ANI cere Parchetului sa il verifice pe primarul din Busteni, pentru conflict de interese

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 2 iulie 2014, 17:40 Dosare Anticoruptie


Agentia Nationala de Integritate le cere procurorilor sa faca verificari in cazul primarului din Busteni, Emanoil Savin, pentru conflict de interese, intrucat a semnat un contract de parteneriat privind organizarea in 2011 a Cupei Mondiale de Escalada pe Gheata, in baza caruia cazarea si masa au fost asigurate de firma edilului.

Agentia Nationala de Integritate (ANI) arata, intr-un comunicat citat de Mediafax, ca Emanoil Savin a incalcat regimul juridic privind conflictul de interese in materie administrativa si penala, intrucat, in calitate de primar, a semnat un contract de parteneriat incheiat intre Clubul Alpin Roman, Primaria Orasului Busteni si Federatia Romana de Alpinism si Escalada, care a avut ca obiect organizarea, in perioada 4-6 februarie 2011, a etapei Cupei Mondiale de Escalada pe Gheata, in baza caruia serviciile privind cazarea si masa pentru amenajatorii si arbitrii locali, prevazute in sarcina primariei, au fost asigurate de catre societatea in cadrul careia Savin detinea calitatea de asociat, iar sotia acestuia functia de administrator.

In baza acestui contract, Primaria Busteni a achitat societatii administrate de sotia lui Savin suma de 8.000 de lei, reprezentand contravaloarea serviciilor hoteliere. Astfel, ANI a solicitat Parchetului Judecatoriei Sinaia sa faca verificari in cazul lui Emanoil Savin, pentru conflict de interese.

Potrivit articolului 301 din Codul penal, "fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obtinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru sotul sau, pentru o ruda ori pentru un afin pana la gradul II inclusiv sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica".

ANI a precizat ca Emanoil Savin a incalcat si dispozitiile articolului 76, alineatul 1 din Legea 161/2003, potrivit carora "primarii sunt obligati sa nu emita un act administrativ sau sa nu incheie un act juridic ori sa nu emita o dispozitie, in exercitarea functiei, care produce un folos material pentru sine, pentru sotul sau ori rudele sale de gradul I", precum si pe cele ale articolului 75, alineatul 1, literele a) si c) din Legea 393/2004, potrivit carora "alesii locali au un interes personal intr-o anumita problema, daca au posibilitatea sa anticipeze ca o decizie a autoritatii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: sot, sotie, rude sau afini pana la gradul al doilea inclusiv; o societate comerciala la care detin calitatea de asociat unic, functia de administrator sau de la care obtin venituri".

Emanoil Savin a fost informat despre declansarea procedurii de evaluare si elementele identificate, iar acesta a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, potrivit ANI. Conform prevederilor legale, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat incalcarea obligatiilor legale privind conflictul de interese constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarii aplicabile demnitatii, functiei sau activitatii respective. Persoana fata de care s-a constatat existenta conflictului de interese este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica pe o perioada de trei ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului. Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de trei ani de la incetarea mandatului.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

766 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by