Mircea Basescu si Marian Capatana, declaratii contradictorii la Tribunalul Constanta

de V.M.     HotNews.ro
Vineri, 14 noiembrie 2014, 21:43 Dosare Anticoruptie


Mircea Basescu si Marian Capatana au dat, vineri, declaratii contradictorii la Tribunalul Constanta, la primul termen in dosarul in care sunt judecati pentru trafic de influenta si complicitate la trafic de influenta, intr-un proces de peste cinci ore care a avut multe momente tensionate, relateaza Mediafax.

Mircea Basescu si Marian Capatana au fost adusi, vineri dimineata, la Tribunalul Constanta, primul sosind din arest de la Bucuresti, iar cel de-al doilea de la Penitenciarul Poarta Alba.

La inceputul procesului, judecatoarea a pus in discutie cererea formulata de Florin Anghel, fiul lui Sandu Anghel, zis si Bercea Mondial. Acesta a cerut sa se constituie parte civila in acest proces pentru a-si recupera suma de 250.000 de euro. Solicitarea a fost respinsa de catre judecatoare, care a mentionat ca infractiunea de trafic de influenta, care apare in acest dosar, este una de pericol, si nu de prejudiciu.

Marian Capatana a cerut apoi ca rechizitoriul sa fie citit in intregime, si nu sa-i fie prezentat in mod succint, ceea ce judecatoarea a si facut. Dupa ce au fost instiintati asupra faptelor pentru care au fost trimisi in judecata, Marian Capatana a spus ca doreste recunoasterea faptelor pentru a beneficia de reducerea limitelor de pedeapsa, iar Mircea Basescu nu a preferat acest lucru, vrand sa dea o declaratie in fata instantei pentru a prezenta cum s-au petrecut faptele din punctul sau de vedere.

Totusi, Marian Capatana a tinut sa sublinieze ca nu este de acord cu tot ceea ce scrie in rechizitoriu, el precizand ca suma pe care si-ar fi insusit-o nu a fost de 350.000 de euro, cum afirma procurorii DNA, ci de 100.000 de euro, bani pe care i-ar fi inapoiat la un moment dat. Din acest motiv, cererea sa de a beneficia de judecata simplificata a fost respinsa de catre judecatoare, specificand ca atunci cand a ales sa-si recunoasca vinovatia inseamna ca este de acord cu tot ce au spus anchetatorii si in acel moment pentru el procesul se incheia.

Instanta a hotarat ca ascultarea celor doi sa se faca separat, astfel ca Marian Capatana a fost scos din sala de judecata, iar Mircea Basescu a inceput sa prezinte cum s-au desfasurat faptele. Mai intai, Basescu a povestit despre relatia de afaceri pe care o avea de mai multi ani cu Marian Capatana, spunand ca pe familia lui Sandu Anghel a cunoscut-o prin intermediul acestuia si ca asa a fost convins de Bercea Mondial sa-i boteze o nepoata in februarie 2010. Initial, nu a fost de acord, dar apoi, in urma unor discutii purtate cu Arhiepiscopul Tomisului si cu un alt preot, a decis sa accepte.

Basescu a spus ca dupa acest botez a mai fost vizitat de cateva ori de familia Anghel, de regula in preajma sarbatorilor, si ca acestia erau politicosi, nu stateau mult si anuntau inainte sa vina. Relatia a decurs in acest mod pana in momentul cand a fost retinut Sandu Anghel pentru tentativa de omor in 2011, a povestit Mircea Basescu. El sustine ca nu de putine ori s-a trezit cu reprezentanti ai familiei Anghel la poarta sa, in plina iarna, la 6.00 dimineata. I-a invitat pe acestia in casa, le-a oferit o cafea sau un ceai, iar acestia i-au spus ca Sandu Anghel nu este vinovat si l-au rugat pe Mircea Basescu sa-i ajute. Fratele presedintelui a relatat ca le-a spus sa aiba incredere in justitie si a incercat sa-i incurajeze. Mircea Basescu a tinut sa spuna ca niciodata nu i-au propus sa-i dea bani pentru a-l scoate de la inchisoare pe Sandu Anghel.

Totusi, a mai povestit Mircea Basescu, pentru ca dorintele reprezentantilor familiei Anghel ar fi putut lasa loc la interpretari, Basescu a trimis un mail pe data de 29 februarie 2011 catre procurorul general al Romaniei de la acea data, Laura Codruta Kovesi, in care informa despre comportamentul familiei Anghel si tot in perioada respectiva a avut o discutie si cu seful IPJ Constanta despre aceeasi problema, fara vreun rezultat.

