VIDEO Ioan Niculae, fosta sotie si fiica acestuia, urmariti penal pentru sustragere de sub sechestru si spalare de bani

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 26 iunie 2014, 12:39 Dosare Anticoruptie


Ioan Niculae
Foto: Agerpres
Omul de afaceri Ioan Niculae, fiica acestuia, fosta sotie si o apropiata a lui sunt urmariti penal de procurorii DIICOT, pentru sustragere de sub sechestru si spalare de bani, au declarat surse judiciare citate de Mediafax. Dosarul a fost deschis ca urmare a unor tranzactii care, potrivit surselor citate, ar fi fost facute cu scopul sustragerii de sub sechestru. Mai precis, tranzactiile ar fi fost facute pentru a se evita sechestrarea unor bunuri in dosarul Romgaz-Interagro, mai spun aceleasi surse.

Astfel, Ioan Niculae, fosta lui sotie, Domnita Niculae, fiica acestuia, Adina Niculae, si Nicoleta Toncea, apropiata a omului de afaceri, sunt urmariti pentru sustragere de sub sechestru si spalare de bani. Niculae este urmarit penal si pentru instigare la abuz in serviciu, iar in dosar ar fi vizati si opt functionari la Cadastru.

Omul de afaceri, fosta sotie, fiica si apropiata lui sunt audiati, joi, la DIICOT, in calitate de suspecti.

Ioan Niculae a fost chemat la DIICOT si in martie, pentru a-i fi adus la cunostinta faptul ca s-a dispus o expertiza in dosarul in care fostul ministru Adriean Videanu este acuzat de abuz in serviciu, prin faptul ca l-ar fi favorizat pe omul de afaceri.

Potrivit procurorilor, Varujan Vosganian si Adriean Videanu, in perioada in care au fost ministri ai Economiei, au aprobat si sustinut in Guvern mai multe acte pentru a sprijini interesele financiare ale lui Ioan Niculae si au folosit unitatea nationala de interes strategic SNGN Romgaz in interesul privat al SC Interagro SA - firma a omului de afaceri -, producand un prejudiciu de aproximativ 130 milioane de dolari.

In 7 octombrie 2013, plenul Senatului a respins solicitarea privind inceperea urmaririi penale in cazul lui Varujan Vosganian, votul fiind covarsitor impotriva cererii procurorului general al Parchetului instantei supreme.

Intr-un alt dosar, cunoscut ca dosarul ""mita la PSD", Niculae a fost trimis in judecata de DNA, in 2012, alaturi de liderul PSD Braila, Gheorghe Bunea, directorul Viorel Barac de la InterAgro si Gheorghe Teodorescu de la INSOMAR, toti fiind acuzati in legatura cu finantarea partidelor politice. In noiembrie 2013, Judecatoria Sectorului 1 i-a achitat pe cei patru, decizia nefiind insa definitiva.

Ioan Niculae detine, conform topului Forbes, o avere de 1,2 miliarde de dolari. El este proprietarul grupului InterAgro si al echipei de fotbal Astra Giurgiu - castigatoarea Cupei Romaniei 2014.

La sfarsitul lunii mai, Judecatoria Sectorului 1 a pronuntat divortul omului de afaceri de Domnita Niculae. Prin hotararea luata atunci, magistratii au respins cererea Domnitei Niculae de a primi 10 milioane de euro din averea omului de afaceri.

Decizia nu este definitiva si poate fi contestata.

Cererea de divort a fost inaintata de Ioan Niculae dupa aproximativ 31 de ani de casnicie.


  • DIICOT: Ioan Niculae a vandut fara drept imobile si partile sociale detinute la firmele sale

Ce spune comunicatul DIICOT:

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (D.I.I.C.O.T)  - Structura Centrala au dispus in dosarul 146/D/P/2010 - ca urmare a cercetarilor declansate inca din anul 2012 impreuna cu politisti din cadrul Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate - punerea sub acuzare a opt suspecti pentru noi infractiuni.

Astfel, prin Ordonanta din 23 iunie a.c., procurorii DIICOT -Structura Centrala au dispus extinderea urmaririi penale fata de:

1. Niculae Ioan, pentru savarsirea infractiunilor de  sustragere de sub sechestru, instigare la abuz in serviciu si spalare a banilor.

2. Niculae Domnita, pentru savarsirea infractiunilor de sustragere de sub sechestru si spalarea banilor.

3. Niculae Adina Elena, pentru savarsirea infractiunilor de sustragere de sub sechestru si spalare a banilor.

4. Toncea Nicoleta Mariana, pentru savarsirea infractiunilor de sustragere de sub sechestru si spalare a banilor.

5. Nica Cristiana, referent OCPI Bucuresti, pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu si complicitate la sustragere de sub sechestru.

