VIDEO DNA: Judecatorul din Radauti mituit cu oua si gaini l-a ajutat pe un om de afaceri sa dobandeasca ilegal 40 hectare de teren, vandut apoi unei companii austriece "care il presa sa rezolve situatia"

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Joi, 26 iunie 2014, 15:01 Dosare Anticoruptie


Referatul DNA arata ca judecatorul Bogdan Barbuta, de la judecatoria Radauti, l-ar fi ajutat pe omul de afaceri Constantin Babiuc sa intre ilegal in posesia a circa 41 hectare de teren din comuna Satu Mare, Radauti, teren ce a fost vandut apoi unei firme austriece specializata in prelucrarea masei lemnoase. "Numitul BABIUC CONSTANTIN GAVRIL a fost presat de investitorul austriac sa rezolve aceasta situatie sub sanctiunea pierderii, inclusiv de catre acesta a unor sume semnificative de bani", se arata in referat. Procurorii nu spun numele firmei, specificand doar ca a deschis in 2003 o prima fabrica la Sebes. Potrivit informatiilor publice, in zona exista doua fabrici, una apartinnad companiei Holzindustrie Schweighofer, iar alta firmei Egger. Dintre cele doua companii austriece, doar Holz are si o fabrica la Sebes.

UPDATE 1: Reprezentantii companiei Egger declara ca nu au cumparat terenul de la Constantin Babiuc, raspunzand solicitarii HotNews.ro. "Terenul pe care functioneaza fabrica EGGER din Radauti a fost achizitionat de la o companie privata, care nu apartinea d-ului Babiuc. Datorita clauzei de confidentialitate existente in contractul de achizitie, nu putem divulga numele companiei care a avut rolul de vanzator” , a declarat Ioan Banciu, Country Manager grupul EGGER.

UPDATE 2: Compania Holzindustrie Schweighofer nu neaga ca a cumparat acest teren: “Terenurile aflate in proprietatea Holzindustrie Schweighofer SRL s-au achizitionat  cu respectarea legislatiei in vigoare, documentele fiind autentificate la notariatele publice”, spun reprezentantii companiei.



------------------------------

Reamintim ca magistratii Curtii de Apel Bucuresti au decis, luni, arestarea preventiva pentru 30 zile a judecatorului Bogdan Barbuta de la Judecatoria Radauti, a procurorului Dumitru Dimbu de la Parchetul de pe langa Tribunalul Suceava, precum si a omului de afaceri Constantin Babiuc, toti fiind cercetati de DNA pentru coruptie.

Potrivit DNA, rolul procurorului Dumitru Dimbu era acela de a-i ajuta pe judecator si pe omul de afaceri sa scape de justitie. DNA sustine ca pentru a face diverse favoruri, judecatorul Barbuta a luat mita gaini, ciocolata Milka, lucrari dentare, miere, o sticla de Cinzano, oua si mai multe mii de euro.

Potrivit referatului procurorilor DNA, in intervalul 22.03.2005 - 18.10.2005, Bogdan Barbuta,  judecator in cadrul Judecatoriei Radauti, a pronuntat 69 de hotarari judecatoresti prin care i-a recunoscut dreptul de proprietate omului de afaceri Constantin Babiuc pentru 41,59 ha de teren in comuna Satu Mare, Radauti. Acest teren a fost vandut contra sumei de 4 milioane lei unei firme de prelucrare a lemnului care a deschis "prima fabrica de cherestea in Romania in anul 2003 pe raza localitatii Sebes, judetul Alba".

"In anul 2004, firma austriaca si-a manifestat interesul pentru o investitie de peste 100.000.000 euro pe raza judetului Suceava, avand acelasi profil de activitate. Numitul BABIUC CONSTANTIN GAVRIL a beneficiat, din partea investitorului susmentionat, de informatii privind aria in care cel dintai urma sa-si dezvolte capacitatile industriale si sa construiasca un centru administrativ, respectiv, comuna Satu Mare, aflata in proximitatea municipiului Radauti. Sarcina numitului BABIUC CONSTANTIN GAVRIL a fost de a achizitiona circa 130 ha de teren arabil de la diversi proprietari care detineau aceasta suprafata sub forma de parcele, urmand apoi a le revinde la preturi extrem de profitabile investitorului austriac. Intrucat valoarea terenurilor era, anterior campaniei de achizitii, foarte mica, pentru a nu ridica pretul de vanzare BABIUC CONSTANTIN GAVRIL a procedat la cumpararea de la diversi sateni de terenuri, fie in mod direct, fie prin intermediari, lansand zvonuri ca pe suprafata respectiva urma sa fie infiintata o herghelie. Avand in vedere aceasta situatie de fapt, BABIUC CONSTANTIN GAVRIL a intampinat greutati pentru un numar de 79 parcele (avand o suprafata totala de 41,59 ha), al caror drept de proprietate nu putea fi transmis prin vanzare-cumparare pe cale notariala (unele dintre ele aflandu-se chiar in centrul ariei vizate de investitorul strain si constituind mici "insule"), intrucat nu se dezbatuse succesiunea si existau mai multi proprietari in coindiviziune, iar succesorii nu si-au inscris respectivul drept de proprietate in Cartea funciara. Numitul BABIUC CONSTANTIN GAVRIL a fost presat de investitorul austriac sa rezolve aceasta situatie sub sanctiunea pierderii, inclusiv de catre acesta a unor sume semnificative de bani", se arata in referatul procurorilor.

