VIDEO Perchezitii la sedii Airbus din Germania, in urma unor suspiciuni de coruptie legate de contractele EADS cu Romania si Arabia Saudita

de R.M.     HotNews.ro
Miercuri, 3 decembrie 2014, 6:40 Dosare Anticoruptie


Logo EADS in Augsburg, Germania
Foto: Agerpres/AP
Mai multe perchezitii au fost efectuate de Parchetul din Munchen (sudul Germaniei) in sedii ale grupului Airbus din cauza unor suspiciuni de coruptie legate de contracte cu Arabia Saudita si Romania, scrie cotidianul german Suddeutsche Zeitung, in editia de miercuri, citata de AFP.

Parchetul a confirmat aceste perchezitii care au avut loc in octombrie. Si Airbus, fosta EADS, a confirmat existenta unei anchete a justitiei germane.

Suspiciunile de coruptie sunt legate de contracte de circa 3 miliarde de euro incheiate cu Arabia Saudita si Romania pentru echipamente care asigura securitatea frontierelor, potrivit sursei citate.

Parchetul din Munchen ancheteaza mai multe persoane iar aceste perchezitii au avut loc in sedii ale filialei germane a Airbus Defence and Space, la Ottobrunn si Unterschleissheim, in apropiere de Munchen, precum si in apropiere de Ingolstadt, Ulm si Friedrichshafen, in sudul Germaniei.



Parchetul din capitala bavareza examineaza in prezent transferuri de bani in valoare de mai multe milioane de euro.

In 2009, grupul a obtinut un contract de circa doua miliarde de euro cu Arabia Saudita privind furnizarea de echipamente de supraveghere ultra-moderna pentru supravegherea celor 9.000 de km de granita ai regatului.

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, anunta la sfarsitul lui noiembrie ca "majoritatea persoanelor care au semnat contracte in licentele Microsoft e posibil sa apara" si in dosarul EADS si ca exista "comisii rogatorii in derulare cu colegi din statele europene si trebuie sa ne coordonam si cu ei".

Contractul pentru securizarea frontierelor Romaniei a fost atribuit concernului EADS fara licitatie, printr-o hotarare a guvernului Adrian Nastase, la o valoare de aproape un miliard de euro.

Potrivit unor surse judiciare citate in luna iulie de agentia Mediafax, contractul "Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat" incheiat de Ministerul de Interne cu EADS Deutschland GmbH Ge a fost realizat in baza unor "intelegeri ascunse" legate de subcontractanti, cu rolul de a "derula mitele", care ajungeau la persoane din conduceea MI. Conform surselor citate, mita ajungea la persoane din conducerea MAI si cabinetul premierului de la acea vreme, respectiv Adrian Nastase.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























5470 vizualizari

  • +9 (9 voturi)    
    Cati "cinstiti "tremura?Scapa cine poate WcP? (Miercuri, 3 decembrie 2014, 8:23)

    Plagarus [utilizator]

    100 milioane euro biata spagutza ? Năstase Adrian, Popescu Tăriceanu, Vasile Blaga, Dana Năstase, Remus Truică, Eugen Bejinariu etc....Socrate Rus Ucu.....
    Caţi ani de puşcarie trebuie să adune o organizaţie, un partid (prin reprezentanţii sai legali) pentru a fi scos în afara legii ? O sută de ani ? O mie de ani ?
    " In dosarul EADS s-au făcut aproape zilnic audieri, ridicări de documente, percheziţii domiciliare, la firme, au fost ridicate foarte multe calculatoare care sunt în procedura unor percheziţii informatice. Deci au fost strânse multe date şi informaţii." (Kovesi)
    Declaratia Victoriei Nuland din primavara acestui an: “Lupta impotriva coruptiei trebuie sa se afle in centrul preocuparilor noastre comune. In anii care urmeaza, veti vedea o concentrare in acest domeniu, cu accent in zona Balcanilor, a centrului si estului Europei, unde, in colaborare cu Uniunea Europeana, vom ajuta toate statele din aceasta arie sa detina guverne curate, de incredere, societati civile libere si active, dar si media independente, care sa ajute guvernele si cetatenii sa demaste si sa elimine coruptia, oriunde s-ar afla“.!!!!!
  • 0 (0 voturi)    
    consecinte (Miercuri, 3 decembrie 2014, 14:24)

    revo [utilizator]

    Fostilor comunisti, esaloanele 2 si 3, si securistilor bine infipti la cascaval li s-au acordat 20 si ceva de ani pentru a strange averi, ca sa se constituie o clasa de avuti si in fostele tari comuniste.
    De acum se pare ca trebuie sa lase in urma sistemul mafiot de jaf al tuturor resurselor tarii si sa intre in legalitate. Daca sunt in stare sa-si schimbe naravul. Daca nu, nu. Are cine sa le ia urma.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by