O organizatie a romanilor din SUA cere partidelor parlamentare din Romania sa semneze un Angajament pentru combaterea coruptiei

de I.C.     HotNews.ro
Joi, 12 iunie 2014, 16:07 Dosare Anticoruptie


 documente
(12 Iun 2014) PDF, 54KB
Romanian Community Coalition din SUA (cunoscuta si sub numele de "Coalitia romanilor pentru combaterea coruptiei") a cerut joi tuturor presedintilor partidelor parlamentare din Romania sa semneze un "Angajament pentru combaterea coruptiei", care prevede, printre altele, modificarea regulamentului celor doua camere Parlamentare astfel incat voturile pentru retinerea, perchezitia si arestarea preventiva a parlamentarilor sa se faca prin vot la vedere, electronic. Semnarea acestui angajament  ar urma sa arate cetatenilor romani si partenerilor occidentali ca partidele sprijina lupta impotriva coruptiei din Romania.

Potrivit unui comunicat de presa transmis de initiatorii angajamentului, Romanian Community Coalition este cea mai larga organizatie a romanilor din Statele Unite infiintata cu scopul de a oferi o voce comunitatii romanesti, a ajuta la intarirea relatiei dintre Romania si Statele Unite, si sprijinirea statului de drept, transparentei si luptei pentru combaterea coruptiei din Romania.

Prin semnarea angajamentului, partidele politice parlamentar s-ar angaja ca modifica, pana pe data de 1 iulie 2014, regulamentul Camerei Deputatilor si Senatului astfel incat voturile pentru retinerea, perchezitia si arestarea preventiva a parlamentarilor sa se faca prin vot la vedere, electronic.

"In urma acestei modificari electoratul va putea sti exact modul cum fiecare membru din Parlament a votat intr-o astfel de speta", a spus pr. Chris Terhes, presedintele Romanian Community Coalition.

De asemenea, partidele semnatare ar urma sa se "angajeze politic" sa voteze la vedere atat in Comisia juridica cat si in Plen "pentru" incuviintarea retinerii, perchezitiei si arestarii preventive a oricarui parlamentar, atunci cand acest lucru este solicitat de organele competente.

Liderul coalitiei a aratat ca "este important ca partidele parlamentare sa isi asume public decizia politica de a vota pentru ca justitia sa se aplice in mod egal si pentru parlamentari la fel ca pentru orice alt cetatean".

Documentul mai prevede ca semnatarii se angajeaza sa voteze "la vedere, electronic, si dupa o dezbatere publica orice proiect de lege care are legatura cu lupta impotriva coruptiei si a criminalitatii organizate".

"In felul acesta se va evita o noua 'marti neagra', cand s-a incercat modificarea peste noapte a unor legi care afectau lupta impotriva coruptiei", a precizat presedintele coalitiei.

Documentul mai mentioneaza ca semnatarii vor vota impotriva oricaror initiative care modifica atributiile institutiilor de lupta impotriva coruptiei si criminalitatii organizate, care reduc pedepsele pentru coruptie, sau initiative legislative de gratiere si amnistie a celor acuzati de infractiuni de coruptie.

"Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a tras un semnal de alarma in cateva interviuri recente ca se incearca modificarea atributiilor acestei institutii. De asemenea, incepe din nou sa se vorbeasca in spatiul public despre gratierea si amnistia coruptilor. Adoptarea unor astfel de legi de catre Parlament va reprezenta un pas inapoi pentru Romania si pentru lupta impotriva coruptiei", a declarat Terhes.

La sfarsitul documentului se mentioneaza ca semnatarii vor "sustine si vota pentru initiative legislative care sprijina lupta impotriva coruptiei si criminalitatii in Romania, cu respectarea Conventiei Europene a Drepturilor Omului".

"Solicitarea adresata liderilor partidelor parlamentare de a semna un astfel de angajament pentru combaterea coruptiei este o practica des intalnire in democratiile occidentale, unde alegetorii le cer alesilor sa se angajeze public sa faca anumite lucruri pentru popor", a comentat Chris Terhes aceasta initiativa.

"Lansam un apel pe aceasta cale presei, societatii civile din Romania si romanilor, indiferent unde s-ar afla, sa se alature si sa sprijine aceasta initiativa civica", a spus pr. Terhes.

Cei care doresc pot sprijini acest demers printr-o semnatura electronica la adresa: http://www.petitionbuzz.com/petitions/angajamentanticorupt






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























1491 vizualizari

  • +3 (5 voturi)    
    Cine? (Joi, 12 iunie 2014, 16:32)

    bogdan1477 [utilizator]

    PSD-ul sa semneze asha ceva? Pai ei tocmai impotriva justitiei lupta. Vorba lu' dom' profesor: pina nu luam toata puterea nu am facut nimic.

