Senatorul Sorin Lazar (PSD), trimis in judecata de DNA pentru abuz in serviciu

de I.C.     HotNews.ro
Vineri, 19 decembrie 2014, 13:19 Dosare Anticoruptie


Lazar Sorin Constantin
Foto: Senatul Romaniei
Senatorul PSD Sorin Constantin Lazar a fost trimis in judecata, in stare de libertate, de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie pentru abuz in serviciu. Faptele vizate de DNA ar fi fost comise in perioada in care Lazar ar fi fost primar al comunei iesene Strunga.

Lazar este acuzat de 3 infractiuni de abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, dintre care 2 in forma continuata (doua acte materiale, respectiv 12 acte materiale).

In acelasi dosar a mai fost trimis in judecata Constantin Petrusca, contabil si persoana desemnata sa exercite controlul financiar preventiv in cadrul Primariei Comunei Strunga, la data faptelor. Petrusca esre acuzat de comiterea a 3 infractiuni de abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, dintre care 2 in forma continuata (doua acte materiale, respectiv 12 acte materiale).

In cauza, procurorii au dispus luarea masurii asiguratorii prin instituirea sechestrului asupra unor bunuri imobile ce apartin inculpatului Lazar Sorin Constantin.

Dosarul a fost trimis spre judecare Inaltei Curti de Casatie si Justitie, cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:


In perioada 2008-2009, inculpatul Lazar Sorin Constantin, in calitate de primar si ordonator principal de credite, fara existenta unui angajament legal, a dispus aprobarea, fara nici o baza legala, a platii urmatoarelor sume de bani:

- suma de 10.160 lei, cu titlul de "onorariu participare la licitatie" catre trei persoane, membrii ai comisiei de evaluare a ofertelor pentru executia unor lucrari de reparatie a drumurilor din localitate.

Aceste plati au fost nejustificate si nelegale, deoarece persoanele respective fie aveau prevazuta in fisa postului aceasta activitate ca si atributie de serviciu, fie nu puteau beneficia de alta forma de retribuire, in afara indemnizatiei prevazute de lege pentru aceasta functie.

- suma de 16.550 lei, catre alte trei persoane, reprezentand "plata lunara zilieri" (12 rate).

Aceste plati s-au efectuat fara existenta unui angajament legal care sa ateste o obligatie pe seama fondurilor publice (contract de munca, conventie de prestari servicii, sau orice alt act juridic din care sa izvorasca un raport juridic, care sa creeze obligatia partilor de a presta o munca, o activitate, un serviciu, respectiv de a plati o suma de bani). De asemenea, nu exista nici un act care sa ateste prestarea vreunor activitati (pontaje, receptii ale unor servicii prestate sau orice fel de act care sa dovedeasca prestarea unui anumit serviciu), in folosul unitatii administrativ teritoriale, de catre respectivele persoane.

In acest caz, nici nu s-a pus problema retinerii si virarii vreunor impozite si contributii catre bugetul statului, persoanele respective fiind pur si simplu gratificate de catre primar cu acele sume de bani, fara vreo justificare.

- suma de 4.929 lei, reprezentand premii anuale, in cuantum de 2.638 lei pentru sine si 2.291 lei pentru viceprimarul comunei, sume achitate la data de 14.01.2009, dupa ce inculpatul Lazar Sorin Constantin a dobandit calitatea de senator.

In acest mod, primarul si viceprimarul comunei si-au insusit pur si simplu aceste sume de bani din bugetul local, desi conform prevederilor legale indemnizatia lunara era singura forma de remunerare a primarului si a viceprimarului pentru activitatea corespunzatoare functiei.

Toate aceste sume de bani au fost avizate de inculpatul Petrusca Constantin, in calitate de contabil si persoana desemnata sa exercite controlul financiar preventiv in cadrul Primariei Comunei Strunga, fara existenta unui angajament legal si cu incalcarea prevederilor legale.

In cursul urmaririi penale, Primaria Comunei Strunga a comunicat ca unitatea administrativ teritoriala nu se constituie parte civila in procesul penal.

In cauza, procurorii au dispus luarea masurii asiguratorii prin instituirea sechestrului asupra unor bunuri imobile ce apartin inculpatului Lazar Sorin Constantin.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1132 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  /// (Vineri, 19 decembrie 2014, 14:24)

  hmara [utilizator]

  Da, stim, tot Base e de vina.
  Acum ca pleaca, sa vedem mazetele si jijeii pe cine o sa mai dea vina.
 • 0 (0 voturi)    
  Da da da ! (Vineri, 19 decembrie 2014, 16:35)

  _CK_ [utilizator]

  La puscarie cu infractorii !!!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by