Seful Directiei de Dezvoltare din CJ Buzau spune ca e doar martor in dosarul lui Bigiu,nu denuntator

de I.B.     HotNews.ro
Luni, 8 decembrie 2014, 22:30 Dosare Anticoruptie


Dragos Cojocea a declarat, luni, ca are calitatea de simplu martor in dosarul in care presedintele Consiliului Judetean Buzau, Cristinel Bigiu, a fost arestat preventiv pentru luare de mita in forma continuata, si nu pe cea de martor-denuntator, asa cum s-a vehiculat de la inceputul scandalului creat in jurul presedintelui CJ Buzau, arestat pentru luare de mita, ci este doar martor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Lasam deocamdata organele de ancheta sa desfasoare ancheta. Nu sunt eu denuntatorul. Nu reiese de nicaieri, si nici din comunicatele oficiale nu reiese de nicaieri ca eu as fi denuntatorul. Nu sunt eu denuntator. Deocamdata sunt martor. Deocamdata", a spus Cojocea.

Intrebat despre legalitatea modului in care au fost intocmite proiectele privind strategia pentru dezvoltare locala a judetului Buzau, Cojocea a declarat ca el nu a facut nimic in afara legii.

"Nu a fost facut nimic la limita legii sau in afara ei, asta pot spune eu si pot spune colegii mei, dar anchetatorii vor avea ultimul cuvant. Ei vor spune daca ceva a fost la limita legii sau nu", a mai spus Dragos Cojocea.

Directorul Directiei de Dezvoltare Regionala din cadrul CJ Buzau, Dragos Cojocea, a fost luni la serviciu.

Secretarul CJ Buzau, Laurentiu Gavrila, a declarat, luni, ca nu se pune in discutie, deocamdata, luarea masurii de suspendare din functie a lui Dragos Cojocea atat timp cat anchetatorii nu au comunicat autoritatilor judetene calitatea procesuala a lui Cojocea care sa contravina functiei pe care o detine.

"Nu cunosc calitatea domnului Cojocea in dosar, el este la serviciu. Daca exista o adresa a DNA in care ni se zicea calitatea care sa fie in contradictie cu functia de la CJ Buzau, atunci exista suspendarea. Nu stiu calitatea lui Cojocea. Calitatea de martor-denuntator nu il pune in masura de a fi suspendat￯, a afirmat Gavrila.

Presedintele CJ Buzau, Cristinel Bigiu, si finul acestuia, Florin Colgiu, acuzati de luare de mita si respectiv complicitate la luare de mita, au fost arestati, duminica seara, de magistratii Tribunalului Bucuresti.

Bigiu a fost ridicat sambata de procurorii DNA de la locuinta sa, dupa ce a fost prins in flagrant luand mita in parcarea din fata blocului in care locuieste. El a fost dus in Capitala, la structura centrala a DNA, iar dupa aproximativ sase ore de audieri a fost retinut sub acuzatia de luare de mita.

Potrivit anchetatorilor, in perioada decembrie 2013 - decembrie 2014 Cristinel Bigiu i-a solicitat lui Dragos Cojocea, director executiv al Directiei de Dezvoltare Regionala din CJ, sa faca demersuri pentru declansarea procedurilor de achizitie directa (prin modificarea proiectului initial in cuantum de 400.000 de lei, legat de intocmirea Strategiei de dezvoltare durabila a judetului Buzau pentru perioada 2014 - 2020 si impartirea acestuia in trei componente, astfel incat sa fie evitata procedura de licitatie publica), sa identifice firme dispuse sa semneze, in mod formal, aceste proiecte si sa intocmeasca efectiv proiectele.

Procurorii spun ca, dupa intocmirea acestor proiecte si dupa aprobarea platilor de catre Cristinel Bigiu, Cojocea urma sa ii dea mita presedintelui Consiliului Judetean jumatate din suma platita din bani publici, respectiv 200.000 de lei. Directorul urma sa recupereze banii de la firmele care figurau, in mod fals, ca executanti ai celor trei proiecte.

