Omul de afaceri Dan Besciu (Euroconstruct) a fost retinut de DIICOT

de Ionut Baias     HotNews.ro
Miercuri, 10 decembrie 2014, 23:25 Dosare Anticoruptie


Aceeasi masura preventiva a fost dispusa, in urma audierilor de la sediul central al DIICOT, pentru Josep Horneger, administrator la SC Swietelsky Constructii Feroviare SRL.

Cei doi vor fi dusi, joi, la instanta, cu propunerea de arestare preventiva.

In acest dosar, procurorii DIICOT au facut, miercuri, perchezitii la birouri ale CFR Calatori si la sediile unor firme. In urma perchezitiilor, opt persoane vizate in dosar, printre care Besciu si Horneger, au fost duse la audieri.

Perchezitiile au fost facute dupa ce anchetatorii au extins cercetarile in dosarul in care sunt cercetati Dragos Nedelcu, administrator al firmelor Nuts Consulting SRL si Pathwaz Advisors SRL, fost membru in Consiliul de Administratie al Realitatea Media, Bogdan Mitu, administratorul firmei Tape Computer, si senatorii Gabriel Mutu si Ernest Caloianu.

Extinderea cercetarilor s-a facut pentru infractiunile de delapidare, spalare de bani, evaziune fiscala si aderare la grup infractional organizat, fiind vizate alte opt persoane, printre care Dan Besciu, de la Euroconstruct Trading, si Sandu Staicu, administratorul Activ Invest Construct, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Potrivit DIICOT, in perioada 2011-2014, Dragos Nedelcu, administrator de fapt al SC Nuts Consulting SRL, SC Pathway Adivisors SRL, SC C&D Best Design Concept SRL, si Marin Baicu, administrator de fapt al SC Baicons Impex SRL, SC LGB Transark SRL si SC Vio Top SRL, Dan Besciu, asociat si administrator la SC Euroconstruct 98 Trading SRL, Peter Praher si Josep Horneger, administratori la SC Swietelsky Baugesellschaft Mbh Linz Sucursala Bucuresti si, respectiv, SC Swietelsky Constructii Feroviare SRL, au initiat si constituit un grup infractional organizat ce a avut drept scop, obtinerea prin mijloace frauduloase a unor mari sume de bani, provenite din fonduri publice angajate de companii aflate in portofoliul Ministerului Transporturilor (Compania Nationala de Cai Ferate si CNADNR), pentru organizarea si derularea unor achizitii publice de lucrari de infrastructura feroviara si rutiera.

"Modalitatea de savarsire a faptelor consta in obtinerea de catre membrii grupului infractional organizat a unor contracte de infrastructura rutiera si feroviara si derularea lor in conditii pagubitoare pentru companiile de stat achizitoare, prin angajarea unor cheltuieli nereale, aparent necesare derularii proiectelor, operatiuni urmate de transferul unor mari sume de bani, in mod succesiv din conturile companiilor de stat, in conturile societatilor controlate de inculpati, pentru ca in final, aceste sume sa fie retrase in numerar sau folosite de inculpati in interes personal, pentru achizitia unor imobile in centrul capitalei sau pentru plata unor vacante si cumparaturi de lux", s-a aratat intr-un comunicat de presa al DIICOT.

De asemenea, anchetatorii au stabilit ca, in perioada 2011-2013, Alexandru Horpos, Traian Horpos si Vlad Ionel Vamesu, asociati si administratori ai SC Straco Group SRL, au dispus inregistrarea in contabilitatea societatii a unor facturi fiscale emise de SC Activ Invest Construct, administrata de Sandu Stancu, ce atestau operatiuni nereale, aferente executarii lucrarilor proiectului Apa Canal Ilfov, cu scopul de a deduce in mod nelegal TVA aferent si de a reduce cuantumul impozitului pe profit si dividende, datorate bugetului de stat.

In baza acestor documente justificative false s-a dispus transferul sumei totale de 14.443.879 lei in conturile SC Activ Invest Construct SRL, suma care ulterior a fost transferata in conturile unor firme fantoma si retrasa in numerar de catre membrii grupului infractional organizat, au mai precizat procurorii.

