UPDATE Laura Georgescu, urmarita penal pentru abuz in serviciu, in dosarul interventiilor la CNA: Vinovatia se probeaza, se infirma, ramane aspectul de culpa morala, care cred ca in secolul XXI este totusi categorie morala discutabila

de I.R.     HotNews.ro
Vineri, 5 septembrie 2014, 10:06 Dosare Anticoruptie


Laura Georgescu
Foto: Agerpres
Sefa Consiliului National al Audiovizualului, Laura Georgescu, este urmarita penal de DNA in dosarul interventiilor pentru licenta Giga TV, ea fiind acuzata ca a intervenit la membrii CNA pentru reacordarea licentei postului, informeaza Mediafax. La iesirea de la audieri, Georgescu a precizat ca nu intentioneaza sa isi dea demisia.

Georgescu a venit, vineri dimineata, la sediul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), pentru a i se aduce la cunostinta ca s-a inceput urmarirea penala pe numele ei pentru fapte de abuz in serviciu.

La iesirea de la audieri, Georgescu a precizat ca nu intentioneaza sa isi dea demisia.

"Nici vorba, nici vorba. Ma intorc sa conduc reuniunea internationala cu CNA din statele membre", a afirmat ea, potrivit Agerpres.

Laura Georgescu a spus ca i s-au comunicat drepturile si ca trebuie sa depuna intr-un anumit termen probe.

"Am doua aspecte (acuzatiile aduse de procurori - n.r.), faptul ca intre retragerea initiala a licentei (n.r. - televiziunii controlate de Gheorghe Stefan) si datul inapoi nu am mai dispus nici un control. Nu au cum sa inteleaga ca nu mai ai ce controla cand licenta ti-a fost retrasa. Si (...) cumva ca eu am determinat schimbarea votului colegilor mei", a sustinut sefa CNA.

Ea a negat ca s-ar fi facut interventii politice.

"Nici vorba. Daca faceam asa ceva, votam eu, nu ramaneam absolut consecventa primului vot. O sa vedem. Nu sunt om politic, sunt jurnalist si m-as bucura ca speta sa ramana un studiu de caz'" a aratat Georgescu.

Georgescu a subliniat ca nu se pot face comentarii punctuale in derularea unei anchete. Referitor la o posibila postura jenanta a unor membri CNA implicati in acest caz, ea a declarat: "Vinovatia se dovedeste, se probeaza, se infirma, ramane aspectul de culpa morala, care cred ca in secolul XXI este totusi o categorie morala discutabila".

UPDATE Comunicatul DNA: Schimbarea votului privind licenta Giga TV, de catre trei membri ai CNA, s-a facut nejustificat ca urmare a exercitarii necorespunzatoare a atributiilor de serviciu de Laura Georgescu.

Comunicatul DNA arata ca in cauza exista elemente din care suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:

La data de 17 septembrie 2013, la propunerea Laurei Georgescu, presedinta CNA, autoritatea nationala in domeniul audiovizualului a decis, cu o majoritate de 7 la 4 (11 membri CNA prezenti), retragerea licentei audiovizuale pentru un post TV. In consecinta, a fost emisa decizia nr.483/2013, in care, dupa o foarte elaborata expunere de motive si consideratii de natura tehnica, s-a hotarat ca respectivul post TV a incalcat dispozitiile art.57 alin.1 lit.b teza 2 din Legea nr.504/2002 a audiovizualului, in sensul ca a incetat sa difuzeze serviciul de programe pentru care i s-a acordat licenta audiovizuala mai mult de 96 de ore pentru orice motive imputabile titularului, singura sanctiune prevazuta de lege intr-o asemenea situatie fiind retragerea licentei.

Dupa numai doua saptamani, la data de 1 octombrie 2013, s-a emis o alta decizie, nr.514/2013, prin care s-a revocat decizia anterioara (6 voturi pentru si 4 voturi impotriva, din 10 membri prezenti), precizandu-se doar ca argumentele continute in contestatia depusa de postul de televiziune sanctionat au fost admise, fara a se mai realiza o analiza tehnica sau sa se tina cont daca exista un punct de vedere al specialistilor din cadrul CNA, care sa constate daca sustinerile din contestatie sunt temeinice si legale.

