Primarul comunei sucevene Udesti, retinut de DNA pentru fraude cu fonduri europene

de V.M.     HotNews.ro
Joi, 4 decembrie 2014, 20:23 Dosare Anticoruptie


Procurorii DNA - Serviciul Teritorial Suceava l-au retinut joi, pentru 24 de ore, pe Savel Viorel Botezatu (PSD), primar al comunei Udesti, acesta fiind acuzat ca a falsificat mai multe documente pentru a obtine ilegal subventii din fondurile UE pentru agricultura.

Potrivit unui comunicat al DNA, citat de Agerpres, primarul este acuzat de prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor; tentativa si complicitate la aceasta infractiune; influentarea declaratiilor, santaj.

In acelasi dosar, a fost retinuta Marinela Borza, casier la Primaria Udesti si presedinte al Asociatiei Crescatorilor Animalelor si Utilizatorilor de Pasuni - OADICI Udesti, pentru prezentare de documente ori declaratii false, influentarea declaratiilor, sustragerea sau distrugerea de probe sau inscrisuri.

Cu ocazia campaniilor din anii 2010 si 2011, Viorel Botezatu, in numele Consiliului Local Udesti, a depus la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura Suceava mai multe documente fictive, cu scopul de a obtine ilegal subventii de la bugetul Uniunii Europene, in cuantum de 532.082 lei, sustin procurorii.

In campania din anul 2012, Viorel Botezatu, printr-un intermediar, angajat al aceleiasi primarii, a prezentat, in numele Consiliului Local Udesti, la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura Suceava, documente si declaratii false, care au avut ca rezultat obtinerea sumei de 315.314 lei din fonduri FEGA - Fondul European pentru Garantare in Agricultura.

De asemenea, in perioada 2010 - 2012, in legatura cu aceleasi campanii, Viorel Botezatu a amenintat si constrans direct si prin intermediul unor factori politici, conducerea Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura Suceava si pe angajatii acestei institutii, inclusiv cu demiterea din functie, sa aprobe plata subventiilor din fonduri europene pentru imasul comunal al comunei Udesti, in scopul de a dobandi in mod injust un folos patrimonial pentru Consiliului Local Udesti.

In campania din anul 2013, Viorel Botezatu, in calitate de primar al comunei Udesti, a sprijinit-o pe Marinela Borza sa obtina nejustificat, prin depunerea de documente fictive in numele Asociatiei Crescatorilor Animalelor si Utilizatorilor de Pasuni OADICI Udesti, de la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura Suceava, suma de 416.782 lei, provenita din fondurile Uniunii Europene.

Aceasta suma de bani, sub forma redeventa, a ajuns ulterior in contul Primariei Udesti, al carui ordonator de credite este primarul Viorel Botezatu.

DNA mai arata ca, in cazul campaniei din anul 2014, pentru a obtine in mod ilegal subventii de la bugetul Uniunii Europene, Marinela Borza a depus la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura Suceava mai multe documente fictive, in numele asociatiei al carei presedinte este.

In luna noiembrie 2014, Marinela Borza i-a determinat pe fermierii din comuna Udesti sa semneze "Declaratia - Anexa nr. 4", prin care era imputernicita sa depuna cererea de subventie in numele asociatiei, iar membrii acesteia isi asumau responsabilitatea cerintelor ce conditionau acordarea subventiei.

Ulterior, ea a depus acest document la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura Suceava, cu scopul de a inlocui acelasi act, depus in luna mai 2014 si care continea numai semnaturi fictive.

Mai mult, prin amenintare, Viorel Botezatu si Marinela Borza au incercat sa influenteze depozitiile unor martori, urmarind ca prin actele de control, ce urmau a fi intocmite de APIA Suceava, sa nu se constate neindeplinirea conditiilor de eligibilitate a dosarului de subventie al asociatiei respective, sa nu fie stabilite creante de recuperat si implicit existenta unor fapte de natura penala.