Anchetatorii mai spun ca, in jurul datei de 20 decembrie 2013, directorul respectiv din Consiliul Judetean Buzau i-a remis lui Cristinel Bigiu, prin intermediul finului acestuia, Florin Colgiu, suma de aproximativ 70.000 de lei, sub forma de mita, reprezentand jumatate din contravaloarea unei facturi de 130.000 de lei, suma ce fusese virata unei firme identificate de director, careia i se atribuise anterior, in mod direct, contractul pentru prima componenta a Strategiei de dezvoltare durabila, si anume principalele directii de dezvoltare si analiza S.W.O.T. Directorul, la randul sau, primise suma respectiva de la reprezentantul legal al firmei.

Ulterior, in luna august 2014, Bigiu l-a insarcinat tot pe Dragos Cojocea sa inceapa procedurile de atribuire directa, in aceleasi conditii, pentru cea de-a doua componenta a Strategiei de dezvoltare durabila, fiind declarata castigatoare aceeasi firma. Urma ca lui Bigiu sa ii fie remisa, ulterior, ca mita, jumatate din valoarea contractului, respectiv 50.000 de lei.

Procurorii mai spun ca in 4 decembrie Cristinel Bigiu i-a solicitat lui Cojocea sa ii dea pana cel mai tarziu in 8 decembrie suma convenita de 50.000 de lei, indicandu-i ca intermediar care urma sa primeasca banii in numele sau o persoana de incredere a acestuia.

Sambata, Cojocea i-a dat intermediarului indicat de Bigiu, respectiv consilierul judetean Ionut Robert Pitigoi, o suma de bani, pentru ca acesta, la randul sau, sa i-o dea presedintelui Consiliului Judetean Buzau.

Tot sambata, consilierul judetean s-a intalnit cu Bigiu, in parcarea din fata blocului unde locuieste acesta, si i-a spus ca are 50.000 de lei, comunicandu-i ca banii i-au fost dati de catre director.

"Bigiu Marian Cristinel i-a indicat intermediarului modul in care urmau a fi distribuiti, respectiv pastrati banii, solicitandu-i ca suma de 6.500 de lei sa fie remisa finului acestuia, Colgiu Florin Madalin, iar restul sumei de 43.500 lei sa fie pastrata, la dispozitia lui Bigiu Marian Cristinel, de catre intermediar. In aceeasi zi (sambata - n.r.), intermediarul i-a remis 6.500 de lei lui Colgiu Florin-Madalin, care cunostea ca suma respectiva fusese primita cu titlu de mita de catre Bigiu Marian Cristinel, de la directorul respectiv", se preciza intr-un comunicat al DNA.

Marian-Cristinel Bigiu, in varsta de 47 de ani, se afla la primul sau mandat de presedinte al Consiliului Judetean Buzau, fiind ales pe listele USL.

Cristinel Bigiu a fost membru PNL timp de 17 ani, incepand cu anul 1997, iar de-a lungul timpului a fost presedinte al organizatiei de tineret a PNL Buzau, presedinte al filialei judetene a partidului, vicepresedinte la nivel national, ultima functie in PNL, inainte de a trece la PSD, fiind cea de vicepresedinte al organizatiei judetene.

In 18 septembrie, Bigiu a anuntat ca s-a inscris in PSD, in baza OUG 55, alaturi de 18 primari liberali din judet si de alti sase edili de la PDL, sustinand ca a luat aceasta decizie pentru binele judetului.

In perioada 1993 - 1994, Cristinel Bigiu a fost contabil la Sigma Instal, dupa care a fost, pana in anul 2000, sef compartiment import-export la S.C. Modern Shoes S.A, iar din 2000 si pana in 2004 a fost director general al S.C. Modern Shoes S.A.

Din iunie 2004 si pana in ianuarie 2005, Cristinel Bigiu a fost vicepresedinte al Consiliul Judetean Buzau, iar din ianuarie 2005 si pana in mai 2007 a fost prefect al judetului Buzau. Ulterior, el a fost presedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice, functie detinuta pana in noiembrie 2008.

In perioada 2008-2012, Cristinel Bigiu a fost senator.







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























716 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by