"Nu faceam o plangere, semnalam aspecte legate de comportamentul familiei Anghel cu solicitarile lor care puteau lasa loc de interpretari", a spus Mircea Basescu.

El spune ca la urmatoarea vizita a familiei Anghel a spus rudelor lui Bercea Mondial sa tina legatura cu Marian Capatana si acesta sa-i transmita apoi problema lor, stiind ca partenerul sau de afaceri ar fi ruda cu acestia. Basescu le-a recomandat chiar si un avocat care sa-i ajute in procesul lui Sandu Anghel.

Basescu a mai spus ca, la inceputul lui 2011, Marian Capatana i-a propus sa preia impreuna societatea Aversa Bucuresti, aflata in insolventa din 2006, fapt refuzat de fratele presedintelui. Ulterior, Capatana a cumparat utilajele de la Aversa cu banii imprumutati de la familia Anghel.

"L-am intrebat pe Marian Capatana de unde a avut acesti bani si mi-a spus ca a luat de la familia Anghel. Din acel moment, vizitele reprezentantilor acestei familii la mine s-au intetit, mi se plangeau ca nu mai aveau bani si sa le dau eu sumele cu care il imprumutasera pe Capatana. Imi spuneau ca i-au dat banii pentru ca stiau ca el este omul meu de incredere. Spuneau de mai multe sume, 250.000 de euro, 600.000 de euro, un milion de euro si imi cereau sa vorbesc cu el, amenintand ca-l vor agresa daca nu le da banii", a spus Mircea Basescu.

El a mentionat ca apoi Capatana a recunoscut ca a luat de familia Anghel doua transe, una de 250.000 de euro si alta de 350.000 de euro, inapoind 300.000 de dolari (aproximativ 250.000 de euro) si rugandu-l sa-l ajute cu restul sumei pana la 600.000 de euro. Basescu spune ca a refuzat si a discutat cu cei din familia Anghel sa mai astepte pana se termina licitatia la Aversa si Capatana va primi niste bani pe care ii va inapoi.

Basescu a mai afirmat ca dupa condamnarea la inchisoare a lui Sandu Anghel de catre prima instanta, rudele sale au venit si l-au rugat sa-l ajute sa aiba un regim de detentie mai usor, dar i-a refuzat.

"Nu le-am promis niciodata ca vorbesc cu politistul, procurorul sau judecatorul pentru ca nu cunosteam pe nimeni. Ei stiau ca nu pot face ceva pentru ei. Ei sperau ca as putea vorbi cu persoane influente ca sa-i ajut, imi cerusera sa iau legatura chiar cu directorul Penitenciarului Colibasi pe care nu-l cunoasteam si unde era Sandu Anghel", a afirmat Basescu.

El a mai spus ca, dupa condamnarea definitiva a lui Sandu Anghel, fiul acestuia, Florin, il suna si ii vorbea urat cerandu-i diverse sume de bani, amenintand ca ar avea niste inregistrari si le va da televiziunilor.

Mircea Basescu a mai relatat in fata instantei Tribunalului Constanta ca, in toamna lui 2013, a avut o discutie cu fratele sau pe aceasta tema, iar Traian Basescu l-a indemnat sa anunte DNA-ul. Avocatul firmei lui Mircea Basescu a facut o sesizare la Parchetul de pe langa Tribunalul Constanta, iar anchetatorii au filmat si inregistrat cele cinci-sase vizite pe care reprezentanti ai familiei Anghel le-au facut la Mircea Basescu. Pentru ca in niciuna dintre acestea nu a venit vorba despre bani si nu s-a confirmat santajul pe care Basescu il invoca, cazul a fost inchis.

Mircea Basescu a precizat ca familia Anghel a avut un comportament mai agresiv dupa ce l-a angajat ca avocat pe Pavel Abraham si acesta le-a promis un milion de euro daca aduc inregistrari compromitatoare cu fratele presedintelui si cu presedintele tarii. Mircea Basescu a relatat ca Florin Sandu, fiul lui Anghel Sandu, i-ar fi spus ca banii respectivi ar proveni de la Dan Voiculescu, el adaugand ca nu are dovezi in acest sens.

In finalul declaratiei sale, Mircea Basescu a precizat ca nu se considera vinovat si ca inregistrarile audio-video de la dosar nu sunt datate si nu au fost certificate ca nu s-a intervenit asupra lor. La sfatul avocatilor sai, el a refuzat sa raspunda la intrebarile avocatilor lui Marian Capatana.