Din analiza materialelor existente la dosar, s-a stabilit ca, urmare a exercitarii necorespunzatoare a atributiilor de serviciu de catre suspecta Georgescu Laura, presedinte C.N.A., in mod nejustificat, trei dintre membrii CNA care, la sedinta anterioara votasera pentru retragerea licentei postului TV, in sedinta din 1 octombrie 2013, au votat in favoarea postului TV anterior sanctionat. Aceasta, in conditiile in care situatia de fapt nu se modificase, in afara existentei unei contestatii, depuse la data de 24 septembrie 2013 (ce contine doar 2 pagini si jumatate), fara a se fi intocmit vreun document de natura tehnica in cadrul institutiei pentru a se verifica argumentele sustinute in respectiva contestatie.

Potrivit datelor rezultate in urma efectuarii de acte de urmarire penala, dupa aflarea deciziei de retragere a licentei postului TV, persoana care, direct sau indirect, prin intermediul membrilor familiei sale sau al apropiatilor, controleaza societatea comerciala detinatoare a postului TV, a fost indrumata de Iorga Narcisa, membru CNA, suspecta in cauza, sa apeleze la cunostintele din mediul politic, pentru a influenta votul pe care ceilalti membri ai C.N.A. urmau sa il dea cu privire la contestatia pe care reprezentantii postului TV intentionau sa o formuleze. Iorga Narcisa a indicat ce oameni politici ar trebui accesati si capacitati, pentru ca acestia, l-a randul lor sa ii influenteze pe membrii CNA asupra carora puteau sa isi exercite influenta si autoritatea. In acest context, printre oamenii politici nominalizati de Narcisa Iorga, s-a numarat si parlamentarul Viorel Hrebenciuc.
Urmare a indicatiilor primite de la Iorga Narcisa, reprezentantul postului TV i-a solicitat sprijinul deputatului Hrebenciuc Viorel, suspect in cauza, cerandu-i sa intervina la nivelul presedintei C.N.A, Laura Georgescu, astfel incat sa o determine sa se implice in sustinerea intereselor postului TV sanctionat, mai concret sa obtina revocarea actului administrativ emis de CNA in data de 17 septembrie 2013 prin care i-a fost retrasa licenta.
In urma solicitarii facute de reprezentantul postului TV, suspectul Hrebenciuc Viorel s-a implicat nemijlocit in realizarea de demersuri pentru a o determina pe suspecta Laura Georgescu ca institutia pe care o conduce sa revina asupra deciziei, folosindu-se de influenta si autoritatea pe care le detine in calitatea sa membru al structurilor de conducere din partidul din care face parte ¬ membru al Comitetului Executiv National, organul de conducere si de decizie al partidului. Parlamentarul Hrebenciuc Viorel este membru al Biroului Permanent al camerei Deputatilor, functie care ii confera automat calitatea de membru al organului central de conducere si de decizie al partidului - Comitetului Executiv National.

La randul sau, Georgescu Laura a fost numita ca membru al C.N.A. din postura de reprezentant propus de catre Guvern, fiind aleasa cu voturile partidului in a carui structura de conducere se regaseste parlamentarul Hrebenciuc Viorel, care de altfel a si sustinut-o in vederea alegerii ca presedinta a C.N.A..

Prin actiunea sa, Georgescu Laura a contribuit la cauzarea unei tulburari insemnate a activitatii C.N.A., prin exercitarea necorespunzatoare a atributiilor de serviciu si incalcarea dispozitiilor legale din domeniul audiovizual, ceea ce a permis functionarea, in continuare, a unui post de televiziune caruia ii fusese retrasa in mod corect licenta. Astfel, au fost afectati implicit si ceilalti operatori de televiziune, atat sub aspectul concurentei neloiale, cat si a increderii in corectitudinea desfasurarii activitatii de catre singurul organism abilitat sa monitorizeze domeniul audiovizual si sa aplice legislatia specifica.