Viorel Botezatu si Marinela Borza vor fi prezentati, vineri, Tribunalului Suceava, cu propunere de arestare preventiva pe 30 de zile.

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1835 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  "factorii politici" implicati cand servesc DNA? (Joi, 4 decembrie 2014, 21:10)

  ZeroAbsolut [utilizator]

  "Viorel Botezatu a amenintat si constrans direct si prin intermediul unor FACTORI POLITICI, conducerea Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura Suceava si pe angajatii acestei institutii, inclusiv cu demiterea din functie"
 • 0 (0 voturi)    
  scoala din Udesti (Sâmbătă, 6 decembrie 2014, 0:16)

  cornel1954 [utilizator]

  Directiunea scolii din Udesti si primarul fac cartile in mod abuziv de 3 ani de zile in privinta angajarilor si posturilor de profesor,angajeaza pilele primarului,persoane slab pregatite si incompetente,in defavoarea cadrelor titulare.
  Pusi fortat si abuziv pe scaunele directoriale de primarul incatusat,directorii Golea si Popescu sunt o rusine pentru scoala udesteana si o jignire adusa la adresa calitatii invatamantului.Profesorii din comuna s-au saturat sa-si faca meseria in stres,fara bani de naveta,fara respect.Majoritatea isi doresc cu ardoare ca cei doi corupti abuzivi sa dispara.Golea si Popescu luati-va de manutza si fugiti acum pana nu e prea tarziu
 • 0 (0 voturi)    
  Subventiile APIA- varful aisbergului infractional (Joi, 8 ianuarie 2015, 20:08)

  Writte [utilizator]

  Subventiile APIA pe imasurile comunei- varful aisbergului infractional la primaria Udesti.
  A se cerceta: vanzarile de locuri pt casa, taieri ilegale de padure sub paza padurarilor numiti de Botezatu nu cu respectarea codului silvic, cheltuirea banului public, etc.
  Udestiul sub Botezatu a fost stat in stat. A functionat dupa legile Botezatu.
  Banii de subventii pe imasurile comunale trebuiau sa ajunga la crescatorii de animale legal. Se vede unde banii au ajuns ilegal si unde a ajuns Botezatu legal. Asa cum nu l-a durut nici in cot fata de crescatorii de animale din comuna asa nu- l intereseza nici omul de rand , ci doar interesul propriu.
 • 0 (0 voturi)    
  IN ATENTIA DNA SI ITRSV SUCEAVA (Sâmbătă, 10 ianuarie 2015, 20:26)

  Writte [utilizator]

  IN ATENTIA DNA
  Ar trebui verificat la Udesti:
  1.Vanzare locuri de casa:
  -Cum s-au vandut locurile de casa?.
  -A fost respectata legislatia in vigoare?
  -Au fost subevaluari?
  -Se pot recupera diferentele de evaluare de la cei responsabili ?
  2. Cheltuirea banului public:
  -A fost respectata legislatia in vigoare privind achizitiile, atribuirea si efectuarea de lucrari, etc?
  -In caz de supraevaluare se pot recupera diferentele de evaluare?

  IN ATENTIA ITRSV Suceava
  Taierea ilegala a padurilor:
  -ITRSV Suceava ar trebui sa se autosesizeze, sa verifice pe ce baza legala au fost facute taierile arborilor din padurile comunei Udesti indiferent de proprietate.
  -Cei responsabili de nerespectarea legislatiei nationale in vigoare sa fie trasi la raspundere.
  -Daca starea actuala de lucruri continua in cativa ani vor dispare padurile din Com Udesti.
 • 0 (0 voturi)    
  "CODUL SILVIC BOTEZATU" (Luni, 12 ianuarie 2015, 21:37)

