Omul de afaceri Marian Calota, inculpat in dosarul lui Alin Trasculescu, condamnat la 3 ani cu executare

de V.M.     HotNews.ro
Vineri, 27 iunie 2014, 21:36 Dosare Anticoruptie


Omul de afaceri Marian Calota, judecat pentru fapte de coruptie alaturi Alin Trasculescu, a fost condamnat de Curtea de Apel Bucuresti, vineri, la trei ani de inchisoare cu executare, in timp ce, pentru fostul deputat PDL si ceilalti inculpati, judecarea cauzei continua la Tribunalul Bucuresti, informeaza Mediafax. Decizia in cazul lui Calota nu este definitiva, ea putand fi atacata la instanta suprema.

Prin decizia de vineri a Curtii de Apel Bucuresti (CAB) s-a mentinut sentinta data, in 4 noiembrie 2013, de Tribunalul Bucuresti (TB) in cazul omului de afaceri Marian Calota. In cadrul aceleiasi hotarari, de la TB, s-a dispus disjungerea in cazul fostului deputat PDL Alin Trasculescu si al celorlalti trei inculpati, urmatorul termen de la Tribunalul Bucuresti avand loc in 11 iulie.

In aprilie 2013, Alin Trasculescu a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie pentru trafic de influenta, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata, instigare la spalare a banilor, delapidare si uz de fals.

In acelasi dosar, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie l-au trimis in fata instantei si pe Marian Valeriu Calota, asociat si administrator al SC Maryna Exclusiv SRL, pentru complicitate la trafic de influenta, fals in inscrisuri sub semnatura privata, santaj comis in legatura cu infractiunea de trafic de influenta, spalare a banilor, delapidare, uz de fals si asociere pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta.

De asemenea, au fost trimisi in judecata Marian Varvariche, pentru complicitate si instigare la delapidare, complicitate la spalare a banilor, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata si asociere pentru savarsirea de infractiuni, Adrian Cristian Ene si Dorian Geolfan, reprezentanti ai unei societati comerciale, acuzati de delapidare, fals in inscrisuri sub semnatura privata, asociere pentru savarsirea de infractiuni, complicitate la delapidare si complicitate la spalare a banilor.

Procurorii au aratat in rechizitoriul trimis instantei ca, in perioada noiembrie 2010 - noiembrie 2012, Alin Silviu Trasculescu si Marian Valeriu Calota au constituit o asociere pentru obtinerea de sume de bani prin traficarea influentei, la care au aderat si Marian Varvariche, Adrian Cristian Ene si Dorian Geolfan.

In cei doi ani, Trasculescu, in calitate de deputat si presedinte al Organizatiei PDLVrancea, a pretins de la Mircea Vintilescu, reprezentantul unei societati comerciale, denuntator in cauza, initial suma de 50.000 de euro, care ulterior a fost majorata la 150.000 euro. De asemenea, Trasculescu a pretins si 1,1 milioane de lei, din care a primit, prin intermediul lui Calota, in trei transe, 374.000 de lei, sustin procurorii.

"Banii au fost pretinsi cu ajutorul inculpatului Calota Marian-Valeriu, care l-a constrans prin amenintare pe denuntator sa remita lui Trasculescu Alin-Silviu sumele solicitate. Pentru obtinerea acestor foloase, Trasculescu Alin-Silviu a lasat sa se creada ca are influenta asupra reprezentantilor autoritatilor locale din judetul Vrancea, pentru a-i determina sa solicite realizarea unor obiective de investitii in cadrul Programului National de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI) si asupra functionarilor din cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului cu atributii de verificare, avizare si aprobare in derularea procedurii specifice aceluiasi program, precum si asupra reprezentantilor unei societati comerciale, pentru a-i determina sa deruleze o relatie contractuala cu firma administrata de denuntator", au precizat procurorii.

In perioada noiembrie 2010 - noiembrie 2012, la solicitarea lui Trasculescu, Marian Calota a falsificat mai multe contracte comerciale incheiate intre firma sa, SC Maryna Exclusiv SRL, si societatea denuntatorului, "aceste inscrisuri fiind folosite pentru efectuarea platilor corespondente si justificarea acestora in evidentele contabile ale celor doua societati comerciale". Din banii obtinuti astfel, Calota si-a insusit din contul SC Maryna Exclusiv SRL, pe baza unor inscrisuri false, 198.400 de lei, pe care i-a folosit in interes personal si in interesul altor persoane, au precizat procurorii.

"Insusirea sumei de 198.400 lei de catre inculpatul Calota Marian-Valeriu a fost justificata contabil de catre inculpatii Varvariche Marian, Ene Adrian-Cristian si Geolfan Dorian sub aparenta unor operatiuni comerciale fictive si pe baza unor inscrisuri false", potrivit documentului citat.

Totodata, la 10 noiembrie 2012, Calota a primit de la denuntator 50.000 de lei, bani pe care urma sa ii dea lui Trasculescu. Calota a fost prins atunci in flagrant delict.

In 11 noiembrie 2012, procurorii anticoruptie au dispus retinerea lui Trasculescu si Calota. Intrucat Trasculescu era atunci deputat, DNA l-a informat pe ministrul Justitiei despre perchezitia si retinerea acestuia. Camera Deputatilor a constatat, in 20 noiembrie 2012, incetarea calitatii de deputat a lui Alin Trasculescu, in urma demisiei sale.

In 29 noiembrie 2012, Tribunalul Bucuresti a dispus arestarea lui Alin Trasculescu pentru 29 de zile. Acesta a fost eliberat in 7 decembrie 2012, in urma unei decizii definitive a Curtii de Apel Bucuresti.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus, in 12 noiembrie 2012, arestarea preventiva a lui Marian Calota pentru 29 de zile, masura fiind prelungita pana in 19 ianuarie 2013, data la care procurorii au luat masura obligarii de a nu parasi tara.

In cazul lui Marian Varvariche, procurorii au luat masura obligarii de a nu parasi localitatea.

De asemenea, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra unor bunuri mobile ale lui Trasculescu, Calota, Ene si Geolfan, in vederea confiscarii.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1207 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by