Surse - Dumitru Mitica Iliescu, fostul sef al SPP din epoca Iliescu, i-ar fi dat ilegal informatii lui Viorel Hrebenciuc despre mandatele de ascultare. Plus: Mitica Iliescu avea o cartita in DNA

de Red. Investigatii     HotNews.ro
Luni, 20 octombrie 2014, 13:31 Dosare Anticoruptie


Dumitru Iliescu
Foto: Mediafax
Dumitru Mitica Iliescu, fostul sef al SPP din epoca Iliescu, i-ar fi dat ilegal informatii lui Viorel Hrebenciuc despre mandatele de ascultare, au declarat pentru HotNews.ro surse judiciare. Mitica Iliescu, un personaj extrem de influent gratie accesului la dosarele politicienilor din anii 90, a fost protectorul fostului senator PSD Catalin Voicu, el insusi condamnat la inchisoare dupa ce a creat o uriasa structura de coruptie in justitia romana. Reamintim ca Hrebenciuc a fost pus sub acuzare luni de DNA pentru trafic de influenta, procurorii aratind intr-un comunicat ca liderul PSD a cerut si a obtinut informatii despre mandate de ascultare d ela un fost sef al unei structuri de protectie.

In plus, din comunicatul DNA reiese ca Mitica Iliescu avea o cartita chiar in interiorul DNA. Astfel, Mitica Iliescu a aflat ca Hrebenciuc este monitorizat de la un angajat de-al sau care lucra si la DNA.

Ora 17.50: Procurorii DNA efectueaza perchezitii la resedinta generalului Dumitru Iliescu, transmite B1TV, precizand ca acesta nu se afla la domiciliu.

Ora 17.38: Mitica Iliescu este urmarit penal, potrivit unei Ordonante DNA

Cine este Mitica Iliescu:

Inainte de 1989, Dumitru Iliescu, cunoscut ca Mitica, a fost secretar UTC la Comitetul politic superior al Armatei, potrivit ziarului Romania Libera.

Între 1990 şi 1996 a fost şeful SPP ajungand rapid la gradul de general. După ce Emil Constan­ti­nescu a ajuns presedinte, Mitică Iliescu a trecut în rezervă şi şi-a fă­cut o firmă de protecţie şi pază, "Grupul Internaţional de Pro­tec­ţie şi Pază". Aceasta firma a fost implicata in scandalul Adrian Costea (bani pentru afi­şele electorale ale lui Ion Iliescu) si a fost suspectată şi de fap­tul că ar acţiona ca serviciu secret paramilitar, potrivit sursei citate.

După 2000, Mitică Iliescu a fost numit consilier pre­zidenţial care centraliza docu­men­tele secrete transmise la Preşedinţie de serviciile secrete.

Mitică Iliescu l-a luat consilier la CSAT şi pe Cătălin Voicu. După alegerea lui Traian Băsescu ca preşedinte, Mitică şi-a făcut din nou o firmă, "Agenţia Naţională de Pază, Pro­tecţie, Investigaţii şi Protocol", împreună cu Cătălin Voicu.

Potrivit ziaristului Dan Badea, Mitica Iliescu a avut o ascensiune fulminanta dupa revolutia din 1989: În decembrie 1989 era căpitan, în ianuarie 1990 maior, în iunie 1990 locotenent-colonel iar în mai 1991 colonel. O ascensiune care, pentru un ofiţer al armatei române, se realizează în 15 ani. Mai departe, pe 1 decembrie 1994, Mitică Iliescu devine general de brigadă.

Ce spune DNA despre relatia dintre Viorel Hrebenciuc si Mitica Iliescu

DNA il acuza pe Hrebenciuc ca ar fi cerut, inainte de 13 august 2014, de la un "fost şef al unei structuri de protecţie" (fara a-l nominaliza) informatii ilegale despre eventuale mandate de ascultare pe numele sau. Dupa 13 august, Mitica Iliescu i-a spus lui Hrebenciuc ca un angajat de-al sau, care lucra si la DNA, i-a spus ca politicianul PSD este interceptat de DNA si SRI.

In schimb, Mitica Iliescu i-ar fi cerut lui Hrebenciuc sa ii gaseasca un loc de munca la stat fiicei sale, de profesie arhitect. De asemenea, fostul sef al SPP i-ar fi cerut lui Hrebenciuc sa-l demita pe seful Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor pentru ca avea un litigiu de afaceri cu acesta.