Dragos Nedelcu si Bogdan Mitu sunt arestati preventiv in acest dosar din 9 octombrie.

Potrivit DIICOT, Dragos Nedelcu, in calitate de administrator al firmelor Nuts Consulting SRL si Pathwaz Advisors SRL, a aderat la grupul infractional si, impreuna cu Ana Maria Armanca Muntean, asociat la cele doua firme, ajutati de administratorul de drept al societatilor, Iulian Nedelcu, prin operatiuni specifice de spalare a banilor, au dobandit aproximativ sase milioane de lei. Anchetatorii sustin ca cei trei stiau de faptul ca aceasta suma provine din savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala si folosirea cu rea-credinta a creditului societatii.

Bogdan Viorel Mitu este suspectat ca a obtinut aproximativ 11 milioane de lei, tot prin spalare de bani, din conturile firmei Tape Computer SRL, la care era asociat si administrator. Totodata, el a furnizat altor membri ai gruparii facturile emise de firme de tip "fantoma", cat si sumele de bani extrase in numerar in urma operatiunilor specifice de spalare a sumei totale de 10.606.945 lei, din care si-a oprit un "comision" de 10 la suta.

Grupul infractional ar fi fost constituit intre 2010 si 2014, de Ion Tomescu, alaturi de alte persoane, care au folosit firme "fantoma" pentru a spala bani. Aceste firme nu isi declarau sediile secundare in care isi desfasurau activitatea, pentru ca autoritatile sa nu poata sa le verifice financiar, fiscal sau vamale, dar si pentru a nu plati taxele si impozitele datorate bugetului de stat.

Conform anchetatorilor, membrii gruparii, folosindu-se de firme "fantoma", au dispus transferarea intre conturile societatilor a unor sume de bani provenite din infractiuni. Apoi, ei ar fi retras acesti bani si i-ar fi inmanat administratorilor firmelor. Ulterior, administratorii nu au mai platit obligatiilor financiare si fiscale pentru acesti bani catre partenerii de afaceri si stat.

Procurorii sustin ca printre societatile beneficiare se numara societati din domeniile constructii autostrazi si alte constructii civile, constructii feroviare, IT, paza si protectie sau moda.

"Fata de inculpatul Tomescu Ion exista suspiciunea rezonabila ca, in calitate de lider al gruparii, a dobandit, sub forma unui comision, 1% din sumele retrase, cunoscand ca banii provin din infractiuni. Suma totala estimata a fi transferata si retrasa in numerar in perioada mentionata este de 100.000.000 de lei", a precizat DIICOT.

In dosar sunt urmariti penal, pentru fapte de evaziune fiscala si spalare de bani, senatorul Gabriel Mutu (PSD) si deputatul Mario Ernest Caloianu (UNPR).

Caloianu este urmarit penal si pentru fals in declaratii, pentru ca, in declaratia de avere din 21 ianuarie 2014, a consemnat ca are ca surse de venituri doar salariul de parlamentar, fara a mentiona ca obtine venituri si din administrarea a doua firme - SC Eurobec Grup Construct SRL si SC Euromarabian SRL.

Gabriel Mutu este urmarit penal si pentru folosirea cu rea-credinta a bunurilor societatii si fals in inscrisuri sub semnatura privata. "Fata de acesta exista suspiciunea rezonabila ca a falsificat, prin atestarea ca reale a raporturilor comerciale, in facturile emise de societati comerciale de tip fantoma inscrisuri justificative, care au fost inregistrate in contabilitatea SC GM Activ Building Management SRL, si in baza carora s-au efectuat transferurile de bani din conturile SC GM Building Management SRL in conturile societatilor mentionate", a precizat DIICOT.

Tot senatorul este acuzat ca in perioada 2009-23.07.2013 a dispus transferul sumei totale de 1.064 692 lei din conturile SC GM Activ Building Management SRL, in conturile a cinci dintre firmele "fantoma" administrate de membrii grupului infractional organizat. Banii ar fi fost dobanditi, in final, de senator, dupa ce suma a fost fractionata si transferata in conturile altor firme "fantoma", administrate tot de membrii grupului infractional organizat, fiind apoi retrasa in numerar, in scopul ascunderii originii infractionale, sustin anchetatorii.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.928 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by