CSM cerceteaza disciplinar trei judecatori pentru tergiversarea dosarelor de coruptie. Un alt judecator a fost sanctionat pentru ca intarzie solutionarea cauzelor

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Miercuri, 25 iunie 2014, 14:43 Dosare Anticoruptie


Dosarele care zac in instante
Consiliul Superior al Magistraturi (CSM) a decis declansarea cercetarii disciplinare in cazul a trei judecatori care au inregistrat intarzieri in solutionarea unor dosare de mare coruptie. In plus, CSM a dispus sanctionarea disciplinara a unei judecatoare de la Tribunalul Bistrita-Nasaud pentru ca ar fi intarziat nejustificat solutionarea unor dosare.

Potrivit unui comunicat al CSM, doi dintre magistrati sunt de la judecatorii iar unul de la tribunal, dar numele lor nu au fost precizate.


Decizia a fost luata de Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii, dupa ce au fost dezbatute rapoartele Inspectiei Judiciare referitoare la respectarea dispozitiilor privind monitorizarea dosarelor mai vechi, precum si a dosarelor de mare coruptie, relateaza Agerpres.

Pe langa aceste cercetari, CSM a luat si masura santionarii disciplinare a judecatoarei Daniella Berbecariu de la Tribunalul Bistrita-Nasaud pentru intarzierea repetata a unor dosare. Judecatoarea a primit un "avertisment" de la CSM pentru "modalitatea defectuoasa de instrumentare a cauzelor (...) si stabilirea unor termene de judecata la intervale mari de timp, au dus la amanarea nejustificata a solutionarii cauzelor respective".

Consulta aici rapoartele Inspectiei Judiciare.

Marile dosare de coruptie care treneaza in salile de judecata

Criteriile de selectie pentru stabilirea '"arii coruptii" au fost: persoane ce ocupa functii de demnitate publica - parlamentari, ministri, secretari de stat, conducatori ai autoritatilor administrative centrale, prefecti, consilieri judeteni/presedinti de consilii judetene etc. - si, pe de alta parte, aspecte de natura pecuniara - valoarea prejudiciului creat de minim 50.000 lei, potrivit informatiilor transmise de CSM.

CSM a constatat o crestere a numarului de dosare inregistrate la instantele judecatoresti, dar si o accelerare a ritmului de solutionare, urmare a demersurilor conjugate ale instantelor, Inspectiei Judiciare si Sectiei pentru judecatori, in ce priveste monitorizarea fiecarui dosar pe termene de judecata.

Astfel, de la 162 cauze inregistrate in anul 2012, numarul de dosare a crescut la 241 in anul 2013, 23 cauze fiind mai vechi de 5 ani, 95 intre 1-5 ani si 123 de cauze sub un an.

La sfarsitul anului 2013, pe rolul curtilor de apel, s-au inregistrat cresteri semnificative: Curtea de Apel Bucuresti - de la 52 la 98, Curtea de Apel Constanta - de la 7 la 16 si Curtea de Apel Timisoara - de la 7 la 11.

Totodata, au fost inregistrate scaderi semnificative ale dosarelor inregistrate la Curtea de Apel Bacau - de la 12 dosare la 7 si Curtea de Apel Oradea - de la 6 dosare la 3.

In anul 2013 au fost pronuntate 66 de hotarari definitive in dosare de mare coruptie.

Este de mentionat ca instantele care au aplicat modelul de management al dosarului implementat de Inalta Curte de Casatie si Justitie au avut o mai mare eficienta.

La sfarsitul anului 2013, ICCJ avea pe rol 42 de dosare de mare coruptie din care 9 inregistrate in semestrul II al anului, solutionand un numar de 11 dintre acestea.

127 de dosare de mare coruptie mai vechi de 10 ani, in 2013

S-a apreciat ca, dat fiind gradul de dificultate al acestor cauze, ritmul de solutionare este adecvat, 51% fiind dosare avand vechime mai mica de 1 an iar 31,4% de dosare o vechime intre 1 si 5 ani.