Comunicatul DNA
(comunicat oficial, luni, 20 octombrie):


Suspectul Hrebenciuc Viorel, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, ar fi întreprins demersuri pentru a obţine informaţii cu privire la anchetele penale derulate la nivelul Direcţiei Naţionale Anticorupţie faţă de persoana sa, promiţând în schimb că va determina diverşi funcţionari publici, asupra cărora are influenţă sau lasă să se creadă că are influenţă, să îşi îndeplinească îndatoririle de serviciu, în aşa fel încât să obţină pentru persoanele care îl ajută cu astfel de informaţii diverse foloase necuvenite.

Astfel, anterior datei de 13.08.2014, Hrebenciuc Viorel i-a solicitat unei persoane, fost şef al unei structuri de protecţie, să obţină date referitoare la emiterea unor mandate de supraveghere tehnică prin care s-a dispus interceptarea comunicaţiilor, durata unor astfel de mandate, dacă există posibilitatea de a fi prelungite măsurile de supraveghere tehnică, precum şi instituţia care a solicitat emiterea unor astfel de mandate, respectiv Direcţia Naţională Anticorupţie sau Serviciul Român de Informaţii.

Ulterior, la data de 13.08.2014, persoana respectivă i-ar fi precizat lui Hrebenciuc Viorel că are posibilitatea reală de a obţine aceste informaţii prin intermediul unui angajat care activează în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Cu aceeaşi ocazie, persoana solicitată i-ar fi spus lui Hrebenciuc Viorel că i-a cerut angajatului să obţină astfel de informaţii, iar acesta i-a comunicat că Hrebenciuc Viorel a fost şi este interceptat în baza unui mandat de supraveghere tehnică, emis la solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Totodată, persoana solicitată l-ar fi asigurat pe Hrebenciuc Viorel că, prin intermediul angajatului D.N.A., poate să obţină în continuare informaţii cu privire la evoluţia dosarelor în care acesta este cercetat, dar şi alte dosare penale de interes, sens în care Hrebenciuc Viorel i-a propus intensificarea contactelor pentru transmiterea acestor date ce nu sunt destinate publicităţii.

În contrapondere cu serviciile acordate, persoana solicitată i-ar fi cerut lui Hrebenciuc Viorel sprijinul pentru angajarea fiicei sale, de profesie arhitect, sens în care Hrebenciuc Viorel i-a promis că, prin intermediul fiului său, va determina funcţionari publici să o angajeze într-o instituţie publică.

Tot în schimbul informaţiilor furnizate de către angajatul D.N.A, prin intermediul persoanei solicitate şi la cererea acesteia din urmă, Hrebenciuc Viorel i-a promis că va interveni pe lângă diverse persoane influente (printre care şi un funcţionar public, asupra căruia a lăsat să se creadă că are influenţă), pentru a le determina să menţină în funcţie o anumită persoană, funcţionar în cadrul Fondului Naţional de Garantare.

În acelaşi context, Hrebenciuc Viorel i-a promis aceleiași persoane că va interveni pe lângă un funcţionar în cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, astfel încât să ajute persoana să înregistreze, la Registrul Comerţului, drepturile asupra unei societăți comerciale.

Cu ocazia întâlnirii din data de 13.08.2014, aceeaşi persoană i-a solicitat lui Hrebenciuc Viorel să intervină pe lângă funcţionari publici pentru a-i determina să îl destituie pe vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor din funcţia pe care o exercita (din cauză că persoana respectivă avea un litigiu de afaceri cu acesta), cerere acceptată de către Hrebenciuc Viorel.

Vom reveni cu amanunte






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























11413 vizualizari

  • +13 (13 voturi)    
    hmmmm ! (Luni, 20 octombrie 2014, 12:36)

    MihneaR [utilizator]

    tot Ghinion Iliescu
    • +11 (13 voturi)    
      Imi e frica (Luni, 20 octombrie 2014, 14:52)

      m.l [utilizator] i-a raspuns lui MihneaR

      Imi e frica sa nu fie linsati astia de la DNA,.. daca o sa castige Ponta.....
      • +9 (9 voturi)    
        poate totusi nu castiga.... (Luni, 20 octombrie 2014, 15:12)