Aici a intervenit judecatorul Bogdan Barbuta, care a emis 69 de hotarari judecatoresti prin care i-a recunoscut dreptul de proprietate asupra terenurilor omului de afaceri Constantin Babiuc desi la anumite dosare succesiunea nu era facuta, deci terenul nu se putea vinde, nu s-a cerut la dosar extrasul de carte funciara unde se specifica proprietarii, nu a verificat daca antecontractul de vanzare-cumparare era vababila, nu a verificat daca vanzatorul era titularul dreptului de proprietate, iar intr-unul dintre cazuri vanzatorul a decedat cu 11 ani inaintea datei incheierii conventiei de vanzare-cumparare. In plus, intr-un numar de 11 hotarari judecatoresti din cele 69 s-a atestat, in fals, ca la apelul nominal, cu ocazia solutionarii dosarelor, au fost prezente partile desi acestea nu au fost.

"In urma indeplinirii defectuoase a atributiilor de serviciu de catre judecatorul BARBUTA BOGDAN-ILARION-COSTICA, cu sprijinul numitului BABIUC CONSTANTIN GAVRIL, cel din urma a reusit intabularea frauduloasa a dreptului de proprietate pentru o suprafata de 41,59 ha, iar in urma vanzarii acestei suprafete catre firma austriaca(¬), numitul BABIUC CONSTANTIN GAVRIL a obtinut un profit (conform contractelor de vanzare-cumparare aflate la dosarul cauzei) de aproximativ 4.000.000 lei. Se constata ca prescriptia raspunderii penale intervine la data de 18.10.2015", concluzioneaza procurorii DNA.


Acelasi judecator, in baza unui antecontract de vanzare-cumparare falsificat, a recunoscut dreptul de proprietate unei persoane interpuse omului de afaceri Constantin Babiuc asupra unui imobil situat in str. Piata Unirii din municipiul Radauti, facilitand astfel inscrierea in Cartea funciara a dreptului de proprietate. La momentul emiterii sentintei, imobilul avea o situatie litigioasa, dreptul de proprietate fiind recunoscut altei persoane potrivit unei decizii emise de Inalta Curte de Casatie si Justitie.


"In intervalul 27.01.2011 - 03.04.2014, BABIUC CONSTANTIN GAVRIL, in mod direct, dar si indirect, cu sprijinul numitilor: (...), judecator la Judecatoria Radauti, concubina numitului BARBUTA BOGDAN-ILARION-COSTICA, (...), primar al Municipiului Radauti, BARBUTA BOGDAN-ILARION-COSTICA, judecator in cadrul Judecatoriei Radauti, DIMBU DUMITRU, procuror sef Sectia de urmarire penala din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Suceava, a exercitat presiuni, facand uz de prerogativele functiilor persoanelor susmentionate, angrenandu-i, totodata, in exercitarea de catre acestia, cu rea credinta a atributiilor de serviciu ori a influentei, pentru a-l determina pe numitul (...)sa renunte la dreptul de proprietate asupra unei parti din imobilul situat pe str. Piata Unirii (...)din municipiul Radauti, in favoarea numitului (...) (sef serviciu control in Administratia Judeteana a Finantelor Publice Suceava), persoana aflata in anturajul numitului BABIUC CONSTANTIN GAVRIL", se mai arata in referatul procurorilor.

Aici a intervenit si procurorul Dumitru Dambu care la solicitarea omului de afaceri Constantin Babiuc si-a folosit influenta pentru a-l determina pe proprietarul de drept sa renunte la o parte din dreptul de proprietate pentru imobilul din piata Unirii si sa il cedeze omului de afaceri, potrivit procurorilor DNA.
 

DNA: Ce spagi a luat judecatorul Bogdan Barbuta


Separat de faptele mentionate mai sus, potrivit procurorilor DNA, judecatorul Bogdan Barbuta a primit in 2014 spaga urmatoarele:

-  pe 22.02.2014, omul de afaceri Constantin Babiuc i-a promis concubinei judecatorului Barbuta prin intermediul acestuia un sejur de sapte zile la un hotel din Mamaia pentru a doua jumatate a lunii iulie 2014 - inceputul lunii august 2014 pentru tergiversarea unui dosar.

- pe 15.03.2014, judecatorul Barbuta a primit de la o persoana o cutie de ciocolata Milka si o sticla de Cinzano si a acceptat promisiunea remiterii ulterioare de catre aceasta a sumei de 1.000 euro, in schimbul interventiei pe care acesta urma sa o faca asupra altui judecator pentru solutionarea unui dosar care avea ca obiect constatatrea  "nulitate act de vanzare-cumparare" .