Cu toate acestea, intrucat numarul dosarelor mai vechi de 5 ani este in crestere, se impune o monitorizare mai atenta a acestora cu precadere la instantele din raza Curtii de Apel Targu Mures si Curtii de Apel Cluj.

Pe rolul instantei supreme, doua dosare sunt cu o vechime mai mare de 5 ani de la inregistrarea in sistem.

Analiza datelor statistice privind monitorizarea dosarelor mai vechi de 10 ani, releva o tendinta de crestere a acestora, de la 79 in anul 2012, la 127 in anul 2013.

La Curtile de Apel Alba-Iulia, Cluj si Targu Mures s-a inregistrat o crestere semnificativa.

Totodata, determinandu-se etiologia influentarii temporizarii judecatii, au fost constatate ca relevante cauzele legate de suspendarea pe perioade lungi si repetate a judecatii dosarelor, sau exercitarea repetata a cailor de atac, de multe ori inadmisibile.

Alaturi de acestea s-a constatat, uneori, si un management defectuos al cauzei.

Atat pentru dosarele de mare coruptie, cat si referitor la dosarele mai vechi de 10 ani pe rolul instantelor, Sectia pentru judecatori a dispus mai multe masuri: stabilirea unui plan de actiune atat cu privire la dosarele mai vechi de 10 ani, de la data inregistrarii in sistemul instantelor judecatoresti, precum si a dosarelor de mare coruptie a caror durata este mai mare de 5 ani de la data inregistrarii in sistemul informatic al instantelor judecatoresti si comunicarea acestuia Inspectiei Judiciare la o data care va fi stabilita ulterior; implementarea masurilor dispuse de catre conducerile instantelor pentru instituirea procedurilor de lucru specifice in vederea eficientizarii actului de justitie si comunicarea aplicarii lor efective Inspectiei Judiciare la o data care va fi stabilita ulterior; stabilirea de catre fiecare judecator a unei agende de lucru referitoare la controlul si gestionarea propriului volum de dosare, urmarind prioritizarea solutionarii cauzelor prin raportare la criteriul legal al vechimii acestora; reanalizarea planurilor tematice ale sedintelor de formare profesionala din perspectiva dispozitiilor legale si regulamentare, in scopul constientizarii si al responsabilizarii de catre judecatori a aplicarii dispozitiilor referitoare la solutionarea cu celeritate a acestor cauze.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























3466 vizualizari

  • -7 (7 voturi)    
    Bravo CSM (Miercuri, 25 iunie 2014, 15:16)

    xrogo [utilizator]

    pe cand autosesizare in cazul matrasirii dosarului Bercea&Basescu,dosar din 2011 care a intrat in uitare?
    • +1 (1 vot)    
      ia uita-te in dreapta paginii (Miercuri, 25 iunie 2014, 15:56)

      ouyang [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

      cine e primul intarziat pe lista: seful tau Sebastian Ghita cu 11 ani si 6 luni.
    • +3 (3 voturi)    
      Ai grija ce spui! (Miercuri, 25 iunie 2014, 16:17)

      tarantella [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

      La 24 martie 2011 dosarele lui Bercea au fost preluate de procurorul-şef de pe lângă Curtea de Apel Craiova, Elisabeta Ponea.
      In 2013 Elisabeta Ponea a fost propusa de ministrul justitiei - Robert Cazanciuc - la sefia unei sectii din DNA fiind sotia unui fost sef la IPJ Mehedinti arestat odata cu Duicu Adrian (baron de Mehedinti, ala cu traficul de influenta din biroul lui Ponta).
      Mai vrei autosesizare?
  • +3 (3 voturi)    
    bravo CSM !!! (Miercuri, 25 iunie 2014, 15:27)

    translativus [utilizator]

    Astfel, incet dar sigur sistemul va fi curatat de "uituci" iar justitia va deveni cea mai buna arma a cetatenilor onesti impotriva escrocherimii.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by