  Writte [utilizator]

  codul silvic botezatu:
  se taie orice copac din padurile comunei in zilele de marti si sambata ale saptamanei. marcarile legale nu sunt necesare caci in zona este valabil codul silvic botezatu, abuziv fiind chiar si in comuna primitiva .
  de ani de zile actioneaza ilegal echipe de carutasi sub controlul padurarilor simbolici, care martea si sambata se imbogatesc din padurile proprietarilor (in special batrani sau proprietari care nu au domiciliul in com udesti). in rest, toata saptamana carutasii stau in crasmele satului pentru a cauta clienti.
  daca la nivel national padurea este protejata de lege, recent chiar de “radarul padurilor” la udesti infractiunile silvice se petrec chiar sub ochii autoritatilor care nu fac nimic pentru a nu deranja codul silvic botezatu.
  -consecinte: parcele de paduri rase, mii sau zeci de mii de arbori taiati, etc.
  -au fost distruse padurile pana acum, dar macar dupa ce “supralege” raspunde penal pentru alte abuzuri si a fost demis din functie speram sa mai avem padure.
  -nu va speriati de ocolul silvic, doar serviciile silvice ale statului vor face sa avem paduri, nu improvizatii ale unui ales local. cand nu se aplica legea mereu se vor gasi “intreprinzatori particulori” care profita de aceasta , iar cetateanul de rand va pierde. (in cazul de fata acesta va avea padurile taiate de autori necunoscuti, dar paradoxal cunoscuti de padurarii simbolici care au primit bani de la proprietari pentru paza improvizata a parcelelor de padure.)
  *** important***
  multi proprietari au padurile taiate datorita ilegalitatilor de mai sus.
  firesc ar fi sa depuna plagere penala catre organele in drept in acest sens. se va gasi “autor necunoscut” dar totusi la udesti a fost creat in ultimii ani “cadrul legislativ local” artificial, favorizand infractiunile silvice. daca statul ofera peste 6000 euro din banii tuturor pentru infiintarea unui hectar de padure cu cat ar trebui penalizata legea botezatu pt distrugerea padurilor din udesti???
 • 0 (0 voturi)    
  FAVORIZARE INFRACTIUNE SILVICA (Miercuri, 14 ianuarie 2015, 18:55)

  Writte [utilizator]

  EXTRAS CODUL SILVIC:
  Art. 108. - (1) Taierea, ruperea, distrugerea, degradarea ori scoaterea din radacini, fara drept, de arbori, puieti sau lastari din fondul forestier national si din vegetatia forestiera situata pe terenuri din afara acestuia, indiferent de forma de proprietate, constituie INFRACTIUNE SILVICA si se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
  ……
  d) CU INCHISOARE DE LA 4 ANI LA 16 ANI, DACA VALOAREA PREJUDICIULUI PRODUS ESTE DE CEL PUTIN 50 DE ORI MAI MARE DECAT PRETUL MEDIU AL UNUI METRU CUB DE MASA LEMNOASA PE PICIOR, LA DATA CONSTATARII FAPTEI.
 • 0 (0 voturi)    
  ATRIBUTII PRIMAR (Miercuri, 14 ianuarie 2015, 21:13)

  Writte [utilizator]

  EXTRAS LEGEA NR. 215/ 2001 A ADMINISTRATIEI PUBLICE LOCALE

  Art. 68.
  (1) PRIMARUL indeplineste urmatoarele ATRIBUTII PRINCIPALE:
  a) ASIGURA respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor, a prevederilor Constitutiei, precum si PUNEREA IN APLICARE A LEGILOR, a decretelor Presedintelui Romaniei, a hotararilor si ordonantelor Guvernului; dispune masurile necesare si acorda sprijin pentru aplicarea ordinelor si instructiunilor cu caracter normativ ale ministrilor si ale celorlalti conducatori ai autoritatilor administratiei publice centrale, precum si a hotararilor consiliului judetean;
  .......
 • 0 (0 voturi)    
  UDESTI = TINUT UITAT DE TIMP, timp DE 25 DE ANI (Duminică, 25 ianuarie 2015, 13:57)

  gon2014 [utilizator]