        EduardRO [utilizator] i-a raspuns lui m.l

        Poate, totusi, nu castiga Ponta. Poate se trezeste romanul in al 13-lea ceas si voteaza cu oricine altcineva, dar nu Ponta si motocicleanu, care e soparla primului.
  • +18 (18 voturi)    
    Arhipelagul borfasilor (Luni, 20 octombrie 2014, 13:22)

    verid [utilizator]

    Sunt fericit sa traiesc aceste timpuri marete in care gainarii mor de frica in timp ce urca treptele la DNA.Cu privirile speriate,dau declaratii sterse,nici macar nu mai incearca sa afirme ca sunt victime politice.Isi pun sperante desarte intr-o iluzorie lege a amnistiei si gratierii care sper ca nu va veni niciodata.Chiar in acest moment il vad in direct la tv pe Sova iesind de la DNA cu o privire pur si simplu ingrozita.RESPECT KOVESI! Echivalez epoca Basescu cu varful istoriei Romaniei.
  • +15 (15 voturi)    
    Astia sunt sobolanii sclavi (Luni, 20 octombrie 2014, 13:34)

    un domn [utilizator]

    Ai Guzganului...mai ce infestata e Politica Romaneasca !!!!! Somebody call 911...DNA sanitation !!!!
  • +15 (15 voturi)    
    "Eternul" Mitica Iliescu (Luni, 20 octombrie 2014, 13:52)

    derblauereiter [utilizator]

    ati vazut ce lista de negocieri avea? nu s-ar spune ca pt. bietul Hrebe ar fi fost rost de-o supa gratis.

    in fine, de un lucru sunt sigur: de data asta se aud clopoteii pana la Kremlin.
  • +10 (10 voturi)    
    Comment sters de user (Luni, 20 octombrie 2014, 13:55)

    polonyca [anonim]

  • +11 (11 voturi)    
    Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! (Luni, 20 octombrie 2014, 14:03)

    pathfinder [utilizator]

    Sforaru' Hrebenciuc ii trage in groapa si pe ailalti.
    La cat mai multi!
  • +13 (13 voturi)    
    MAFIE GENERALIZATA. (Luni, 20 octombrie 2014, 14:21)

    Johanis [utilizator]

    Priviti si va minunati! Cata mizerie intr-o singura tara! Si-mi permit sa fac un anunt catre actualii politiceni / guzgani: sa nu credeti ca daca va votati Legea aministiei poporul va fi spectator la o asemenea gogomanie. Avem strada, dragi politicieni! Avem un mijloc democratic de a va reaminti ceve ce, cu siguranta, ati uitat: Romania e o tara locuita! De oameni!
    • +8 (8 voturi)    
      Cei saptevirgulapatru (Luni, 20 octombrie 2014, 14:57)

      hsl [utilizator] i-a raspuns lui Johanis

      care au sustinut incalcarea regulilor statului de drept sunt oameni care sa reactioneze?!
      Sau poate cei 10 mil care nu voteaza niciodata?
      Sau poate cei care au votat cu 70% primari aflati in inchisoare, condamnati in prima instanta, urmariti penal?

      Nu, draga coleg, politicienii romani nu au a-si face griji ca poporul va reactiona in vreun fel fata de furturile lor.
      Au a-si face griji, insa, de DNA si, vorba unuia caruia-i zicea lumea cacarau, "de departamentul de stat al SUA".
  • +9 (9 voturi)    
    E bine (Luni, 20 octombrie 2014, 14:52)

    sile1 [utilizator]

    E bine ca au inceput sa-i adune pe toti cei care si-au batut joc de tara timp de 25 de ani de zile.

    Sa-i judece cu celeritate si sa-i trimita la racoare acolo unde le e locul.

