Dosarul Bercea Mondial - Mircea Basescu: Cum a fost cercetat si sanctionat de catre CSM procurorul Iacobescu pentru ca a scurs informatii din ancheta catre presa

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Luni, 23 iunie 2014, 14:11 Dosare Anticoruptie


Procurorul Eugen Iacobescu
Foto: Gazeta de Sud
In februarie 2012, procurorul Eugen Iacobescu de pe langa Tribunalul Olt, cel care timp de aproape doi ani a anchetat cazul Bercea Mondial - Mircea Basescu, a fost sanctionat disciplinar de catre Consiliul Superior al Magistraturii. Sanctiunile, ramase definitive ulterior la Inalta Curte, au venit dupa ce cu un an inainte procurorului i-a fost luat dosarul de catre superior pentru ca a iesit in repetate randuri in presa si a relatat despre aspecte considerate a fi confidentiale din ancheta. Acum, presedintele Senatului, C.P. Tariceanu cere din nou CSM-ului sa ancheteze cazul.

Numele procurorului Eugen Iacobescu din Olt a revenit in prim-plan in ultimele zile, odata cu anchetarea si arestarea preventiva a lui Mircea Basescu, fratele presedintelui, in urma suspiciunilor de luare de mita de la familia lui Bercea Mondial pentru a-l scapa de dosarul pe care il avea acesta in instanta. Iacobescu a fost procurorul care a timp de doi ani a anchetat dosarul Bercea Mondial - Mircea Basescu, dar caruia i-a fost luat dosarul de catre superior, iar procurorul a primit si o sanctiune disciplinara.

Ce se aminteste mai putin este ca procurorului Iacobescu i-a fost luat dosarul pentru ca, in numeroase randuri, a iesit in presa cu declaratii si informatii din dosar considerate a fi confidentiale. Tocmai pentru aceste fapte CSM a decis sanctionarea magistratului, o decizie ramasa definitiva apoi si dupa recursul procurorului la Inalta Curte.

Luni, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca va cere CSM sa sesizeze Inspectia Judiciara pentru a se ancheta imprejurarile in care i-a fost luat dosarul de ancheta procurlrui Iacobescu, omitand totusi ca exista o astfel de cercetare finalizata de CSM in 2012.

Cum a fost sanctionat procurorul Iacobescu de catre CSM pentru ca a furnizat informatii din ancheta penala catre presa


Pe 8 februarie 2012, Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) hotara sanctionarea disciplinara a procurorului de la Parchetul de pe langa Tribunalul Olt, Eugen Iacobescu, cu mutarea sa timp  de 3 luni la parchetul de pe langa tribunalul Mehedinti.

In hotararea forumului se arata ca in repetate randuri procurorul Iacobescu a iesit in presa cu declaratii si informatii din dosar, desi ancheta era in curs de derulare.

"Sectia [n.r. de procurori a CSM] retine ca informatiile obtinute de paratul procuror din exploatarea autorizatiilor emise de instanta de judecata privind dosarele pe care le avea in curs de solutionare au aparut in urmatoarele cotidiene si posturi de televiziune:

