DNA l-a retinut pe fostul sef al RATB pentru un prejudiciu de 820.000 euro, dupa o sesizarea a Corpului de Control al premierului

de I.C.     HotNews.ro
Vineri, 6 iunie 2014, 15:18 Dosare Anticoruptie


Fostul director general al RATB, Viorel Popescu, a fost retinut vineri de DNA fiind acuzat  de abuz in serviciu cauzand un prejudiciu de aproximativ 820.000 euro. Procurorii anticoruptie au demarat cercetarile in acest dosar ca urmare a unei sesizari a Corpului de Control al premierului.

Intr-un comunicat de presa transmis vineri de DNA, procurorii arata ca au date din care rezulta ca, in perioada 10.11.2011-09.10.2012, Viorel Popescu, care la acea vreme era director general R.A.T.B, nu a indeplinit unele acte ce intrau in atributiile sale de serviciu si a efectuat in mod defectuos activitati specifice functiei, cauzand un prejudiciu de aproximativ 820.000 euro, ce a reprezentat, totodata, foloase materiale necuvenite pentru o firma privata.

In ordonanta de retinere realizata de procurori se arata ca:
  • Concret, la data de 13.03.2012, intre R.A.T.B. si o societate comerciala, care nu avea drept asistenta juridica si reprezentare in instanta, a fost incheiat un contract de prestari servicii juridice. Din continutul contractului rezulta ca R.A.T.B., prin inculpatul POPESCU VIOREL, a imputernicit firma respectiva in vederea recuperarii tuturor creantelor de la C.A.S.M.B., in baza unor simple solicitari ale firmei private catre debitoare, indrituita cu rolul de intermediar in relatia Regiei Autonome de Transport Bucuresti cu C.A.S.M.B.
  • Din actele existente la dosar, reiese ca in contract se specifica faptul ca firma privata avea obligatia de asistare la controlul efectuat de C.A.S.M.B. fata de R.A.T.B., in vederea rambursarii sumelor cuvenite regiei, desi, in realitate, nu a existat si nu se prefigura un astfel de control.
  • De altfel, conducerea R.A.T.B. cunostea clar, la momentul semnarii actelor intocmite de functionarii de specialitate ai regiei, cuantumul sumelor de bani neachitate de C.A.S.M.B., defalcate pe unitati lunare de timp, astfel incat aceste verificari nu se impuneau a fi incredintate firmei private prin contractul indicat.
  • In baza contractului de consultanta juridica, R.A.T.B. a efectuat plati, nelegale si nefundamentate de prestatii concrete ale beneficiarului, in suma totala de 3.657.576,49 lei, aproximativ 820.000 euro, ce reprezinta prejudiciu material adus patrimoniului Regiei Autonome de Transport Bucuresti.
DNA precizeaza ca cercetarile in acest dosar au fost demarate ca urmare a sesizarii formulate de Corpul de Control al premierului in aprilie 2014.

Procurorii au primit sprijin de specialitate din partea SRI, se mai precizeaza in comunicat.

In acelasi dosar au fost emise si puse in aplicare mandate de perchezitie domiciliara pentru 8 adrese din Bucuresti.

Viorel Popescu urmeaza sa fie prezentat Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventiva.

  • Corpul de control al premierului: Nereguli descoperite in activitatea RATB in perioada 2010-2012
Guvernul a sesizat in 14 aprilie Directia Nationala Anticoruptie (DNA) asupra unor posibile fapte de natura penala identificate in activitatea Regiei Autonome de Transport Bucuresti (RATB) in perioada 2010-2012, identificate de Corpul de Control in urma unor verificari efectuate la solicitarea primarului general Sorin Oprescu.

In nota de control se arata, printre altele, ca reprezentantii RATB din perioada cercetata au acoperit pierderi de 12,1 milioane lei din fondurile destinate servicului de transport public subventionat, prin schimbarea destinatiei banilor, si au comis nereguli in atribuirea unor contracte de achizitii, ceea ce poate intruni elementele constitutive ale infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice.

RATB, care in 2010 si 2011 a raportat un profit contabil zero, a efectuat cheltuieli de protocol de 450.967 lei, din care 299.119 lei pentru produse de la cantina, de patiserie, bauturi si cafea penru conducerea regiei, iar alte 10.530 lei au fost cheltuite pentru 6 stilouri cu penite de aur si platina tip Mont Blanc, la un pret de circa 1.700-1.300 lei/bucata, pentru membrii Consiliului de Administratie al RATB.

Din subventiile locale ca tarif social, RATB a efectuat cheltuieli in beneficiul angajatilor, membrilor familiilor acestora si pensionarilor.

  • Declaratie de avere Viorel Popescu: 1 casa, 4 apartamente si 15 terenuri
Viorel Popescu a fost ales in data de 10 noiembrie 2011 in functiile de director general al Regiei de Transport Bucuresti si preşedinte al Consiliului de Adminsitraţie al RATB.

documente
(6 Iun 2014) PDF, 710KB
In data de 4 septembrie 2012 Consiliul General al Municipiului Bucuresti a decis revocarea din Consiliul de Administraţie ale regiei, ceea ce a dus automat şi la pierderea postului de director.

