Motivarea instantei in dosarul Zambaccian: Faptele sotilor Nastase - coruptie la cel mai inalt nivel, combinata cu santaj si falsuri

de Alina Neagu     HotNews.ro
Vineri, 4 iulie 2014, 16:51 Dosare Anticoruptie


Dana si Adrian Nastase
Foto: Agerpres
Faptele sotilor Adrian si Dana Nastase din dosarul Zambaccian "se circumscriu coruptiei la cel mai inalt nivel, implicand persoana unui prim-ministru care si-a folosit functia detinuta in statul roman pentru obtinerea unor foloase", si au fost dublate de santaj si falsuri. Instanta suprema a dat publicitatii, vineri, motivarea deciziei prin care a dispus condamnarea sotilor Nastase si a complicilor acestora la pedepse cu executare si suspendare in dosarul privind importul de bunuri din China, cunoscut ca dosarul "Zambaccian", anunta Mediafax.

Judecatorii noteaza, in documentul citat, ca faptele de coruptie ale inculpatilor au inclus si alte infractiuni asimilate celor de coruptie, respectiv santajul si falsuri la autoritatile vamale: "In speta, instanta de recurs retine ca faptele deduse judecatii se circumscriu coruptiei la cel mai inalt nivel, implicand persoana unui prim-ministru care si-a folosit functia detinuta in statul roman pentru obtinerea unor foloase, patrimoniale si nu numai, din partea unor functionari care au ales aceasta cale (mai mult sau mai putin liber) pentru a se asigura ca vor ocupa in continuare functiile detinute", noteaza instanta de judecata, care arata ca "activitatea infractionala dedusa judecatii nu s-a rezumat la coruptia clasica (dare si luare de mita), ci a inclus si alte infractiuni, asimilate celor de coruptie (santaj) sau in legatura directa cu acestea (spalare de bani, fals in contabilitate) ori prevazute in legi speciale (folosirea de acte falsificate la autoritatile vamale)."

Aceasta multitudine de acte infractionale, majoritatea derulate intr-o lunga perioada de timp (de circa 2 ani), se explica prin dorinta inculpatilor care le-au savarsit de a ascunde faptele grave de coruptie comise de inculpatul Adrian Nastase, in calitate de prim-ministru, ajutat de sotia sa, iar mai apoi, dupa devoalarea acestora, de a ingreuna sau chiar zadarnici probarea lor, mai spun judecatorii.

In egala masura, se subliniaza in motivare, activitatea infractionala desfasurata de inculpati s-a suprapus peste interesul sotilor Nastase de a-si ascunde adevarata situatie materiala si de a se asigura ca nu vor intampina dificultati in cazul (improbabil in acea epoca) in care s-ar fi declansat un control al averii.

"Sunt astfel de retinut sumele considerabile de bani vehiculate de inculpati si nerecunoscute de ei (circa 700.000 de dolari numai pentru importurile din China) ori recunoscute pentru a-si sustine nevinovatia (60.000 de dolari pentru tamplaria de la Cornu), care au fost achitate cash in diferite modalitati (mape, plicuri, sac textil sau chiar decupaj realizat intr-un top de hartie tip A4), fara a se cere vreo dovada pentru primirea lor (lucru de asemenea de la sine inteles)", se precizeaza in acelasi document.

Comisia de liberare conditionata de la Penitenciarul Jilava analizeaza daca Adrian Nastase poate fi eliberat din inchisoare, dupa executarea unei treimi din pedeapsa, urmand sa faca o propunere, pe care o va trimite instantei. Fostul premier are dreptul sa ceara liberarea conditionata dupa ispasirea unei treimi din pedeapsa dat fiind ca are peste 60 de ani si ca a fost condamnat inainte de intrarea in vigoare a noilor coduri.

Adrian Nastase executa o pedeapsa de patru ani si sase luni de inchisoare, dupa ce a fost condamnat in dosarele "Zambaccian" si "Trofeul calitatii.

In 24 iunie, Curtea de Apel Bucuresti a decis, dupa contopirea condamnarilor primite de fostul premier in dosarele "Zambaccian" si "Trofeul calitatii", sa adauge un spor de sase luni la pedeapsa de patru ani pe care o executa fostul premier din 6 ianuarie.

Instanta suprema i-a condamnat in 6 ianuarie, in dosarul Zambaccian, pe Adrian Nastase la patru ani de inchisoare cu executare, pe sotia acestuia, Dana Nastase, la trei ani cu suspendare, iar pe Irina Jianu, la patru ani cu executare. Adrian Nastase a fost incarcerat in aceeasi zi.

