DNA: Trei fosti directori in cadrul SC Electrica SA, printre care si fostul director general Nicolae Coroiu, urmariti penal pentru abuz in serviciu dupa ce ar fi prejudiciat societatea cu 1,64 milioane euro

de I.C.     HotNews.ro
Miercuri, 18 iunie 2014, 13:23 Dosare Anticoruptie


Procurorii anticoruptie au dispus efectuarea urmaririi penale fata de trei fosti directori in cadrul SC Electrica SA, printre care si Nicolae Coroiu, la data faptelor director general al societatii, acuzati de abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma continuata. DNA sustine ca in perioada 2004-2005, la nivelul Electrica SA s-au efectuat achizitii de echipament de protectie si echipament de lucru de la un singur furnizor - SC Tech Safety Sa Tg. Jiu - in cantitati nejustificat de mari si la preturi supraevaluate, cauzandu-se Electrica SA, respectiv Electrica Serv SA (prin sucursalele Moldova si Muntenia Nord) un prejudiciu cumulat de aproximativ 1.644.135 euro.

DNA informeaza ca a dispus efectuarea urmaririi penale fata de:
  • Nicolae Coroiu, la data faptelor director general al SC Electrica SA, in sarcina caruia s-au retinut doua infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma continuata;
  • Constantin Chivulescu, la data faptelor director al Directiei Finante Patrimoniu al SC Electrica SA, in sarcina caruia s-au retinut doua infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma continuata;
  • Constantin Oprea, la data faptelor director general al SC Electrica Serv SA, (structura desprinsa din Electrica SA ca urmare a reorganizarii) in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma continuata.
In cazul altor 9 persoane care au detinut, la acea data, functii in cadrul Sucursalelor de Intretinere si Servicii Energetice (SISE) Moldova si Muntenia Nord, DNA a dispus efectuarea urmaririi penale pentru complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma continuata.
  • Petru Andronache
  • Paula Livint
  • Vasile Adam
  • Sorin Popescu
  • Mihai Sararu
  • Nicolae Rotarescu
  • Sorin-Paul Iliescu
  • Nicusor Bolboaca
  • Ionela Dolea

Procurorii DNA sustin ca:

* In perioada 2004-2005, la nivelul Electrica SA s-au efectuat achizitii de echipament de protectie si echipament de lucru de la un singur furnizor, respectiv SC Tech Safety Sa Tg. Jiu, in cantitati nejustificat de mari si la preturi supraevaluate, toate acestea cu incalcarea prevederilor OUG 60/2001 (privind achizitiile publice) si cu nerespectarea atributiilor de serviciu de catre functionarii implicati, prin aceasta cauzandu-se Electrica SA, respectiv Electrica Serv SA (prin sucursalele Moldova si Muntenia Nord) un prejudiciu cumulat de aproximativ 1.644.135 euro.

* Astfel, in perioada august 2004 - februarie 2005, in calitate de director general al SC Electrica SA, suspectul Coroiu Nicolae impreuna cu suspectul Chivulescu Constantin, directorul Directiei Finante Patrimoniu, a dispus functionarilor subordonati, efectuarea de achizitii publice de echipament individual de protectie si echipament de lucru de la SC Tech Safety SA, fara a exista necesitatea acestor achizitii, cu incalcarea prevederile OUG 60/2001 si a regulamentelor interne. In acest sens, a dispus cumpararea de produse la preturi supraevaluate (fiind incheiate 77 contracte) si totodata a dispus plati - prin semnarea a 48 de ordine de plata - catre furnizorul Tech Safety SA, prin aceasta cauzandu-se SC Servicii Energetice Moldova (ca succesor in drepturi si obligatii al Electrica SA, respectiv Electrica Serv SA) un prejudiciu evaluat la 5.284.892 lei, echivalent cu 1.391.339 euro.

* De asemenea, in cursul lunii martie 2005, cei doi suspecti sus mentionati au dispus functionarilor subordonati, efectuarea de achizitii publice de echipament individual de protectie si echipament de lucru de la SC Tech Safety SA, fara a exista necesitatea acestor achizitii, cu incalcarea prevederile OUG 60/2001 si a regulamentelor interne, prin cumpararea de produse la preturi supraevaluate, prin aceasta cauzandu-se SC Electrica Serv SA (ca succesor in drepturi si obligatii al Electrica SA) un prejudiciu in valoare de 895.406,90 lei echivalent cu 252.796 euro.

* In anul 2005, in calitate de director general al SC Electrica Serv SA, Oprea Constantin a dispus functionarilor subordonati, efectuarea de achizitii publice de echipament individual de protectie si echipament de lucru de la SC Tech Safety SA fara a exista necesitatea acestor achizitii, cu incalcarea prevederile OUG 60/2001 si a regulamentelor interne, prin cumpararea de produse la preturi supraevaluate si totodata a dispus plati catre furnizorul Tech Safety SA, prin aceasta cauzandu-se Electrica SA si Electrica Serv SA un prejudiciu total de aproximativ 1.644.135 euro.

* Celelalte persoane mentionate, respectiv Andronache Petru, Livint Paula, Adam Vasile, Popescu Sorin, Sararu Mihai, Rotarescu Nicolae, Iliescu Sorin-Paul, Bolboaca Nicusor, Dolea Ionela si-au depasit sau incalcat atributiile de serviciu, inlesnind cauzarea prejudiciilor sus mentionate.







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























5027 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by