Potrivit ultimei declaratii de avere depuse, depuse in 15.06.2012, Viorel Popescu detinea la acea data 15 terenuri, dintre care 14 intravilane si unul agricol, 4 apartamente si o casa.

Stirea se actualizeaza






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























3563 vizualizari

  • +11 (15 voturi)    
    Bun asa! (Vineri, 6 iunie 2014, 15:28)

    dandra [utilizator]

    Aici sunt banii dvs - in caz ca va intrebati de ce nu aveti aer conditionat in autobuze, sunt mici, vechi si au geamurile blocate.
    Aici sunt banii dvs - milioane de euro in datorii si in penite de aur si in directori alesi politic.
    Traiasca PSD si toata cloaca din USL - stati linistiti, sistemul comunist vegheaza pentruy voi si pentru banii vostrii munciti greu.
    • +6 (10 voturi)    
      Jos comunistii! Jos P$D! (Vineri, 6 iunie 2014, 15:37)

      Matrafirefox [utilizator] i-a raspuns lui dandra

      Cand vom scapa de aceste lichele? Cand va fi aceasta natiune libera de conducatori comunisti? Cand vom putea in sfarsit respira aer curat in Bucuresti?
    • +2 (8 voturi)    
      deocamdata chiar PSD-ul a initiat ancheta (Vineri, 6 iunie 2014, 15:53)

      jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui dandra

      prin corpul de control al premierului. lasati campania electorala...
      • +1 (5 voturi)    
        Poate cineva a facut o greseala (Vineri, 6 iunie 2014, 16:36)

        Matrafirefox [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

        Firea o fi vrut sa santajeze pe cineva si a gresit formularele, cine stie.
      • +2 (2 voturi)    
        da (Vineri, 6 iunie 2014, 23:40)

        I [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

        de obicei se fac miscari din astea ca sa plece "ai lor" si sa vina "ai nostri".
      • 0 (0 voturi)    
        Asta trebuia dat pe mana DNA indiferent (Sâmbătă, 7 iunie 2014, 8:16)

        derblauereiter [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

        daca e psdist, pdlist, pnlist etc.

        dar o parte de vrajeala politica tot e si in povestea asta: la ultimele achizitii de vagoane de tramvai de exemplu, n-a sesizat nimic corpul de control al PM?
  • +7 (7 voturi)    
    Camerele video din autobuze (Vineri, 6 iunie 2014, 15:43)

    Furnicuta [utilizator]

    Subiect pentru Hotnews.
    De verificat care sunt motivele invocate de conducerea RATB (și cea veche, dacă se mai poate, dar și cea nouă) pentru care camerele video din autobuze nu sunt puse în funcțiune? Fiica mea a fost agresată în autobus, am făcut plângere la poliție și aceasta nu s-a putut folosi de înregistrările din intervalul de timp solicitat deoarece... RATB a decis dezafectarea lor. Pentru ce?
    • +2 (2 voturi)    
      e simplu - costuri!!! (Vineri, 6 iunie 2014, 16:10)

      dandra [utilizator] i-a raspuns lui Furnicuta

      1.cineva trebuie sa gestioneze acele camere;
      2. cineva trebuie sa verifice camerele
      3 , cineva trebuie sa faca mantenanta pe ele, sa verifice filmarile zilnice, sa le stearga, sa raporteze la politie, etc,etc
      Tu chiar crezi, furnicuta, ca astia care isi cumpara penite de aur, dau 2 lei pe siguranta contribuabililor?
      Camerele de filmare sunt ca si reciclarea - da un sentiment de bine catre populatie, te face sa te simti bine, te face sa te simti in siguranta.
      Am comparat cu reciclarea pentru ca reciclarea plasticului costa mai mult decat extragerea titeului si transformarea lui in plastic, dar asta este o alta poveste (P.S. singurele materiale care se merita cu adevarat a fi reciclate sunt aluminiul si sticla)
      • 0 (0 voturi)    
        depinde cum privesti rentabilitatea asta (Sâmbătă, 7 iunie 2014, 8:21)

        derblauereiter [utilizator] i-a raspuns lui dandra

        1. la camerele de filmat s-ar putea sa constati ca raportul eficienta/costuri e mai bun decat in cazul politistilor locali de exemplu;
        2. la reciclarea plasticului trebuie sa iei in calcul costurile de stocare pe termen... nelimitat: plasticul nu e biodegradabil, ce faci cu el?
  • -3 (5 voturi)    
    Psd? (Vineri, 6 iunie 2014, 16:12)

    Plec pe Marte [utilizator]

    Ce legatura mai are psd postacilor? Mai ales ca tocmai vp l a denuntat. Mai usor cu propaganda asta de la piata.
  • +5 (5 voturi)    
    Murdare ca-n India (Vineri, 6 iunie 2014, 17:12)

    Maniu [utilizator]

    am scris de nenumarate ori la RATB(documentat cu poze) SA CURETE SCAUNELE,sa dezinfecteze barele de sustinere si sa puna un autocolant de atestare a curateniei saptamanale in fiecare autobus.
    Ne-am saturat sa stergem cu hainele dupa aurolaci sau chiar animale tinute de persoanele "iubitoare" cu posteriorul unde stau oamenii cu hainele.
    Este JEG! si mai iau si bani din reclame.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by