  • > In cotidianul "Adevarul de seara" din data de a fost publicat articolul "I.: 'B. va trebui sa spuna cum si-a construit imperiul financiar. Vorbim despre o caracatita in jurul lui' - in care procurorul de caz a facut urmatoarele afirmatii: "Avem probe solide impotriva lui, pe langa martorii care sunt membri ai familiei, avem martori sub acoperire", precum si faptul ca "avem probe zdrobitoare impotriva lui - declaratii ale martorilor, interceptari telefonice."
  • > Agentia de stiri Mediafax, la data de ... a publicat articolul "Procurorul ce instrumenteaza dosarele lui B.M. contesta decizia Ministerului Public", in cuprinsul caruia se mentioneaza ca procurorul I.E. a declarat "ca este vorba de acte medicale in care se specifica faptul ca S.A. ar avea probleme medicale. Pe baza acestor acte poate obtine certificat medico-legal, prin care sa se constate ca nu poate suporta regimul de detentie si sa fie eliberat. Avem indicii ca actele medicale au in spate sume mari de bani."
  • > La data de     , ora 1901, la emisiunea "Observator" difuzata de postul Antena 1, in cadrul unei interventii in direct, procurorul I.E. a facut urmatoarele afirmatii: "Acum o saptamana sau doua, pe una din interceptari spunea inculpatul 'stati linistit ca vi se va lua dosarul' si uite ca mi s-a luat." 'B. prin rudele sale, a dat suma de 200.000 de euro lui A.F. pentru a-1 determina pe fiul sau sa isi retraga plangerea."
  • > La data de ...., in ziarul Romania Libera a fost publicat articolul "B.M. declanseaza conflict intre procurorul anchetator si procurorul general al Parchetului Curtii de Apel C.", in cuprinsul caruia se mentioneaza ca "procurorul I. sustine ca 'intr-una dintre convorbirile inregistrate in urma cu doua saptamani se spunea si mi s-a luat'," facandu-se referire la dosarul cauzei.
  • > Cu referire la preluarea dosarului, procurorul I.E. a facut afirmatii si in cadrul emisiunii "Evenimentul zilei" de la postul de televiziune B1 TV.
  • > In cotidianul "Gazeta de sud" din data de ...., a fost publicat articolul "Procurorul I. nu va preda dosarul", in care se specifica faptul ca procurorul a afirmat ca: "in urma cu o saptamana-doua, intr-o discutie, S.A. spunea ca dosarele imi vor fi luate si, iata, mi-au fost luate."
  • > La data de ...., aceeasi stire a fost publicata de adevarul.ro in articolul "Minciunile procurorului I.", precum si in ziarul Curentul in articolul "ntoxicare de presa in cazul spaga pentru M. B."

Infromatiile "scapate" in presa si preluarea anchetei de la procurorul Iacobescu

In plus, fata de declaratiile asumate public, procurorul Iacobescu a stat la baza informatiilor furnizate "pe surse" in presa, informatiile care au pus pentru prima data pe tapet scenariul in care Mircea Basescu ar fi primit bani de la familia lui Bercea Mondial pentru a-l scape de dosar.

Despre informatiile transmise "pe surse" de catre procurorul Iacobescu a scris si HotNews.ro, analizand cazul in care "Adevarul" si-a deconsiprat "sursa" dupa ce procurorul Iacobescu a negat informatiile oferite.

Ulterior aparitiilor in presa cu acele informatii, Parchetul de pe langa Curtii de Apel Craiova a decis, pe 24 martie, sa-i ia dosarul de sub ancheta procurorului Iacobescu.

Cercetarea CSM aminteste ca "Urmare a afirmatiilor procurorului I.E., aparute in presa locala si centrala, procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel C., prin rezolutiile nr. 2400/II/6/2011 din data de 14.03.2011, nr. 2824/II/6/2011, nr. 2826/II/6/2011 si nr. 2828/II/6/2011 din data de 24 martie 2011, a dispus, in temeiul art. 209alin. (41) din Codul de procedura penala, preluarea dosarelor penale aflate in curs de solutionare la paratul procuror, inregistrate la Parchetul de pe langa Tribunalul O. si inregistrarea acestora in evidenta sectiei de urmarire penala a Parchetului de pe langa Curtea de Apel Craiova".

In apararea sa, procurorul Iacobescu a sustinut la CSM ca a fost imputernicit de procurorul sau sef sa faca acele declaratii, in conditiile in care purtatorul de cuvant al parchetului era plecat din localitate. Apararea procurlui Iacobescu a fost contrazisa insa de catre procurl sau sef in cadrul audierilor din CSM.

Alti martori audiati au sustinut marturia procurorului Iacobescu, insa CSM a considerat ca informatiile furnizate de catre acesta mass-media nu au avut unca racter general, asa cum ar fi trebuit, ci au vizat aspecte confidentiale dintr-o ancheta aflata in desfasurare.

documente
Drept urmare, Sectia pentru procurori a CSM a decis mutarea disciplinare pe o perioada de trei luni la Parchetul de pe langa Tribunalul Mehedinti.

Citeste aici decizia si ancheta CSM.