    Scopul existentei PSD este de a fura cit au chef si de a da cite-un mic si-o bere la asistatul social. Cum ar putea ei a lupte pentru compaterea coruptiei?!? Asta ar fi sinucidere. Si politica si personala, om cu om.
  • +1 (3 voturi)    
    Utopia (Joi, 12 iunie 2014, 16:37)

    GeorgeT [utilizator]

    Dl presedinti de partide va rugam sa promiteti ca nu sprijiniti coruptii si infractorii.

    Raspunsul va fi :
    "Noi intotdeauna am sprijinit statul de drept dar nu avem corupti, sarmanii sunt persecutati de justitia basista"

    Deocamdata justitia pare ca inca functioneaza dar cind nu va mai functiona vom avea o tara putred de corupta dar fara corupti.
  • +1 (5 voturi)    
    Nobila idee (Joi, 12 iunie 2014, 16:38)

    DaniAndi [utilizator]

    Nobila idee, e usor insa sa propui din turnul de fildes.

    Concret ce fac, cum ajuta ?
    • +2 (2 voturi)    
      Concret (Joi, 12 iunie 2014, 18:23)

      Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui DaniAndi

      E o actiune concreta. Nu stiu ce ti se pare in neregula. De ce zici ca e doar o idee?
      • +2 (2 voturi)    
        Draga DaniAndi, (Joi, 12 iunie 2014, 20:19)

        QuoVadis [utilizator] i-a raspuns lui Daniels22026

        DaniAndi, tu ce faci concret? cei de la RCC cel putin 1. s-au strans impreuna, 2. au cazut de acord asupra unor puncte importante impotriva coruptiei intr-o intalnire, 3. s-au pus de acord asupra unei declaratii - toate astea sunt lucruri concrete care iau timp si energie; gandeste-te daca orice organizatie, institutie roamneasca din tara si strainatate, din sate si orase mari - ar veni cu asemenea pozitii si declaratii? Iti imaginezi cat de repede ar constientiza (sub)clasa politica romaneasca si toate partidele ca e cam groasa si nu e de joaca; ca sunt mai mult sau mai putin monitorizati; ca nu poti face chiar ce vrei cand vrei tu pentru ca societatea este formata din cetateni responabili nu din mase de indivizi care beau bere si manaca mici dati de pomana la targuri electorale;

        de cetateni care se simt ofensati cand ii oferi o pomana electorala si nu ar primi-o nici in ruptul capului';

        Sa faci si tu ceva concret ca RCC, sa fac si eu - si cei de la servicul tau sau scoala ta, si cei de la primaria din satul/orasul tau... si Romania se va schimba nu doar la fata ci si la suflet.
  • +1 (3 voturi)    
    Vor jura pe cravata de pionieri !!! (Joi, 12 iunie 2014, 16:40)

    andreesanu [utilizator]

    Ce-i aia angajament ???,voi chiar sunteti ridicoli ,pe ce pamint traiti ???,chestia cu angajamentul era prin anii 70 cind ii faceu pionieri pe copii de 9 ani !!!.
  • -1 (5 voturi)    
    Dupa aberatii rusesti acum aberatii americane (Joi, 12 iunie 2014, 16:45)

    La Tour Eiffel [utilizator]

    Sau ce-ar fi daca s-ar adapta legislatia romana dupa cea americana? Sa existe o lege a lobingului, adica firme sau persoane sa poata da spagi pe fata dar sa spuna ca e lobing, sau ca in cazul alegerilor sa se desfiinteze planfonul pentru donatii astfel incat oricine sa poata da spaga oricat fara a mai fi nevoie sa declare si sa fie verificat. Deocamdata la noi sunt oameni care au facut puscarie pentru 3 fleici si o bucata de telemea. P.S. Inteleg ca in state totul e foarte bine si toate problemele rezolvate.
    • +1 (1 vot)    
      Draga La Tour Eiffel, (Joi, 12 iunie 2014, 20:24)

      QuoVadis [utilizator] i-a raspuns lui La Tour Eiffel

      Pierzi esentialul. Analogia ta se sparge la prima cotitura de drum. E ca si cum ai zice nu te uita la lepra mea uita-te la his headache.

      E clar ca e greu sa observi ca intreg sistemul de coruptie ne dezavantajaza pe toti. O imagine simpla. Coruptie este furt generalizat. Gandeste-te simplu cum ar fi ca intr-o dimineata sa nu gasesti masina in garaj pe care ai parcat-o ocolo, care tocami a fost furata. In acest caz incepi sa vezi coruptia si furtul cu alti ochi. Nu-ti mai arde de utopii.
  • +2 (4 voturi)    
    Comment sters de user (Joi, 12 iunie 2014, 16:45)

    polonyca [anonim]



Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by