6. Diaconu (fosta Sultana) Alexandrina Anduta, sef  Serviciu Publicitate Imobiliara in cadrul OCPI Teleorman, pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu si complicitate la sustragere de sub sechestru.

7. Salcie Anca Daniela, registrator BCPI Zimnicea, pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu si complicitate la sustragere de sub sechestru.

8. Beceanu (fosta Lincu) Doina Maria, asistent registrator BCPI Zimnicea, pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu si complicitate la sustragere de sub sechestru.

In fapt, din materialul probator administrat in dosar rezulta suspiciunea rezonabila ca Ioan Niculae a sustras de sub sechestru mai multe bunuri, angrenand in aceasta activitate infractionala atat membri ai familiei sale ori persoane cu care se afla in relatii de prietenie, cat si functionari din cadrul Oficiilor de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI).

Astfel, pentru a obtine timpul necesar scoaterii bunurilor de sub sechestru si vanzarea/cesionarea acestora catre terti, a instigat functionari din cadrul OCPI sa comita infractiunea de abuz in serviciu prin lipsirea de efecte a Ordonantei 146/D/P/2010 din data de 8 iunie 2012 prin care s-a dispus masura asiguratorie a sechestrului in vederea recuperarii prejudiciului, trimisa institutiilor abilitate pentru luarea masurilor legale. Operatiunile de inregistrare in registrele aferente nu au fost efectuate ori au fost efectuate cu mare intarziere, dupa ce suspectul Ioan Niculae a finalizat actiunile de vanzare/cesionare a bunurilor legal sechestrate. Sumele de bani astfel dobandite au fost introduse in circuitul civil dandu-li-se aparenta obtinerii licite a lor.

Din probele administrate in dosar rezulta suspiciunea rezonabila ca suspectul Ioan Niculae a instrainat fara drept:

A) Un imobil situat in Bucuresti, compus din cladire avand suprafata totala de 1859 mp si teren intravilan de 1662 mp, din care 492,45 mp ocupati de constructie. Imobilul a fost vandut de sotii Ioan si Domnita Niculae fiicei lor Niculae Adina Elena in data de 22 iunie 2012, la pretul de 1.300.000 de euro.

Ordonanta de punere sub sechestru a fost trimisa la OCPI Bucuresti in data de 13 iunie 2012, fiind inregistrata cu numarul19194 din15 iunie 2012 si repartizata de directorul unitatii catre registratorul sef  in data de 18 iunie 2012.

Dupa multiplicare in vederea trimiterii catre unitatile subordonate, adresa de inaintare pentru Sectorul 1 a fost predata in data de 19 iunie 2012 referentului Nica Cristiana. Aceasta nu a dispus trimiterea actului catre Sectorul 1, pastrand adresa pana in data de 16 octombrie 2012, fapt prin care a inlesnit sustragerea bunului imobil de sub sechestru.

B) Pe raza municipiului Zimnicea -  cladire-locuinta si anexe, din caramida si lemn, cu o suprafata desfasurata de 662 mp si teren intravilan in suprafata de 6000 mp. Bunurile au fost vandute in data de 19 iunie 2012 cu pretul de 1.000.000 de lei de catre sotii Niculae catre Toncea Nicoleta Mariana printr-o persoana mandatata sa semneze contractul de vanzare-cumparare. Ordonanta de punere sub sechestru (in care pe langa bunurile din Zimnicea figurau si bunuri situate pe raza localitatilor Nasturelu si Nanov, din judetul Teleorman,) s-a primit la OCPI Teleorman in data de 14 iunie 2012. Adresa de inaintare catre Birourile de cadastru aferente a fost preluata de Diaconu Alexandrina Anduta, sef Serviciu Publicitate Imobiliara,efectuandu-se inregistrarile aferente localitatilor Nasturelu si Nanov, fara a trimite adresa si la Biroul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Zimnicea, fiind astfel inlesnita sustragerea de sub sechestru.

Urmare a acestui demers, prin Incheierea nr. 4901 din 19 iunie 2012, Salcie Anca, registrator, si Beceanu Doina Maria, asistent registrator in cadrul BCPI Zimnicea, au respins cererea de inregistrare a masurii asiguratorii a sechestrului, invocand lipsa calitatii de proprietar a suspectului Ioan Niculae. Comunicarea respectivei Incheieri s-a efectuat de indata catre Ioan Niculae si Toncea Nicoleta Mariana, in timp ce comunicarea catre DIICOT - Structura Centrala s-a facut abia in data de 18 iunie 2014.