Acesta din urma a revenit apoi in sala pentru a prezenta punctul sau de vedere asupra celor intamplate. Desi atat Capatana, cat si avocatele sale au cerut ca Mircea Basescu sa nu se afle in sala pe timpul declaratiilor, judecatoarea a respins solicitarea considerand ca fratele presedintelui nu mai poate fi influentat de afirmatiile lui Capatana, el prezentand deja versiunea sa.

Capatana a spus instantei ca rolul sau in aceasta poveste a fost de intermediar intre Mircea Basescu si familia Anghel, fiind o victima colaterala a intelegerii dintre acestia. El a relatat ca in primavara lui 2011, a fost contactat de Florin Anghel, care i-a spus ca trebuie sa-i dea o suma de bani pentru Mircea Basescu. Capatana spune ca a refuzat pana cand nu a primit confirmarea de la Basescu. Dupa cateva zile, familia Anghel a venit in biroul lui Mircea Basescu, unde se afla si Capatana, si a aratat ca are suma de 250.000 de euro, banii nefiind dati direct lui Mircea Basescu, reprezentatii familiei Anghel plecand cu Capatana intr-un apartament din Constanta, unde a avut loc tranzactia. Capatana spune ca apoi s-a intors la Mircea Basescu si i-a dat banii, primind 50.000 de euro din suma respectiva. Capatana a adaugat ca Basescu a refuzat sa-i spuna pentru ce sunt banii respectivi, dar l-a avertizat pe fratele presedintelui ca cei din familia Anghel sunt oameni periculosi. Situatia s-a repetat peste cateva zile, potrivit lui Marian Capatana, suma primita atunci fiind de 350.000 de euro. i

La momentul numararii banilor intr-un apartament din Constanta s-a aflat si angajata unei banci din Constanta chemata de Capatana sa certifice ca banii primiti sunt autentici. Apoi, Capatana i-a dat banii lui Mircea Basescu primind din nou 50.000 de euro. Cu aceasta ocazie, spune Capatana, a aflat ca fratele presedintelui i-a spus ca s-a inteles sa intervina pentru a fi data o solutie favorabila in dosarul lui Sandu Anghel in schimbul sumei de un milion de euro si ca mai trebuie sa primeasca insa 400.000 de euro.

Dupa condamnarea definitiva a lui Sandu Anghel din 2012, fiul sau, Florin, a mers la Mircea Basescu si a cerut sa-i fie inapoiati banii, fiind refuzat de Basescu, a povestit Capatana. El a spus ca, dupa indelungi rugaminti, Mircea Basescu a fost de acord sa le dea inapoi 300.000 de dolari, tranzactia efectuandu-se in biroul fratelui presedintelui. Marian Capatana a mentionat insa ca in punga respectiva se aflau 280.000 de euro si pentru atunci a decis si el sa le inapoieze suma de 100.000 de euro pe care o primise de la Mircea Basescu. In ciuda presiunilor facute pentru a-si recupera suma data lui Mircea Basescu, reprezentantii familiei Anghel nu au reusit sa mai primeasca alti bani, iar la inceputul acestui an au amenintat ca au la dispozitie niste inregistrari pe care le vor da publicitatii.

"Inregistrarile mi-au fost aratate atat mie, cat si lui Mircea Basescu. Mai mult, lui Mircea Basescu i s-a dat chiar si un stick de catre Florin Anghel. Acesta l-a rugat sa-i arate inregistrarile respective si lui Traian Basescu. Nici dupa ce a vazut inregistrarile Mircea Basescu nu dorea sa dea banii inapoi, eu intrebandu-l daca pentru niste bani vrea sa facem puscarie, el spunandu-mi ca nu vom face puscarie", a afirmat Marian Capatana.

El sustine ca la un moment dat a simtit ca Mircea Basescu vrea sa-i arunce lui toata vina. In cele din urma, Mircea Basescu convenise sa inapoieze banii in trei transe: prima pe 29 mai, in valoare de 60.000 de euro, pe 11 iulie - 120.000 de euro si pe 1 septembrie 100.000 de euro, dar a facut flagrantul cu procurorii DNA, a precizat Capatana.

El a fost rugat in nenumarate randuri de catre judecatoare sa-si sintetizeze declaratia, magistratul spunandu-i ca mai are ocazia la celelalte termene sa faca alte completari, avand in vedere ca procesul se apropia de cinci ore de la debut.

Capatana si-a iesit din fire la un moment dat, atunci cand una dintre avocatele sale a incercat sa-l determine sa-si scurteze discursul, si a inceput sa planga. El a acuzat-o apoi pe procuroarea DNA ca rade de el, fiind linistit de catre judecatoare.

