Primarul Pitestiului, Tudor Pendiuc, cercetat in arest la domiciliu

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 19 noiembrie 2014, 20:04 Dosare Anticoruptie


Primarul Pitestiului, Tudor Pendiuc, si cei trei oameni de afaceri urmariti penal in dosarul acestuia de coruptie, arestati pe 8 noiembrie, vor fi cercetati in arest la domiciliu, a decis, definitiv, Curtea de Apel Bucuresti. Instanta a mai decis ca fiica edilului, Ema Pendiuc, sa fie cercetata in continuare sub control judiciar, potrivit Mediafax.

Tribunalul Bucuresti a decis, in 8 noiembrie, arestarea preventiva a primarului din Pitesti, Tudor Pendiuc, si a oamenilor de afaceri Valentin Visoiu, Constantin Scarlat si Gheorghe Vasii, in dosarul de coruptie legat de atribuirea si prelungirea unui contract privind transportul public local.

Fiica primarului, fosta realizatoare TVR Emanuela Elena Pendiuc, si Florin Serban Barbu, care fusesera retinuti de procurorii DNA, au fost pusi in libertate, judecatorul dispunand in cazul acestora masura controlului judiciar.

Decizia Tribunalului Bucuresti a fost contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au pus in miscare actiunea penala si i-au retinut, in 6 noiembrie, pe primarul Tudor Pendiuc, pentru luare de mita si abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave si in forma continuata (doua acte materiale), si pe fiica acestuia, fosta realizatoare TVR Emanuela Elena Pendiuc, pentru complicitate la luare de mita si spalare de bani.

Anchetatorii i-au retinut si pe Valentin Visoiu, actionar la societatile CNCD SA, Conarg SA, Conarg Real Estate SRL, pentru dare de mita, spalare de bani si complicitate la abuz in serviciu, Florin Serban Barbu, actionar la SC Conarg Real Estate SRL, pentru complicitate la dare de mita si spalare de bani, Constantin Scarlat si Gheorghe Vasii, ambii reprezentanti ai societatilor Girexim Universal SA si CNCD SA, pentru complicitate la abuz in serviciu.

  • De ce este acuzat Tudor Pendiuc

Procurorii DNA au aratat, in ordonantele de retinere, ca societatea de transport public local din Pitesti, SC Publitrans 2000 SA, detinuta in totalitate de Consiliul Local Pitesti, trebuia sa inlocuiasca parcul auto cu 80 de autobuze noi, ce urmau sa fie achizitionate de Consiliul Local.

Primarul Tudor Pendiuc, folosindu-se de pretextul inexistentei fondurilor publice necesare achizitionarii celor 80 de autobuze, a facut demersuri pentru a fi incheiat, executat si prelungit un contract de asociere in participatiune intre SC Publitrans 2000 SA si societatile CNCD SA si Girexim Universal SA, prin care bugetul local ar fi fost prejudiciat cu peste 5 milioane de euro (23.013.099,65 de lei).

Astfel, primarul Tudor Pendiuc a initiat procedura de asociere a SC Publitrans 2000 SA cu operatorul privat, contrar legii si contrar cererilor formulate in repetate randuri de consiliul de administratie al societatii si fara a tine cont de concluziile studiului de fezabilitate aprobat prin hotarare de consiliu la data de 7 martie 2007, a impus, in mod nelegal, membrilor consiliului de administratie al societatii de transport public local sa includa in caietul de sarcini conditii restrictive pentru a limita participarea operatorilor privati la licitatie si a initiat proiectul de hotarare privind avizarea asocierii in participatiune, invocand concluziile studiului de fezabilitate intocmit de Universitatea Pitesti, in care se mentionau solutii contrare celor sustinute de el, pentru a induce in eroare membrii consiliului local, au scris procurorii in ordonantele de retinere.

Cele doua firme erau obligate sa detina in proprietate autobuzele, insa acestea au fost achizitionate in leasing, cu putin timp inainte de incheierea contractului. Mai mult, achitarea ratelor de leasing pentru aceste autobuze s-a facut din incasarile provenite ca urmare a contractului de asociere cu societatea de transport public local.