 • In acelasi dosar, mai sunt urmariti penal si deputatul PSD Viorel Hrebenciuc si membrul CNA Narcisa Iorga.

Viorel Hrebenciuc este urmarit penal pentru ca, sustin anchetatorii, s-a implicat spre a determina functionari din CNA pentru ca aceasta institutie sa revina asupra deciziei de retragere a licentei postului Giga TV - controlat de primarul din Piatra Neamt, Gheorghe Stefan.

Iorga este urmarita penal de procurorii anticoruptie pentru ca i-ar fi sugerat primarului din Piatra-Neamt, Gheorghe Stefan, in ce mod se poate redobandi licenta si la cine sa apeleze pentru asta, nominalizandu-l pe deputatul Viorel Hrebenciuc.

"Ulterior datei de 17.09.2013, data la care CNA a decis retragerea licentei audiovizuale pentru un post TV, suspecta Iorga Narcisa - Clementina, membru al CNA, a indrumat persoana care controla societatea comerciala detinatoare a postului de televiziune respectiv, sa apeleze la cunostintele sale din mediul politic, pentru a influenta votul pe care ceilalti membri ai CNA urmau sa il dea cu privire la contestatia pe care postul TV respectiv intentiona sa o formuleze. In acest context, Iorga Narcisa a precizat pe cine anume dintre oamenii politici trebuie sa ii acceseze si capaciteze, pentru ca acestia, la randul lor, sa ii influenteze pe membrii CNA asupra carora puteau sa isi exercite influenta si autoritatea. In acest context, printre oamenii politici nominalizati de Narcisa Iorga, s-a numarat si parlamentarul Viorel Hrebenciuc", se mai spune in comunicatul DNA.

Potrivit DNA, ca urmare a indicatiilor primite de la Narcisa Iorga, "persoana respectiva i-a solicitat sprijin deputatului Hrebenciuc Viorel, astfel incat acesta sa se implice nemijlocit in realizarea de demersuri pentru a determina functionari din cadrul Consiliului National al Audiovizualului (C.N.A) ca institutia ce reprezinta singurul organ de reglementare in domeniul audiovizualului sa revina asupra deciziei prin care a fost retrasa licenta pentru postul de televiziune respectiv".

Procurorii anticoruptie sustin ca Viorel Hrebenciuc - deputat si membru al Comitetului Executiv National al PSD -, la cererea lui Gheorghe Stefan, s-a implicat nemijlocit in realizarea de demersuri pentru a determina functionari din cadrul CNA ca institutia sa revina asupra unei decizii prin care a fost retrasa licenta pentru postul Giga TV.

"In realizarea acestor demersuri, suspectul Hrebenciuc Viorel s-a folosit de influenta si autoritatea pe care le detine in calitatea sa membru al structurilor de conducere din partidul din care face parte", arata DNA.

Procurorii precizeaza ca postului TV in favoarea caruia ar fi intervenit Hrebenciuc i-a fost retrasa licenta la 17 septembrie 2013, dupa ce a incetat sa difuzeze serviciul de programe pentru care i s-a acordat licenta audiovizuala mai mult de 96 de ore pentru orice motive imputabile titularului.

In sedinta CNA din data respectiva i-a fost retrasa licenta postului Giga TV, controlat de Gheorghe Stefan, decizia fiind luata cu sapte voturi "pentru" (Laura Georgescu, Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Christian Mititelu, Cristina Trepcea si Rasvan Popescu) si patru "impotriva" (Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Florin Gabrea si Radu Calin Cristea) din 11 membri prezenti.

Dupa doua saptamani, respectiv la 1 octombrie 2013, CNA a revenit asupra deciziei, cu sase voturi in favoarea postului Giga TV (Florin Gabrea, Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Cristina Trepcea, Viorel Vasile Buda si Rasvan Popescu) si patru impotriva acestuia (Laura Georgescu, Lorand Turos, Monica Gubernat si Radu Calin Cristea), din 10 membri prezenti.

