Sefa Serviciului de Expertiza a Capacitatii de Munca Arges, retinuta pentru ca ar fi luat mita de la sute de persoane in schimbul eliberarii de certificate false

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 12 iunie 2014, 9:19 Dosare Anticoruptie


Sefa Serviciului de Expertiza a Capacitatii de Munca din structura Casei Judetene de Pensii si Asigurari Sociale Arges si o subordonata a acesteia au fost retinute pentru luare de mita in forma continuata, in noaptea de miercuri spre joi, intr-un dosar privind suspiciuni de prejudiciere grava a bugetului asigurarilor sociale, dosar instrumentat de procurorii Serviciului Teritorial Pitesti al Directiei Nationale Anticoruptie, potrivit unui comunicat al DNA.

Iulia Maria Mihai, medic sef al Serviciului de Expertiza a Capacitatii de Munca si Camelia Sandulescu, medic in cadrul aceluiasi serviciu, au fost retinute pentru 24 de ore si urmeaza sa fie prezentate joi la Tribunalul Arges, cu propunere de arestare preventiva.

Cele doua sunt acuzate ca au primit diverse sume de bani, precum si alte foloase, de la sute de persoane care se prezentau la cabinetele de expertiza pentru incadrarea intr-un grad de invaliditate, revizuirea medicala sau prelungirea concediului medical peste 180 de zile.

Potrivit DNA, inculpata Iulia Maria Mihai, in calitate de medic expert al asigurarilor sociale in cadrul Cabinetului de Expertiza Medicala, indeplinind totodata si functia de sef al Serviciului de Expertiza a Capacitatii de Munca din cadrul Casei Judetene de Pensii Arges, a comis faptele pentru care este cercetata in perioada februarie - iunie 2014, potrivit unui comunicat al DNA.

"In aceasta calitate, Mihai Iulia Maria avizeaza pensionarea de invaliditate si emite decizia de incadrare in grad de invaliditate care, printre altele, contine incadrarea bolnavului intr-un grad de invaliditate si termenul de revizuire. De asemenea, realizeaza revizuirea medicala a pensionarilor incadrati in grade de invaliditate la termenul stabilit de medicul expert care are in evidenta pensionarul. Dupa examinarea persoanei si a documentatiei medicale intocmite de unitatea sanitara, in raport de starea de sanatate, constatata cu ocazia revizuirii medicale, medicul expert emite decizia medicala si stabileste termenul de revizuire. De asemenea, medicul expert al asigurarilor sociale prelungeste concediul medical peste 90 de zile si propune prelungirea concediului medical peste 180 de zile", se arata in comunicat.

Iulia Maria Mihai este acuzata ca, in exercitarea atributiilor de serviciu, a primit sume de bani cuprinse intre 100 si 200 de lei de la persoanele care s-au prezentat la cabinetul de expertiza medicala, direct sau introduse printre inscrisurile aflate in dosarele medicale, precum si alte foloase, existand date cu privire la comiterea a 357 acte materiale de luare de mita. Potrivit procurorilor, au existat situatii in care medicul a primit, intr-o singura zi, sume de bani si alte foloase de la peste 20 de persoane care s-au prezentat la cabinetul de expertiza.

Conform atributiilor de serviciu, cea de-a doua inculpata, medicul Camelia Sandulescu, participa in principal la evaluarea capacitatii de munca in vederea stabilirii gradului de invaliditate, intocmea raportul de expertiza medicala a capacitatii de munca si emitea decizia medicala asupra capacitatii de munca. De asemenea, efectua revizuirea medicala a pensionarilor incadrati in grad de invaliditate la termenul stabilit si prelungea concediile medicale in conditiile legii.

"Actele de urmarire penala efectuate in cauza au relevat faptul ca in perioada 05.11.2013 - 23.01.2014, precum si in data de 13.02.2014, inculpata Sandulescu Camelia a primit sume de bani cuprinse intre 100 si 200 de lei, precum si alte foloase, savarsind 484 de acte materiale ale infractiunii de luare de mita in forma continuata", se precizeaza in comunicatul DNA.

Anchetatorii au identificat mai multe modalitati concrete prin care se dadea mita. Astfel, pacientii inserau sumele de bani printre actele prezentate medicului, puneau sume de bani pe masa de lucru a medicului sau i le inmanau, se apropriau de medicul expert si ii introduceau in buzunare sume de bani sau ii remiteau medicului separat sau impreuna cu sumele de bani diverse foloase, in marea majoritate produse alimentare, cosmetice, cafea, precum si alte produse.

Cele doua femei au fost retinute in urma a cinci perchezitii efectuate de procurorii DNA in cursul zilei de miercuri. Procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii si Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2762 vizualizari

  • +5 (5 voturi)    
    in Arges ? (Joi, 12 iunie 2014, 10:23)

    GeorgeT [utilizator]

    Vine sfirstitul lumii sau ce se intimpla. In judetul meu natal frumos colorat in rosu aprins , cu oameni asa docili si spalati, care au luptat din greu impotriva dictatorului care i-a jignit , odiosul Basescu ..

    Unde sunt vremutile alea cind erai si tu liberi sa furi in tara ta, pentru binele tau dar si cu multa durere in suflet pentru comunitate .
    • +3 (3 voturi)    
      Comment sters de user (Joi, 12 iunie 2014, 11:30)

      qwerasdf [anonim] i-a raspuns lui GeorgeT

  • -3 (3 voturi)    
    Ninja, scoate patrunjelu" ! (Joi, 12 iunie 2014, 11:17)

    Dedalus [utilizator]

    Mda. O fi. Dar 100 de lei spaga. Cam necredibil. Cel mai probabil, dupa umila mea parere, este ca amaratii aia asa se obisnuisera - sa dea ceva la medic.

    Altfel spus, nu cred ca e mita ci- eventual - primire de foloase necuvenite.

    In plus sa vii cu mascatii sa arestezi un doctor de pensionari e cam tare. O fi fost vreun doctor ninja... ;-)
  • 0 (0 voturi)    
    Pe cand in Galati? (Vineri, 13 iunie 2014, 12:20)

    ana blandiana [utilizator]

    DNA-ul si brigazile speciale de interventie a jandarmeriei ar trebui sa treaca si prin spitalele din Galati, frumosul meu oras natal, mai ales prin spitalul de copii si spitalul judetean Sf Andrei, unde nu numai ca te omoara cu zile, dar iti cer explicit spaga, desi au ramas aproape numai secaturi, nu medici. Copiilor li se fabrica certificate de handicap, taxate in fiecare luna de "medic", evident. Adultii sunt tratati ca animalele, ajuns pe patul de spital nu mai esti om pentru ei, medicii, si nici pentru ele, asistentele. Pretul pentru ORICE interventie se decide pe loc, dupa figura apartinatorului, iar asistentele fac pe codoasele, ele fiind cele care intermediaza "afacerea". Doamne fereste sa n-ai... am asistat la o scena groaznica fiind intr-o vizita la cineva... o amarata cu o droaie de plozi acasa facuse un chiuretaj... marea "greseala" a medicului ca nu ceruse plata inainte... femeia era lata in pat si asistenta care a constatat "grozavia" falimentului pacientei a urlat la aceasta minute in sir, complimentand-o in fel si chip. Tarziu m-am prins ca era vorba de bani. Daca s-ar intampla acum as matura cimentul podelelor spitalului cu matracuca respectiva. Atunci eram tinerica si fricoasa...


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by