Decizia CSM a ramas definitiva si la Inalta Curte

Fata de decizia CSM, procurorul Iacobescu a depus un recurs, cale de atac care s-a judecat la completul de cinci judecatori la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Pe 14 ianuarie 2013, judecatorii de la Curtea Suprema au decis sa respinga recursul procurlrului Iacobescu si au apreciat corecta masura luata de CSM.

"Inalta Curte constata ca Sectia pentru procurori si judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii, ca instanta disciplinara, a stabilit in mod just situatia de fapt, ramasa neschimbata in recurs si care a reliefat clar existenta faptelor, a conduitei reprobabile, a vinovatiei si a consecintelor acestora si a dat o corecta incadrare in drept faptelor in discutie", se arata in decizia din ianuarie 2013.

Citeste aici decizia in recurs a Curtii Supreme.

Procurorul Iacobesc - exclus din magistratura de CSM, reabilitata de C Urtea de Apel si pensionat din februarie 2014


Procurorul Eugen Iacobescu a avut in trecut problemele lui cu legea. In 2004, CSM l-a exclus din magistratura, dupa ce a primit o amenda administrativa intr-un caz in care era acuzat de fals in legatura cu cumpararea unor porci. Iacobescu a revenit, insa, in functie, printr-o decizie a Curtii de Apel Craiova (Expresul de Sud). "Sunt de 36 de ani in functia de procuror, nu am fost exclus din magistratura in 2004-2008", a spus el, chestionat in legatura cu acest episod, in emisiunea lui Turcescu.

In 19 noiembrie 2013, CSM decide pensionarea lui Iacobescu, Consiliul refuzand sa-i prelungeasca acestuia activitatea peste varsta legala de pensionare (65 de ani). In 7 februarie 2014, presedintele Traian Basescu emite decretul prezidential de pensionare a procurorului Iacobescu, in urma hotararii CSM.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























8892 vizualizari

  • +5 (21 voturi)    
    uite ca csm pedepseste si scurgerea de informatii (Luni, 23 iunie 2014, 14:23)

    adrian8 [utilizator]

    dovada de independenta maxima .
    de ani de zile se scurg informatii despre 'ceilalti' , dar cand se scurge si ce nu trebuie , brusc csm isi aminteste de indatoriri !
    • +1 (1 vot)    
      bre nene, esti culmea (Marţi, 24 iunie 2014, 16:11)

      Gobelin [utilizator] i-a raspuns lui adrian8

      nu e vorba de scurgeri de informatii.
      vezi ca si in text sunt folosite ghilimele.
      e vorba de ceea ce a "scurs" procurorul in interviurile din presa.
  • +1 (17 voturi)    
    așa-i în grădinărit... (Luni, 23 iunie 2014, 14:43)

    corvus coraX [utilizator]

    Când ne convine nouă este pe rol de compost, când nu ne convine, e un gunoi. Tipul a dat pe goarnă (pe la Antene iarăși) chestii care țineau de mersul anchetei (deci a făcut-o ilegal). Trecutul lui cam pute (de la compostul sau de la gunoiul porcilor, depinde unde vă este nasul) dar acum Motoriceanu (și deci și Latrinele) este pe cale să-l avanseze de la categoria gunoi la cea de compost bun de reciclat. Treaba este că și Motocicleanu la starea lui de manechin ofilit nu realizează că este ca și procuroru cu pricina, un soi de compost care, la același moment potrivit va fi transformat în ceea ce este în realitate. Uite așa funcționează principiul reciclării...
  • -3 (17 voturi)    
    Caz clar de Justititie Mafiota (Luni, 23 iunie 2014, 14:47)

    alex4321 [utilizator]

    Caz clar de Justititie Mafiota

    1. 2011: Procurorul Iacobescu dezvaluie: o Mita de 300.000 EU primita de Basescu Mircea de la Bercea
    Mondialu pentru a-l scapa pe acesta din urma din inchisoare.

    2. 2011: Noaptea la 4:35 Procuratura Generala (prin Kovesi) da ordin la procuratura Olt sa i se ia dosarul
    procurorului Iacobescu.

