DNA a instituit sechestru asigurator pe averile primarului Pendiuc, fiicei sale si ale celorlalti inculpati din dosarul Publitrans. Sechestru si pe 40 de autobuze

de I.R.     HotNews.ro
Vineri, 14 noiembrie 2014, 14:10 Dosare Anticoruptie


Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au dispus, vineri, instituirea masurii asiguratorii a sechestrului pe averea primarului municipiului Pitesti, Tudor Pendiuc, precum si pe bunuri apartinand celorlalti inculpati din dosarul care vizeaza incheierea unui contract nelegal privind transportul public local, au declarat pentru Agerpres surse judiciare.

Sechestrul a fost dispus pentru recuperarea unui prejudiciu estimat la peste 23 de milioane de lei, produs prin savarsirea unor infractiuni de coruptie.

Procurorii apreciaza ca prejudiciul total produs prin infractiunile de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave in forma continuata este de 23.013.099 de lei, din care 18.178.335 de lei reprezinta suma profiturilor obtinute de asocierea dintre firmele CNCD si GIREXIM UNIVERSAL ca urmare a neaplicarii dispozitiilor legale, iar 4.834.764 de lei reprezinta valorile decontate in cadrul contractului de comision/discount si a contractului de service. De asemenea, ca urmare a infractiunii de luare de mita ar fi fost "spalata" suma de 475.812 lei.

In cazul primarului Tudor Pendiuc au fost puse sub sechestru toate bunurile mobile si imobile aflate in posesia sa, pana la acoperirea sumei de 23.488.911 lei. In cazul fiicei sale, Ema Pendiuc, sechestrul a fost instituit pana la acoperirea sumei de 475.812 de lei.

Procurorii au mai dispus instituirea masurii asiguratorii a sechestrului, pana la concurenta sumei de 23.488.911 lei pe toate bunurile mobile si imobile aflate in proprietatea oamenilor de afaceri Visoiu Valentin si Barbu Florin Serban, la randul lor inculpati in dosar. In cazul altor doi inculpati, oamenii de afaceri Constantin Scarlat si Gheorghe Vasai, a fost pus sechestru pe actiuni si parti sociale detinute la mai multe firme, pana la concurenta sumei de 23.488.911 lei.

In acelasi dosar a fost dispusa masura asiguratorie a sechestrului pe 40 de autobuze aflate in proprietatea firmei CNCD, custode al bunurilor fiind desemnata societatea Consiliului Local Pitesti, Publitrans 2000, care le va putea folosi in continuare pentru a asigura transportul public de persoane in municipiu. Sechestrul a fost dispus pentru a se evita ascunderea, distrugerea, instrainarea sau sustragerea de la urmarire a bunurilor care ar putea servi la garantarea repararii pagubei produse prin savarsirea infractiunilor cercetate in dosar. Societatea Publitrans 2000, in calitate de custode, va asigura paza si conservarea bunurilor, precum si utilizarea acestora in conditii adecvate.

Primarul Tudor Pendiuc este acuzat de procurorii DNA ca a prejudiciat bugetul Primariei Pitesti cu suma de peste 5 milioane de euro, prin incheierea unui contract nelegal privind transportul public local, el primind in schimb drept mita un apartament de lux pentru fiica sa. Edilul a fost arestat preventiv pentru luare de mita si abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave si in forma continuata, iar fiica sa, Emanuela Pendiuc, este cercetata in arest la domiciliu pentru complicitate la luare de mita si spalare de bani.

In acelasi dosar mai sunt cercetati oamenii de afaceri Valentin Visoiu, actionar la CNCD SA, SC Conarg SA, Conarg Real Estate SRL; Florin Serban Barbu, actionar in cadrul SC Conarg Real Estate SRL; Constantin Scarlat si Gheorghe Vasii, ambii reprezentanti ai SC Girexim Universal SA si SC CNCD SA.

Potrivit DNA, in "strategia de dezvoltare durabila a serviciului de transport public local de calatori in municipiul Pitesti", care raspundea unui interes public, era prevazut ca Publitrans 2000 sa inlocuiasca parcul auto cu 80 de autobuze noi, achizitionate de Consiliul Local Pitesti prin alocare de fonduri. Prevalandu-se de aceasta nevoie sociala, primarul Tudor Pendiuc ar fi facut demersuri astfel incat, cu incalcarea prevederilor legale, sa fie incheiat, executat si prelungit un contract de asociere in participatiune intre Publitrans 2000 SA si societatile private CNCD SA si Girexim Universal SA, prin care bugetul local ar fi fost prejudiciat cu peste 5 milioane de euro (23.013.099 lei), in folosul ultimelor doua societati, la care printre actionari se afla omul de afaceri Valentin Visoiu.

Anchetatorii mai arata ca, sub pretextul inexistentei fondurilor publice necesare achizitionarii celor 80 de autobuze, primarul Pendiuc a determinat incheierea contractului de asociere in participatiune, in conditiile in care cele doua firme private erau obligate sa detina autobuzele in proprietate, insa ele le-au achizitionat in leasing, cu putin timp inainte de incheierea contractului. Mai mult, achitarea ratelor de leasing s-a facut din incasarile provenite ca urmare a contractului de asociere.

In schimbul "serviciilor" sale, primarul Pendiuc este acuzat ca a primit de la Valentin Visoiu, la data de 18 februarie 2008, pentru fiica sa, Emanuela Pendiuc, un apartament in municipiul Bucuresti - Ansamblul Rezidential Quadra Place, in suprafata de 117 mp, garaj de 23 mp si un loc de parcare, in valoare de 130.900 euro (echivalentul a 475.812 lei), in schimbul favorizarii asocierii CNCD SA/Girexim Universal SA in procedura de atribuire a contractului de asociere in participatiune, respectiv acordarea efectiva, executarea si ulterior prelungirea acestuia.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2641 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    la ce va mai obositi (Vineri, 14 noiembrie 2014, 14:37)

    lucyan [utilizator]

    degeaba, vine mincinosul sef mare si s-a dus dracului toata sandramaua!
    amanarile in cazul lui voiculescu (culmea-la solicitarea procurorului de caz), sosirea lui nicusor constantinescu, amanarea in cazul mircea diaconu, ne anunta ca pontalaul este castigator si , odata cu media, si dna-ul carmeste spre psd...


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by