"Din analiza materialelor existente la dosar, s-a stabilit ca, urmare a demersurilor mentionate anterior, in mod nejustificat, 3 dintre membrii CNA care, la sedinta anterioara votasera pentru retragerea licentei postului TV, in sedinta din 01.10.2013, au votat in favoarea postului TV, desi situatia de fapt nu s-a schimbat, fara a se fi intocmit vreun document de natura tehnica in cadrul institutiei pentru a se verifica argumentele sustinute in respectiva contestatie", arata DNA.

Membrii CNA care si-au schimbat votul in favoarea Giga TV sunt Viorel Vasile Buda, Cristina Trepcea si Rasvan Popescu, in timp ce Radu Calin Cristea a votat initial contra retragerii licentei, iar apoi in favoarea acesteia.

DNA mai sustine ca prin actiunea sa de punere in aplicare a influentei, a autoritatii, exercitata de parlamentarul Viorel Hrebenciuc, s-a cauzat o tulburare insemnata si efectiva a activitatii CNA, prin exercitarea necorespunzatoare a atributiilor de serviciu si incalcarea dispozitiilor legale din domeniul audiovizual, ceea ce a permis functionarea in continuare a unui post de televiziune caruia ii fusese retrasa in mod corect licenta. "Acest lucru i-a afectat implicit si pe ceilalti operatori de televiziune, atat sub aspectul concurentei neloiale, cat si al increderii in corectitudinea desfasurarii activitatii de catre singurul organism abilitat sa monitorizeze domeniul audiovizual si sa aplice legislatia specifica", adauga DNA, care precizeaza ca deputatului PSD i-au fost aduse la cunostinta, joi, invinuirile.

Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a declarat joi, la iesirea de la DNA, unde i s-au adus la cunostinta calitatea de suspect si acuzatiile, ca se considera "o victima colaterala". El a adaugat ca isi va angaja un avocat si va reveni la DNA, pentru a da declaratii.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.6588 vizualizari

 • +10 (10 voturi)    
  Consiliul National al Audientei? (Vineri, 5 septembrie 2014, 10:15)

  ChatKGB [utilizator]

  ?
 • +18 (18 voturi)    
  ... (Vineri, 5 septembrie 2014, 10:15)

  rocknum [utilizator]

  S-o vedem cum injura ca birjaru si cand o fi la mititica :))
  • +11 (11 voturi)    
   O ........... (Vineri, 5 septembrie 2014, 10:31)

   banateanul. [utilizator] i-a raspuns lui rocknum

   Nu vreau sa uzez cuvinte nepotrivite fata de o (doamna ?) dar aceasta..... nu are ce cauta in acel post, spre surprindere mai si declara ca nu-si da demisia !
  • +4 (4 voturi)    
   diseara Pastorul si Shpagat (Vineri, 5 septembrie 2014, 12:36)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui rocknum

   vor Lacrima pe umarul CNA ului
  • +2 (2 voturi)    
   In denim cu mitocania! (Vineri, 5 septembrie 2014, 13:12)

   Bwana [utilizator] i-a raspuns lui rocknum

   a sosit vremea sa treaca in randul generatiei in blugi...din care mai fac parte Fenechiu, Voiculescu, Nasty, MM etc.
 • +7 (7 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 5 septembrie 2014, 10:28)

  [anonim]

 • +13 (13 voturi)    
  hai cu demisia! (Vineri, 5 septembrie 2014, 10:49)

  ouyang [utilizator]

  e deja penala
  • +15 (15 voturi)    
   cum sa isi dea demisia?!! (Vineri, 5 septembrie 2014, 11:01)

   subcultura [utilizator] i-a raspuns lui ouyang

   si sa ignore ordinul de la partid de a bloca activitatea CNA pana in alegeri ca sa isi faca de cap televiziunile de partid
 • +13 (13 voturi)    
  In timp ce noua ni se arunca praf in ochi (Vineri, 5 septembrie 2014, 11:38)

  misa2002_2006 [utilizator]