Fostul premier a fost acuzat in dosarul "Zambaccian" pentru ca, in perioada 2002 - 2004, in calitate de premier, ar fi primit, in mod direct si prin intermediul sotiei sale, Dana Nastase, foloase necuvenite in valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004. Aceste foloase constau in contravaloarea unor bunuri importate din China si cheltuielile aferente acestor importuri, precum si contravalorea unor lucrari efectuate la imobilele lui Nastase din localitatea Cornu si din Bucuresti.

In 20 iunie 2012, Adrian Nastase a fost condamnat definitiv, tot de instanta suprema, la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul calitatii". El a fost incarcerat in 26 iunie 2012 si pus in libertate la 18 martie 2013, dupa ce Tribunalul Bucuresti a admis cererea lui de eliberare conditionata.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























5203 vizualizari

  • +18 (22 voturi)    
    va dati seama ca daca propunerea borfasului UNPR (Vineri, 4 iulie 2014, 17:37)

    lucadd [utilizator]

    din Parlament ajunge litera de lege (adica intrarea la puscarie sa se faca numai dupa motivarea pedepsei) - Nastase abia acum intra la zdup?
  • +14 (18 voturi)    
    Daca iese Adelu, sa intre coana Dana ! (Vineri, 4 iulie 2014, 17:39)

    Plagarus [utilizator]

    La urmatoarea vizita a " doctorului " discipol WP in China, Adelu va face parte din delegatie si va distribuii cadourile de protocol ?
  • +10 (14 voturi)    
    infractor nepocait (Vineri, 4 iulie 2014, 18:12)

    Andrzej [utilizator]

    Pai daca judecatorii afirma acest adevar grozav, inseamna ca A. Nastase ar trebui sa putrezeasca in puscarie. Ieri puscariasul Nastase cerea eliberarea inainte de terman. Ce se intampla? Se pare ca mafiotul Nastase este irecuperabil pentru societate("nu intelege principiile statului de drept"-zic judecatorii). Si ce sa facem noi, societatea civila,cu infractor nepocait care in curand va fi eliberat?
  • +10 (12 voturi)    
    Paaii, (Vineri, 4 iulie 2014, 22:20)

    trilulilu [utilizator]

    daca asa sta treaba, tata are peste 60 de ani, pensionar amarat cu 1.000 lei, dupa 45 de ani de invatamant, cu gradul I. Ma paste gandul sa-i recomand sa faca si el ceva, un tun de macar 5 mil €, eu am grija de banii lui, el sta la parnaie 1 an si un pic, iar apoi plecam definitiv de aici.
    In prima faza, cred ca nu ar sta mult pe ganduri :-))
    Dar, la cat e de cinstit tata, cred ca s-ar gandi vreo 25 de ani :-(
    Pacat :-)
    • +2 (4 voturi)    
      ... (Sâmbătă, 5 iulie 2014, 9:59)

      cetatean neturmentat [utilizator] i-a raspuns lui trilulilu

      si io ma gandesc cateodata la treaba asta....dar daca se aplica legea confiscarii extinse ce te faci?
      • +4 (6 voturi)    
        Doamne ajuta! (Sâmbătă, 5 iulie 2014, 12:38)

        tofu [utilizator] i-a raspuns lui cetatean neturmentat

        Sa-i ia toate oule! Sa ajunga boschetar! Iar lui fiu-sau, interdictie la angajare in companiile de stat! la privati, tata, sa vedem cine il angajeaza! ///
  • +3 (5 voturi)    
    Masini (Sâmbătă, 5 iulie 2014, 9:14)

    mopsu [utilizator]

    de 100 000 de euro au progeniturile, fac facultati de sute de mii de euro, au castigat banii din alocatia pentru copii. Cum naiba de nu le ia justitia asta toti banii, sa le dea in schimb un apartament de 3 camere si o Dacia Nova de caciula...
  • +3 (5 voturi)    
    bombo... (Sâmbătă, 5 iulie 2014, 11:10)

    pita [utilizator]

    vei intra in istorie nu numai a romanicii ci in istoria universala , dar in mod negativ , ca CEL MAI HOT p. ministru al unei tari ! asa ne trebuie , sa avem si noi cu cine ne mandrii , nu numai Ponta !


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by