Bunurile sustrase de sub sechestru au fost folosite de Toncea Nicoleta Mariana pentru garantarea unui credit ipotecar, sens in care evaluarea facuta de evaluatorul specializat a fost facuta in data de 14 iunie 2012, adica anterior incheierii contractului de vanzare-cumparare, stabilea o valoare de garantie mult mai mare decat pretul de vanzare-cumparare, respectiv de 8.599.625 de lei.

C) Partile sociale detinute de suspectul Ioan Niculae la SC INTERAGRO SRL, SC INTERCEREAL SRL, SC PENSIUNEA ARTEMIS SRL, SC DONAU FISH SRL SI SC INTERAGRO SA. Partile sociale de la INTERAGRO SA au fost vandute catre Niculae Adina Elena, iar celelalte catre Toncea Nicoleta Mariana, desi masura sechestrului fusese comunicata oficial societatilor in cauza inca din data de 13 iunie 2012.

Dupa audierea suspectilor, procurorii DIICOT - Structura Centrala au emis - in conformitate cu dispozitiile legale privind confiscarea speciala si masurile asiguratorii - ordonante de punere sub sechestru asigurator a mai multor bunuri ale suspectilor Ioan Niculae, Niculae Domnita, Toncea Nicoleta Mariana si Adina Elena Niculae, printre acestea regasindu-se inclusiv bunurile sustrase de sub sechestru.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























6754 vizualizari

  • +16 (18 voturi)    
    a mai crapat un miliardar de carton... (Joi, 26 iunie 2014, 12:48)

    tofu [utilizator]

    ...paguba-n ciuperci.
    Altu' care doar a luat ce s-a facut sub Pingelica, nu cred ca a construit asta prea multe, ce ratati.
    • +7 (7 voturi)    
      D-ne ajuta! asta a luat gaze pe banii nostri! (Joi, 26 iunie 2014, 14:46)

      Maniu [utilizator] i-a raspuns lui tofu

      Miliardul ala de la noi l-a furat! De cate ori l-a "iertat" statul de datorii???? De ce nimeni nu raspunde pentru magaria asta mare cat o tara? Pe noi ne iarta fiscul de vreo datorie? Pana acum doi ani primeai hartie si pentru 1 leu!
  • +12 (12 voturi)    
    KANCI finantare! (Joi, 26 iunie 2014, 12:58)

    cinic [utilizator]

    cine mai finanteaza din gros PSD? unul care n-are frica de DNA se gaseste? cum? nimeni? vai, vai vai!
  • +6 (8 voturi)    
    relax. (Joi, 26 iunie 2014, 13:41)

    ouyang [utilizator]

    mai are dosare incepute destule. pentru dinastia justitia e ca masajul. fara finalizare.
  • +7 (7 voturi)    
    curățenie să fie... (Joi, 26 iunie 2014, 13:48)

    periscop [utilizator]

    ... dar efectul ei să-l simțim și noi! În ritmul ăsta de punere sub acuzație, în curând vom rămâne și fără "investitori", și fără "clasă politică"... În definitiv, n-ar fi nicio pagubă. Nici măcar în ciuperci...
  • +9 (9 voturi)    
    Daca oamenii lui Tiberiu Nitu (Joi, 26 iunie 2014, 14:01)

    derblauereiter [utilizator]

    il priponesc pe mogulashul asta, Ponta ii promoveaza pe toti la parchetul din Clejani.

    nu sunt 2 saptamani de cand guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat de vreo 750 mil. euroroi pt. el, Alro si inca vreo cativa necajiti.
  • +13 (13 voturi)    
    Ups! (Joi, 26 iunie 2014, 14:02)

    corvus coraX [utilizator]

    Alt capitalist cu epoleți, născut din spuma securistă și care s-a îmbogățit făcând afaceri cu statul...
  • +9 (9 voturi)    
    Acum vedeti domnilor.. (Joi, 26 iunie 2014, 15:26)

    Alius [utilizator]

    .. cum este sabotat Poanta? Pai cu cine sa mai faca el economia sa creasac, daca jutitia basista ii aresteaza "investitorii strategici"?
  • +1 (1 vot)    
    Dupa 25 de ani se matura prima data !!! (Joi, 26 iunie 2014, 18:54)

    andreesanu [utilizator]

    Mizerie si averi adunate in 25 de ani !!!
    A inceput cam tirziu sa se mature !!!.
    Multe hotii au fost acoperite de praful timpului,multe au fost ingropate cu voia ,cu stirea capetelor ce s-au facut ca nu vad !!!.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by