Curtea de Apel Ploiesti: Pedeapsa de 23 de ani de inchisoare pentru Omar Hayssam prin aplicarea noului Cod Penal

de R.M.     HotNews.ro
Joi, 30 octombrie 2014, 20:00 Dosare Anticoruptie


Curtea de Apel Ploiesti, care a judecat sesizarea comisiei din Penitenciarul Margineni privind aplicarea noului Cod Penal in cazul lui Omar Hayssam, a stabilit o pedeapsa de 23 de ani si patru luni de inchisoare pentru acesta in cele trei dosare in care fusese condamnat, anunta Mediafax.

Magistratii Curtii de Apel Ploiesti, care au judecat sesizarea formulata de Comisia de evaluare a incidentei aplicarii legii penale mai favorabile din Penitenciarul Margineni in cazul lui Omar Hayssam, au stabilit o pedeapsa de 23 de ani si patru luni de inchisoare si cinci ani de interzicere a dreptului de avea calitatea de administrator sau de membru al consiliului de administratie al unei societati comerciale pentru Hayssam in dosarul rapirii celor trei jurnalisti, al inselaciunii in cazul "Volvo" si al fraudelor in cauza "Foresta Nehoiu".

Astfel, Curtea de Apel Ploiesti a descontopit pedepsele date lui Omar Hayssam in dosarul de inselaciune cu consecinte deosebit de grave in forma continuata si asociere in vederea savarsirii de infractiuni si in dosarul in care acesta a fost condamnat definitiv, in anul 2010, pentru bancruta frauduloasa si constituire de grup infractional organizat, pentru fiecare pedeapsa fiind aplicate prevederile noilor prevederi penale.

De asemenea, in dosarul de terorism al lui Omar Hayssam magistratii cu descontopit pedepsele, reducand pedeapsa principala de 20 de ani inchisoare aplicata prin sentinta pentru comiterea infractiunii de complicitate la acte de terorism la maximul special prevazut de legea noua si anume 13 ani si patru luni de inchisoare.

In final, Curtea de Apel Ploiesti a stabilit pentru Omar Hayssam pedeapsa principala cea mai grea, aceea de 13 ani si patru luni inchisoare, la care a adaugat un spor de o treime din totalul de 30 de ani al celorlalte pedepse din celelalte dosare in care sirianul a fost condamnat definitiv, pedeapsa rezultanta fiind de 23 de ani si patru luni de inchisoare, cu o pedeapsa complementara de cinci ani interzicerea dreptului de avea calitatea de administrator sau de membru al consiliului de administratie al unei societati comerciale.

Instanta a dispus, de asemenea, anularea mandatelor de executare a pedepsei cu inchisoarea emise anterior in cazul lui Omar Hayssam si emiterea unui nou astfel de mandat, conform noilor dispozitii.

Sentinta pronuntata joi de Curtea de Apel Ploiesti nu este definitiva si poate fi contestata in trei zile de la comunicare.

Anterior, Curtea de Apel Ploiesti respinsese, de doua ori, in 25 aprilie si in 25 iunie, sesizarea formulata de Penitenciarul Margineni privind contopirea pedepselor lui Omar Hayssam, prin aplicarea legii penale mai favorabile. Decizia instantei nu a fost definitiva, iar Hayssam a contestat-o la instanta superioara, Inalta Curte de Casatie si Justitie trimiiand dosarul spre rejudecare la instanta din Ploiesti.

Omar Hayssam este incarcerat in penitenciarul Margineni din judetul Dambovita, fiind condamnat definitiv, in trei dosare, la 20 de ani, 16 ani si, respectiv, trei ani, pentru rapirea celor trei jurnalisti, inselaciune in cazul "Volvo" si fraude in cauza "Foresta Nehoiu".

Acesta a fost predat Politiei Romane in dimineata zilei de 19 iulie 2013.

In 23 iulie 2013, Politia Romana arata ca Omar Hayssam a fost transferat dintr-un centru de retinere si arest preventiv al IGPR, in care a stat de la aducerea lui in tara, intr-o unitate din cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP).

Reprezentantii ANP au precizat ulterior ca Omar Hayssam se afla din 23 iulie 2013 in custodia Penitenciarului Bucuresti Rahova si este cazat intr-o camera cu "profil de carantinare-observare". Ulterior, el a fost transferat la Penitenciarul Margineni, situat in comuna I.L. Caragiale din judetul Dambovita

In martie 2005, jurnalistii Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian au fost rapiti la Bagdad.

In 5 aprilie 2005, Omar Hayssam a fost retinut si, desi presedintia anunta atunci ca este acuzat de implicare in rapirea jurnalistilor Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, la Bagdad, el a fost arestat preventiv pentru infractiuni economice, intr-un alt dosar.

La aproape un an si o luna de la plasarea lui in arest, instanta a acceptat sa il elibereze, din motive medicale, la propunerea procurorului Ciprian Nastasiu, cel care ceruse si arestarea sirianului.

Eliberarea a fost ceruta pe motiv ca starea de sanatate a lui Hayssam s-a degradat, dupa operatia pentru cancer la colon. Hayssam a fost operat in 17 ianuarie 2006, la Spitalul Penitenciar Rahova.

In 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din Romania la bordul unei nave. Fuga acestuia a determinat revocarea din functii a sefilor SRI, SIE si DGIPI, Radu Timofte, Gheorghe Fulga si Virgil Ardelean, dar si a procurorului general al Romaniei Ilie Botos, in 20 iulie 2006.

Omar Hayssam a fost dat in urmarire generala la nivel national si international, in baza unui mandat de arestare preventiva emis in lipsa de catre Curtea de Apel Bucuresti, in iulie 2006.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























633 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 30 octombrie 2014, 21:02)

    [anonim]



Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by