    3. 2011: Mai mult: a doua zi la comanda politica:
    Iacobescu este infierat in spirit bolsevic la B1 TV de Turcescu, Cristoiu si Cartianu si facut "Iresponsabil si Corupt" inclusiv "de un fost minstru al Justitiei" (cel mai probabil Monica Macovei care-i da un sms pe acest subiect lui Turcescu)

    4. 2011-2012: CSM-ul prin Haineala il sanctionata disciplinar pe Iacobescu si-l muta la Mehendinti (dupa ce initial voisera sa-l dea afara)

    5. 2013: CSM prin Haineala il pensioneaza pe Iacobescu si-l scoate din sistem.

    6. 2014: Se dau publicitatii, Interceptarile tiganilor in care Mircea Basescu recunoaste ca a luat 250.000 EU de la Bercea Mondialu, inregistrari ii dau dreptate procurorului Iacobescu, inbtre timp mazilit politic pe nedrept.

    Mai clar exemplu de Justitie Mafiota care a musamalizat cazul si s-a razbunat pe procurorul Iacobescu in cel mai pur stil mafiot nu poate exista.

    Toti cei implicati in "Cazul Iacobescu" ar trebui
    cercetati de urgenta....numai ca multi dintre ei se afla inca la varful justitiei din Romania.

    Gravitatea cazului

    "O executie mafiota facuta unui procuror din interiorul justitiei in scopul de a musamaliza un caz de luare de mita in scopul ascunderii probelor"

    e de 1000 de ori mai mare decat cei 600.000 EU luati de cuplul Mircea Basescu - Capatana.

    Si totuis nimeni din justitie NU SESIZEAZA

    Alo, Tapalaga asta-i subiect de EDITORIAL.
    Numai ca fiind "omul lui Macovei" n-o sa scrii nimic pe tema asta, nu?
    • +1 (5 voturi)    
      Foarte clar (Luni, 23 iunie 2014, 15:54)

      Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui alex4321

      Iacobescu dat afara din procuratura pentru crima si incercare de fraudare asiguari
      Reactivat de sistem mafiot din justitie pentru a lucra dirijat dosare
      Actioneaza neprofesional si da selectiv documente presei pentru a distorsiona cazul
      Este din nou dat afara de la caz pentru comportament neprofesionist.
      Inca o ancheta CSM trebuie sa se finalizeze cu incarcerarea infractorului iacobescu
      • -5 (7 voturi)    
        raspuns care-l acopera pe Micea Basescu (Luni, 23 iunie 2014, 16:34)

        alex4321 [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan_100

        raspuns care-l acopera pe Micea Basescu
        exact cum a facut Justitia in 2011 cu faptele de mituire.

        mai sunteti multi mai astia carora va place dreptatea cum imi plac mie tantarii?
        • +1 (1 vot)    
          Ce are su*a cu preefectura (Luni, 23 iunie 2014, 17:02)

          Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui alex4321

          cine a vorbit de faptele lui Mircea Basescu?Era vorba de redeschiderea dosarului la CSM a unui infractor dat afara din justitie, redeschidere ceruta de un personaj penibil, in dispretul notiunii de dreptate. Sau precum cocalarii a3 totul trebuie sa duca la cazul in chestiune. Dreptatea se stabileste doar in justitie si pana la proba contrarie oricine e nevinovat. Chiar si tu care incerci sa deviezi discutia.
          • +2 (2 voturi)    
            Eu am vorbit de Mircea Basescu (Marţi, 24 iunie 2014, 1:19)

            alex-1234 [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan_100

            Eu am vorbit de Mircea Basescu

            Procurorul era in functie si l-a prins pe Mircea Basescu ca lua spaga de la tigani 300.000 EU

            si noaptea la 4 dimineata "i s-a luat dosarul" de catre Kovesi....dupa care a fost sanctionat disciplinar ...duap care pensionat fortat

            Mita luata de Basescu Mircea a fost
            ascunsa de justitia mafiota timp de 3 ani.

            Astea sun FAPTE.

            Degeaba
            vreti sa ascundeti
            luarea de mita
            si justitia mafiota
            ca nu mai tine "mai astia"


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by