Avocat: DNA a inceput urmarirea penala pentru toti fostii membri ai ANRP de la data restituirii terenului, in dosarul in care e anchetata Alina Bica, sefa DIICOT

de R.M.     HotNews.ro
Vineri, 21 noiembrie 2014, 18:09 Dosare Anticoruptie


Procurorii DNA au pus in miscare actiunea penala pentru toti membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din ANRP la data restituirii terenului din zona Plumbuita, potrivit avocatului George Papu, care il reprezinta pe fostul vicepresedinte al ANRP Remus Baciu, anunta Agerpres.

"Se pare ca in acea comisie Alina Bica a avut o contributie mai mare, intreband, cunoscand situatia dosarului si implicandu-se mai mult decat ceilalti membri care au asistat pasiv si totusi sunt toti suspecti in cauza. In cazul tuturor s-a pus in miscare actiunea penala", a spus George Papu, vineri seara, la iesirea din sediul Directiei Nationale Anticoruptie.

El a mai sustinut ca Remus Baciu, clientul sau, nu stia ca acel teren este supraevaluat, insa, "este acuzat ca toti ceilalti, pentru abuz in serviciu".

"A dat o declaratie in care a explicat ca nu toate dosarele veneau la el si ca (...) nu era nimic suspect, mai ales ca in cazul acesta a venit evaluatorul si a dat niste detalii, raspunzand intrebarilor celorlalti membri ai comisiei", a aratat Papu.

El a mai spus ca nu stie daca Remus Baciu era prieten cu Dorin Cocos sau cu Elena Udrea.

Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a incuviintat vineri arestarea preventiva a sefei DIICOT, Alina Bica, cercetata penal de DNA pentru abuz in serviciu.

"In sedinta din data de 21 noiembrie 2014, Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a incuviintat arestarea preventiva a doamnei Bica Alina Mihaela, procuror sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism. (...) Solicitarea a fost prezentata Sectiei pentru procurori a Consiliului de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie - Sectia de Combatere a Coruptiei", se arata intr-un comunicat al CSM.

Sectia pentru procurori a CSM a revenit astfel asupra deciziei luate joi, cand a avizat retinerea pentru 24 de ore si doar arestarea la domiciliu a sefei DIICOT.

In consecinta, Alina Bica a fost prezentata judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

De asemenea, in instanta sunt duse cu propunere de arestare preventiva si alte persoane retinute joi de DNA, respectiv Emil Nutiu, expert evaluator; Lacrimioara Alexandru si Dragos Bogdan, membri ai aceleiasi comisii din cadrul ANRP.

In acelasi dosar mai sunt cercetati penal deputatul UDMR Marko Attila, pentru abuz in serviciu, si omul de afaceri Stelian Gheorghe, in cazul sau fiind impusa masura controlului judiciar.

Alina Bica a fost retinuta joi seara de procurorii DIICOT, fiind acuzata de abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

DNA sustine ca, prin indeplinirea in mod necorespunzator a atributiilor de serviciu de catre membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, a fost produs statului roman un prejudiciu in valoare de peste 263,3 milioane lei, echivalentul a peste 62,5 milioane euro, reprezentand supraevaluarea, concomitent cu obtinerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii drepturilor litigioase.

Procurorii anticoruptie s-au sesizat din oficiu cu privire la savarsirea unor infractiuni de coruptie, in legatura cu reconstituirea unui drept de proprietate asupra unui teren agricol, in suprafata de 13,0535 ha, situat in Bucuresti, zona Plumbuita, sector 2.

"Concret, la 15 martie 2011, Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din ANRP, din care faceau parte suspecta Alina Bica si inculpatii Lacrimioara Alexandru si Dragos Bogdan, a aprobat raportul de evaluare, intocmit de un expert evaluator, corespunzator dosarului nr. 22714/FFCC, cu incalcarea prevederilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005, privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente. Astfel, membrii Comisiei, luand la cunostinta de concluziile raportului de evaluare a terenului, nu au constatat ca expertul evaluator a supraevaluat terenul respectiv, de la 113.954.741 lei (valoare reala) la 377.282.300 lei (valoarea unui teren asemanator situat intr-o zona centrala a Capitalei)", sustine sursa citata.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2868 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    Nume sugestiv :) (Vineri, 21 noiembrie 2014, 18:57)

    Andra99 [utilizator]

    Legislatia a creat asemenea hatisuri birocratice, incat un muritor de rand nu are nici o sansa sa primeasca inapoi vreo proprietate asa de valoroasa. Aici au simtit unii mirosul "sangelui" si au sarit in schema. Astia ar trebui "plumbuiti" cu totii.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by