De asemenea, Pendiuc este acuzat ca a modificat documentatia de achizitie (fisa de date a asocierii, caietul de sarcini, contractul cadru) pentru desemnarea operatorului privat, pentru a fi atribuit contractul de asociere in participatiune societatilor CNCD si Girexim Universal si ca nu a desfiintat contractul, in conditiile in care asocierea de firme nu detinea autobuzele in proprietate.

Gheorghe Vasii si Constantin Scarlat, reprezentanti ai SC Girexim Universal SA si SC CNCD SA, au prezentat o promisiune de vanzare-cumparare drept contract incheiat, pentru a face dovada ca asocierea detine un numar de 80 de autobuze cu titlu de proprietate.

Totodata, Vasii si Scarlat, incepand cu data de 22.02.2008 si pana in luna septembrie 2014, au inaintat documente justificative pentru plata subventiei, au semnat adrese de inaintare catre Primaria Pitesti pentru a incasa subventia si au semnat procesele-verbale de validare si verificare a subventiei, in baza carora Pendiuc, in calitate de ordonator principal de credite, a dispus efectuarea platilor catre asocierea SC CNCD SA / SC Girexim Universal SA, au mai scris procurorii in ordonantele de retinere.

Mai mult, sustin procurorii, Pendiuc a ordonat platile prin care asocierea de firme incasa subventia si a initiat si prelungit contractul, invocand, in mod nereal, existenta unei stari de urgenta, in conditiile in care fusese instiintat cu privire la imposibilitatea prelungirii acestui contract si stia ca firmele nu detineau autobuzele in proprietate.

In schimbul acestor decizii, in 18 februarie 2008, primarul Tudor Pendiuc ar fi primit pentru fiica sa, Emanuela Elena Pendiuc, de la Valentin Visoiu, un apartament in Bucuresti, in valoare de 130.900 de euro, echivalentul a 475.812 lei, sustin procurorii.

Emanuela Pendiuc este acuzata ca, pentru a ascunde primirea, de catre tatal sau, a apartamentului, in 26 noiembrie 2007 a incheiat un antecontract, iar in 18 februarie 2008 si contractul de vanzare cu SC Conarg Real Estate SRL.

Florin Serban Barbu este acuzat ca a constituit un circuit financiar fictiv, pentru a crearea aparentei incasarii sumei de 475.812,18 lei de la Emanuela Pendiuc, pentru apartamentul din Bucuresti care ar fi fost primit ca mita de catre tatal acesteia.

Social-democratul Tudor Pendiuc este unul dintre cei mai longevivi primari din Romania. El a fost ales primar al municipiului Pitesti pentru prima data in anul 1992 si de atunci ocupa fara intrerupere aceasta functie, fiind reales de pitesteni la fiecare patru ani.

Tudor Pendiuc conduce PSD Arges, dupa ce fostul presedinte al organizatiei judetene, Constantin Nicolescu, a fost condamnat definitiv pentru conflict de interese.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2017 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    Padurea Trivale si domnul Pendiuc (Miercuri, 19 noiembrie 2014, 23:36)

    Lim Vasy [utilizator]

    Domnule primar Pendiuc, daca tot veniti acasa poate dati niste explicatii pitestenilor sau chiar DNA referitor la spaga pe care ati luat-o pentru a da autorizatii de constructie vile in padurea Trivale ? Mai precis in Gavana, zona blocului ANL !
  • 0 (0 voturi)    
    Un moldovean oltean domina orasul (Sâmbătă, 22 noiembrie 2014, 3:59)

    rabi [utilizator]

    Cel mai bun loc pentru Pendiuc este celula intunecata si rece.acest moldovean oltean a distrus masa verde a orasului si l-a transformat intr-un buncar de beton.iti doresc domnule fost primar moldavo-oltean sa ai parte doar de pavelele si betoanele cu care ai imbracat orasul.esti un om batran lipsit de orice fel de gust estetic .ce trist o sa fie decembrie fara mutra aia obosita a bucatarului care impartea sarmale si tuica fiarta in fata cladirii pe care ai profanat-o cu prezenta ta acolo.!!!!! ai grija,cainii omorati ajung in rai.drumul spre iad este pavt cu oribilele betoane turnate de tine si clica ta.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by