de condamnare, de la primul la ultimul termen de judecata", a spus Mateut, in sala de judecata.

Pe de alta parte, procurorul de sedinta a aratat atunci ca nu i se pare normal ca in sala de sedinta sa se faca aprecieri cu privire la capacitatea unui judecator.

"Completul de judecata din dosarul ICA a dat dovada ca a lecturat dosarul. Suntem pe un domeniu pur speculativ, iar legea nu ne permite asa ceva. (...) Petentul discuta chestiuni ce tin nu doar de incompatibilitate, ci si de procedura de solutionare a incompatibilitatii, chestiuni total diferite. In faza contestatiei in anulare nu se discuta procedura", a spus procurorul DNA.

In 15 octombrie, Curtea de Apel Bucuresti a admis in principiu judecarea cererilor de anulare a pedepselor formulate de Dan Voiculescu si Sorin Pantis, condamnati la zece, respectiv sapte ani de inchisoare, in dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare (ICA).

Avocatii lui Voiculescu au depus, in 18 august, la Curtea de Apel Bucuresti, o contestatie in anulare cu privire la pedeapsa primita de acesta in dosarul ICA, iar imediat dupa acest demers au formulat o cerere de stramutare a cauzei la o alta curte de apel din tara. Motivele invocate de avocatii lui Voiculescu au fost legate de mediatizarea excesiva a dosarului, dar si de faptul ca magistratii Camelia Bogdan si Alexandru Mihalcea nu ar fi fost impartiali atunci cand au dat sentinta in cauza.

Cererea de stramutare a procesului in care Dan Voiculescu solicita anularea pedepsei a fost insa respinsa ca nefondata de catre judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), care au dispus astfel ca acest proces sa fie analizat in continuare de magistratii de la Curtea de Apel Bucuresti.

In 8 august, completul de judecata de la Curtea de Apel Bucuresti format din magistratii Camelia Bogdan si Alexandru Mihalcea i-a condamnat definitiv, in dosarul privatizarii ICA, pe Dan Voiculescu la 10 ani de inchisoare, pe Gheorghe Mencinicopschi, fost director al ICA, la opt ani, si pe fostul ministru Sorin Pantis la sapte ani de inchisoare.

In acelasi dosar, fostul director al Agentiei Domeniilor Statului (ADS) Corneliu Popa a fost condamnat la opt ani de inchisoare, iar Jean Catalin Sandu, fost sef al Directiei Juridice din ADS, a primit sase ani de inchisoare. Tot la sase ani de inchisoare a fost condamnat Vlad Nicolae Savulescu, fost sef al Directiei de Privatizare-Concesionare din ADS.

Flavius Adrian Pop, fost sef de serviciu in ADS, a fost condamnat la cinci ani cu executare. Gheorghe Sin si Constantin Baciu au primit patru ani de inchisoare cu suspendare, iar Vica Ene si Grigore Marinescu, trei ani, tot cu suspendare.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























3353 vizualizari

  • +11 (11 voturi)    
    nu scoateti Varanul de la caldura (Marţi, 6 ianuarie 2015, 8:53)

    un domn [utilizator]

    deoarece se va duce la CEDO..spunand ca a racit..lasati l la caldura brutariei !
  • +4 (12 voturi)    
    din pacate Felix diseara va fi liber (Marţi, 6 ianuarie 2015, 9:32)

    derblauereiter [utilizator]

    si cu 60 mil. euro pe jumatate in buzunar;

    sunt 2 contra 1 - Lupascu si Daescu l-ar fi eliberat si pe Bin Laden daca ar fi depins de ei.
  • +12 (12 voturi)    
    definitiv si irevocabil (Marţi, 6 ianuarie 2015, 10:08)

    thebblack [utilizator]

    daca o decizie "definitiva si irevocabila" poate fi atacata si reatacata si intoarsa, azi este ziua cand aflam definitiv si irevocabil. dar pe bune in cazul nostru, daca justitia din romania e mai mult decat un cuvant frumos.
  • +11 (11 voturi)    
    cum a fost posibil ca inclinarea balantei sa fie (Marţi, 6 ianuarie 2015, 10:29)

    fosta zoezoe [utilizator]

    de o persoana ca aceasta daescu ? A fost desemnata aleator dupa aceleasi metode folosite de judecatorul costiniu ??!! Cum e posibil ca aceasta daescu sa-si poata face "de cap"neriscand absolut nimic ?! Ba, as putea spune sigurul risc ar fi sa intre pe lista neagra a turnatorului de rude-praduitor-santajist care e o amenintare precisa si efectiva daca nu executa ordinele lui si ale mascariciului de avocat mateut....
  • +2 (4 voturi)    
    nu inteleg (speranta de doi bani) (Marţi, 6 ianuarie 2015, 10:58)

    baimarean [utilizator]

    De ce ceitrei POT dispune eliberarea? Pot sa nu o faca?
    Procurorii nu pot face contestatie la randul lor??Termenul Definitiv va capata alte sensuri. Si Varanul va merge apoi la CEDO. Macar de ar ramane fara bani si A3. Asta il doare cel mai tare ..oricum nu rabdda de foame.
  • +3 (3 voturi)    
    Testul credibilitatii justitiei Romane (Marţi, 6 ianuarie 2015, 12:00)

    Bogdan_100 [utilizator]

    de care depinde MCV si integrarea completa in UE. De care depinde ar fi soarta a milioane de Romani din tara si diaspora. Vor alege cei din completul largit eliberarea unui securist infractor sau un pas catre o justitie corecta, independenta. Dupa CV-uri completul e mai mult pe zona favorizarii infractorului. Imi inchipui ce presiuni si oferte de bani sunt pe cei ce vor judeca azi.
  • +2 (2 voturi)    
    Era mai simplu cu o OUG! (Marţi, 6 ianuarie 2015, 12:13)

    vali47 [utilizator]

    Ce o tot bramburesc gasca de la guvernare?Oricine vede ca hotii devin cinstiti,in libertate dupa ce nu mai este Basescu sa ceara respectarea legii.Daca Voiculescu este pus in libertate si ceilalti hoti trebuie eliberati.De ce sa se faca discriminare?Si tribunalele trebuie desfiintate.de ce sa mai condamne,daca hotii vor filiberi?Reducem cheltuielile cu judecatorii si ramane sa ne pazim cum vom putea da hoti.Ei au statul roman de partea lor,noi pe .....Dumnezeu.este drept ca si pe D-zeu vor sa ni-l fure,dar sa fim optimisti.D-zeu nu-i subordonatul BOR.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by