Capatana a mentionat, spre final, ca nu a luat bani pentru Aversa de la familia Anghel si ca aceasta versiune i-a fost prezentata de catre avocatul lui Mircea Basescu.

"Varianta imprumutului a sugerat-o avocatul lui Mircea Basescu, iar eu am agreat-o cu promisiunea ca daca declar asa vom putea fi ajutati de fratele lui Mircea Basescu", a spus Capatana.

Unul dintre avocatii lui Basescu, Nelu Tasca, a intervenit intrebandu-l pe Capatana la ce avocat se refera. Desi avocata sa l-a sfatuit sa nu raspunda, Capatana a afirmat:

"In locul domnului Tasca, taceam. El m-a vizitat in arestul IGPR sa-mi propuna sa-mi mentin declaratia cu imprumutul ca se va angaja sa ma ajute sa ma treaca de la infractiunea de trafic de influenta la cea de inselaciune", a povestit Capatana.

Avocatii celor doi au cerut inlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu sau controlul judiciar. Procuroarea DNA a solicitat respingerea cererilor ca nefondate.

Instanta a amanat pronuntarea pentru data de 20 noiembrie.

Urmatorul termen pe fond a fost stabilit pentru 5 decembrie.

Mircea Basescu, fratele presedintelui Traian Basescu, este judecat, alaturi de Marian Capatana, in dosarul privind mita pe care ar fi primit-o de la familia lui Bercea Mondial. Cei doi au fost arestati preventiv in 20 iunie, dupa ce familia lui Bercea Mondial a facut publice inregistrari facute pe ascuns de fiul acestuia, ce ar proba traficul de influenta de care este acuzat fratele presedintelui.

Potrivit procurorilor, la inceputul anului 2011, dupa ce fata de Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, s-a luat masura arestarii preventive de catre Tribunalul Olt, fiul acestuia, Florin Anghel, i-ar fi remis lui Mircea Basescu suma de 250.000 de euro, prin intermediul lui Marian Capatana, in schimbul promisiunii ca fratele presedintelui va interveni pe langa magistratii investiti cu solutionarea dosarului in care Bercea era judecat pentru tentativa de omor, respectiv ca si-a injunghiat un nepot, dar si pentru alte cereri incidente in acea cauza. Ulterior, pentru ca Bercea Mondial nu a fost pus in libertate, Florin Anghel i-ar fi dat lui Marian Capatana si suma de 350.000 de euro, in acelasi scop.

Anchetatorii sustin ca din suma totala de 600.000 de euro pe care Florin Anghel i-ar fi dat-o lui Marian Capatana, Mircea Basescu ar fi primit 250.000 de euro. Marian Capatana este acuzat ca si-a insusit suma de 350.000 de euro din totalul de 600.000 de euro primiti de la Florin Anghel, pentru ca ar fi mijlocit remiterea banilor.

Pe de alta parte, in urma unei plangeri facute de Mircea Basescu, ginerele lui Bercea Mondial, Marius Constantin, a fost trimis in judecata pentru santaj cu circumstante agravante, in stare de recidiva, in timp ce fiica interlopului, Izaura Anghel, si fratele ei minor, Grinica Ion Anghel, au fost deferiti justitiei pentru santaj cu circumstante agravante.

In acelasi dosar a fost trimis in judecata si Florin Anghel, fiul cel mare al lui Bercea Mondial, pentru trei infractiuni concurente de santaj, dintre care una in stare de recidiva, in timp ce mama acestuia, Fanica Anghel, a fost deferita justitiei pentru santaj.

Tot Tribunalul Constanta judeca si acest dosar, in care fratele presedintelui apare ca parte vatamata si in care inculpati sunt cei cinci membri ai familiei lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial - sotia acestuia, Fanica Anghel, cei doi fii si fiica, Florin, Grinica Ion si Izaura Anghel si concubinul acesteia din urma, Marius Constantin, acuzati de santajarea lui Mircea Basescu.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























1993 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    Tasca... e cheia.. (Sâmbătă, 15 noiembrie 2014, 1:51)

    Andrei966 [utilizator]

    m. basescu a fost un dobitoc iar traienel un parsiv.. si votez dreapta, dar condusa nemteste !!!
  • 0 (0 voturi)    
    La tigani... (Sâmbătă, 15 noiembrie 2014, 2:01)

    Andrei966 [utilizator]

    opera de : mircea basescu... chiar imi pare rau dar asta e societatea lasata de pecenegi, cumani, daci, romani si care or mai fi fost..


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by