Deputatul PSD Adrian Simionescu, urmarit penal de DNA

de V.M.     HotNews.ro
Joi, 25 septembrie 2014, 16:05 Dosare Anticoruptie


Deputat Adrian Simionescu
Foto: cdep.ro
Procurorii DNA au dispus, joi, inceperea urmaririi penale impotriva deputatului PSD Adrian Simionescu, pentru savarsirea infractiunilor de efectuare de acte de comert incompatibile cu functia detinuta si complicitate la evaziune fiscala. De asemenea, procurorii anticoruptie au mai dispus urmarirea penala in acest dosar si fata de oamenii de afaceri Marian Fiscuci si Florinel Marinas, pentru evaziune fiscala si respectiv complicitate la evaziune fiscala.

Deputatul PSD Adrian Simionescu si omul de afaceri Marian Fiscuci - amandoi apropiati ai vicepremierului Liviu Dragnea - au fost adusi joi dimineata la sediul DNA de catre politisti, in baza unor mandate de aducere emise pe numele acestora, procurorii urmand sa le spuna pentru ce infractiuni sunt suspectati in dosarul in care se fac cercetari pentru evaziune fiscala, cu un prejudiciu de peste un milion de euro.

Potrivit unui comunicat difuzat joi dupa-amiaza de DNA, "procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie au dispus efectuarea urmaririi penale fata de suspectii:

SIMIONESCU ADRIAN CONSTANTIN, deputat in Parlamentul Romaniei si administrator de fapt al societatii comerciale FAN SPEED Nikopole, sub aspectul savarsirii infractiunilor concurente de:
- efectuare de acte de comert incompatibile cu functia detinuta;
- complicitate la evaziune fiscala;

FISCUCI MARIAN, administrator al SC PROINVEST SRL, sub aspectul savarsirii infractiunii de evaziune fiscala;

MARINAS FLORINEL, administrator al unei societati comerciale, sub aspectul savarsirii infractiunii de complicitate la evaziune fiscala;

Ce spun procurorii in ordonanta de efectuare a urmaririi penale:
  • "In perioada 2012 - 2014, suspectul Fiscuci Marian, prin SC PROINVEST SRL, a achizitionat din spatiul intracomunitar utilaje agricole de la firme consacrate in domeniu, pe care le-a livrat beneficiarilor - firme romanesti. In acest lant economico - financiar, a introdus o veriga fictiva, respectiv firma bulgareasca FAN SPEED Nikopole careia ii erau livrate utilajele agricole, iar aceasta le livra beneficiarilor finali din Romania.
  • Ca mod de operare, initial se identificau beneficiarii - firme romanesti si se perfectau intelegeri cu administratorii acestor societati, interesate in achizitionarea de utilaje agricole, promitandu-li-se vanzarea unor astfel de utilaje, procurate preponderent din Germania si Franta, prin intermediul SC PROINVEST S.R.L. care este si dealer-ul autorizat al firmelor producatoare.
  • Dupa identificarea firmelor interesate care erau si beneficiari finali, utilajele erau achizitionate din statele mentionate si transportate, apoi depozitate la sediul SC PROINVEST S.R.L..
  • Daca la momentul aducerii utilajelor agricole in Romania, fiind vorba de achizitiile intracomunitare, s-ar fi procedat direct la revanzarea acestora catre firmele romanesti - destinatarii finali, tranzactia comerciala ar fi fost generatoare a obligatiei de plata a TVA.
  • Schema infractionala de eludare a obligatiilor fiscale, s-a realizat pe urmatorul circuit: SC PROINVEST S.R.L. Alexandria, controlata de suspectul Fiscuci Marian, realiza o vanzare fictiva (tranzactie intracomunitara) catre firma FAN SPEED Nikopole, controlata de suspectii Simionescu Adrian Constantin si Marinas Florinel, (operatiune scutita de TVA), dupa care, agentul economic din Bulgaria proceda la revanzarea utilajelor catre clientii din Romania, identificati anterior si cu care se negociase deja vanzarea utilajelor, inca de cand acestea erau proprietatea PROINVEST SRL sau urmau sa devina proprietatea acesteia.
  • In cadrul acestei operatiuni comerciale fictive, utilajele erau transportate de la sediul SC PROINVEST S.R.L. Alexandria pe teritoriul Bulgariei, ulterior fiind reintroduse in Romania si livrate beneficiarului final.
  • Tranzactiile realizate cu firma din Bulgaria nu aveau un scop economic real, fiind efectuate exclusiv pentru a crea o aparenta de legalitate si a beneficia de regimul de scutire de TVA aplicabil operatiunilor intracomunitare.
  • In cursul anului 2014, suspectul Simionescu Adrian Constantin, deputat in Parlamentul Romaniei, prin demersurile efectuate, direct sau cu sprijinul altor persoane, a controlat intreaga activitate comerciala a doua societati comerciale, una dintre ele fiind FAN SPEED Nikopole.
  • Potrivit datelor existente in cauza, suspectul Simionescu Adrian Constantin a realizat in mod efectiv activitatile de administrare a celor doua firme, el fiind atat factorul decizional in respectivele societati comerciale, cat si administratorul "de facto", realizand atributiile specifice administratorului."
"Pana la acest moment al urmaririi penale, s-a stabilit ca, in intervalul 2012 - 2014, valoarea utilajelor (bunurilor) - simulat ca fiind livrate intracomunitar este de 20.854.508 lei. Prin simularea livrarilor intracomunitare de bunuri catre FAN SPEED Bulgaria, SC PROINVEST SRL Alexandria a prejudiciat bugetul consolidat al statului cu suma de 5.005.082 lei, reprezentand TVA de plata, administratorul societatii in toata aceasta perioada fiind FISCUCI MARIAN", mai precizeaza procurorii DNA.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1204 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by