Prim procuror din Bihor, retinut de procurorii DNA

de I.R.     HotNews.ro
Joi, 9 octombrie 2014, 16:18 Dosare Anticoruptie


Prim procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Bihor Vasile Popa a fost retinut pentru 24 de ore joi de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie pentru santaj, luare de mita, instigare la efectuarea unei prevelari atunci cand prin aceasta se compromitea o autopsie medico-legala, doua infractiuni de abuz in serviciu, doua infractiuni de distrugere de inscrisuri si doua infractiuni de favorizarea faptuitorului, se arata intr-un comunicat DNA.

Din ordonanta de retinere intocmita de procurori a reiesit ca, in cauza, exista date si probe din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:

In perioada 2013 - 2014, inculpatul Popa Vasile-Constantin, prim procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Bihor, a constrans o persoana sa ii remita o suma de bani, prin amenintarea acesteia cu o serie de grave repercusiuni la care s-ar supune, in cazul in care nu i-ar remite suma de 7.700 lei, reprezentand diferenta de bani ramasa nerestituita dintr-un imprumut acordat anterior. Pentru aceasta, inculpatul a uzat de calitatea sa de prim procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Bihor, precum si de relatiile pe care le are cu institutii de control de pe raza judetului, fapt ce a creat si a accentuat starea de temere a persoanei vatamate; in perioada care a urmat, firma apartinand persoanei vatamate a fost controlata in repetate randuri, fiind aplicate si sanctiuni contraventionale.

In perioada 2011 - septembrie 2013, inculpatul Popa Vasile-Constantin, in calitate de prim - procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Bihor, a primit de la un denuntator, diferite foloase necuvenite, constand in principal, in plata periodica (de circa 2 - 3 ori pe luna) a unor sume de bani cuprinse intre 500 si 1.500 euro. De asemenea, denuntatorul i-a construit si amenajat lui Popa Vasile-Constantin, pe cheltuiala sa, un teren de tenis de camp si i-a asigurat si alte foloase, cum ar fi plata unor bilete de avion, cazari la hotel, precum si alte servicii de care a beneficiat magistratul. Valoarea totala a foloaselor necuvenite pe care Popa Vasile-Constantin le-a primit de la denuntator este de circa 50.000 euro. In schimbul foloaselor remise, inculpatul Popa Vasile, in calitatea pe care o detinea, urma sa protejeze activitatea infractionala a denuntatorului si sa nu isi indeplineasca atributiile de serviciu prevazute in Codul de procedura penala, Legea 303/2004 privind statutul magistratilor, Legea 304/2004 privind organizarea judecatoreasca si propriile reglementari interne, constand in conducerea si coordonarea directa a activitatii de urmarire penala a Parchetului de pe langa Tribunalul Bihor. Astfel, legal si conform atributiilor de serviciu, prim procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Bihor, Vasile-Constantin Popa, ar fi trebuit sa ia masuri pentru tragerea la raspundere penala a denuntatorului, implicat in activitati evazioniste ce au prejudiciat cu sume importante bugetul general consolidat al statului.

In perioada iunie - septembrie 2009, inculpatul Popa Vasile Constantin, in calitate de prim procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Oradea, si-a exercitat in mod defectuos atributiile de serviciu, aducand atingere grava interesului general de infaptuire a justitiei si, implicit, intereselor legitime ale Parchetului de pe langa Tribunalului Bihor, afectand grav increderea justitiabililor in aceasta institutie chemata sa aplice legea si sa infaptuiasca actul de justitie, prin aceea ca a distrus rechizitoriul din data de 10.06.2009 emis intr-un dosar al Parchetului de pe langa Judecatoria Oradea, dupa care, la data de 16.09.2009, a dispus scoaterea de sub urmarire penala a unei persoane care avea calitate de invinuit, fara a emite solutie procedurala de infirmare a actului de sesizare a instantei, obtinand in acest mod un folos necuvenit pentru invinuit.

In perioada iulie 2010 - ianuarie 2011, inculpatul Popa Vasile Constantin, in calitate de prim procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Oradea, si-a exercitat in mod defectuos atributiile de serviciu, aducand atingere grava interesului general de infaptuire a justitiei si implicit intereselor legitime ale Parchetului de pe langa Tribunalului Bihor, afectand grav increderea justitiabililor in aceasta institutie chemata sa aplice legea si sa infaptuiasca actul de justitie, prin aceea ca a distrus un alt rechizitoriu intocmit de Parchetul de pe langa Judecatoria Oradea, obtinand in acest mod un folos necuvenit pentru trei persoane care fusesera invinuite in acel dosar.

La data de 31 ianuarie 2011, a fost intocmit un nou act de sesizare al instantei, dispunandu-se trimiterea in judecata a celor trei persoane, rechizitoriul fiind confirmat de prim procurorul adjunct al Parchetului de pe langa Judecatoria Oradea.

In cursul lunii aprilie 2014, inculpatul Popa Vasile Constantin l-a determinat pe seful Serviciului de Medicina Legala Bihor sa-si dea acordul pentru prelevarea de organe de la victima unei agresiuni, care era in moarte cerebrala, intr-un caz in care legea interzicea expres acest fapt, cu consecinta compromiterii autopsiei medico-legale.

Avand in vedere calitatea de magistrat a inculpatului Popa Vasile Constantin, la data de 8 octombrie 2014, Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a incuviintat masura retinerii, respectiv a arestarii acestuia.

La data de 9 octombrie 2014, inculpatul Popa Vasile Constantin urmeaza a fi prezentat Curtii de Apel Bucuresti, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2615 vizualizari

  • +6 (6 voturi)    
    DNA (Joi, 9 octombrie 2014, 16:27)

    nano2k [utilizator]

    DNA = bisturiul Romaniei


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by