  Ponta si Tariceanu planuiesc o a treia suspendare a lui Basescu pe motiv de inalta tradare a intereselor poporului!
  Daca presa si televiziunea este libera de ce are acces si drept de difuzare a acestei stiri numai RTV????
  Oameni buni, chiar astia fac ce vor cu vietile noastre?
  cine acuza pe cine de inalta tradare a intereselor poporului?
  Asat e ultima manevra care o puteau face pt a se scuza de nereusitele lor politice in relatia cu CE..
  Ponta care ne vinde la chinezi fara a respecta legile, vorbeste de inalta tradare?
  Mascariciul asta care s-a ingrasat in ultima vreme, rezultat al bunului trai, ne manipuleaza dupa bunul lui plac!
  Oameni iesiti in strada!
  Nu mai avem timp sa asteptam...nici o suspendare, nici un referendum.. bani aruncati pe fereastra din buzunarele ciu? ale noastre, ale amaratilor, pt a putea veni PSD_PLR la putere mai curand, pt a putea vota legi care acum nu sunt lasate sa treaca, pt a scoate din puscarie pe Voiculescu si toata slepaca de mai mari evazionisti si hoti, retineti, mai mari, cu acte in regula!!!
 • +8 (8 voturi)    
  culpa morala (Vineri, 5 septembrie 2014, 11:56)

  dana_s [utilizator]

  este, in secolul XXI, o categorie morala discutabila DOAR in ROMANIA.
 • +7 (7 voturi)    
  Ce situatie?! (Vineri, 5 septembrie 2014, 12:03)

  Johanis [utilizator]

  O persoana urmarita penal afirma: "Nici vorba, nici vorba. Ma intorc sa conduc reuniunea internationala cu CNA din statele membre".

  PENIBIL!!!!!!!!!!!
 • +6 (6 voturi)    
  fiorii sinceritatii (Vineri, 5 septembrie 2014, 12:20)

  Dedalus [utilizator]

  "aspectul de culpa morala, care cred ca in secolul XXI este totusi o categorie morala discutabila".

  Macar a recuoscut cinstit cum gandeste.

  Sinceritatea e de admirat. Dar ramane groaza nascuta de seninatatea afirmatiei.

  Totusi, vorbim despre audio-visual unde tocmai aspectele morale sunt importante. Si exact asta e treaba CNA - anume ca morala sa nu mai fie "discutabila" ci doar respectata.

  Ca doar nu o verifica CNA savarsirea de crime, hotii si spalari de bani...
 • +5 (5 voturi)    
  Borfasa (Vineri, 5 septembrie 2014, 13:08)

  FlorinCupcea [utilizator]

  TUPEUL BORFASILOR IN TARA LOR!
  Dupa Nastase, Voiculescu, Sova si multi altii, vine si acest jeg uman sa ne dea lectii de morala relativizind raul. Daca acest grup de borfasi cistiga Presedintia, voi renunta la cetatenia romana ca la o boala venerica.
 • -5 (5 voturi)    
  Citat: (Vineri, 5 septembrie 2014, 13:53)

  xrogo [utilizator]

  Comunicatul DNA: Schimbarea votului privind licenta Giga TV, de catre trei membri ai CNA, s-a facut nejustificat ca urmare a exercitarii necorespunzatoare a atributiilor de serviciu de Laura Georgescu.
  Adica superprocurorii stiu ei,specialisti in audiovizual cat de justificata sau nu e schimbarea votului,asa au invatat ei la Drept ca se face justitie.Mai neica nimeni,dovediti ma ca s-a luat spaga pentru asta,nu sunteti pusi voi sa judecati votul unor membri ai CNA,maine ii luati pe parlamentari de ce au votat asa si nu invers,ca nu va convine voua votul si-i luati la purecat pe alesi!!!
  • +1 (1 vot)    
   Stii ce ...... (Sâmbătă, 6 septembrie 2014, 13:02)

   banateanul. [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   Alesii nu trebuie puricati ,trebuie lasat sa-se inmulteasca puricii si la urma aruncati pe tine ! Sa te saturi de PURICI


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by