Inalta Curte: Radu Mazare va fi cercetat in continuare sub control judiciar, in dosarul privind locuintele sociale
Primarul Radu Mazare trebuie astfel sa respecte in continuare toate obligatiile care i-au fost impuse prin masura controlului judiciar, respectiv: sa se prezinte la procurori, la judecatorul de camera preliminara sau la instanta ori de cate ori este chemat; sa anunte daca isi schimba locuinta; sa se prezinte la Politia Municipiului Constanta in zilele stabilite in programul de supraveghere sau cand este chemat; sa nu paraseasca tara.
Cererea lui Radu Mazare trebuia sa se judece luni, insa ICCJ a stabilit un nou termen pentru marti, dupa ce magistratul Rodica Cosma, careia ii fusese repartizat dosarul, s-a abtinut sa judece, pe motiv ca tot ea a respins anterior propunerea procurorilor DNA de arestare a primarului Constantei, in dosarul in care este cercetat pentru luare de mita privind construirea locuintelor sociale din cartierul "Henri Coanda". Astfel, dosarul a fost repartizat aleatoriu unui alt judecator, care marti a dat o decizie in aceasta cauza.
Edilul a declarat luni, la intrarea in sediul ICCJ, ca intentioneaza sa dea in judecata statul roman si sa ceara daune pentru ca anchetatorii l-au bagat "la beci" folosind "peste limitele legale" documente cerute de la autoritatile din Liechtenstein.
In cererea de ridicare a masurii controlului judiciar, obtinuta de Mediafax, avocatii lui Mazare au aratat ca procurorii romani ar fi comis nereguli in aplicarea comisiei rogatorii, context in care Ministerul de Justitie din Liechtenstein a notificat institutia similara din Romania. Acestia sustin ca procurorii DNA au folosit ca probatoriu si documente legate de Elan Schwartzenberg, in ciuda "conditiilor imperative" impuse de magistrati din Liechtenstein.
Potrivit avocatilor, aceasta situatie este "fara precedent", sustinand ca "toate care au fost administrate in legatura cu Radu Mazare (...) sunt nule de drept ca urmare a faptului de necontestat ca procurorii romani au incalcat conditiile imperative impuse de judecatorii din Liechtenstein cu privire la utilizarea documentelor din cauza lui Elan Schwartzenberg in dosarul prezent".
"Procurorii romani au extins urmarirea penala fata de Radu Mazare si pentru alte fapte care nu au fost initial avute in vedere la momentul solicitarii comisiei rogatorii ᅡuitand sa ceara permisiunea judcatorului din Liechtenstein de a utiliza aceste documente in cazul in care apare o modificare a consideratiilor juridice asupra faptelorᅡ (...). Desi puteau sa o faca, procurorii romani nu au inteles sa solicite noi comisii rogatorii pentru incuviintarea de la judecatorul din Liechtenstein a utilizarii documentelor", au mai aratat avocatii in cerere.
In solicitarea depusa la ICCJ, demersurile anchetatorilor sunt descrise de avocati drept "o incercare abuziva de umilire publica" a lui Radu Mazare.
"Prin evaluarea documentatiei apartinand societatilor domnului Elan Schwartzenberg, s-a adus de asemenea o grava atingere drepturilor personale patrimoniale (societati comerciale si persoane fizice) cu privire la operatiuni financiare legal realizate", mai sustin avocatii edilului.
Pe de alta parte, in solicitare se arata ca nu sunt indicii in sensul ca Mazare ar avea intentia de a se sustrage urmaririi penale prin parasirea tarii, mai ales ca acesta, intr-un alt dosar de coruptie, s-a prezentat la toate termenele de judecata de la Curtea de Apel Bucuresti. In acelasi context, se arata ca, data fiind calitatea de primar a lui Mazare, acesta trebuie sa fie in tara in cea mai mare parte a anului, cu exceptia perioadelor de concediu.
Totodata, in cererea adresata instantei supreme, se reclama faptul ca, dupa aproximativ cinci luni de la punerea lui Mazare sub control judiciar, "nu s-a desfasurat nicio activitate de urmarire penala, cu atat mai mult una care sa implice prezenta acestuia".
In dosarul locuintelor sociale "Henri Coanda", primarul Constantei este acuzat de procurorii DNA ca ar fi primit 175.000 de euro de la omul de afaceri Avraham Morgenstern pentru ca acesta sa castige contractul pentru construirea caselor. Mazare mai este acuzat ca nu a trecut in declaratiile de avere din 2012 contul personal deschis la banca din Israel in care a primit, in septembrie 2011, 95.000 de euro de la Elan Schwartzenberg.

Un uriaș adormit ar putea ucide viața din oceane / Mark Zuckerberg și-a făcut de râs metaversul / Noi filme „Lord of The Rings” la orizont
Când vremea o ia razna pentru o lună - O „plimbare” virtuală printre extremele de frig și căldură în cele 12 luni ale anului
„Nu mai vorbiți veverițelor, că vă iau și vă prind de coadă și apoi mă excit”. Girl Up, rețeaua adolescentelor care luptă împotriva abuzurilor sexuale din școli
Zelenski spune că situația de pe front devine din cea în ce mai grea. Hanna Maliar: Rușii și-au desfășurat toate forțele pentru a încercui Bahmut
Răsturnare de situație în cazul morții Dariei Dughina. Un grup clandestin anti-Putin a ucis-o pe fiica lui Aleksandr Dughin, susține un fost deputat rus
![]() | Proiect finantat de Uniunea Europeana |
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei. Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor. Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania. |
- 15 ani 6 luni
- 15 ani 1 luna
- 14 ani 9 luni
- 11 ani 1 luna
- 10 ani 10 luni
- 4222 zile
- 4025 zile
- 3691 zile
- 3605 zile
- 3605 zile
- 7543 zile
- 4216 zile
- 5782 zile
- 6357 zile
- 3769 zile
- 3621 zile
- 6208 zile
- 5561 zile
- 6166 zile
- 3663 zile
- 4228 zile
- 5901 zile
- 6735 zile
- 5305 zile
- 5232 zile
- 6287 zile
- 6260 zile
- 3317 zile
- 4468 zile
- 6261 zile
- 3720 zile
- 3536 zile
- 4530 zile
- 5334 zile
- 5348 zile
- 6168 zile
- 5329 zile
- 3613 zile
- 3580 zile
- 4453 zile
- 5971 zile
- 4493 zile
- 5754 zile
- 4046 zile
- 6100 zile
- 4607 zile
- 3543 zile
- 3766 zile
- 4878 zile
- 3556 zile
- 3802 zile
- 6618 zile
- 5526 zile
- 4815 zile