- in intervalul 2013 - 12.05.2014, judecatorul Barbuta a primit de la o persoana suma de 500 euro si oua, carne de porc, gaini, bunuri in schimbul carora a solutionat favorabil dosarul respectivei persoane. Acesta a promis ca va interveni pe langa completul din cadrul Tribunalului Suceava investit cu solutionarea recursului pentru a mentine solutia favorabila emisa in fond.

- pe 19.03.2014, respectiv, 16.04.2014, o alta persoana i-a dat judecatorului 35 de oua, miere si 1000 de euro in schimbul promisiunii ca acesta va interveni pe langa un judecator din cadrul Judecatoriei Radauti pentru solutionarea unui dosar.

- in cursul lunii martie 2014, judecatorul Barbuta a promis medicului stomatolog(...), in schimbul unor lucrari dentare neachitate, ca va interveni pe langa un judecator de la Judecatoria Radauti pentru a obtine o solutie favorabila intr-un dosar in care acesta era interesat.

Ce spaga a luat procurorul Dumitru Dimbu:
- potrivit procurorilor DNA, in data de 27.01.2014 procurorul i-a solicitat omului de afaceri Constantin Babiuc  suma de 92.000 euro, pentru un apropiat de-al procurorului, suma care omul de afaceri a platit-o in aceeasi zi, pentru a se pune la adapost in cazul unor anchete judiciare.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























1715 vizualizari

  • +5 (7 voturi)    
    /// (Joi, 26 iunie 2014, 15:04)

    hmara [utilizator]

    Stim, stim, mazetelor.
    Base este de vina.
  • +3 (3 voturi)    
    Si uite asa ... (Joi, 26 iunie 2014, 15:17)

    A_Radu [utilizator]

    Din interior , Romania este vanduta bucata cu bucata ... in anii '90 a fost vanduta in acelasi mod industria, acum urmeaza ce-a mai ramas, terenuri, paduri .. in general resursele ... si totul ca unii dintre noi, tradatori le putem spune, sa devina mai imbuibati peste noapte .... in timp ce firmele straine isi iau partea leului , adica lemn si alte resuse pe care le exporta in forma bruta ....
  • -2 (2 voturi)    
    au ajuns sa dea vina pe straini, jenant (Joi, 26 iunie 2014, 15:20)

    tofu [utilizator]

    Pai daca ne-a pus strainii sa furam, sa moara daca ma gandeam eu singur sa fur! Haoleu, eu sunt cinstit, mancati-asi! Stai, ca nici cheia de la S-Klasse nu mi-o mai gasesc, m-ati zapacit de tot!
  • +2 (2 voturi)    
    hilar (Joi, 26 iunie 2014, 16:26)

    andrei_2013 [utilizator]

    Imi vine sa rad si sa plang in acelasi timp. Cum naiba sa dai mita o sticla de cinzano, ciocolata milka, lucrari dentare si sejur la mare ?
    Va dati seama cati sunt din astia ?
    Imi si inchipui o scena cu un porc viu dat mita, mutat dintr-un portbagaj in altul.
    • 0 (0 voturi)    
      Fara legatura (Joi, 26 iunie 2014, 17:57)

      canuta [utilizator] i-a raspuns lui andrei_2013

      cu subiectul, inchipuie-ti aceeasi scena cu porcul sarind din portbagaj si luind-o la fuga cu faptuitorii mitei dupa el!!!
      Eu am vazut pe bune asa ceva la o bariera.
      Am citit cuvintul hilar si-am vrut sa ridem cu totii.
    • 0 (0 voturi)    
      Un pic atentie (Joi, 26 iunie 2014, 19:24)

      florian3619 [utilizator] i-a raspuns lui andrei_2013

      in majoritatea cazurilor oua, gaini, ciocolata sunt accesorii pr langa 1000E1 si asta sistematic, nu numai din ce ni se relateaza in presa. Mai multt - inculpatulu mai distribuiia direct sau indica impricinatilor cui sa mai dea cata ceva> deci caracatita o vedem deocamdata sub apa, cu in tentacol prins - urmeaza..
  • +1 (1 vot)    
    justitia (Joi, 26 iunie 2014, 17:19)

    andreutzu [utilizator]

    Imaginati-va ce oameni imbraca roba de magistrat....si cum se imparte dreptatea in tara noastra...
  • 0 (0 voturi)    
    Magistrati or cozi de topor ??? (Joi, 26 iunie 2014, 19:23)

    andreesanu [utilizator]

    Multe cozi de topor mai are inca justitia romaneasca,iar daca s-ar face curatenie ma tem ca ramin judecatori doar de saminta !!!.De jos in sus si de sus in jos e mult putregai !!!.vezi ultimile trimiteri in judecata sef or sefe la curti de apel,or tribunalul Bucuresti !!!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by