Dosarul ASF - Carpatica: Procurorii DNA cer inlocuirea arestului la domiciliu cu arestul preventiv in cazul omului de afaceri Ilie Carabulea

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 16 iulie 2014, 13:50 Dosare Anticoruptie


Procurorii DNA au inaintat, miercuri, Curtii de Apel Bucuresti, propunerea de inlocuire a masurii preventive a arestului la domiciliu cu masura arestarii preventive a omului de afaceri Ilie Carabulea, trimis in judecata pentru fapte de coruptie in dosarul ASF - Carpatica, alaturi de fostul presedinte al ASF Dan Radu Rusanu.

"Propunerea de arestare preventiva a fost formulata ca urmare a faptului ca, in intervalul 24.06.2014-05.07.2014, inculpatul Carabulea Ilie a incalcat in mod repetat obligatiile impuse de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, prin incheierea din data de 19.06.2013. Cu aceasta ocazie, s-a dispus fata de inculpat inlocuirea masurii arestarii preventive cu masura preventiva a arestului la domiciliu, pentru o perioada de 30 de zile, incepand cu data de 23.06.2014 pana la 22.07.2014 (inclusiv). (...) Din probele administrate in cauza, a rezultat faptul ca inculpatul Carabulea Ilie, in intervalul 24.06.2014-05.07.2014, a incalcat in mod repetat si sub diferite modalitati obligatiile impuse de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, astfel:  a luat legatura si a comunicat prin intermediul mijloacelor de comunicare electronice in intervalul 24.06-05.07.2014, dar si prin intermediul unei alte persoane, cu inculpatii: S.C. CARPATICA ASIG S.A. (prin reprezentantii legali), Crudu Alina-Ina, precum si cu mai multi martori din dosar. Totodata, incepand cu data de 25.06.2014, inculpatul Carabulea Ilie a instalat un sistem de monitorizare la domiciliul acestuia, conectat la serverul S.C. CARPATICA ASIG SA., prin intermediul caruia are acces online la imaginile surprinse de camerele de supraveghere instalate in sediul S.C. CARPATICA ASIG S.A. si, implicit la activitatea desfasurata de inculpati si martori", arata Directia Nationala Anticoruptie, intr-un comunicat.

Dan Radu Rusanu, fost presedinte al ASF, omul de afaceri Ilie Carabulea si Marian Mirzac, fost membru neexecutiv al conducerii ASF, au fost arestati preventiv in luna martie, masura revocata de Inalta Curte de Casatie si Justitie pe 23 iunie, care a decis ca cei trei sa fie plasati in arest la domiciliu.

Fostul presedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara Dan Radu Rusanu, Laura Chitoiu, sotia fostului ministru al Finantelor, fost director al Directiei Avizari ASF, si omul de afaceri Ilie Carabulea au fost trimisi in judecata alaturi de alti 9 inculpati, pentru coruptie in dosarul ASF - Carpatica.

Dan Radu Rusanu este acuzat de constituirea unui grup infractional organizat, influentarea declaratiilor (11 infractiuni), aflate in concurs real, favorizarea faptuitorului, in forma continuata (39 acte materiale), folosirea influentei de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, in scopul obtinerii pentru altul de foloase necuvenite, Laura Chitoiu - constituirea unui grup infractional organizat si abuz in serviciu contra intereselor publice, iar firma de asigurari - cumparare de influenta si dare de mita.

Printre cei trimisi in judecata se mai afla Marian Mirzac, fost membru neexecutiv al conducerii ASF, Radu Mustatea, membru in CA al SC Carpatica Asig si presedinte al Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania, Ina Crudu, director general la Carpatica Asig, Corneliu Moldoveanu, vicepresedinte ASF, si Dan Odobescu, avocat suspendat de drept in cadrul Baroului Bucuresti si proprietar al unei societati de asigurari.

De asemenea, s-a dispus trimiterea in judecata a Elenei Rusu, membru in conducerea Carpatica Asig, Ioan Opris, expert tehnic auto, Ioan Dacian Vinereanu, persoana din anturajul lui Mustatea Radu, Georgel Calin, la data faptelor secretar general ASF.

Potrivit DNA, in 2012, Carpatica Asig, companie specializata in emiterea de polite de asigurari, in ponderea carora cel mai mare procent il aveau asigurarile tip RCA, avea o situatie financiara precara si necesita o infuzie de capital de circa 11.000.000 euro.

Incepand cu mai 2013, Ilie Carabulea, impreuna cu Mustatea si Mirzac, au constituit un grup infractional organizat, in scopul savarsirii unor infractiuni prin care se urmarea protejarea intereselor financiare ale Carpatica Asig.

Ilie Carabulea (persoana care detine indirect si controleaza societatea de asigurari) l-a promovat, sustinut si cointeresat financiar, in mod constant, pe fostul director Marian Mirzac pentru a fi ales in conducerea ASG.

Gruparea respectiva a fost sprijinita de Rusanu, presedintele ASF, precum si de alte persoane din conducerea ASF, respectiv inculpatii Calin, Chitoiu, Moldoveanu si Odobescu.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

755 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by