  Nu au fost capabili sa gestioneze corect (legal) o subventie agricola pentru imasul comunei.
  Ce sa mai vorbim de proiecte de dezvoltare rurala – la care conceptia proiectului, finantarea, derularea, controlul sunt mult mai complexe.
  Astfel Com Udesti a ajuns cea mai innapoiata comuna din zona Bucovina. Nici canalizare, nici gaz, nici locuri de munca, nici investitii straine.
  Drumurile agricole sunt distruse, padurile taiate, societatea locala divizata, educatia scolara precara- datorita rotatiei cadrelor fortate. In schimb infractiunile de orice natura (furturi, violente, etc) sunt in floare. Functioneaza doar cateva buticuri pe geanta.
  Udestenii se uita la modul cum s-au dezvoltat alte comune din tara “ca la masini straine”
  Nu functioneaza cu profit nimic altceva, decat firma primarului, Udesteana, mai ales "Salonul Albastru" ca doar patronul-primar, a tras focul la oala lui si i-a incurcat pe altii.
  Cetatenii in com Udesti supravietuiesc cu greu din: pensii, ajutoare sociale, alocatii pentru copii, unii din prostitutie sau proxenitism, altii din furat si comercializat lemne din paduri, etc. Animalele sunt putine la numar in realitate, dar sunt in numar mai mare doar pe hartie, in evidenta falsa a asociatiei de fraudare a fondurilor UE.
  SATUL renumit a lui EUSEBIU CAMILAR, CONSTANTIN STEFURIUC, MIRCEA MOTRICI si a altor udesteni care au facut cinste satului, A AJUNS DE RASUL LUMII.
  Iti este rusine sa spui ca esti din Udesti.

  DNA ar trebui a faca CURATENIE GENERALA la primaria Udesti pentru a exista sanse reale pentru fiecare udestean si pentru a spala rusinea Udestiului.
  DNA in special si JUSTITIA ROMANA in general prin actiunile lor constituie SPERANTA fiecarui roman de buna credinta de a avea o SANSA in tara lui.
 • 0 (0 voturi)    
  Acum 150 de ani: MIHAI EMINESCU DESPRE CORUPTIE (Duminică, 25 ianuarie 2015, 21:24)

  gon2014 [utilizator]

  „NIMIC NU E MAI PERICULOS PENTRU CONSTIINTA UNUI POPOR DECAT PRIVELISTEA CORUPTIEI SI A NULITATII RECOMPENSATE […]. Aceasta priveliste ii ia poporului increderea in valoarea muncii si in siguranta inaintarii prin merit”

  Notiunea de BACȘÍȘ este mostenita de la turci (bahșis) din perioada fanariota,iar ocaua mica a lui Cuza ascundea coruptia mare.

  Dupa sute de ani de coruptie JUSTITIA ROMANA IN GENERAL si DNA in special au misiunea istorica de ERADICARE A CORUPTIEI, in contextul geopolitic actual, statutului de tara membra UE si NATO si parteneriatului strategic cu SUA.
 • 0 (0 voturi)    
  Caragiale- Universal Valabil (Joi, 29 ianuarie 2015, 3:16)

  gon2014 [utilizator]

  Caragiale a înțeles cel mai bine firea noastră, a observat Ralea din 1935, chiar și pe „românul care nu-și pierde cumpătul în fața crizei”. E bine să-l recitești pe Caragiale și… mâine, să descifrezi moravurile publice, politice și sociale, îndeosebi, moravuri care crezi că sunt din zilelor noastre și, când colo, ele se aseamănă celor din vremea lui Caragiale, demult: trădare, demagogie, politicianism, corupție, minciună, parvenitism (care se pare că intră în „specificul nostru național”)

  http://tiuk.reea.net/index.php?option=com_content&view=article&id=2064


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by