Fostul ziarist Dragos Nedelcu a fost arestat pentru 30 de zile
Potrivit DIICOT, in perioada 2010 - 2014 a fost constituit un grup infractional organizat specializat in savarsirea infractiunii de spalare a banilor proveniti din infractiuni, prin folosirea unor societati comerciale de tip fantoma, care nu au declarat sediile secundare in care isi desfasoara activitatea, in scopul sustragerii de la efectuarea verificarii financiare, fiscale sau vamale, precum si pentru sustragerea de la plata taxelor si impozitelor datorate bugetului consolidat al statului.
In aceeasi perioada, prin folosirea societatilor tip-fantoma, membrii gruparii au dispus transferarea intre conturile societatilor a unor sume de bani provenite din infractiuni, in scopul ascunderii originii infractionale, urmate de retragerea acestora in numerar si inmanarea catre administratorii firmelor care au sustras acesti bani de la plata obligatiilor financiare si fiscale catre partenerii de afaceri si stat, care astfel au dobandit aceste sume cunoscand ca provin din infractiuni.
Liderul gruparii, Ion Tomescu, este acuzat ca a dobandit, sub forma unui comision, 1% din sumele retrase, cunoscand ca banii provin din infractiuni. Suma totala estimata a fi transferata si retrasa in numerar in perioada mentionata este de 100 milioane lei.
Printre societatile beneficiare se numara firme din domeniile constructii autostrazi si alte constructii civile, constructii feroviare, IT, paza si protectie, moda.
Din aceasta grupare fac parte si fostul ziarist Dragos Nedelcu si omul de afaceri Bogdan Mitu.
"Fata de inculpatul Nedelcu Dragos Adrian exista suspiciunea rezonabila ca in calitate de administrator de fapt al SC Nuts Consulting si SC Pathway Advisors SRL a aderat la grupul infractional si impreuna cu inculpata Muntean Ana Maria Armanca, asociat la cele doua firme, ajutati de administratorul de drept al societatilor, inculpatul Nedelcu Iulian, prin operatiuni specifice de spalare a banilor, au dobandit suma totala de circa 6 milioane de lei, cunoscand ca provine din savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala si folosirea cu rea credinta a creditului societatii", declara DIICOT.
Procurorii mai arata ca Bogdan Mitu este suspectat ca a dobandit prin operatiuni specifice de spalare a banilor, din conturile SC Tape Computers SRL, la care era asociat si administrator, suma de circa 11 milioane de lei, si a furnizat altor membri ai gruparii facturile emise de firme-fantoma cat si sumele de bani extrase in numerar in urma operatiunilor de spalare a sumei totale de 10.606.945 lei, din care si-a oprit "comisionul" de 10%.
"Totodata, in cauza sunt urmariti penal pentru aceleasi infractiuni si inculpatul Mutu Gabriel, senator, si suspectul Caloianu Mario Ernest, deputat. Fata de suspectul Caloianu Mario Ernest, procurorii DIICOT au dispus extinderea urmaririi penale si pentru infractiunea de fals in declaratii, constand in aceea ca la data de 21.01.2014 acesta a depus declaratia de avere in care a consemnat in mod nereal ca are ca surse de venituri doar salariul de deputat, fara a declara ca obtine venituri si din administrarea SC Eurobec Grup Construct SRL si SC Euromarabian SRL", mai spun procurorii.
De asemenea, senatorul Gabriel Mutu este urmarit penal si pentru comiterea infractiunilor de folosirea cu rea credinta a bunurilor societatii, fals in inscrisuri sub semnatura privata.
"Fata de acesta exista suspiciunea rezonabila ca a falsificat, prin atestarea ca reale a raporturilor comerciale, in facturile emise de societati comerciale de tip fantoma inscrisuri justificative, care au fost inregistrate in contabilitatea SC GM Activ Building Management SRL, si in baza carora s-au efectuat transferurile de bani din conturile SC Building Management SRL in conturile societatilor mentionate. Totodata, suspectul Mutu Gabriel este acuzat ca in perioada 2009-23.07.2013 a dispus transferul sumei totale de 1.064.692 lei din conturile SC GM Activ Building Management SRL in conturile a cinci dintre societatile de tip fantoma administrate de membrii grupului infractional organizat. Banii au fost dobanditi in final de inculpat, dupa ce suma a fost fractionata si transferata in conturile altor societati comerciale, de tip fantoma, administrate tot de membrii grupului infractional organizat, fiind apoi retrasa in numerar in scopul ascunderii originii infractionale", se mai spune in comunicatul DIICOT.
***
Dragos Nedelcu a fost ziarist la Capital in anii 2000, dupa care a trecut in imperiul media al lui SOV. Aici s-a ocupat de diverse proiecte, printre care si televiziunea de business Money TV, ajungind chiar membru in Consiliul de Administratie al societatii care edita Realitatea TV.
Numele lui Nedelcu a fost vehiculat si in stenogramele din dosarul de santaj al lui Vintu, dosar in urma caruia mogulul media a fost condamnat la inchisoare.
Nedelcu a fost partener cu un alt locotenent al lui Vintu, Sorin Freciu, in firma Money Channel Consulting, care a castigat contracte majore cu diverse institutii ale statului roman pentru proiecte de impaduriri - proiecte carora li se facea apoi reclama la Realitatea TV.

Un uriaș adormit ar putea ucide viața din oceane / Mark Zuckerberg și-a făcut de râs metaversul / Noi filme „Lord of The Rings” la orizont
Când vremea o ia razna pentru o lună - O „plimbare” virtuală printre extremele de frig și căldură în cele 12 luni ale anului
„Nu mai vorbiți veverițelor, că vă iau și vă prind de coadă și apoi mă excit”. Girl Up, rețeaua adolescentelor care luptă împotriva abuzurilor sexuale din școli
Zelenski spune că situația de pe front devine din cea în ce mai grea. Hanna Maliar: Rușii și-au desfășurat toate forțele pentru a încercui Bahmut
Răsturnare de situație în cazul morții Dariei Dughina. Un grup clandestin anti-Putin a ucis-o pe fiica lui Aleksandr Dughin, susține un fost deputat rus
![]() | Proiect finantat de Uniunea Europeana |
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei. Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor. Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania. |
- 15 ani 6 luni
- 15 ani 1 luna
- 14 ani 9 luni
- 11 ani 1 luna
- 10 ani 10 luni
- 4222 zile
- 4025 zile
- 3691 zile
- 3605 zile
- 3605 zile
- 7543 zile
- 4216 zile
- 5782 zile
- 6357 zile
- 3769 zile
- 3621 zile
- 6208 zile
- 5561 zile
- 6166 zile
- 3663 zile
- 4228 zile
- 5901 zile
- 6735 zile
- 5305 zile
- 5232 zile
- 6287 zile
- 6260 zile
- 3317 zile
- 4468 zile
- 6261 zile
- 3720 zile
- 3536 zile
- 4530 zile
- 5334 zile
- 5348 zile
- 6168 zile
- 5329 zile
- 3613 zile
- 3580 zile
- 4453 zile
- 5971 zile
- 4493 zile
- 5754 zile
- 4046 zile
- 6100 zile
- 4607 zile
- 3543 zile
- 3766 zile
- 4878 zile
- 3556 zile
- 3802 zile
- 6618 zile
- 5526 zile
- 4815 zile