    In felul asta se mai da o sansa Romaniei sa iasa din ghearele javrelor astora si sa-si croiasca un nou viitor.
  • +7 (7 voturi)    
    Mitica VUVUZEA !!!, (Luni, 20 octombrie 2014, 15:42)

    andreesanu [utilizator]

    Asta da general !!!,generalul Mitica Teaca Vuvuzea .
    Profil de sobolan,caracter de spalat podele,demnitate -cirpa de pantofi.
  • +6 (6 voturi)    
    Romania batjocorita in ultimul hal (Luni, 20 octombrie 2014, 15:46)

    Trojan.H [utilizator]

    Daca nici asta nu este Mafia, atunci nimic nu mai este.
    Astia sunt sobolanii, in toata splendoarea lor. Uitati-va la figurile lor, s-au facut cenusii, chiar daca tupeul nemasurat ii ajuta inca sa se prefaca demni si neprihaniti. Gunoaile astea au dat lovitura de stat si acum vedem si pentru ce: pentru MILIARDE si MILIARDE de euro furate din banii Romaniei. Daca America si Europa nu permite asa ceva, n-are nimic, le dam o m... si mergem cu Rusia, cu China, sau cu amindoua. Sau cu oricine ne lasa sa batjocorim Romania in ultimul hal si s-o lasam fara copii, fara inteligenta, fara paduri, fara educatie, fara sanatate, fara nimic.
    Iar la final, s-o ia cine vrea si sa faca ce vrea cu ea.
    • +1 (1 vot)    
      Mafia?! Glumești... (Luni, 20 octombrie 2014, 22:14)

      corvus coraX [utilizator] i-a raspuns lui Trojan.H

      Stimabile, asta denotă că nu ai habar ce înseamnă Mafia. Pune burta pe carte. Cuvântul de ordine la mafioți este "Onoare". Vezi la vreunul dintre derbedeii ăștia o urmă de așa ceva?! Al doilea, "Omerta". Adică să nu-l torni pe celălalt chiar dacă intri pentru altul 10 ani în pușcărie. Ăștia ai noștri deja sifonează în draci, DNA cred că nu mai are DVD-R-uri. Plus că Mafia a investit economic în cele mai sărace regiuni ale Italiei, un mafiot nu spoliază populația. No?!
      • 0 (0 voturi)    
        Ai dreptate (Marţi, 21 octombrie 2014, 0:17)

        Trojan.H [utilizator] i-a raspuns lui corvus coraX

        Prefer din repezeala sa scriu Mafia.Cer scuze Mafiei pe aceasta cale.
  • +3 (3 voturi)    
    o presupunere (Luni, 20 octombrie 2014, 16:27)

    E.Tilicu [utilizator]

    Daca la 13 aug 2014 PSD a aflat ca e ascultat, atunci demersul PSD de a trimite DNA un raport al corpului de control al lui Ponta pe 5 septembrie ar putea fi interpretat ca o masura grabita de a mai salva ce se poate. Poate au vrut sa sugereze ca guvernul si candidatul PSD nu sunt implicati, ba mai mult, ca ei stiau de nelegiuiri, si deja informasera indignati DNA ca sa se aplice nemilos legea impotriva ...fruntasilor PSD implicati. Presimtind ca scandalul poate sa izbucneasca in campanie, afectand sansele candidatului. Mai ramane neclar daca PSD s-a prins ca DNA urmarea jaful de la Romsilva si nu alte posibile jafuri concurente. Sau au trimis zeci de rapoarte DNA ca sa fie siguri ca nimeresc si jaful descoperit de DNA?
  • +2 (2 voturi)    
    amuzant (Luni, 20 octombrie 2014, 17:29)

    liviusmaximus [utilizator]

    ma amuza declaratiile lui tata sarbu si sova. sunt in tonul "scapa cine poate". Doar ca, va fi greu sa scape si ei daca pica guzganul !!! Finally PSD se poate destructura ?
  • 0 (0 voturi)    
    o cartita? (Luni, 20 octombrie 2014, 22:13)

    revo [utilizator]

    Sigur era o cartita? Nu cumva era o nada? Din lista aia lunga de la dosar, prea i-au cazut ochii numai pe numele guzganului, al mai influent, care putea sa agite cuibul de serpi.
    FELICITARI, DNA! Sa speram ca actiunile voastre, pline de curaj, vor fi incununate de succes si ca eforturile voastre nu vor fi in van, dar mai ales ca veti supravietui si dupa decembrie. Pentru ca, avand in vedere felul in care actionati acum, nu stiu daca nu veti fi stopati legal sau nimiciti fizic, chiar daca Ponta va pierde alegerile. ACL, in special PNL, cu Iohannis al lor, nu prezinta incredere, iar parlamentul borfasilor este dominat de mafiotii de la PSD.
    Cred ca este nevoie de o revolta populara pentru recuperarea tarii din mana mafiei transpartinice, alegeri anticipate si Monica Macovei - presedinte.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by